Keresés

Részletes keresés

szölőszem Creative Commons License 2016.04.21 0 0 1829

Remélem nem rám gondoltál!?

Előzmény: woodruff (1825)
gyfa50 Creative Commons License 2016.04.21 0 0 1828

Szia!

Szerintem nincs miért várni jövőig zöldbe zöld oltást készítsél. Úgy értelmezem, hogy egy idősebb tökét szeretnél átoltani. A zöldbe zöld oltásnál nem feltétlenöl fontos az egyforma keresztmetszet, mivel még nincs kialakulva a bél szerkezete, de az egyik széle azért találjon.

Jobb ha minél közelebb van az oltás a földhöz. A lényeg, hogy az az izköz ahol az éket (V) vágod még zöld legyen. Az árnyékolást kivül kell megoldani és csakis áttetsző műanyag zacskot használj.

Előzmény: Lakótelepi_kertész (1819)
vlacko Creative Commons License 2016.04.21 0 0 1827

még a legfrissebb lapon van pár hozzászólással a tied alatt, 20028-as hozzászólásban tesznek róla említést. A továbbiakat már tőlük kérdezd.

Előzmény: Maci_P (1826)
Maci_P Creative Commons License 2016.04.20 0 0 1826

"A néró hibrid, amerikai és európai szőlő keresztezése."

Ez azért így elég durva egyszerűsítés. A delaware, na, az ilyen, bár természetes kereszteződés eredményének mondják. Egyébként nem mindegyik direkttermő tartalmaz V.Vinifera felmenőt.

"Ráadásul elég szerencsés kereszteződés, mert a labruszka ízt okozó gén nem került bele."

A néróban van amerikai vér, de a labrusca genetikailag 2% alatt van, ha hihetünk ennek az összetételnek: 78,1%V.vinifera +1,56%V.labrusca +14,58%V.rupestris +3,12%V.berlandieri +2,64%V.lincecumii.

A magyar rezisztens szőlők nagy része Seyve-Villard 12286 és 12375 felmenővel rendelkezik, amit a franciák kereszteztek több amerikai fajtából, azért van a fenti 4 különböző fajta benne.

Egyébként ez a nemesítési vonal (Seyve-Villard) direkt arra ment rá, hogy ne legyen a labrusca íz a szőlőben, és ezt sikerült is elérni, ahogy te is mondod, de a gének benne vannak, csak az íz nem ;-)

"Egyébként a "Szőlő" topikban olvastam, amit te is látogatsz, úgyhogy te is olvashattad volna, ha figyelmes vagy."

Ígyekszem figyelmesen olvasni, de ezt nem láttam. A legtöbb, rezisztenciára nemesített szőlő a filoxérára nem ellenálló. Az, hogy valakinek eléldegél egy filoxéra mentes helyen, nem jelent ellenállóságot. Ráadásul a fenti összetétel függvényében sem nagyon tudom elképzelni ezt.

És eddig egy forrásban sem találtam erre infót, pedig a rezisztens szőlőfajtákat erősen preferálom.

Sajnos a fórum keresője nem dobta ki, de ha te meg tudod adni, érdekel, és ha hihető a forrás, meghajlok előtte, és készséggel elhiszem, hogy filoxéra ellenálló, de addig nem.

Előzmény: vlacko (1823)
woodruff Creative Commons License 2016.04.20 0 2 1825

Hűtőben tárolt ,elég sok fajtám van ,én is szívesen adok Budapesten bárkinek.Inkább mint,hogy kidobjam. Végül is ez a fórum szerintem arról szól ,ha valaki megteheti és tud a másikokon segíteni miért nem teszi?Tudok olyanokról akiknek nagyon értékes gyűjteményeik vannak, de inkább a sírba száll velük együtt de nem adnának senkinek belőle,még egy rügyet se.Minősítse ezt mindenki.

woodruff

Ali-bá Creative Commons License 2016.04.20 0 0 1824

Én is tudok adni csemege oltóvesszőket Debrecen környékén.

