Szép munka, szép pedál. Csak nem???Ez is lesz pénteken? Ott a helyünk.
Sajnos legtöbbször azt tapasztalom hogy a fórumos társak mintha bojkottálnák a jó hammondos koncerteket, pedig a legfontosabb ami ezzel a hangszerrel összefügg, az a jó zene.
A BC-knél még textillel körültekert keycomb volt. Lehet hogy nálam is az volt, nem tudom. Mindenesetre mind nekem 1936, mind az 1942 BC->B3 upgrade Ham-Peetnek már ki van cserélve a szokásos filckockásra. Nem megoldás a körültekerés.
Javaslom vagy a teljes cserét vagy csak a filckockák cseréjét.
Esetleg némi átrendezés is szóba jöhet, ui. vannak kevésbé használt oktávok, mint az alsó teteje. Azok mehetnének a leginkább igénybevett helyekre és fordítva.
A frekiváltóban nincs olyan alkatrész ami ekkorát szórna! Viszont kaptam kölcsön egy leválasztó trafót, és mindjárt meg is mértem a drágát:-)
A felső jel, a preamp kimenete 1V-os mérés alapra kapcsolva. Az alsó jel, pedig a délelött mért helyről ugyan azzal a beállítással mérve. A felső jelben valószínű, hogy keveredett egy kis fázis késés, és a fényképezőgépem sem olyan gyors, hogy ennél élesebben le tudja követni a képernyőn történteket.
Topsound mester egy bő levélben hozakodott elő két tervvel, amivel a négyszögjel generátor négyszögeit lehet lekerekíteni, ezáltal a szinkron motor vasát is nyugalomban lehet majd tudni a szép szinusz áramtól.
Én jónak találtam az ötleteket, de mivel Ő a kiagyalója, és kész megcsinálni, és beszerelni, ezért rábízom a dolgot.
Semmi nagy átalakítás nem volt, csak csináltam egy új dobozt a pedál kontaktsornak. Ebben már a csúnya kábelcsomót is el tudtam dugni:
A filcezés most parkoló pályára kerül, mert pénteken hammond buli lesz, addig meg gyakorolnom kéne. De szerintem ez a körbetekerős módszer járható. Azt hiszem a régebbi orgonákban pont így volt megoldva (pl. CV) a billentyűk oldal irányú mozgásának akadályozása, nem? Zsolt, a tiédben hogy van?
A motort ki lehet cserélni 230V-os expotváltozatra. Tambinak van egy majdnem jója :-) Hátha segít. Viszont eddig minden ilyen motort hangosabbnak találtam a 60Hz-eseknél.
Érdekes megállapítás, és ötlet ez a felmágneseződött generátor. Erre nem is gondoltam. Méréskor sajnos a működés közbeni mágneses mezők, és gerjedt indukciók miatt nem lehetett ilyen zajokat mérni. Viszont emlékeim szerint ilyen, és ehhez hasonló jelalakokat nem fedeztem fel. Viszont én úgy emlékszem, hogy a főtengelyen vagy bakelit, vagy bronz fogaskerekek vannak. Egy forgó tengelyt meg még nem hallottam, hogy radiálisan fel lehetett mágnesezni. Legfeljebb hosszanti irányban. Persze ettől függetlenül lehet, hogy én tudom rosszul a fizika ezen részét.
Ha kapok majd, vagy veszek egy 220V-os leválasztó trafót egyszer, akkor megmérem -összehasonlítom- a mágneses térben észlelt jelalakot, és a preamp kimenetén megjelenő jelet egyszerre. Az majd biztos lesz.
Más. Beszereztem két darab 80W-os csöves végfokot. Rack kivitelűt. Semmi csicsamicsa az előlapon. Két kapaszkodó, és csavarhúzóval állítható hangerő szabályozó, meg egy mélyhang vágó van rajta. Jövő hónapban szeretnék egy saját fejlesztésű, és építésű két lezlit építeni. Hasonló minőségben mint a faragott lábú, csak ez egy kicsit "iparibb" lesz majd:-)
Na ugye, mindig tanul az ember gyereke, semilyen használati utmutató nem irta meg idáig , hogy habot kell használni a villanyborotvához, kipróbálom .... Más mi a véleményed arról, ha a hanggenerátor "vezérmütengelye", egy idő után "átmágnesezödik" és a hangszedöknél "gerjeszt"érdekes zajokat? Én részemről a "gonoszt" mindig a mechanika, és az elektronika találkozásánál keresem....
Több felvonásban, de hiánytalanul megkaptad - tőlem, aki "felfedezte"... Nézd meg a postaládádat! Ha már belefogtál, akkor nyugodtan adj közre mindent, amit nem kis elszántsággal végül is sikerült összekaparnom ebben - és a kérlelhetetlen fogaskerék- kapcsolatban lévő "társ" (speciális "Hammond"-alapbúgás, veleszületett és "szerzett" zaj-témákban, hiedelmek eloszlatásában, stb.) elsősorban ugye hát Neked... de minden kedves "Hammond"-os fórumtársnak is szívesen segítek, osztozhat az eddig elért nem kevés, kézelfogható, füllel hallható és szemmel látható eredményeimben, de elsősorban nem azért, hogy "szappan nélkül borotváljon" meg másokat a segítségével!
Nemrég sikerült láthatóvá tennem a hőn "szeretett" brummomat. Ilyen ügyesen meg tudja keverni a mágneses teret a 60Hz-es négyszög jel generátor, ami a fő meghajtó motorhoz megy.
