Keresés

Részletes keresés

arpad-lajos Creative Commons License 2017.02.21 0 0 4486

Lehet, hogy a szőlő sztolburos fitoplazma betegségéről van szó. Permetezés nem segít. Olvass utána. Ha megbizonyosodtál róla, hogy fitoplazma, akkor a legjobb, ha kivágod.

Előzmény: Nimród23 (4482)
BIRSALMADARÁLÓ Creative Commons License 2017.02.21 0 0 4485

Ilyenkor jön az, mikor nem adsz neki több esélyt, (hátha megváltozik) ,nem elengeded a kezét ,mert erre neked nincs időd.

Ilyenkor minél hamarabb kiásod, és jó messzire földestől szétteríted.

Helyére visszatalicskázol lehetőleg egy ásónyom vastagságú feltalajt ,na és ebbe jöhet az új  fajta...élettárs.Akit dédelgetsz permetezgetsz ,stb...stb ,és elfog halmozni téged ,minden tőle várható széppel és jóval .

Ne habozz ezt meglépni ,annyi új szép és jó új fajta van, legyél bátor tovább lépni.

Mivel  rajtad áll, te döntesz.

Ne feledd, minden évben, egy új fajta áll sorban ,csak rád vár,a te életed viszont véges.

wwoodruff

Előzmény: zeolit (4483)
Jani71 Creative Commons License 2017.02.21 0 0 4484

Én első nekifutásra Mg-hiányra gondoltam. Pl. itt a 242. oldalon olvasható az egész folyamat.

Azt gyanítom, valami ilyesmi lehet a háttérben, erre kevés lesz a 'méreg'.

(Természetesen fenntartva a te tipped lehetőségét is!)

Nem tudom, az olvtársnál milyen állapotban van a talaj és a növény tápelem szempontból.

Mikor volt trágyázva és milyen módon?

Előzmény: zeolit (4483)
zeolit Creative Commons License 2017.02.21 0 0 4483

A szőlő levélsodródása szerintem

A szőlő legelterjedtebb és legsúlyosabb vírusbetegsége.

Vörös bogyójú fajtákon a levelek vörösödnek (csak az erek mentén marad keskeny, zöld sáv) megvastagodnak, fonákuk felé sodródnak, pattanva törnek. Fehér bogyójú fajtákon enyhe levélsárgulás. Kevés fürt, gyengén színeződő, satnya bogyók.

De könnyen lehet magnéziumhiány is, a tünetek azonosak, csupán néhány részletben mások, ott nem csak az erek maradnak zöldek

Előzmény: Nimród23 (4482)
Nimród23 Creative Commons License 2017.02.21 0 0 4482

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni a következővel kapcsolatban:

a szőlőt rendszeresen permetezem (tavaly bordói lével, előző években alma-szőlő kombival), ennek ellenére valamilyen betegség mindig megtámadja, így nincs termés.

Mielőtt még elkezdene érni, a levelek bordó színűvé válnak, a fürtök leszáradnak, a vesszők elfeketednek és elszáradnak.

Meg tudnátok esetleg mondani, hogy milyen betegség lehet az oka?

Milyen permetszert javasoltok?

Köszönöm!

zeolit Creative Commons License 2017.02.19 0 0 4481

én nem gondolkoztam rendelesen, egy szlovák oldalon láttam, és hogy 7,50 euro a posta költség szlovákba.

Gondoltam valaki akar, németül lengyelül, angolul is beszélnek

Előzmény: Sanci07 (4480)
Sanci07 Creative Commons License 2017.02.19 0 0 4480

Ha szeretnék rendelni nálad kell leadni a rendelést?

Előzmény: zeolit (4479)
zeolit Creative Commons License 2017.02.19 0 0 4479

Aki esetleg csemegézne a Lengyelek szőlőkínálatából tessék megkezdődött a rendelésfelvétel.

Tudtommal simán küldenek MO is.

http://www.winnica-eden.pl/oferta_en.php

simon53 Creative Commons License 2017.02.18 0 0 4478

Esetleg tudná valaki ezt a fajtát azonosítani?

Nagy fürt, különböző méretű és színü szemek , ropogós , ez augusztus 30-i felvétel.

