Keresés

Részletes keresés

SándorTiszteletes Creative Commons License 2015.04.14 0 0 3414

Éppen javasolni akartam, a méregdrága külföldi oltványok helyett, helyi alanyra, saját munkát. Csináltam én is egy kisebb alany és oltvány nevelőt, pedig a következő parcellám, még meg sincs :)

Előzmény: Mozo66 (3412)
Mozo66 Creative Commons License 2015.04.14 0 0 3413

Hát ha csak 1 fád van a területen akkor lehet " vegyes " - ben gondolkodni . Ha lesz az alsó részen fiatal ág akkor már a nyár közepétől lehet próbálkozni szemzéssel ... akár hajtóra is .... úgy július közepétől .  Aztán he nem jön össze akkor alvóra augusztusban .

Előzmény: TINTUS (3407)
Mozo66 Creative Commons License 2015.04.14 0 0 3412

St Julien ... de valami szórása volt annak a szériának , mert egész nyáron másképp néztek ki azok a fák .   Amúgy az ember holtig tanul ..... csak a saját munkádban lehet megbízni .  Ezután majd megcsináljuk mi az oltványokat ha nagyobbat telepítünk .  

Végül is egy meg vagyok elégedve mert csak a Kiotóból volt kb 10 db ami cserés meg most láttam , hogy 1 Frisson a többi az jó .

Előzmény: Törölt nick (3402)
Mozo66 Creative Commons License 2015.04.14 0 0 3411

Nem kell felásni ha van a közelben kutad meg egy búvárszivattyú akkor le is lehet öntözni egy pár marék műtrágyát .   Megszórod és egy fél napot öntözöd szórófejjel .... az leviszi a gyökérhez. 

Előzmény: TINTUS (3405)
Mozo66 Creative Commons License 2015.04.14 0 0 3410

Persze ... emlékszem . És mi lett azzal a problémával amivel tavaly közdöttél ..... fotókat is tettél fel róla . rendbe jöttek a fák ???

Előzmény: Camrom (3399)
TINTUS Creative Commons License 2015.04.14 0 0 3409

Szerző Laci is szinte még a havas barackosba csinálta az átoltásokat.  Ezek a módszerek Kajszira is igazak ?

Előzmény: TINTUS (3408)
TINTUS Creative Commons License 2015.04.14 0 0 3408

Meg kell várni, hogy az oltandó elinduljon?  Ha igen azt miből látom majd?

( bocs rosszul olvastam , februárba szedetnél oltóvesszőt)

TINTUS Creative Commons License 2015.04.14 0 0 3407

Köszi a véleményedet. Igen ismerem a Laci videoit, de mindet ő sem csonkolja egyet meghagy érthető okokból.És igen lehet, hogy járható út amit mondasz  van mellette egy gönci magyar kajszim még kicsi de oltó ág lesz rajta majd.

Kedves MOZÓ66  , mi a véleményed, hogy 1-vagy 2 ággal kezdeném az átoltást  de vajon maradjon BERGERON vagy váljon GÖNCI-vé  vagy legyen VEGYES?

Másik kérdés : mikor lehet csinálni a Szerző Laci félét? Muszáj ősszel levenni az oltóágat és hűtőszekrényezni  vagy lehet egyből tavasszal  mondjuk február végén vagy március elején frissen?

Előzmény: janijani (3406)
janijani Creative Commons License 2015.04.14 0 0 3406

Én februárban szednék oltóvesszőt a fáról, hűtőbe eltenném és március elején-közepén csonkolnám le azt az ágat és beleoltanék úgy ahogy Szerző László oltotta az őszibarackokat:

https://www.youtube.com/watch?v=lyoHdgtHkBk

Előzmény: TINTUS (3403)
TINTUS Creative Commons License 2015.04.13 0 0 3405

Mozo  fel kellene ásnom úgy 3-4 méter sugarú körbe a trágyázás miatt??? ajajjj

Előzmény: Mozo66 (3393)
TINTUS Creative Commons License 2015.04.13 0 0 3404

Még annyit, hogy nem rossz állású a fa  ha körbe fényképeztem volna látszódna hogy jó az ágak szétállása.

TINTUS Creative Commons License 2015.04.13 0 0 3403

A lecsonkolt végek nagyon jól le lettek kezelve abba nincs hiba. 2001-ben űltettem mikor kiköltöztem a panelból és először lett kertes házam tehát alapvető hiányosságaim voltak-vannak valóban. Maga az 1 méter magas törzs az rendben van !

Köszönöm Mozó......most tavasszal vagy egy-másfél  méterrel visszavettem körbe a fa terjeszkedését.  Gondoltam még ez évben lesz befőzve lekvár amennyi lehet aztán ősszel megkezdem az amputációt de úgy ahogy ajánlottad csak eggy ággal .

Előzmény: arpad-lajos (3395)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.13 0 0 3402

Milyen alanyon vannak ?

Előzmény: Mozo66 (3398)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.13 0 0 3401

A Bergecot kivételével nekem is megvannak ezek...arról egy ismerős termelő lebeszélt /savanyú.../..ill. a Flavorcottal átveretk /magyar faiskolából származik,de elméletileg a Bergeron előtt kellene érnie az enyém meg utána érik,kemény ,savanyú,...Bergecot ??...már 2 éve folyamatosan szemzem át...egyenlőre Mino és Pinkcot van benne/.

Előzmény: Camrom (3396)
Pro.polisz Creative Commons License 2015.04.13 0 0 3400

Szerintem kopogtasd meg a fa kérgét is több helyen, biztos, ami biztos: ha tompa/kongó hangja van, akkor alá van "szuvasodva" (kéregmoly) és az elhalt részeket próbálja a fa kinőni. A beteg kérget ki lehet bontani az egészséges részig, de a fa végzete csak elodázható...