A képen egy kocka 0.01V. A mérőfej, egy hajdanán tekert akusztikus gitár pick-upja volt. Akkor is marhául ráértem 3-4000 menetet kézzel feltekerni:-)
A generátor tetején levő tekercseket is ügyesen megszórja a motor. Lehet, hogy ettől is torzul egy kicsit a hangja a hammondomnak.
Hű de nagy munkába fogtál Matyó! Esetleg képet csinálnál (kis totálokat) a problémás helyekről? Én még nem láttam ilyet. Okulhatnék belőle esetleg:-)
Egyébként nagyon jól haladok a brummtalanítással. Persze lehet, hogy kompromisszumot kell kötnöm. Az eredeti zajhoz képest, -orgona hangerő total, erősítő bemenet teljesen nyitva!- már csak éppen hallható egészen közelről a brumm. Viszont állat módon szól a cucc hangerő ügyileg. Még van egy pár meglepő 5letem, amit még elkövetek a "teljes" csend érdekében.
De, kb 40 fokban, de gondolom 90 fokban kellene. Olyan, mintha ragasztva is lennének, de rozsdát nem látok rajtuk. Alternatív megoldásként az jutott eszembe, hogy vajon nem lehetne-e körbe tekerni valami szalagot az egész filc kockát tartó rész körül? Ez megvastagítaná oldalirányban a "fésű" fogat. Persze magasítaná is, de az talán nem jelent gondot, mert a lekoppanás gátló filc előbb megfogja a billentyűt. Az a kérdés, hogy milyen anyag lenne itt jó. Valami nagyon vékony textil talán...holnap kipróbálom
Small Faces Igencsak hasonlít a Led Zeppelin Whole Lotta Love-jára, és szerintem Hammond L100 szól benne.
Tegnap volt Kaltenecker-Martonosi duó. A bevált dolgok mellett a meglepetés a Taxi film gitáros témája végig szaporán repetálva az orgonán :-) Az egész műsor változatos, virtuóz volt mindkettejük részéről.
Zsolt jellegzetessége a gyakori kétszer monofónikus játék. Bass+szóló. Volt harmónia is szépen, de én még többet is elviselnék. Vagy dzsimmiszmödös ellenpontozást. A hangzás viszont túlnyomórészt dzsimmiszmödös lett soxor stop-ban. Közel ültem, keveseltem a basszust, pedig odaszóltak nekik hogy vegyenek belőle vissza mert túl sok. Szóval az akusztika nagyon lényeges.
A tied még a multszázad 50-es éveiben készült b2,c2, bélü szerkezet tudásom szerint, hát gondolom volt ideje a szegecsnek is berozsdálni , probáld ki a wd40-et . Kezeidet meg kösd be ha nem akarsz összevérezni mindent....
Igen , több üzlete is van a "Bajcsin", a legelsö közvetlenül a nyugatinál volt Skála tövében. Müszaki gumiáru, és minden egyébb. Egy tábla böven sok ....
A billentyü alatti kockák hamár voltak "forgatva", és lógnak oldalirányba a billentyük,
akkor kell sajna cserélni. Csöszegecselve van lehet kapni ezen méretüt, pl szögker.
Szegecs lefur, nemez leszab, lyukasztóval átlóközépre lyuk, és szegecselés.
TMK-s multal rendelkező kollega biztos segit neked a kivitelezésben.....
Azt hiszem megtaláltam a boltot, ez az ugye: http://www.muartlux.hu/ Bajcsy-Zsilinszky út 59.
Meg szabad kérdezni, hogy: 1. a teljes két manuál újrafilcezéséhez milyen filcet, mennyit kell beszerezni? Gondolok itt az alsó és felső filc csíkokra valamint a filc kockákra. 2. a filc kockákat milyen módszerrel teszed a régiek helyére?
Köszi, Matyi
ui. Pénteken Dóri és a Rombolók zenekar koncert lesz a Take5-ban, Behumi Dóri zenekara. Hammond orgonával megyek, jazzes - rockos - funkos örömzenélés "profi" haknisták által, nem vérre menő jazz :) Belépő van, de a hely nagyon igényes és jól szól. Immáron csöves-csöndes Leslie760 + B3 + szalagos echo.
Na, ez érdekel engem is, milyen cég ez? Milliószor kellett volna már speciális filc, de mindenhol csak néztek, ahol kerestem. Müártból van x-féle, ez most melyik is?
Sajnos gyárilag kötöttek össze sok vezetékcsoportot annó szigetelőszalaggal. Pl. a perkából kijövő 7 szineset, de a drawbarok alatt futók szinte mind így vannak összefogva. Hát elég nyálkás, ragacsos :-(
Az A100 fedlapja alatti purfix okozta a legtöbb macerát. Az ragacsos morzsává száradt, ami felemeléskor a parkettára is szóródott. Na azt onnan eltávolítani!!!
Szalag helyett a sok kábelkötöző korbács a megoldás ahogy Misi csinálta a felújított orgonában.
Más , az autóiparban használt szövetes bandázst érdemes használni szigszalag helyett, mert az hö és vizálló, és nem öregszik meg mint a müanyag , és ez van eredetileg is ezen hangszerekben. A ragasztója a szigszalagnak, benzin alapu oldószerrel könnyen pucolható.
Pillanatnyi elborzadásomnak szeretnék hangot adni: Nehogy valakinek eszébe jusson, de soha, hogy szigetelő szalaggal teker körbe kábeleket kábelkötöző helyett. Két év alatt a szigszalag elfolyosodik, és olyan undorító nyálkát termel, hogy szörnyű. Én most Misi bácsi után takarítom az orgonámat, nem valami vidám... Más: Nem tudjátok, hol lehetne a billentyűzethez való filceket beszerezni?