Keresés

Részletes keresés

Édeske1 Creative Commons License 2017.02.04 0 0 4429

Vegyes lárvanépesség telel át; februárban 1-3 cm-es ritkán nagyobb hernyók is találhatók a kordonkar alsó részén mozdulatlanul, vagy már a vesszőn a rügyek rágásával foglalkozva

Kártételének sajátossága, hogy áttelelő lárvái korán aktivizálódnak, s ekkor lombozat híján a rügyeket szabálytalanul, nagy felületen odvasítják, vagy az egy-két centiméteres hajtásokat lerágják. Sokszor már februárban károsítják a rügyeket, melyek így nem fakadnak ki, az alvórügyek pedig ha ki is hajtanak, termést nem hoznak. Nagy egyedsűrűség esetén a kár tetemes lehet.

A lárvát a dél körüli, kora délutáni órákban érdemes keresni a rügyek mellett. Észrevenni azonban nem egyszerű feladat, mert az araszolólepke hernyókra jellemző módon testét a szőlővesszőtől mozdulatlanul eltartva rendkívül hasonlít egy elszáradt kacsra, így tekintetünk könnyen elsiklik a környezetébe színével (sötétszürke, szürkésbarna) is belesimuló jószág fölött. Felismerésében segíthet, hogy a zavarásra magát gyakran a földre vető araszolóhernyó mozgása során hátát magasra púpozza, miközben teste hátsó részét közvetlenül a feje mögé helyezi. Károsítása a lombtömeg növekedésével párhuzamosan egyre inkább jelentéktelenné válik, s ekkor már veszélyt sem jelent a faj. Kártételének mértéke térben és időben változik, általában az egyes kártételi időszakokat több éves, akár évtizedes időszak követi.

Előzmény: Pjotr77 (4427)
Ali-bá Creative Commons License 2017.02.04 0 0 4428

Már készre metszed? Biztos, hogy nem fagytak el a rügyek, nézted?

Előzmény: Pjotr77 (4427)
Pjotr77 Creative Commons License 2017.02.04 0 0 4427

Igen, sajnos a kártevőknek ez a hideg meg sem kottyant...

Tegnap folytattam a tavaly megkezdett metszést, és 1 m magasságban a tőkéken és a vesszőkön is már ott voltak az araszoló lepkék (pl. ékköves araszoló) hernyói, amelyek majd fakadáskor "szépen" kirágják a rügyeket. Sokszor már fakadás előtt is belecsócsálnak a rügybe, ha olyan a fajta, és nem takar teljesen a rügypikkely.

Előzmény: Floo2 (4420)
Pjotr77 Creative Commons License 2017.02.04 0 0 4426

Merre felé van ez a gyönyörű dimbes-dombos táj? Somogy, Zala?

Előzmény: Floo2 (4423)
Floo2 Creative Commons License 2017.02.04 0 1 4425

Nincs!

Ha lenne, akkor errefelé 2014-ben nem lehetett volna ilyen bő virágzás.

Valakik kitalálták, valakik leírták anélkül, hogy tesztelték volna így, mint én.

Aztán a könyvek és az emberek átvették.

Ónoseső, növényekre fagyott jég minden télen van.

Nem befolyásol semmit.

Rengeteg ilyen rosszul tudott dolog forog a köztudatban.

Előzmény: SándorTiszteletes (4424)
Floo2 Creative Commons License 2017.02.04 0 0 4423

Amikor -5 fokban zúzmara van rajta akár hetekig, akkor miért nem fullad be alatta?

2014. február 2, jégbevonat mindenen:

http://gallery.site.hu/u/Floo/20140129_vegyes/?g2_page=59

2014. február 6, még mindig rajta van a jég:

http://gallery.site.hu/u/Floo/20140129_vegyes/?g2_page=56

Saját képeim.

4-5 napig jég alatt volt minden.

Az virágzás tavasszal.

Nem úgy tűnik, mintha bajuk lett volna a 4-5 napos jég alatt.

Mind saját kép!