Tibicsoki19 Creative Commons License 2017.02.18 0 0 4477

Lenne valakinek direkttermő szőlőből származó vesszője? Megpróbálnám kigyökereztetni. E-mailben írjatok. Köszönöm!

woodruff Creative Commons License 2017.02.16 0 0 4476

Ebben nagyon igazad van ,de mikor a fajták ,az életben maradásukért küszködnek a hely hiány miatt ,én mi tevő lehetek? Tudom állítsak be a hóbortomért még egy pár hektárt.Ez tudom egy pár fórumozót megbotránkoztat, de sajnos mindenkinek szembesülnie kell bizonyos jelenségekkel ,és kompromisszumok elé kényszerül ,mikor rájön,hogy több száz falta van, amit még nem is kóstolt ,úgyhogy még nem is birtokolt a kertje,vagy helyhiány miatt,vagy a tehetetlensége miatt.

woodruff

Előzmény: szölőszem (4474)
Pjotr77 Creative Commons License 2017.02.16 0 0 4475

Jó gondolatok! :)

Előzmény: Maci_P (4470)
szölőszem Creative Commons License 2017.02.16 0 0 4474

Néhány fajtával én is rendelkezem, rálátásom van a fajtákra, és össze tudom hasonlítani őket. Amit az oroszok és ukránok a közelmúltban,és jelenleg nemesítenek, aközött is vannak gyengék. Most az a trendi, hogy csak az orosz,ukrán, moldáv fajták a jók. Pedig egy jó Favorit, Pannónia kincse, Téli muskotály,Attila, Kozma Pálné sem lebecsülendő.Az Éváról nem is beszélve.

Azt a szlogent már ismerem,tanították velünk, de nem kérek belőle:"Ha a múltat végképp eltöröljük....semmik vagyunk, minden leszünk". A múlt olyan mint a ház alapja, arra tudod építeni a jelent, és ha jól,és erősre építed, akkor lesz jövőd is.

Előzmény: woodruff (4469)
Maci_P Creative Commons License 2017.02.16 0 0 4473

Van nekem rezisztensem, nem is hinnéd mennyi. De ettől még a régi fajtáknak is adok helyet, mert azokat is meg kell becsülni - természetesen kiválogatva belőle a jobbakat.

Előzmény: woodruff (4472)
woodruff Creative Commons License 2017.02.16 0 0 4472

Majd csak ràjösz ,de nekem màr nem sok időm van.

woodruff

Előzmény: Maci_P (4470)
pupu222 Creative Commons License 2017.02.15 0 0 4471

Szia előre is köszönöm,csak 6 tőkét szeretnék lehetőleg rezisztens fajtát,hogy ne kelljen intenziven permeteznem ,nincs beállitva a levelező rendszerem légyszives irjál rám és felvesszük a kapcsolatot

Előzmény: Maci_P (4468)
Maci_P Creative Commons License 2017.02.15 0 0 4470

Múltunk nélkül nincs jelen, és jövő sem. Lehet, hogy régi fajta, de egy Attila még most is jó ízzel rendelkezik, megfelelő helyen, megfelelően művelve jól terem. Persze a modern rezisztensek ezt is tudják, de attól még a régit nem szabad kidobni, inkább valaki vigyen beléjük rezisztenciát keresztezéssel ;-)

Előzmény: woodruff (4469)
woodruff Creative Commons License 2017.02.15 0 0 4469

2017 szerintem a viktóriával kezdődik, és innen a csillagos ég, feledjük a múltat,cél a jövő.

woodruff

Előzmény: Maci_P (4468)
Maci_P Creative Commons License 2017.02.15 0 0 4468

És bármi egyéb igényed vele kapcsolatban? Érési idő? Rezisztencia? Ízvilág? Stb? És mi a nagy szemű? Egy pannónia kincse már az? Mert régebbi fajtáim még vannak fent, amiből tudok szedni neked (bogyóméretek fajtától függően 26x21, 23x20 körüli), és még talán egy-két rezisztens magyar fajtám is maradt. Keress meg magánban, ha ilyenek megfelelnek.

Előzmény: pupu222 (4467)
pupu222 Creative Commons License 2017.02.14 0 0 4467

Üdv fórumozók,nagyszemű fehér csemegeszőlőt szeretnék gyökereztetni és szükségem lenne vesszőre ha esetleg valakinek Budapest keleti részén vagy a 31-es vonalán lenne szivesen elmennék érte.Köszönöm

Sanci07 Creative Commons License 2017.02.13 0 0 4466

Van nőivarú fajtám három,Izjuminka, Podarok Zaporozju és Nimrang.

Amit én nagyon szeretnék összehozni az az Éva-Izjuminka páros lenne. Ez esetben nem a rezisztencia lenne a lényeg hanem az hogy a kiváló Évámnak legyen egy piros változata.Persze lehet hogy a felnevelt magoncokból egy sem lesz piros hiába is szeretném!Számomra az Éva ellenálló képessége elég,tövön tarthatósága főleg.Majd elválik mi sikerül csak az idő nagyon hosszú mire eredmény lesz belőle.

