Köszönöm a bíztatást, azt hiszem, valóban a szalmánál maradok (szalma-széna: mindegy?), mivel már el is kezdtem.
A drága-nem drágához annyi, az egyik kertészetben 3000Ft/80l, a Baumax-x-nál 800 és 1000FT körül van egy 80 l-es zsákkal, de most találtam egy kertészetet, ahol egy hónapon belül árusítani fognak mélyen ár alatt. Le sem merem írni, 200Ft/ 80l. Azért van különbség, nem?
Viszont egy dolog nagyon aggaszt. Már nem az első eset, hogy ilyenkor tavasszal, némelyik (főleg őszibarack) fámon megduzzadnak a rügyek és néhány nap múlva leáll az egész és a fa elpusztul. Vagy a ribizli, egres "fámnak" valamelyik ága, néha a fél növény viselkedik így. Tehát metszéskor szépen mutatja, hogy zöld a metszés helyén, és metszés után leáll a növény és elpusztul. Lehet, hogy én metszek rosszul, de inkább a nagyon magas talajvízre gyanakodom.
Szerintem a szalma nagyon jó, tapasztalatok szerint még az ízre is hatással van. És jó hatással. Pityu bácsi, szerintem ha hozzájutsz, használd bátran.Nem nez ki olyan rosszul rajta az az eper.
Ez az olcson engem megint felhergel...
Ha csak a fuvarost kered meg, hogy hozza el neked, mar akkor is tizezer Ft. korul jar a szaja.
NNa ez a fuvar. es a fakereg?
Lattam valahol egy kerteszeti lapban egy gepet, ami a faagakat felaprítja.. ilyenre gondoltál?
Szerintem szalmát ne használj..
Az eperre a foliat talaltak ki, -gyorsan ultesd at, hisz meg csak most kezd magához térni.
A szalma meg, ha vastagon van szoorva, akkor takar valamit, de ebben az esetben szerintem nem egésszen jo megoldas, mert, hogy nez ki szalmaban az eper?
Kicsit utánanéztem ennek a talajtakarónak, amit "mulcs"-nak neveznek és nagyon szimpatikus. Ha száraz szalmát használok mulcsnak, akkor meg kell öntözni egy kicsit, nehogy elvigye a szél?
persze, hogy tegeződhetünk,mert biztosan én vagyok az öregebb. Kellemes kertész hétvégét mindenkinek.Most ideális az idő az ültetésre, trágyázásra és aki még nem metszett most aztán lehet. én is ültetek még fákat, komposztot is most teritem és a magokat (paprika, ...)most rakom a cserépbe.
Szerintem nem nagyon!
Pont ez a nagyszeruu bennuk, sokminden egy helyről, de ezért fizetni kell.
Sok lové kellett hozzája, de a mai napig megéri nekik.
A ritkasagokat fel lehet fedezni, de sok utannajarassal- ez ugye sok ido is...
Inkabb fizetnek 2*annyit es maris az oveekee....
DE, ha rendszeresen VÁSÁROLSZ valahol, akkor az a kereskedő szinte barmit be tud szerezni, csak esetleg varni kell ra ket hetet.
Kedves ane,
nem-e lehetne-e tegeződnünk, hiszen a Pityu bácsi nem biztos, hogy bácsi?
De azért nagyon köszönöm, hogy megmentettél a kapálástól. Szóval akkor csak ki kell lesnem, mikor fogy a hold, és szaladni egy kazal fűvel az eper felé. Nagyszerű!
Pityu bácsi drága, a fü is jó lenne, ha még nem trágya. A szalma ami még sárga és nem rohadt az az igazi. Az erdei takaróanyag amihez fenyőkéreg darabkákat is teszek apritva az aromát nagyon befolyásolja.
Az epret nem szabad letakarni csak akkor , ha ki akarja onnan irtani.
Most szombat és vasárnap ( nyilas a csillagjegy, fogyó hold) ha a trágyába hajló füvel takar a z eper meghálálja a termésével. Ha még egy kis fenyő forgács is jut akkor még inkább boldog lesz.
