Köszönöm az elismerést. Igen, én alakítottam ki ezeket a formákat. Tulajdonképpen olasz mintákat követek velük. Ez egy kísérleti ültetvény több gyümölcsfajjal, köztük őszibarackkal. Sok fajtát ültettünk ki és minimális permetezést kapnak. Azok a fajták, amelyek ilyen csekély növényvédelem mellett nem bírták a gyűrődést, már el is lettek távolítva. Helyettük mindig újabb fajták kerülnek be és a végén csak a túlélőművészek maradnak. A nagyon későieken még egyetlen fodros levél sem volt, miközben a többieken volt jócskán. Ezért mondtam, hogy ezek "rezisztensek". Magyarországon forgalmazzák és használják a 'Ziram' nevű szert tafrina ellen? Olaszországban szinte kizárólagosan ezt használják, nagyon sikeresen. Találkoztál már vele?
Na ma csináltam néhány képet egy részét megpróbálom felrakni/ha lesz időm felrakom a többit is/A kertben meló után elnyomtam +egy adag rezet ,a hegyen a hétvégén /ha sikerül/.A kajszik...hát fajta függő,úgy virágzik,ahogy érik: Ez a Harmat ,Mo-n az egyik legkorábbi.Na ez már nem kapott rezet. Ceglédi bíbor a kertben és a virága.Kajszisor részlet a kertből/ Pannonia, Bergeron, 3 Ceglédi arany/Ceglédi arany ,a rakétakajszi M9 alanyú almasövény részlet a kertbőlsaját gyártmányú Ceglédi bíbor ,szilvagyökéren/a kerti is saját az szilvatörzsön/ Bergeron a hegyen kis Orangered a hegyen Harcot a hegyen részlet a kopaszsövényből a hegyen/ Stark Red Gold/ Csináltam közeliket is bár kissé homályosak,de ha érdekel felrakom.Remélem hétvégén jó idő lesz ,mert most lenne segítségem /a tesó/ és sok mindent meg tudnék csinálni. ...ja a kajszik még nincsenek megmetszve,majd most.
Gyakorlat teszi a mestert ..... szagolgatni , ízlelgetni .... jó-e vagy kell bele még egy kis vegyszer , így van !!!! Így kell csinálni .
Nem tudom mondtuk-e hogy érdemes minden permetlébe Nonitot tenni ? Ez egy tapadást segítő anyag , kevés kell belőle , de sokkal hatékonyabb lesz a szer tapadása és esőállósága . Amúgy nem lövünk célba a dozírozással , de illik rá odafigyelni .
A tavalyi tavasz érdekesen alakult , már február végén úgy nézett ki , hogy kivirágzik minden aztán jött 2-3 hét lehűlés faggyal , tehát nem a legoptimálisabb volt az időjárás .
Tafrinarezisztenciáról még nem hallottam ...bár jó lenne .... ha kevésbé kapja el , több oka is lehet , persze vezető ok a késői virágzás . Amúgy érdekes módon általánosságban a késői érésű fajtákról nem mondható el a késői virágzás . Ha még is rendszert keresünk akkor az mondható el , hogy a rózsavirágúak korábban és a harangvirágúak később virágoznak , persze itt is vannak kivételek .
Amúgy érdekes látni ezeket a barackfákat , pár héttel ezelőtt a koronaformákról beszélgettünk , és itt látható az a 4 ágas szintben eltolt korona , amit én nem ismertem . Nagyon szép , látszik , hogy ért hozzá a gazdája ... Te neveled ???
Van valami szaga a monilia elleni permetlének? Chorus vagy mit használok. Csak mert innen tudható lenne hogy nem lett e túl híg. Mert nem nagyon éreztem semmiylen Ha hígabb akkor segít gyakrabbi permetezés?
Mindenestre gyarabban fogom 2-3 nap biztos ami biztos. :)
Nállunk még csak rügy a kajszi még a szirpobimnós változat sincs elérve de sztem ilyen időben max 3 napon belól már lehet permetezni az első monília elleni adagot.
Jó hogy most jön ez a meleg idő mert így nem kell eső után permetezni + a beporzással sem lesz rossz és fejlődik rendesen a virág.
Tavaly itt március 17-én már így virágzott a cseresznye, ugyanakkor az extra késői őszikről ez a kép április elsején készült, amikor a többi fajták már elvirágzóban voltak. Ezek a későiek teljesen tafrinarezisztensnek mutatkoznak.
