Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A vödörrel való beborítást én úgy értem, hogy napközben, amikor nincs fagy természetesen nincs betakarva. A vödröt vagy valami mást, csak akkor kell rátenni, ha éjszaka fagy várható.
Ez akkor is működik ha már megindultak a rügyek, sőt később is, csak arra kell vigyázni, hogy a hajtás ne érintkezzen a takaró edény falával. Amennyiben jelentősebb, -5 C körüli, vagy annál nagyobb tavaszi fagy várható célszerű két edénnyel is befedni.
A pet palackokkal nem készülök. Bízom benne, hogy nem lesznek tavaszi fagyok mifelénk. Az idei "húdehideg" is annyira volt hideg, hogy a füge is vigyorogva vészelte át hanyag takarás mellett is...
Tavaly egy 2 méteres sávban volt a kertben fagy. Kb 8 évvel előtte talajmenti volt, akkor az amúgy hosszúcsapra metszett szőlők alsó hajtásai fagytak el, (és minden más a talajtól 40 cm-es magasságig) a felsők egyáltalán nem. Ha átlagot veszünk, akkor már a tőkék rég beállnak és ha jönne is egy esetleges talajmenti fagy akkor sem lenne 100%-os fagykár. Mondom ezt úgy, hogy a nyírségben szőlőzök! Egy olyan helyen ahol minden évben ilyen-olyan fagykár van ott persze óvatosabbnak kell lenni, de abban az esetben se hagynám hogy a rügyek bepáljanak.
BAttila1964:
Azért én ezt is levenném február végén és csak sima lombozattal vagy szalmával vagy ilyesmivel takarnám, mert a vider alatt nem szellőzik kellően az oltvány. Oké h nagy a légtér, de ha egy sose szellőztetett szobában vagy, nincs olyan jó a közérzeted, mint ha a friss levegőre mész. Na meg ha a vider alatt hamarabb felmelegszik az idő, lehet előbb kezd el pattani a rügy. Akkor viszont már fény is kell neki. Szóval figyelni kell közbe.
Február végefelé mikor már elmúltak a fagyok, és még nem hajtottak ki a rügyek, kitakarni az új ültetést.De készülni rá pet palackokkal ha jönne mégis a fagy be tudjuk takarni arra a pár napra,hogy ne fagyjon el a friss hajtás.
Azt azért nem fejtettem ki, hogy nem földdel takartam a töveket, hanem nagyobb fagyis vödörrel, az oltványok közvetlen környezete lótrágya takarást kapott, majd a vödrökre szalma/levágott növényi szárak, stb. került, azaz közvetlenül nem érte őket a takarás... (Megnéztem a töveket, eddig egészségesnek tűnnek... ;) )
15 liter víz + 5 lapos kiskanálnyi anyag (Na2CO3)...... ez már sok volt kicsit az tuti.... mind túlélte de az már tömény.... van nem kívánt eredmény is amit le is írtam.... 15 literhez 2 kiskanál én ezt fogom próbálni idén de váltók KHCO3-ra!
Nálunk is homok van, a szőlős topicban megírtam hogy jártam a ne takarjuk ki módszerrel. Igaz jópár éve volt és nem jegyeztem fel a pontos talaj állapotot (mennyire volt meleg és nedves) de mondhatni azon csirkézéssel ültetett szőlők amelyeknél a kupacolás kibírta tavaszig ott 0%-os megmaradás volt. Azóta amint jön a jó idő takarom kifele. A személyes tapasztalatom ezt igazolja, tavaly egy szőlész is ugyanazt írta amit falusi1 kolléga. 2 ember tapasztalata a sajátommal nekem elég meggyőző hogy ne hagyjam csirkézve a szőlőt! (természetesen saját vélemény/tapasztalat és semmi egyéb!)
Homokkal takarva nem pálik be a szem és könnyen kihajt, s ha jön a fagy megvédi (persze a tavaji
késői nagy fagytól-nálunk 2x is minus 5-7 fok volt, nem). Ha nincs lemetszve, akkor le kellene -később is ráér a friss ültetésnél- és visszatakarni homokkal.
Nem mindig csináltam igy hanem kemény agyagos föld volt rajta s sok sok kanyar után hajtott ki, ha
Én a nagyobb fagyok elmúltával kibontanám, mert ha felmelegszik a talaj és még nedves is, befülledhetnek a szemek. Ha pedig a "mindenszentek" helyett jönnek a fagyos szentek, betakarod pl. vödörrel, ahogy én is szoktam.
Ha nem takarod ki akkor sincs baj, mert ö tudja a dolgát és elő fog bújni a föld alól .Sokkal nagyobb kárt okozol ha korán kitakarod és jön a május 10 a mindenszentek és minden lefagy .Úgyhogy minden ilyen tevékenységet halasszál el május 15 utánra.
én már próbáltam mosószódával is.... de nekem az kicsit tömény volt.... a gombákat azt viszi.....a perenosz olajfoltok "feketék lettek és beszáradtak..... csak a néhol a levelek is megérezték.....töménységre nagyon figyelni kell!!!! a gombák érékenyek a ph-változásra.....a KHCO3 idén fogom kipróbálni már be is szereztem Kiskörösön a Vinartisnál....
Köszönöm a tanácsot! Már ládában vannak nálam,de füredi homokot használtam. Nem teljesen vizszintesen raktam bele, s csak a gyökerüket. De máris átrendezem. Betettem a kamrába,ott kb 8-10 fok van.
Azt szeretném kérdezni,hogy ajéndékba kapott oltványokkal,amik decembertől egy vödör vízben álltak alsóépületben érdemes-e foglalkozni? Állítólag nagyszemű csemege fajták,de nevet nem tudtak mondani. 4 db van,s ezeknek még tavasszal tudok helyet szorítani. Tönkremehettek?