Előzmény: SándorTiszteletes (4421)
juhosttt Creative Commons License 2017.02.04 0 0 4422

Azért csak kellett már egy kis hideg is. Az utóbbi években (legalább is mifelénk) nem volt szinte tél sem. 1-2 hét volt ilyen limlom és annyi. Azelőtt soha életembe nem ismertem a szőlőlevélsodrót. Az utóbbi években pedig elég nagy számban jelentek meg. Sajnos volt olyan év is amikor kénytelen voltam védekezni ellene rovarölővel is, mert a kézzel való gyűjtögetés nem volt kellően hatásos. Idén remélem végre ezzel sem kell számolni.

Előzmény: Floo2 (4420)
Floo2 Creative Commons License 2017.02.04 0 0 4420

Az ónoseső semmilyen kárt nem okoz.

Ónoseső, vagy valami más okból jégréteg a szőlőn minden télen van, mégsincs fagykár minden télen.

-20,-24 fok ritkábban van, de akkor vannak is károk.

Hogy is okozhatna kárt a jégréteg a szőlőn vagy bármi más növényi részen télen, amikor tavasszal a tavaszi fagyoknál esőztető öntözéssel is védekeznek a károk ellen, magyarul a már virágzó vagy épp leveles növényen áll a jég akár egész éjjel.

2012/2013 telén 1 hétig volt többszöri ónoseső és jég a fákon, mégsem volt semmilyen terméskiesés.

Egy dolog számít csak, hogy a hőmérséklet átlép-e egy kritikus határt!?

Ha 2 hétig minden reggel -14 fok lenne, semmi kár lenne, ha egy éjszaka -20,-22,-24 fok van, akkor van fagykár.

Lehet kívánni a komoly fagyokat a kártevők kárára, csak az azzal jár, mint most is, hogy terméskiesés lesz a szőlőben.

Kártevők meg így is lesznek, csak termés nem vagy kevesebb.

Előzmény: Sanci07 (4401)
paplanoszozo Creative Commons License 2017.02.03 0 0 4419

paplanos.zoltan@gmail.com

Előzmény: Édeske1 (4418)
Édeske1 Creative Commons License 2017.02.03 0 0 4418

Küldjél egy email cimet , az enyém elérhető .

Előzmény: paplanoszozo (4417)
paplanoszozo Creative Commons License 2017.02.03 0 0 4417

neked milyen fajtáid vannak? lehetne akár majd kooperálni mivel közel vagy....

Előzmény: Édeske1 (4414)
Atti6909 Creative Commons License 2017.02.03 0 0 4416

Én Tiszakécske felé. Tiszajenőn lakom.

paplanoszozo Creative Commons License 2017.02.03 0 0 4415

Én Kecel.....Solt kb 40 km

Édeske1 Creative Commons License 2017.02.02 0 0 4414

Merre 30 ? Én Solt felé 40 . Kecskeméttől . 

Előzmény: Atti6909 (4411)
paplanoszozo Creative Commons License 2017.02.02 0 0 4413

Ha lesz olyan fajta amit kell tesztelni...nálam is minden feltétel adott... igazából én is ezért telepítettem idén 46 fajtát mert erre is keresem a választ.... melyek azok amelyek itt megállják a helyüket.... (Alföld, homok talaj, és a mai világ klíma viszonyai....

Előzmény: Pjotr77 (4406)
Atti6909 Creative Commons License 2017.02.02 0 0 4412

Ja igen. Én is jelentkezem. Van hely bőven, s szivesen fogadom.

Atti6909 Creative Commons License 2017.02.02 0 0 4411

Én Kecskeméttől 30km-re lakom. Egyenlőre most kezdtem a telepítést. Lehet én is csalódott leszek.

Előzmény: Édeske1 (4403)
Édeske1 Creative Commons License 2017.02.02 0 0 4410

Én már jelentkezek is , nálam lehet tesztelni , van helyem is bőven .

Előzmény: Édeske1 (4409)
Édeske1 Creative Commons License 2017.02.02 0 0 4409

Én már jelentkezek is , nálam lehet tesztelni , van hej is bőven .

