Keresés

Részletes keresés

ozjo Creative Commons License 2008.04.25 0 0 7161
Tehát kellene szereznem egy indító motort is, vagy a régi zöld is megteszi?
Ugye jól értettem a hanggenerátor másik végére kell az indítómotort felszerelni?
Előzmény: tehtube (7157)
tehtube Creative Commons License 2008.04.25 0 0 7160

Szia. Jó kis összeállítás, ámbár kissé egyoldalú a választás, látszik ki a kedvenc :-)

Első a Hammond nagyapja: Wild Bill Davis

Aki létrehozta a dögös Hammond triót és swingelt bigband módra.

Második aki ezt védjegyévé tette és másolták a jazzisták, rockerek: Jimmy Smith (persze a The Champ után ez a Wild Side) aki behozta a bop-ot és bizonyan keményen megtolta a B3-at, példaképet adva a ksőbbi rockereknek.

Harmadik: Booker T Jones aki rockos egyszerűséggel hozott dögös témákat.

Negyedikként bejött Jon Lord aki az előbbieket kiegészítve klasszikus ízt behozott.

Ötödikként a szélsőséges fúziós Keith Emerson több jazz, több rock, több klasszikus.

Majd bejött a latin feeling: Walter Wanderley. Lorddal keverve Santana jön ki az egyenletből.

Egy franciás: Eddy Louiss a Smith iskolától elszakadván a modernebb irány felé mutat.

A többiek -több százan máig-, akiket nem soroltam föl szintén kíválóak, de szerintem besorolhatók a hivatkozott "hammond oktatási miniszterek" valamelyik iskolájába.

És most nem ejtenék szót a szintén kíváló, nemrég hivatkozott, de polka hammondistákról, akik a zene fejlődéséhez nem sokat adtak hozzá.

Előzmény: Sycsa (7159)
Sycsa Creative Commons License 2008.04.25 0 0 7159
Sziasztok! Összevágtam egy videóban a kedvenc Hammond szólóimat és egy tíz perces adagot felnyomtam a YouTube-ra is. Remélem, h tetszeni fog : LINK
tehtube Creative Commons License 2008.04.25 0 0 7158
Ja, nem válaszoltam, nagyot dobna! Attól sír.
Előzmény: ozjo (7156)
tehtube Creative Commons License 2008.04.25 0 0 7157
A hanggenerátor mechanikája ugyanaz, mi más lenne? Tehát szerintem egyszerűen helyettesíthető a kerek motor a kockamotorral. Viszont ne felejtsd el, az magától nem indul. Kell a generátor túloldalra az indítómotor. Előbb nézd meg hogy megvan-e ott a főtengelyen az a fogaskerék amire az indítómotor ráhúz indításkor?
Előzmény: ozjo (7156)
ozjo Creative Commons License 2008.04.25 0 0 7156
Tehtube mester!
Szerinted az L100-asomon nagyot dobna egy M3 kórus-vibrátója? 888800000 szaktársnak potom pénzért van egy ilyen eladó darabja. Ki lehet cserélni a zöld motort 1az1-ben a kocka motorra?
Üdv: ojM3 kórusvibrátó
ozjo Creative Commons License 2008.04.24 0 0 7155
Van benne valami!
Előzmény: tehtube (7154)
tehtube Creative Commons License 2008.04.24 0 0 7154
Az ilyen előadóknak köszönhetjük hogy a Hammond orgona ennyire elterjedt. A nagy példaképek ebből a szempontból periférikusak.
Előzmény: ozjo (7153)
ozjo Creative Commons License 2008.04.24 0 0 7153
Azért is beszúrom normálisan!!
Egy rövid életrajz (Bob Kames)
Előzmény: ozjo (7152)
ozjo Creative Commons License 2008.04.24 0 0 7152
Bár azt hiszem nem az ilyen muzsikáért rajongunk
--De ez is Hammond--
<a href="http://youtube.com/watch?v=5MFdDG9ZqVw" target="_blank">Egy rövid életút (Bob Kames)</a>
Előzmény: Dick17 (7151)
Dick17 Creative Commons License 2008.04.24 0 0 7151
Elhunyt Bob Kames, aki hosszú karrierje alatt kétszer ért el nagy sikert: egyszer még 1949-ben, leendő feleségének írt szerelmes számával, majd 1982-ben a Kacsatánc feldolgozásával. Több, mint hetven lemezt rögzített, ő volt az egyik legsikeresebb Hammond-orgonista Amerikában.
(forrás: Http://quart.hu )
Halsaman Creative Commons License 2008.04.24 0 0 7150
Koncert!