Előzmény: Maci_P (1822)
vlacko Creative Commons License 2016.04.20 0 0 1823

A néró hibrid, amerikai és európai szőlő keresztezése. Ráadásul elég szerencsés kereszteződés, mert a labruszka ízt okozó gén nem került bele.

Egyébként a "Szőlő" topikban olvastam, amit te is látogatsz, úgyhogy te is olvashattad volna, ha figyelmes vagy.

Előzmény: Maci_P (1821)
Maci_P Creative Commons License 2016.04.20 0 0 1822

"Ha nincs alvó rügyes fás oltóágam (nemesem), akkor csak zöldbe zöld oltást tudok idén már csak véghezvinni, igaz?"

Igen, kivéve ha szerzel valakitől elrakottat, de ilyenkor az már csak személyesen átadható, és szinte rögtön be újra hűtőbe. Ha Bp-i vagy, tudok segíteni.

"Szerencsémre idén van két három olyan a föld felszínétől nem messze eső zöld rész, melyet majd be lehetne oltani zölddel"

Az oltás évében az átoltandó tőkén 3-4 jó állású hajtást kell csak hagyni, többit mind kitörni.

"Itt elengedhetetlen, hogy a keresztmetszet azonos legyen, szerintem."

Nem feltétlen, mert van egy héj alá oltási megoldás is, korábban írtam itt róla, keresd meg. zöldbe-zöld és fás megoldásban is jó.

A zöldoltás május végétől kivitelezhető, ha nincs zöld nemes fajtád, akkor azt valahonnan szállítani kell majd, és ott meg lehet majd találni pont megfelelő vastagot.

"A zöld részen milyen távolságnál lehetne oltani, úgy a 4-5 levélnyél felett olvasom, de ez a rész már kezdjen fásodni, legyen olyan foltos az ágrész? Általában az ékoltást látom a V vágásfelülettel itt a topikban, ez a zöldnél is így van?"

Zöldbe-zöldet nem igen csináltam, ezt kevéssé tudom biztosra de ezt írják a gyakorlottak.

"Vagy angol nyelvessel jobb?"

Az alany zöld volta miatt ez szerintem nem kivitelezhető. Zöldre fásnál esetleg a sima párosítás jó lehet.

"Az oltásnál függ a szőlő színe? Akarom mondani, hogy fehérre lehet kék vagy vörös szőlőt oltani? Kompatibilisek?"

Nem, de van, ami jobban forrad, van, ami kevésbé a másikkal.

"többeteknek van már eleve nemesebb szőlője dugványként. Ezek csak egyes helyeken kivitelezhetők, vagy megpróbálhatnám én is?"

Homokon biztosan, mert a filoxéra ott nem bántja, kötött talaj esetén a nem szőlős területeken meg lehet próbálkozni vele, de lehet neki rossz vége is (mármint kipusztítja a filoxéra).

Maci_P Creative Commons License 2016.04.20 0 0 1821

"Néró az nem labruszka ízű, mégis megél saját gyökerén"

Ezt hol hallottad?

Mert eddig minden információm azt mutatja, hogy a direkttermőn és az alanyfajtákon kívül a filoxéra mindent megtámad.

Előzmény: vlacko (1820)
vlacko Creative Commons License 2016.04.20 0 0 1820

Kérdés, hogy mit értünk nemes alatt.

Mert pld. a Néró az nem labruszka ízű, mégis megél saját gyökerén, s jó bort is ad. Ez akkor most nemes?

Lentebb woodruff belinkelt egy videót a szőlő zöld szemzéséről. Azt nézegesd egy kicsit, érdemes.

A zöldbe fást egyébként valóban nagyon jól eredőnek tartják, kevésbé érzékeny, mint a zöldbe zöld.

Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2016.04.20 0 0 1819

Sziasztok!