ÉS NEM KELL KAPÁLNI.
Tényleg? A fűnyíróval levágott fű is jó? Én amikor lenyírom a füvet, össze szoktam gyűjteni a kertem végében lévő tárolóba, ami majdnem komposztálóként működik. Ez az összevágott fű valószínüleg a tél folyamán kissé "komposztálódott". Ez nem baj, ugye? Az állaga sem egy forma, mert a tetején szalmás jellegű, alatta pedig még nem néztem meg, de valószínüleg már "ganyé" jellegű. Így is jó? Azért az epret ne takarjam be, ugye?
Kedves pityu bácsi, nem kell lelombozodni.
A meglévő eprest nagyon szépen és hasznosan lehet egyéb takaróanyaggel takarni. A szalma is kiváló. Javaslom azonbanerdei lombot (tülevelü) takaróanyagnak felhasználni. Fantasztikus az eper ize. Igazi szamocás és az illata is fantasztikus. Amennyiben páfránylevél is fellelhető a csigák elleni védelem szuper.
Már kezdtem lelombozódni...
Éva, ha írsz, légyszí írd meg nekem, hogy érdemes-e a földiepret betakarni fekete fóliával azért, hogy megelőzzem a gaz (elsősorban tarack) elburjánzását, vagy van a kapáláson kívül valamilyen hatékonyabb módszer (permetezés stb.) Ha jó a fekete fólia, van arra valamilyen jó és egyszerű módszer, hogy a már kiültetett epret betakarjam? (Hogy ne görcsöljek reggelig a lyukak vágásával, méretezésével, stb.)
Köszi
Sajna a linkgyujtemény még sehol sincs:( Nincs annyi idom sajna a netezéshez, mint kellene, elég sok mindent csinálok még ezen kívül...
A Silvanus oldalai remélem most már frissülnek rendszeresen. Sok képanyagunk van már fenn, az szerintem nem rossz. www.silvanus.huu
A '98-as árjegyzékbol pedig lassan 2000-es lesz :)
Szia Pityu bácsi!
Itt vagyok!
A vetésforgó muködik, s van néhány növény, aminél érdemes betartani. Ezek a növények un. talajzsarolók, s ezért nem szabad ugyanolyan növényt éveken át ugyanarra a helyre ültetni. Most nem tudok a neten semmit errol, de ha akarod a következo héten írok errol a témáról egy cikket a magazinba részletesen. Kiegészítve azzal, hogy mely növények védik meg a másikat csak a közelségükkel mindenféle betegségtol.
A szolo ára 290 Ft. Most nem tudom szürkebarátunk van-e, megnézem, s holnap jelentkezem. Amúgy kordonra kiváló.
Belépo latogato!
Tenyleg viszonylag kevesen latogatjak a kerteszeti temakat. Marmint a tobbi forum oldalhoz kepest.
Klassz lenne, ha oly nagy szamu erdeklodot vonzana a tema, mint -mondjuk az internet, vagy a webmester temaknal lathato...
Harom kerdes Evahoz!
- Hol lathato majd a kerteszeti linkgyujtemeny??,
es mikor? -nem magam miatt kerdezem elsosorban, hanem, mert erdekelne a "hazai" palya!
- Miert nincs a Silvanusnak frissitve a honlapja? 1998-as arak lathatoak ma is..
-A Starkl kerteszet oldalan, miert, csak a megrendelolap lathato?
........Egy kis buszkelkedes! Megfrissult a honlapom Kritikat, ill. velemeny kernek!
http://www.extra.hu/tuja
Kedves Éva!
Érdekelne, hogy a Silvanusnál milyen árban lehet a szőlőoltványokat vásárolni. Konkrétan a szürkebarátról lenne szó, de érdekelne a többi ára is, nagyvonalakban. A szürkebarátról szeretném tudni, hogy érdemes-e kordonra felfuttatni és ha igen hogyan kell metszeni, hogy jól érezze magát az én szürke barátom is meg én is.