Várunk mindenkit szeretettel!

tehtube Creative Commons License 2008.04.24 0 0 7149
Ez klasszikus. Az elején pléjbekk, aztán átmennek élőbe. Playboy After Dark
tehtube Creative Commons License 2008.04.24 0 0 7148

Szia, nincs ideális távolság, csak jól szóljon. Persze, sokkal több a basszus 3-5m-ről, de az meg távol van a finom hangokhoz, nagy a teremhang, meg egy lakásban lehet hogy nem is áll rendelkezésre ekkora tér.

A lényeg, a kismotor szór. A shift line-t én középre tettem, minnél távolabb a motortól, trafótól, frekiváltótól.

Előzmény: szimizso1 (7147)
szimizso1 Creative Commons License 2008.04.23 0 0 7147

Szóval a "bass pedal switch pusher" még véletlenül sem az volt amit kerestem, hanem a Z alakba hajlitott laposvas ami nyomkodja azt a kis csapot:-( Azért nem adom fel!:-) Szerintem ezek a jószágok egy anyával rögzítették ezt a kapcsoló-nyomkodót:-)

Említettem már, hogy érdemes volna Nálad egy mágneses mező bevizsgálást véghez vinni. Valahol, -úgy emlékszem- olvastam, hogy a lezli-hammond ideális távolság legalább öt lépsnyi távolágra van. Ráadásul, ha a vibrato shiftline a bal oldalon van, akkor meg pláne! 60-150mH tekercsek vannak benne, nagyon jól irányított (tengely irányban!) érzékenységgel. Egy jó gitár pick-up 10-18mH-is. Elgondolhatod, hogy legalább két-háromszor érzékenyebbek ezek a tekercsek. Tehát minél messzebb a tekercseidet a mágneses mezőktől!:-)

Előzmény: tehtube (7146)
tehtube Creative Commons License 2008.04.23 0 0 7146

Örülök :-)

Közben találtam egy merőben új brummtalanítási módszert!

Vastag, nagy, meleg a lezli basszusa ha baloldalt egyből az orgona mellett van. Kb 10cm-re. Még kis hangerőn is mint egy masszírozógép. De a lassú sebességnél derekas brumm jött. Ha hátrébb húztam a lezlit és 45°-al elfordítottam, lényegesen csökkent. Szóval a lezli kismotorjai rászórnak a hanggenerátorra!

Most áttettem a jobboldalra és távolabb a lacit. Itt gyakorlatilag mexűnt a búgás és még elfogadható a basszus, de sajna azért kevesebb. Meg nekem mindig balról jött a hang, zavar már jobbról :-) Keresem az optimális helyzetet.

Előzmény: szimizso1 (7145)
szimizso1 Creative Commons License 2008.04.23 0 0 7145

Ez már döfi! Már tudom, hogy hogy hívák amit keresek:-)

(bass pedal switch pusher) Köszönöm! Nagy segítség volt.

Előzmény: tehtube (7144)
tehtube Creative Commons License 2008.04.23 0 0 7144
Még ezt találtam:
Előzmény: szimizso1 (7138)
trambi Creative Commons License 2008.04.23 0 0 7143

Hamár mokolsz , figyelmedbe ajánlom a padlószönyegeket árusitó boltokban /pl TTL/ lehet kapni 30x30cm es 5mm es "padlószőnyeg" kockát, melynek a hátoldala ragasztó felülettel van ellátva , ezekből csikokat levágva ,  az elhasználodott

billentyü kocka oldalára ragasztod /pl hajszáritó segitségével/ értelemszerüen,

mindig egyoldalra,és igy állitod be a billentyü feszességét. Ilyen csikokkal lehet koppanó filcet is helyettesiteni.

szimizso1 Creative Commons License 2008.04.23 0 0 7142

Tehtube mester!

Láttál már átlátszó fémet?

(vasbeton háló:-)

Más.

Én azért nem eröltetném ezt a cérnás megoldást, mert ötletnek nem rossz, de csak akkor, ha külföldre eladod az orgonádat. Az ilyen megoldások szoktak a leg kellemetlenebb helyzetekben cserben hagyni..... sajnos van benne tapasztalatom:-(

Előzmény: tehtube (7140)
LittleBig Creative Commons License 2008.04.23 0 0 7141
...viccelődünk, viccelődünk...
Előzmény: tehtube (7140)
tehtube Creative Commons License 2008.04.23 0 0 7140
A textil és a cérna keverékét géznek hívják :-) Azt nem próbálod meg?
Előzmény: LittleBig (7139)
LittleBig Creative Commons License 2008.04.23 0 0 7139
Hello!