Nem tudok sokat a szőlő oltásáról és még nem is próbálkoztam vele, de lenne kérdésem a témában. Ha nincs alvó rügyes fás oltóágam (nemesem), akkor csak zöldbe zöld oltást tudok idén már csak véghezvinni, igaz? Vagy van más lehetőség is? Szerencsémre idén van két három olyan a föld felszínétől nem messze eső zöld rész, melyet majd be lehetne oltani zölddel. Itt elengedhetetlen, hogy a keresztmetszet azonos legyen, szerintem. Az a baj, hogy a direkt termő szőlőm, mely elvben az alany lenne, eléggé kihajtott már most a többi a közelben növekvő fajtához képest, így nehéz lesz az azonos méretet beszerezni. A zöld részen milyen távolságnál lehetne oltani, úgy a 4-5 levélnyél felett olvasom, de ez a rész már kezdjen fásodni, legyen olyan foltos az ágrész? Általában az ékoltást látom a V vágásfelülettel itt a topikban, ez a zöldnél is így van? Vagy angol nyelvessel jobb? Eléggé napos részen van a tő, így a zöld oltás eléggé a kánikula környékén lenne létrehozva, nejlonzacskóval fedés biztosan kell, illetve árnyékolást a zacskón belül oldjam meg, vagy valami plusz valamivel, esetleg sötét színű legyen a műanyag zacskó? Bár az még melegebbet csinál... Egy kicsit írjatok erről még nekem. Zöld oltásnál több helyen olvasom, hogy nem kell annyira kötni, hogy könnyebben összeforrjon a levegőn, oxigénen. Vagy várjak jövő ilyenkorig, és a zöldbe fásat könnyebb kivitelezni és nagyobb eredésű? Az oltásnál függ a szőlő színe? Akarom mondani, hogy fehérre lehet kék vagy vörös szőlőt oltani? Kompatibilisek? Bár lehet, hogy buta kérdésnek tűnik, de azt olvasom a szőlős topikon, hogy többeteknek van már eleve nemesebb szőlője dugványként, tehát nem oltott szőlők. Ezek csak egyes helyeken kivitelezhetők, vagy megpróbálhatnám én is? Eléggé homokos és vörös kavicsos a fal töve, bár valószínű, hogy az altalaj valamiféle agyagos vályog.

Üdv.: L. k.

TINTUS Creative Commons License 2016.04.16 0 0 1818

Az alma és meggy oltása is meg volt de a kihajtásra még várni kell. Az oltóvesszők nem száradtak el kicsit megkaparva zöldek a kéreg alatt.

Előzmény: Ali-bá (1817)
Ali-bá Creative Commons License 2016.04.16 0 0 1817

Eddig jó!  Az almák hogy állnak?

Előzmény: TINTUS (1815)
juhosttt Creative Commons License 2016.04.15 0 0 1816

Egyelőre még mindig nem tiszta, hogy önerőből, vagy az alanyból táplálkozik, mert még pici. De ha 1-2 hét múlva is élni fog, akkor már bizakodni lehet, hogy sikeres volt az oltás! Majd várjuk a fejleményeket!

Előzmény: TINTUS (1815)
TINTUS Creative Commons License 2016.04.15 0 0 1815

Mai kép az hasíték oltásról.

woodruff Creative Commons License 2016.04.15 -1 0 1814

De azért egy kicsit tetszett ugye!

woodruff

Előzmény: gyfa50 (1813)
gyfa50 Creative Commons License 2016.04.15 0 0 1813

Vannak mozzanatok amelyeket tanácsos másként végezni. Például az oltószem levélnyelét nem kell levágni csak az oltás után azzal jobban lehet tenni venni a szemet és nem kell agyon fogdosni a vágott felületet. Na és minden vágás elött megtörölni a penge élét.

Előzmény: woodruff (1812)
woodruff Creative Commons License 2016.04.15 0 0 1812

Itt egy szép kis videó a kezdőknek de szerintem a haladók sem bánhatják ha megnézik.

Зеленая ПРИВИВКА ВИНОГРАДА одной почкой - YouTube

Результат ПРИВИВКИ ВИНОГРАДА в расщеп - YouTube

woodruff

Előzmény: woodruff (1811)
woodruff Creative Commons License 2016.04.08 0 1 1811

Előzmény: woodruff (1808)
Ali-bá Creative Commons License 2016.04.08 0 0 1810

Jól sikerültek, szépen indulnak, örülhetsz.

