Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Viszont az gyanús, hogy az oldalon a 2016-os őszi szezont hirdették. A rendelés elküldése után egy nagybetűs üzenet azt ígérte, hogy majd küldenek emailt, ami eddig nem jött meg.
Én adtam le rendelést. De semmilyen választ nem kaptam se email-ben se telefonon. Vártam volna valami visszaigazolást a rendelésről de semmi. Majd írtam nekik egy levelet a megadott email címükre de sajnos még arra sem kaptam választ. Ha valakinek van esetleg tapasztalata ez ügyben akkor szívesen fogadnám a segítséget.
Sikerült beszerezned valami különlegesebb,strapabíróbb fajtát? Kicsit későn olvastam hogy nincs semmi igazán komoly fajtád,szívesen adtam volna,de már végeztem a metszéssel.Ha nem sikerült semmi,jövőre Januárban írj rám,nem vagyunk messze egymástól!
Kedves Per-onoszpóra! Bemutatkozó bejegyzésedben sok hasznos dolgot mondtál, de nekünk "öregeknek" ez már nem volt új. A fajtaneveket viszont illik nagy betűvel írni, mert így megtiszteled a szőlőt, amiért Ő meg fogja ezt hálálni neked. Különben is a keresztneveket (Angéla, Eszter stb) egyéb vonatkozásban is nagy betűvel illik írni!
A papírtakarásokat levettem a szőlőkről, A nagy fagyok előtt reklámújságba csavartam a vesszőket. Ez 12-szeres papírvastagság volt. 4 lap 3-szoros tekerés, 3-4 szemet fedett le. "Nem sokat ér, de próbálunk valamit tenni a fagy ellen." -21 c volt a leghidegebb, -17 gyakori. A szőlők szinte károsodás nélkül megúszták takarás nélkül is. angéla coneglioni melinda moldova otelló rizamat suvenir dunav saszla ester hamburgi italia néro palatina pannonia pölöskei teréz zala feri kövidinka szultána izabella kanada . A kozma pálnénál volt, hogy csak a papíros maradt meg. A kecskecsöcsüek a papír alatt is elfagytak.
Milyen szőlő az ( Orebic ) ? nem tanálok róla semmit . Azt tudom hogy egy sziget , mert nyaraltunk ott többször is . ( rossz emlék , tengeri sünbe ugrottam )
Na ne, most már áttértél a Flavescence doré-ra, az előző hozzászólásodban pedig a feketelábuságról beszéltél. Ne keverjük a kettőt. Teljesen más a biológiájuk. A feketelábuságot a sztolbur fitoplazma okozza és én azzal kapcsolatban írtam, hogy felesleges az égetés.
Te elmész erre az előadásra?Ha igen,és megkérhetlek számolj be róla mi volt.Sajnos én is későn értesültem erről/itt a fórumon/mert elmentem volna Siklósi vagyok nem is távolság Villány.Előre is köszönöm!
De most komolyan. Az amerikai szőlőkabóca miatt a levágott szőlővenyigénél, tőkemaradványoknál kizárólag az égetés jöhet szóba, mint megsemmisítési módszer, a komposztálás kontraproduktív, mert a kabóca tőkén áttelelő petéiből a lárvák a földbe bújnak, azaz komposztáláskor csak segítünk a kabócának, és igen, akár egyetlen egy tőkén is lehetnek peték, akkor is, ha messze-távol az a tőke az egyetlen.
Megoldható az is, ha rezisztens szőlőket oltasz a régi szőlőidbe, vagy olyanokat telepítesz újonnan. Ha átoltod a régieket, akkor a második évben már teremnek. (Segítünk!)
A régifajta szőlőket már nem igazán termeli senki ! Főleg az amerikai fajtákat, azok nem trendik meg be is vannak tiltva ,nagyüzemileg nem telepíthetők ,még egy ideig meglesznek a kertekben és kihalnak !
