Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
En Romaniaban elek a keleti reszen.... Ugyhogy a felreertest elkerulendo... elmeselem..... hogy nem eppen olyan rozsas a helyzet ahogyan a TV, meg az ujsag leirja.... hogy ki az igazi magyar!!!!!
IGEN !!!! A SZEKEJEK is MAGYAROK ( meg meg ott vannak a CSANGOK is ).....(DE UGY MINT SPANYOLORSZAGBAN A KATALANOK, VAGY ANGLIABAN a SKOTOK :) :) ugyanazt a nyelvet beszeljuk "majdnem")
AZ egyetemi eveimben rengeteget szivattak... 3-an voltunk magyarok (en meg meg 2 szekely srac ) a 70 egyetemistabol (mind roman).... OK nem tudtak romanul, es sajnos szekelyfoldon csunya szabalyok vannak sokhejt....
Es engem is annak titulaltak, hiaba tudtam jol romanul...
Ott nagyon nem szertik a romanokat.... es ennek sokszor mi erdelyi magyarok is megisszuk a levet.... en egy bekes kevert faluban lakok ahol a roman es a magyar jol megerti egymast.
Nalluk mas a helyzet....
SZekelyfold az egy orszag... hiszen Himnusza is van..... nah de en nem merulok bele a tortenelembe.... AUTONOMIABA... meg ilyesmi... amit ok akarnak :)
Miért fajulna el? Szerző Laci partiumi magyar, medve meg tényleg a székely magyaroknál van. Szeriontem semmi rosszat nem akart mondani, Tiszteletes is csak félreértette.
A témához kapcsolódóan, virágozgat a kajszi, méhek nulla, most meg jön a szél, hogy levigye a virágokat.
Laci, én nagyra becsülöm a munkádat, örömmel szoktam nézni a beszámolóidat, konfliktust sem akarok közöttünk, de a székelyek is MAGYAROK!!! Attól, hogy egy nyomorult szerződéssel elszakították tőlünk őket, még bizony a testvéreink, akiknek nagyon is helyén van még a szívük. Ezt senki NE FELEDJE!!!
Ha érne valamit a vizes fa permetezése, a monília soha nem okozna kárt. Ahogy mondod, nem permetezek, az az IJB esete, ilyen a gyümölcstermesztés. Vizes fát permetezni, ez nekem ellent mond a kémia és fizika törvényeinek. Persze mindenki azt csinál amit akar, szíve joga! Bocs! Csak megkérdeztem, de egyszerre ugrassz.
Én többször permeteztem már sötétben, mert akkor értem rá!
Most is besötétedett amikor befejeztem.
Erről van egy jó sztorim.
Dr. Bussay László csörnyeföldi borász (sajnos múlt évben meghalt hatalmas űrt hagyva maga mögött a zalai borászatban és a térségben úgy egyáltalán is) baráti meteorológusa voltam, általában órára pontosan mondtam meg neki mikor permetezzen, mikor áll el az eső vagy mikor ered meg.
Egyszer 2010-ben amikor éjjel-nappal esett, hív, hogy nagyon kellene permetezni, mikor tudna!
Hát mondom Doktor Úr egy lehetősége van, délután 5-kor el fog állni az eső, de másnap délelőtt 10-kor újra esni fog, úgyhogy délután 5 és másnap délelőtt között tud permetezni.
Így is lett, egész éjjel nyomatták, és másnap délelőtt 9-kor elfogyott.
10-kor meg elkezdett esni.
Amikor híre ment hogy a Doktor Úr éjjel permetezett, a borász barátai ugratták is érte egy csomót, viszont az eredményei Őt (és engem) igazolták.
Nagyszüleim szoktak gonoszkodni amikor sötétben szoktam permetezni, hogy éjjel aludni meg b...ni kell, nem dolgozni.
Csak hát aki elfoglalt, az akkor oldja meg amikor tudja, a lényeg a végeredmény.
Illetve faluhelyen úgy szoktak permetezni, hogy amikor épp ráérnek, akkor felmennek a hegyre, aztán lenyomatnak mindent.
Mintha úgy vadásznánk, hogy amikor ráérünk, kimegyünk az erdőbe, lövünk vaktában hármat-négyet, aztán vagy van ott vad vagy nincs.
Persze mostanra javult valamelyest a helyzet, de azért még mindig van mit tanulni a gazdáknak.
Ma nagy nehezen sikerült monília ellen lepermetezni a kajszikat... Egész nap esett az eső, néztem az előrejelzéseket, mikor lesz 2-3 óra eső nélküli idő... (holnapra is esőt mond, s már így is eléggé későn permetezek).
Mire oda jutottam (délután-este 6 óra), rájöttem, hogy lyukas a pemetezőm (kuka lesz belőle...). Este 7-re sikerült szereznem (kölcsön kérnem) egy másik permetezőt. 8 órára végeztem... Már javában világított a holdacska... Egész meghitt volt a hangulat a holdfényben, csak már nem sokat láttam...
Már csak 2 órát kell kibírnia az eső nélküli időnek, s akkor talán nyert ügyem van :-)
Múlt évi meleg tavasszal eléggé rövid időtartamon belül virágoztak a korai és későbbi fajták. Most viszont a gönci "ügyesen" kivár nálam, miközben a ceglédi óriás félig kinyílt. Majd meglátom, lesz-e ennek mérhető különbség az eredménye...
Most mentem el a teli virágban lévő kajszi fám alatt, és bömböl a fán a zene, folyik a sör, a bor, a pálinka, mindenki táncol, egyszóval buli van Moníliáéknál.
Ennél jobb idő nem is kell nekik, ma már kétszer megáztak, most jön a harmadik zápor, és éjjel biztos 10 fok alá megy a hőmérséklet.
Ha nem támad fel a szél és nem szárítja le, egész éjszaka a vízben fog állni.
Az is igaz, hogy a vacak idő miatt nagyon lassan virágzik, még vannak rajta fehér is pirosbimbók is.
Mondjuk ahogy kinéz a hét második fele, lehet kidobott pénz a permetszer, mert akkor meg a fagy fog nekik odavágni.
Szóval amint eláll a következő zápor és mára vége, azonnal megyek ki lenyomatom Chorussal.
Holnap is át fog vonulni egy záporlánc, illetve kettő, egy északon napközben, egy este-éjjel az egész országon, hideg is lesz, úgyhogy a kajszivirágzást telibe kapta az eső.
A későbbi fajták szerencsére még pirosbimbósak, azokból lehet marad valami.