Előzmény: SándorTiszteletes (4407)
Kulicz Creative Commons License 2017.02.02 0 0 4408

Igen, ilyen hideg év után a fagyérzékeny fajták kevesebb termést hoznak. Amiket vizsgáltam: Pannonia kincse, Narancsízű, Cardinál, Afus Ali stb. régi, hagyományos fajták. Ezekkel az ideinél jóval enyhébb teleken is volt már probléma. Idén nyilvánvalóan kevesebb fürt várható ez majd kiderül. Metszéskor több rügyet kell hagyni és később, (ha szükséges és lehet) válogatni.

Előzmény: paplanoszozo (4405)
Pjotr77 Creative Commons License 2017.02.01 0 0 4406

Szomorúan olvasom a fagykárokkal kapcsolatos hozzászólásokat... :(

Szerencsénk itt a Mecsek közelében a leghidegebb napokon sem ment tartósan -14 °C alá a hőmérséklet...

A vizsgálati eredményekből egyértelműen kitűnik, hogy a Kunleány (és Aletta) volt a két legjobb fagytűrő fajta...

Ez némi iránymutatás is lehet, hogy a Vitis amurensis (amúri szőlő) nagyon jó fagytűrőképességet örökít az utódokba, és fontos lesz a csmegeszőlő nemesítés esetében is, ha akarunk olyan minőségi csemege fajtákat, amelyek az Alföldön sem fagynak el (takarás nélkül).

Szerencsére vannak bíztató eredmények az amúri hibridek irányában, amelyek, mint új magoncok, az elkövetkezendő években kerülnek kiértékelésre.

A fagytűrés vizsgálatára viszont ezeket az új anyagokat le kell vinni a fagyveszélyes területekre, mert itt nálunk a fagy nem tesztelhető...

Előzmény: paplanoszozo (4397)
paplanoszozo Creative Commons License 2017.02.01 0 0 4405

bocs  bár most látom....neked is az lesz a bajod mint.... BÉLREKESZ........Ez lehet ki fog hajtani de termésed neked sem lesz.....

Előzmény: Kulicz (4383)
Édeske1 Creative Commons License 2017.02.01 0 1 4403

Nekem egy forumtársunk , akinek nagyon sok szép és új fajtájai vannak , Kecskemét környékén ezt irta ; 

Január 8-ra virradón -23,5 Celsius volt a kertemben. Minden fajta elfagyott kivéve a Himrod, Concord, Reliance, Othello, Venus. A szuper fajták, mint Preobrazsenie, Podarok zaporozsju, Talizman, Gróf Monte Cristo, Zarnica stb. rügyei barnák, hiába írják, hogy -24-25 Celsius fokot bírnak. Nagyot csalódtam. 

Előzmény: SándorTiszteletes (4394)
juhosttt Creative Commons License 2017.01.31 0 0 4402

Metszeni vegetációs időn kívül, fagy mentes időben bármikor lehet. (lehet vegetációs időben is, de tekintsünk el az ilyen butaságoktól).

Ősszel az szokott inkább metszeni akinek olyan sok van, hogy rügypattanás előtt időben nem tudna végezni. Szóval ahol több hektár van és kevés a munkaerő. 

Az h ősszel (vagy télen fagy mentes időben) metszel vagy március elején mikor már van gyökérnyomás de a szőlő még nem hajt, annyit befolyásol, hogy a szőlő könnyezik. Én személy szerint ezt a könnyezős időt nem preferálom, mert a tőke feleslegesen veszít vizet amelyet amúgy nem lenne muszáj (ezen kívül jobban kell figyelni a metsz lapra, mert ráfolyhat a nedvesség a rügyre és bevakul).

Ezen kívül ha akkor metszel mikor még nincs gyökérnyomás, jobban beszárad a metszlap, hidegben a fertőzések is nehezebben terjednek így a sebnek van ideje beszáradni, kisebb a fertőzés veszélye.

Az hogy ha korán metszel nem befolyásolja, hogy szőlőnek mennyit kell télen megóvni. Ilyenkor már a tőke mélynyugalmi állapotban van. A fagyvédelmet vegetációs időben kell kezdeni: Nem túlterhelni a tőkét, a vesszők érését befolyásoló tényezőket elősegíteni. Persze ez sem tesz csodát, egy -24 fokos hőmérsékletnél ha nincs takarás akkor oda ez kevés. 