A filckocka újító akcióm legújabb fokozata: nem textil csíkot tekerek a filc köré, mert túl vastag és szörnyű macerás, hanem cérnát. Közönséges cérnából 4-5 hurok kell, vastagság és elkopottság szerint, majd csomó, és kész. Ez azért mérföldekkel egyszerűbb, mint a szegecselés, persze lehet, hogy kicsit rövidebb ideig tart ki. majd a gyakorlat megmutatja. Mindenesetre ahhoz bőven elég, hogy a billentyűk egymáshoz ütődésének idegesítő zaját megszűntesse.

M
szimizso1 Creative Commons License 2008.04.23 0 0 7138

Köszi a képeket!

Engem az érdekelne, hogy a kapcsoló tüske háza hogyan van rögzítve az alaplemezhez. Alulról egy anyával van odafogatva, vagy esetleg ráperemezve (sajtolva) a réz házacska. Ezek a rosszabbik megoldások. Vagy az alaplemezben menet van kiképezve, és a meghibásodott tüske házat, csak ki kel tekerni, és egy újat a helyére tekerni, és akkor nem kell szétszedni az egészet! Érdekelne, hogy mennyire voltak "szervízbarátok" a hammondnál:-)

Előzmény: tehtube (7137)
tehtube Creative Commons License 2008.04.23 0 0 7137

Ezek inkább alulról vannak, de hátha segít:

Előzmény: szimizso1 (7136)
szimizso1 Creative Commons License 2008.04.23 0 0 7136

Egy szétszedett pedálról kontakt sorról nincs valakinek fotója? Olyan, amin látszik, hogy hogy van felszerelve a nyomótüske háza. Köszi előre is!

Előzmény: szimizso1 (7135)
szimizso1 Creative Commons License 2008.04.22 0 0 7135

Én biztos, hogy nem voltam, mert mindíg nagyon odafigyeltem erre. Viszont beugrott, hogy amikor elhoztam az orgonát belgiumból, egyszer beragadt az egyik pedál kontakt. Ott megmókolták, de úgylátszik eddig tartott:-(

Tudod már, hogy mikor jössz?

Előzmény: tehtube (7134)
tehtube Creative Commons License 2008.04.22 0 0 7134

Elgörbült a tüske? Nem lett valamikor lehajlott nyomólemezzel durván betolva a pedál? Attól tudom csak elképzelni.

Előzmény: szimizso1 (7133)
szimizso1 Creative Commons License 2008.04.22 0 0 7133

Szegény Clara Rockmore-tól lett ennyire off a topic?:-)

Ma befejeztem az orgona zajtalanítását teljes sikerrel. Azért van egy gyanúm, hogy valaki "vuduzza" ezt a hangszert, mert ma még a hangerő pedál alatti "D" hang tüskéje beragadt, és nem is nagyon akarta abbahagyni a szólást. Azért sikerült kicsalogatnom a tüskét alaphelyzetbe, és a nejem körömreszelőjével igazítottam a formáján. Aztán egy fél csepp olaj, és a pedál lemez hajlítása segített a dolgon. Egyelőre bízom benne, hogy működő képes marad. Bár, ha itthon adja meg magát megint, nagyon nem fog meghatni:-))

Előzmény: szimizso1 (7132)
szimizso1 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 7132

Örülök ennek az off dolognak, mert egyik szívem csücske ez a theremin hangszer.

Nagyon ügyes volt a lány, és szerintem eredeti lehetett a hangszere, mert ebből több tíz ezer darabot gyártottak annak idején, még anno Lenin is! Bár ez egy balkezes példány volt. Fender gitárból is van ilyen, ebből miért ne lehetne:-)

De ne feledkezzünk meg a theremin kornázatlan királynőjéről Clara Rockmore-ról, aki a hangszer feltalálójának nagy és elérhetetlen szerelme volt.

Lev Szergejevics Tyermen (Theremin professzor) halála előtt egy nappal 97éves korában adott koncertet Clara Rockmoreral.

Clara Rockmore video
Előzmény: tehtube (7131)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!