Tisztelettel:
Pityu bácsi
Valahol olvastam, néhány éve, hogy a konyhakerti kultúrában alkalmazni lehet egy un. vetésforgót, amely szerint egyik évben ilyen növényt termesztek a kert egy adott területén, a másik évben pedig egy másik fajtát, attól függően, hogy az előző növény elsősorban milyen tápanyagot vett fel a talajból. Az utóbbi növény megint másmilyen tápanyagot hasznosít a talajból, így a talaj egy kicsit regenerálódni tud. Arra lennék kíváncsi, van-e erre vonatkozóan valamilyen meghatározás, amit szem előtt kell tartani, és hol találok erre vonatkozóan írott anyagot, pl. a neten.
Üdv!
A gyökeres karácsonyfát én már kipróbáltam, három napig volt feldíszítve, aztán kiraktuk a lépcsőházba, tavasszal pedig kiültettem. Jó nagy volt ( kb.1.5 m), de megeredt.( Arról persze sem én, sem a fenyő nem sokat tehet, hogy az őzek elég randán megtépázták. Ennek ellenére "nagy túlélőként " már kb. 3m magas, talán már nem ártanak neki a vadak ).
Ki kell próbálni, de azt hiszem, sokat kell öntözni ( a sajátomat,szegényt én nemigen öntöztem..).
Üdv tuutu
Az ötlet jó, a Tanács kerestetik-ben olvashatsz róla többet, már kérdezték néhányan. Plussz a kert magazinban is van róla szó, a Téli kerti munkák c. részben.
Ismét itt vagyok, és BUÉK mindenkinek!!
Szeretném tudni mi a véleményetek arról, hogy gyökeres fenyőfát vásárolhatunk karácsonyfának, mert én nagyon jónak tartom az ötletet. (Bár lehet, hogy megoszlanak a vélemények.) Nagyon kíváncsi vagyok, az enyém életben marad-e, mert kiültettem a kertembe. Mennyi ideig lehet meleg szobában tartani?
A növények eltéroen reagálnak a magas talajvízre. Van, amelyik bírja, a többségnél azonban a gyökerek elhalnak a víztol. Ha csak a talaj alsóbb rétegében van a víz, akkor a növények a felso talajrétegekben nevelnek gyökeret, tehát nincs komolyabb élettani hatás. Viszont könnyebben áldozatul esnek egy-egy eros szélviharnak-kidolnek. Vagy a téli hidegek is jobban megviselhetik a gyökereket-kifagynak.
Érdekelne, hogy a gyümölcsfák, bokrok (tuják, fenyők, ribizli, egres, málna, szőlő stb.) mennyire szenvednek a talajvíztől, mert mifelénk meglehetősen magas. Tavasszal a sok esőzés idején bokáig érő víz volt a kertben, de már most is vannak kisebb tócsák. Mit tesznek ilyenkor ezek a növények? És a vakond?? (Jó lenne, ha fogná a bőröndjét és elköltözne.)
No valamikor a telekszomszédom újítgatta a hordóit, mintha nád/sás?, inkább mégiscsak nád lett volna, de mintha még ketté is vágta volna s csak ez után húzta be a két donga közé (tk. tömítés lehet a célja). Amúgy, ahogy láttam, óriási macera egy ilyen hordófelújítás, a munka sikerességének esélye pedig "amatőr" kádár esetén valahol a lottó négyes magasságában leledzik (már az összerakás is komoly teljesítmény, de az erőteljesebb kitisztítás sem mindíg sikeres). Persze, dicséretes, ha valaki felnőttként is szereti a LEGO-t... :-)
Megköszönném, mert természetesen kíváncsi vagyok, mivel lehet pótolni a Wuxal-t, ha esetleg nem lehet kapni az üzletekben, bár manapság ezt kizártnak tartom, vagy át szeretnék térni másfajta levéltrágyára. (Lehet, hogy a növény is megunja, ha mindennap csak "rántott csirkét" kap?) De érdekelne az is, hogy milyen időközönként érdemes a levéltrágyával permetezni, mert erre sehol sem találtam konkrét utalást.
Köszönöm.