Előzmény: pintjano (4399)
Sanci07 Creative Commons License 2017.01.31 0 0 4401

Szerintem az igazi kárt nem a fagy hanem a sok ónos eső fogja okozni,a vesszők vastagon jég alatt vannak!Egyébként nálunk -19 fok volt a leghidegebb néhány fajta rügyeinek ez is odavág.

pintjano Creative Commons License 2017.01.31 0 0 4399

Őszi metszésről még nem hallottam... Én télen szoktam, most is még nem jött a kemény

hideg, jórészt lemetszettem. Lehet ugy járok, mint alább irták.

Bár épp azt mondta aki rávett, hogy ha lemetszük, kevesebbet kell a szőlőnek a fagytól

megóvni. Eddig bevált, de idén még nem tudom. Megvárom a tavaszt, majd kiderül.üdv PJ

Előzmény: D-kis (4398)
D-kis Creative Commons License 2017.01.31 0 0 4398

Az én nagyapámék is takarták a szőlőt. Ősszel metszettek,a csapok mellett hagytak egy szálvesszőt is. Ezt lehajlították,egy-két kapavágás földdel rögzítették,majd az egészet lovasekével betakarták.Tavasszal jöhetett a nyitókapa. Saszla volt.

Előzmény: pintjano (4393)
paplanoszozo Creative Commons License 2017.01.31 0 1 4397

HIVATALOS:

Rügyvizsgálati Jegyzőkönyv 2017.01.28.

Térség: Bócsa (Alföld, Kunsági Borvidék)

Mintavétel: 2017.01.24-27

Fajták: Kékfrankos,Cserszegi,Olaszrizling,Bianka,Aletta,Kunleány,

Minden fajta károsodott!!!!! Több helyről is volt minta nem csak egy ültetvény vizsgáltak!

Minták:              rügyszám(db)       elhalt%      RügyTE        Megjegyzés:

1. Kékfrankos               91                77              0,23     bélrekesz elfagyott

2. Cserszegi                 37                90               0,1       rügyalap elfagyott

3. Olaszrizling               91               57                0,42    bélrekesz elfagyott

4. Bianka                      44               53               0,56     bélrekesz elfagyott

5. Aletta                       44               37                0,75    bélrekesz elfagyott

6. Kunleány                  50               44                0,78   bélrekesz 35%-ban elfagyott

7. Cserszegi                  50               74                0,52    bélrekesz elfagyott

8. Kékfrankos               84               57                0,52     rügyalap elfagyott

9. Cserszegi                  74               76                0,24     rügyalap elfagyott

10. Bianka                    74               55                0,52     bélrekesz elfagyott

11. Bianka                    44               60                0,47     bélrekesz elfagyott

12. Aletta                     36               48                0,61     bélrekesz elfagyott

Értékelés:

Az élő rügyekben fürtök találhatók,de a rügynél átvágva a vesszőt elfagyott vagy jelentősen károsodott a bélrekesz látható, mely a rügyek kihajtására negatív hatással van. Az egy rügyre eső fürtök száma minden esetben 1 alatti, mely a metszésnél még a többlet rügy meghagyásával sem ad elegendő termés mennyiséget.

Előzmény: SándorTiszteletes (4396)
Ali-bá Creative Commons License 2017.01.31 0 0 4395

Én is csak a fagytűrő, lehetőleg rezisztens szőlőket hagyom meg - a Cardinálokat is már részben átoltottam illetve idén oltom. Vannak már jobb fajták.

Előzmény: SándorTiszteletes (4394)
pintjano Creative Commons License 2017.01.31 0 0 4393

kétujj vastag törzseket is lehajtják és fedik.

Gyerekkorunkban apánk is igy csinálta, illetve mindig hagyott szálvesszőt

és azt takarta... Én is csináltam egy darabig, s az uj helyen bizonyára igy fogom

Most viszont még izgulok, mert itt alig volt olyan reggel, amikor nem lett voltna

18-20 fokos fagy... üdv PJ

Előzmény: Ali-bá (4392)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!