A híres focista dohogása csapata rossz anyagi helyzete miatt: hiába állnak a kupagyőzelem kapujában, még egy normális gyúróra se telik, egy ifistát állítottak erre a feladatra. Tán még jó buli se lesz, ha győznek?
A meccs előtt egy zsenge gyúr,
Ha győzünk, mi lesz? "Gyenge zsúr..?"
Régen nem valék, s most felzárkóztam olvasásban. Zseniális művek születtek! Gratulálok. Rövid toplistámra felkerült a hóvirágsajt, lépét kopja, balalajka, serény sakál, kvarcíz, biogóliát, háza rideg, világ rám, cselez Boda, és a remek új topiktárs, astery két műve is, az apamacska és a kopósor.
Tőlem elsőre csak egy gyenge kezdésre futja:
Amíg én kevés hajú kisgyermekem óvodai íráskísérletét sillabizálom, a bezárt orosz sakkozó a közelemben szökik meg a börtönből Míg betűzöm Kopaszka rovását,
a kertem alatt Kaszparov ás át
Mielôtt még a teljes feledés homályába merülnék, gondoltam jelentkezem. (Lehet, hogy már el is késtem )
Kimaradnék az elmúlt hetek szabályismertetéseibôl és magyarázataiból. Inkább nézzük a rímeket!
Kommandós parancs Akkor lehet tüzet szüntetni,
Ha megláttok egy szüzet tüntetni.
Felvágok a smukkomra" Büszkeségem e becses karátom.
Ugye, milyen kecses, barátom?
Idegenvezetés Okozott sok halált a tó,
Amely jobbra található...
A volt futballsztár eredeti szakmájában hentes és mészáros - brillírozik igazán Ördöngôsen cselez Boda,
Ám ahogyan belez: Csoda!
Zenéléssel melegítsük fel magunkat, ne kandallótűzzel Azt mondom, kár fázni..Hé, ne
gyújts be! Hárfázni kéne!
Barátnôm - testi fenyítés ellenére - még mindig azzal az amerikai dzsigolóval nyomul:-(( Megcsaptam ôt jobbal, bár
Azóta is Bobbal jár
Az elôkelô mulatóban rendezendô komolyzenei eseményt megakadályozta egy autóbaleset Összetörte az Opel a bárt,
S tönkretette a operabált.
Nehezen ugrik be a keresztrejtvény megfejtése a nemrég elhunyt balettsztárnak(persze, mert hogy már halott) Cerkavéget nyal a Róna,
S eszébe jut: nyaraló, na!
Annak ellenére, hogy kezdô, mégis nagyon lelkes a színész Furcsa milyen agilis, mert
Országszerte alig ismert.
Az ínyenc rigolyája Énnálam egy meleg ôz
Minden ételt megelôz!
IKEA Vételi szándék:
Svéd asztal, dán szék
Ahelyett, hogy régi skandináv mondásokat idézel, foglalkozz inkább a biológia csodáival Ne mondj már több szót, ó-finn tézist,
Inkább tanuld a fotoszintézist
Ôrült turistalány (aki ráadásul alkoholista is) Csak bolyongott Dia a Pilisben
Volt már jó sok pia a dilisben.
Állatkerti idill A lovat hívjad, ne a tevét,
Annak tudod te a nevét!
Pokrócokat pakol a szlovák árus Takarót
Rak a tót.
Idegbeteg egyházi alak Eme szent:
Eszement!
Két kín:
Elsô díj: gyümölcs Jutalma:
Jut alma!
Azonnal vágtassunk az áruházba, mert hatalmas akció van! Minden kilóra?
Mindenki lóra!
GZ, kösz, hogy megválaszoltál, de azért a magam módján is összefoglalom:
-Ha nincs betűcsere (változatlanul ismétlődik egy szövegrész), akkor kínrím. (rövid-hosszú magánhangzó, mássalhangzó egyremegy minden rímnél)
pl:
Kutyabaj Nem őrzi a kopó nyáját,
betörték a koponyáját.
-Ha KÉT betű helyet cserél, az szabályos kecske, pl:
Transzvesztita A tévedés kapitális,
merthogy ez a Kati Pál is.
Zöldségfuvar Kelszállításra felkérne,
ha platóra több kel férne.
-Ha egy betű más helyre ugrik, az is szabályos kecske, pl:
Okos nő tudja, hogyan hódítson Éles elmével
nyomul mellével.
-Ha két azonos betű másik két azonos betűvé válik, az is szabályos kecske, pl:
Patás tragédiája Azért ül a tapír tort:
evett neje papírport.
-Szabálytalan a kecske, ha kettőnél több betű cserél helyet vagy bejön valami új betű. pl:
Autóversenyes film Forgatáson szakad kör,
ha nincs itt a kaszkadőr.