Köszi. A 3 unoka miatt csak kénnel és rézzel akartam védekezni. Teljes csőd. A feri és az izabella nem kapott semmi permetet. A ferinek semi baja nem volt, az izabella 20% veszteség. A ferit nagyon jónak tartom. Nem olvasok róla, nem termeli senki?
Légy üdvözölve a csemegeszőlősök között! Amiket leírtál, azt én is megtapasztaltam nagyapám mellett gyermek koromban. Ő még a metszőollót is elmarasztalta, a kacorral szemben. Azt tartotta, hogy igazi metszlapot csak kacorral lehet vágni.
Azóta sokat változott a kertészkedés. (Igaz a legmárkásabb metszőollók támaszó éle még ma is roncsol némileg. Talán a kétélű ollók küszöbölik ki ezt.) Pl. raffia helyett a műanyag kötözőket használják az oltásoknál. A növényvédelemről nem is beszélve.
A németek úgy hívják: Schwarzholz-Krankheit. Fitoplazma, hasonlóan az aranyszínü sárgaság fitoplazmához, de ez szerencsére nem okoz olyan súlyos kárt. A növény sejtjeiben élösködik, télire lehúzódik a gyökérzónába, a sárgalábú recéskabóca terjeszti (az a szerencse, hogy a szölö nem tápnövénye, ellenben az amerikai szölökabócával). Védekezni nem lehet ellene. Gyökerestöl el kell távolítani az ültetvényböl, és elégetni (nem komposztálni), minél elöbb, annál jobb.
Sziasztok Fórumozók! Gratulálok, jók vagytok. Én 2 éve kezdtem 300 tő 30 fajtájú csemege- és direkt fajtákkal. Kérésem lenne, hogy akinek tavaly sikerült megvédenie a szőlőjét adná meg a permetezési adatait, a kezdőknek az idei évre sokat segítene. (Nekem nem sikerült.) Szőlész múltam azonban 50 éves. Apukám a környékének a " főkertésze" volt Debrecen -Kondoroson, homoki szőlőben 1600 m2 telken. Itt segítettem neki fedni kötözni stb. Itt az ideje a tőkék átoltásának, megadom , hogyan csinálta 50 éve. A szőlő gyökérnyakba oltása: A tőkét lefűrészelte, kacorral simára vágta kacorral behasította majd a résbe egy hosszúszáru csavarhúzót dugott. Az alanyvesszőt két szemre vágta és ékre faragta. Az utolsó faragásuk mindkét oldalon egyhúzásosak voltak. Betette, hogy a zöld részek egymást érjék, és a csavarhúzó lassú kiemelésével beszorította a vesszőket. Rafiával bekötözte. Mitől volt ez más? A kacor az oltókés és a metszőolló éles volt. Úgy mutatta meg nekem gyereknek, hogy az oltókés és a kacor éles, hogy a bokám fölött megnyálazta a bőröm és leborotvált egy pici részt. Kipróbálhatjátok, hogy elég élesek a késeitek. Az élezés könnyen ment abban az időben mert borotvát használtak még. A metszőolló élességét pedig egy újságlappal próbáltatta ki. Az újságpapír tetejét fogta, én pedig az alsó részét nyirbáltam. Az olló közé nem volt szabad beszorulni a papírnak. A rafia beáztatott volt, megszáradva jobban szorított. A kés fokával ki volt simítva, (a végét a szálnak kisimítja odafogja a kés fokához és végighúzza a szálat). Az oltás befejezése úgy történt, hogy a két vessző közötti rést befedte egy almavesszőről levágott kéreghéjjal és erre tett egy sárgombócot. A sárgombóc a "lavórból" származott. A lavórban agyag volt, novendával és ortociddal megszórva. Ezt használta az ültetendők gyökerének agyagozásához is. A sárgombóc a felületet befedve 3 cm magas lehetett. 10 cm x 4cm vászoncsíkot az oltvány szélességében kilyukasztott és ráhúzta az oltványra majd rákötözte, felcsirkézte. A vörösbor pedig túlérett ottelo és olaszrizling keverékéből állott. a feleségem savanyú uborkára itta terhessége alatt.