Éppen azért kérdeztem, mert ez az a fajta, amelyiknek legelőször kellene virágoznia, az összes többit megelőzve. Tavaly elpusztult egy nagy Royal Gem fám, így már nekem sincs. Ha meglenne, mindenki elképedhetne, mert amikor a nektarinok ilyen, éppen virágzás előtti állapotban szoktak lenni, az már bőven virágzott. Azért kérdeztem, nincs-e Royal Gem-ed, mert azzal jól lehetett volna viszonyítani a virágzás kezdetét. De ha Fayette-d van, annak is virágoznia kellene már, ha a fáid az itteniekhez hasonló fenológiai állapotban lennének. Van viszont két extra késői fajtám (érési idő október második és harmadik dekádja) ezek virágzása is rendkívül késői.
Az elhalt ágvégeket levágva előtűntek a középen levő fúrt lukak az elbarnult faporral, és jó mélyen benn a kövér fehér kukacok. Jól visszametszettük, és Actarával permeteztük, csak az volt itthon. Ha esetleg maradtak elbújva remélem nem menekülnek meg. A másik ok amiért befújtuk az hogy a levélrügy -csomókba is frissen belefúrt valami, pici piros petéket rakott. A hangyák látogatják ezeket a petéket.
Azért érdekes, mert volt rezes és olajos lemosás is, de gondolom későn.
Rá bizony .... így van értelme . Sokan félnek a perzseléstől , én erre azt mondom , hogy egy valamit kell óvni a növényen ami pótolhatatlan , ez a bibe , minden más lényegtelen , vagy pótolható . Ezért ha már nyitva a szirom csak akkor okozhat maradandó károsodást a perzselés , bár a rézhidroxid amit használok , szerintem még akkor sem perzselne .
Na azért annyit még tegyünk hozzá a dologhoz , hogy az sem mindegy milyen fajtát fotózunk és hasonlítgatunk össze . Mert alapból lehet 1 hét eltérés a fajták azonos fenológiai állapotai között .
Van tervem . Hajtásnövekedés alatt szoktam mikroelemet pótolni , de ezt bármikor meg lehet tenni a vegetációs időben . Nyári pótlás előnyösen hat a rügydifernciálódásra , mondjuk nálam ezzel nem szokott probléma lenni . Virágzásban érdemes bórt nyomni rá , ez a kötődést segíti , aztán valami mikro koncentrátumot , vagy mikroelemes tápoldatot Pl : Volldünger .
A meszes talaj nem engedi felvenni a mikroelemeket , főleg a vasat , ekkor alakul ki a klorózis ezért kell levélen keresztül pótolni .... ha lehet .
Úgy látom, hogy a betegségek kialakulásával kapcsolatos aggodalmak közti eltérések oka az a jelentős fenológiai különbség, ami az egyes helyek között mutatkozik. Nagyon meglepő számomra, hogy Bálicsban ennyire vissza van maradva minden. Ez természetesen előnyös körülmény, csak nagyon nem esik egybe a közhit papírformájával. Erről volt már szó itt Floo és Mozo közt, de annyira látványos, hogy még én is kiegészíteném. Az alábbi képeken letenyei szomszédom kertjében lévő őszibarack látható ma délelőtti állapotában. A hely a környék legrosszabb mikroklímájú pontja, a patak partján, ritkán beépített lakóövezetben, körben élősövény és tuják által árnyékolva. A déli tájolású domboldalak normál esetben 1-2 héttel ez előtt járnak, magasságtól függetlenül, a környék 330 méteres tszf. szintjéig. Gondolom, ebből látható, hogy ennek a környéknek az aggodalmai jogosak.
(Persze ez a körülmény cseppet sem zavarja az amatőr meteorológusokat abban, hogy most is, mint mindig, a felállított papírformának megfelelő havi középhőmérsékleti eredményeket hozzák ki, amivel több kárt tesznek, mint hasznot. Így viszont nem lógnak ki a sorból, nem úgy mint a természet, ami nem hazudik.))
Hát egész éjjel 9 fokban csöpögött esegetett az eső, most szinte köd van, szerintem moniliának a lehető legjobb! Nálunk péntektől lesz javulás, addig permetezés éjjel-nappal! Az este megpermeteztem a kajszit, erre éjjel esett az eső! Sok nem volt, de szerintem ez az egész éjjel csöpögös-esegetős-szitálós a legrosszabb....szerintem!
Szerintem sem rossz a helyzet; most min 10 nap- 2 hét száraz meleg idő köszönt be- pont a virágzás alatt úgy tűnik. Az egy centis hajtásra még rámész rézzel? ÉN holnap akarom utoljára lenyomni; nálam Bálicsban kicsit talán hátrébb van a vegetáció (340 m-en vagyok), hétvégén azért pár nektarinon már láttam zöld hajtásvéget.