Előzmény: juhosttt (4465)
juhosttt Creative Commons License 2017.02.13 0 0 4465

Na visszaolvastam, egész jó kis megoldás! Amúgy van valami konkrét elképzelés a a fajták választásakor? 

Előzmény: Sanci07 (4464)
Sanci07 Creative Commons License 2017.02.13 0 0 4464

Kedves juhosttt!

A 4378-as hozzászólásomban leírtam ha nem baj nem írnám le még egyszer.

Egyébként ez még nem 100%-os,lehetett idegen beporzás de igen kicsi a valószínűsége mert a szomszédos telken kivágták a szőlőt.

Előzmény: juhosttt (4463)
juhosttt Creative Commons License 2017.02.12 0 0 4463

Tudom, de a kollégának egész télen rajta van ha jól értelmeztem!

Sanci07

A beporzást hogy sikerült megoldani úgy, hogy semmilyen más szőlő ne porozza be?

Előzmény: Falusi1 (4462)
Falusi1 Creative Commons License 2017.02.12 0 0 4462

A vödörrel való beborítást én úgy értem, hogy napközben, amikor nincs fagy természetesen nincs betakarva. A vödröt vagy valami mást, csak akkor kell rátenni, ha éjszaka fagy várható.

Ez akkor is működik ha már megindultak a rügyek, sőt később is, csak arra kell vigyázni, hogy a hajtás ne érintkezzen a takaró edény falával. Amennyiben jelentősebb, -5 C körüli, vagy annál nagyobb tavaszi fagy várható célszerű két edénnyel is befedni.

Előzmény: juhosttt (4459)
Sanci07 Creative Commons License 2017.02.12 0 0 4461

Első nemesítési próbálkozásom még életben van!

A sziklevelek után kitolta első levelét is de még eléggé kicsi nem tudom megállapítani melyik szülőjére hasonlít jobban.

Igazán jó szórakozás tél végére,mert minden nap változik egy kicsit.

BAttila1964 Creative Commons License 2017.02.12 0 0 4460

Jövő hét vége felé takarom ki éjjel-nappalra, addig nappal megy majd a "csiki-csuki", 4 tő mellett azé' ez nem akkora meló... ;)

Előzmény: juhosttt (4459)
juhosttt Creative Commons License 2017.02.12 0 0 4459

A pet palackokkal nem készülök. Bízom benne, hogy nem lesznek tavaszi fagyok mifelénk. Az idei "húdehideg" is annyira volt hideg, hogy a füge is vigyorogva vészelte át hanyag takarás mellett is...

Tavaly egy 2 méteres sávban volt a kertben fagy. Kb 8 évvel előtte talajmenti volt, akkor az amúgy hosszúcsapra metszett szőlők alsó hajtásai fagytak el, (és minden más a talajtól 40 cm-es magasságig) a felsők egyáltalán nem. Ha átlagot veszünk, akkor már a tőkék rég beállnak és ha jönne is egy esetleges talajmenti fagy akkor sem lenne 100%-os fagykár. Mondom ezt úgy, hogy a nyírségben szőlőzök! Egy olyan helyen ahol minden évben ilyen-olyan fagykár van ott persze óvatosabbnak kell lenni, de abban az esetben se hagynám hogy a rügyek bepáljanak.

BAttila1964:

Azért én ezt is levenném február végén és csak sima lombozattal vagy szalmával vagy ilyesmivel takarnám, mert a vider alatt nem szellőzik kellően az oltvány. Oké h nagy a légtér, de ha egy sose szellőztetett szobában vagy, nincs olyan jó a közérzeted, mint ha a  friss levegőre mész. Na meg ha a vider alatt hamarabb felmelegszik az idő, lehet előbb kezd el pattani a rügy. Akkor viszont már fény is kell neki. Szóval figyelni kell közbe.

Előzmény: woodruff (4458)
woodruff Creative Commons License 2017.02.12 0 0 4458

Akkor összegezve a tapasztalatokat.

Február végefelé mikor már elmúltak a fagyok, és még nem hajtottak ki a rügyek, kitakarni az új ültetést.De készülni rá pet palackokkal ha jönne mégis a fagy be tudjuk takarni arra a pár napra,hogy ne fagyjon el  a friss hajtás.

woodruff

Előzmény: juhosttt (4455)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.02.12 0 0 4457

Azt azért nem fejtettem ki, hogy nem földdel takartam a töveket, hanem nagyobb fagyis vödörrel, az oltványok közvetlen környezete lótrágya takarást kapott, majd a vödrökre szalma/levágott növényi szárak, stb. került, azaz közvetlenül nem érte őket a takarás... (Megnéztem a töveket, eddig egészségesnek tűnnek... ;) )

Előzmény: juhosttt (4455)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!