-És van még egy csomó más rím is, amit le se tudok írni, de itt szívesen látjuk. Egyet nem látunk szívesen itt: ha a rím nem betűjátékkal keletkezik, CSAK összecseng...
(Tehát ide a legtöbb költő legtöbb rímje nem való, még ha annyira összecseng is, úgy is mondhatnám, ez a logikus betűjáték-rímek rovata.)
Gyöngyöst elhagyva megláttam a "Farkasmály" táblát:
Barátokkal kirándulunk,
Gyöngyös után Farkasmály hí',
De jó, hogy a miniszter már
régóta nem Farkas Mihály!
Az utcalány közvéleménykutatást akart szervezni, de futtatója ridegen a félhomályos lécsőházba parancsolja, orális szolgáltatásait ezentúl csak ott nyújthatja:
Ne kérdezd a Szonda Ipsos-t
Fejed pocsék ronda! Itt szopsz!
Nem vett fel adidast, csak azért, hogy bosszantson:
Miért van ma rajta Cassone?
Csak azért, hogy kiakasszon!
Az előzőbejegyzésem kapcsán ismét elolvastam a topikindítódat, mert már nem emlékeztem, hogy a mi a kecskerímek képzésének szabálya. Ez alapján a "hatalmasos" nem minősül annak. Ráadásul itt lentebb a balalajka/bal a Lajka kapcsán kínrímről írsz.
Most akkor mi a helyzet? Van valami ehte akadémikus definíció? Hiszen a klasszikus szerint:
Olyanok a kecskerímek
Mint mikor a kecske rí, mek.
OFF
Azért, nehogy ismétlésbe bocsátkozzak, ellenőriztem az Index keresővel, hogy az alábbi négysoros benne van-e a "Kecskerímek..." topikban -- és nem volt benne! (Két másik, azóta meghalt topikban megtaláltam, egyikben szó szerint, a másikban "részben", tehát úgy gondolom (megjegyezve hogy a dolog nem az "enyém"), azt hiszem ideírható:
ON
Befolyásos emberek mások, néhány darab gyümölcsről formált véleményéről messzemenő következtetéseket vonnak le... Azt mondját a hatalmasok,
Hogy akinek hat alma sok,
Az már elég hatalmas ok,
Hogy ne legyen hatalma sok!
You, ez sem kekke ugyan, hanem - valóban - kínrím, de annál remekebb!!!
viszont ez a kis fonalacska itten bennem is felszínre hozta az alvadó salakot, vagyis azon rímecskéket, melyek nem kekkék, hanem - mondjuk - ellentétpárok. íme egy pár:
Az elektronegativitás elvén műxik lovaskocsim Azért ily sebes fogatom,
Mert elektront taszít elektron.
Evidens, nem? A macska a legjobb állat:
sohasem éri őt baleset.
és egy kekkét is:
Teljes felszereltségében sokat nyom a harangocska, ezért inkább együtt fogjuk! Tartsuk, ha nehéz a kolomp, ketten,
Mert igen súlyos így, kompletten!
Ez nem kecske, de jó, amit írtál. Jöhet mindenféle rím ide, megbeszéltük, nem ciki, csak kérlek, írd a nem kecske elé, hogy ez nem az. Mindez leginkább a véletlenül idevetődő újak számára van, kik néha jószándékkal ugyan, de elárasztanak bennünket mindenféle összevissza rigmusokkal. A következő csak kiejtve jó:
Altató dúdolásával győz le lengyel származású szabadságharcos egy hollywood-i sztárt Elaltatja Batmant e
cseles eszű Bem: tente!
Szia vu! Igen, azt tudtam, hogy nem echte kekkerím ez, de azért idevalónak éreztem. Magamról írtam korábban már, hogy a minél szellemesebb (idiótább) versikék a kedvenceim és a mániám, műfajtól függetlenül.
Ne, de ne csak próza legyen! Asszem, az alábbit még nem írtam ide be (ha mégis volt már, bocs!)
Youwine, ez ellentétrím! Csodás! Rég volt már ilyen...
(igaz, hogy ezt a rímet már használtam régebben az alábbi versemben, aminek felét már elfeledtem...)
E békebeli ballada
döcög, mit egy jobb Trabant, (...)
az biztos, hogy többet ér, mint a papírja,
ha már a tisztelendő olvassa, (...)
és ez nem csak üres látomás,
hisz erről beszél a televízió(...)
bocs, most csak ennyi jut eszembe, ottthon majd előkeresem...az utsó 2 sor nincs is benne asszem, azt még régebben írtam, bocs mindenért vurugya