Előzmény: fürészes (1809)
fürészes Creative Commons License 2016.04.08 0 0 1809

Itt látható 1 hónappal ezelőtti oltásom, meg tavalyi zöldbe fás

woodruff Creative Commons License 2016.04.08 0 1 1808

Ahogy a tèlnek vège mindenki szeretnè felgyorsìtani a természetet,nincs ideje kivàrni a természetes folyamatot.Gondolok itt az oltàsra szemzèsre.Ènis csinàltam kèzben oltàst kèt héttel ezelőyt, nem birtam kivàrni az egy hònapot.Hàth kiszàradt,hàtha kiviràgzott rajta a gomba.Kibontottam a felete fòliàt ès mi fogadott ,a vesszők vègein mint a nagymamànak a bütykei akkora kalluszok nőttek ,alol pedig a fűrèszpor mint valami pòkhàlò ùgy be volt szőve a gyökerekkel. Kicsit meglocsoltam langyos enyhèn ditànos vìzzel és visszatakartam mèg tovàbbi kèt hetig hagy èrjen.Ezt azèrt ìrtam le,hogy okuljunk belőle a kaluszosodàshoz meleg ès pàràs környezet kell.

woodruff

Előzmény: Ali-bá (1806)
TINTUS Creative Commons License 2016.04.08 0 1 1807

Az egy centiméteres földréteg amivel betakartam folyamatosan nedves amit a csonk biztosít. Ebből gondolom, hogy ebből táplálkozik már az   oltóvessző és nem magától hajt.

Előzmény: TINTUS (1804)
Ali-bá Creative Commons License 2016.04.08 0 0 1806

Eddig jó!!  / Kéthetente tegyél be képet, had nézzük hogyan alakul. /

juhosttt Creative Commons License 2016.04.08 0 0 1805

A nemes képes kihajtani önerejéből. Ha a pár cm-es hajtás nem szárad el, akkor van esély a sikerre! Persze megint szkeptikus vagyok, de reméljük, hogy tévedek a múltkori állításommal és sikerülni fog!

De egyelőre még nem látni a siker jelét, mert ahhoz még korán van.

TINTUS Creative Commons License 2016.04.08 0 0 1804

Most így néz ki a március 19-én csinált oltásom. Hasíték oltás törzsbe. Alany zalagyöngye, oltó vessző palatina.  Az alanyt a felszíntől 8-10 centi magasan fűrészeltem el.

sokan szkeptikusak voltak........

Jani71 Creative Commons License 2016.04.04 0 0 1803

Nem kell megszakadni! :-)

Ha a fókusztávolság tekintetében még bírja az optika (nincs közelebb a fényképezni kívánt téma az

optika lehetséges fókuszálási minimumánál), akkor az a gond, hogy ezek a kütyük automata

üzemmódban úgy mérik a fókuszt, hogy megkeresik a legrészletgazdagabb foltot és oda mérnek.

Mivel az oltványod hátterében épp egy ilyen van, ezért gondolta úgy, hogy számodra az a jó.

Ezt úgy lehet kiküszöbölni, hogy valami homogén foltot tartasz a téma mögé (mondjuk hullámpapírt).

Amennyiben kívül vagy a már említett optikai fókuszminimumon, akkor sikerülni fog.

Előzmény: vlacko (1802)
vlacko Creative Commons License 2016.04.04 0 0 1802

Ez az egyik ígéretes rügy, és ha megszakadok sem tudok a telefonommal jobb képet csinálni.

woodruff Creative Commons License 2016.04.04 0 0 1801

Vègūl is ha sikerül ,akàr mèg termèsed is beèrhet rajta olyan sok időt nyerhetsz.

woodruff

Előzmény: vlacko (1800)
vlacko Creative Commons License 2016.04.04 -1 0 1800

Mert én - ellentétben veled - hallottam már a hajtószemzésről. 

Előzmény: woodruff (1798)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!