Más: virágzó kultúrát méhekre veszélyes rovarölő szerrel permetezni tilos. Abból is probléma szokott lenni, ha a fák elvirágoztak, de az alatta lévő gyomok (pl. gyermekláncfű) kapnak a vegyszerből. A méhek nem kerülik el a permetezett virágokat, ezzel senki ne áltassa magát, hanem vagy helyben vagy a kaptár mellett illetve benne pusztulnak el, a rovarölő szer típusától függően (taglózó vagy sem).

A méhész az esetet (Magyarországon) bejelentheti a hatóságokhoz, mintavétel és kártérítési igény (+hatósági büntetés) következhet. Most egy méhcsalád ára kb. 30-35 ezer Ft, + a kiesett termelés... Érdemes az ilyen helyzetet elkerülni.

Előzmény: TINTUS (3391)
Camrom Creative Commons License 2015.04.13 0 0 3399

Összesen 55 fa. Ha jól terveztem, próbáltam kikerülni  Bergeron érését, de ezeknél a fajtáknál nincs nagyon tapasztalat még az meg, hogy hol mikor érik csalós lehet.

Előzmény: Mozo66 (3398)
Mozo66 Creative Commons License 2015.04.13 0 0 3398

Én is így jártam , hogy nem akartak leállni nekem vagy 10 Kioto ki is fagyott ...tőből ... mondjuk azokkal valami gáz is volt , mert nagyon pirosan hozták a levelet egész évben .

Mozo66 Creative Commons License 2015.04.13 0 0 3397

... ja ... akkor nem Magyrkajszi .     Szép fajták és mennyi van belőlük ???

Amúgy ezek közül melyik ami a Bergeron érésideje ...kb ... ????

Camrom Creative Commons License 2015.04.13 0 0 3396

Köszi, valami ilyesmire gondoltam én is, kicsit meg kell metszeni, mert nem hagyta abba ősszel a növekedést így fagyott a vége némelyik ágnak. Tom Cot, Kioto, Flavor Cot, Pinkcot, Farbaly és Bergecot. 

Előzmény: Mozo66 (3394)
arpad-lajos Creative Commons License 2015.04.13 0 0 3395

A fő gond ezzel a fával, hogy a betegség ráment a törzsre. A törzset pedig nem tudod amputálni. Én azt az ágat vágnám vissza, amelyiken egy nagy rákos seb van. Sajnos a koronaalakítás sem valami nagy mestermű volt, mert két vázág szinte ugyanarról a helyről indul. Talán azt amelyik betegebb és nincs rajta új vessző azt kellene eltávolítani. Ennél több visszavágást nem csinálnék. A sebeket pedig kezelni kell valami fagéllel, mert az jól látszik, hogy a betegség arról a kezeletlen csonkról terjedt rá a törzsre, amelyiket pár évvel ezelőtt levágtál.

Mozo66 Creative Commons License 2015.04.13 0 0 3394

Teljesen normális .   Most csak mérsékelten vágd vissza , hogy az alsó részeken nyársak tudjanak képződni ... ha megmondod a fajtáját akkor lehet jósolni , hogy hogy fog növekedni   .... ( ha pl . Magyar kajszi akkor nagyon vissza sem kell vágni az kialakítja magát )

Előzmény: Camrom (3392)
Mozo66 Creative Commons License 2015.04.13 0 0 3393

Szerintem nincs ez a fa annyira rossz állapotban . Az az alábújtatott ág persze nem egészen 

.... " tankönyvszerű " ....  Szerintem semmiképp se egyszerre csonkold vissza először neveljen fiatal részt , hogy ne boruljon fel a " hormonháztartása " . 

Én lehet , hogy nem is csonkolnám vissza , inkább az égvégeket vágnám vissza  ... akár most tavasszal  ... és majd megmutatja a fa , hogy mit gondol erről  .   Kis lombtrágya , szervestrágya , meg némi tápsó csak segítene neki .  A lényeg , hogy sok fiatal rész képződjön rajta akkor akár ezeket a sebeket is szépen el tudná dolgozni .  .... szerintem ....

Camrom Creative Commons License 2015.04.13 0 0 3392

Azt szeretném kérdezni a tisztelt fórumtársaktól, hogy az normális ha a 2014 januárban ültetett és azon a  tavaszon suhángnak visszavágott kajszik, a jó méteres hajtásnövekedés ellenére, az idén nem nagyon virágoznak?

Ami elvétve van virág az is csak a hajtások legvégén.

TINTUS Creative Commons License 2015.04.13 0 0 3391

Van egy 2001-ben ültetett BERGERON kajszim. A képeken (távoli majd közeliek ) mutatom. és lesz egy kérdésem majd.

a 2.   3.  képen látni, hogy egy 3 évvel ezelőtti valószínű guta ? ütéstől úgy lehetett megmenteni, hogy 2 vezérágát csonkolni kellett. És látni, hogy a másik vezérágakon is vannak bajok. Ennek ellenére szépen elvirágzott a fa.

Mit lehet csinálni, ha élni akar szegényke? az 5.   6. képeken látszódnak 3 cm vastagságú hajtások amiket visszametszettem azzal a céllal, hogy megerősödve kifele álló rügyre további hajtással elkezdem fiatalítani ősszel (?)  a fát úgy, hogy a hibás vezérágakat is lecsonkolom. Az a kérdés, hogy egyszerre csináljam a 4 vezérágat vagy ősszel kettőt és jövőre kettőt?

Vagy mit javasoltok ?

Köszönettel  minden véleményt várok

TINTUS Creative Commons License 2015.04.13 0 0 3390

Van egy 2001-ben ültetett BERGERON kajszim. A képeken (távoli majd közeliek ) mutatom. és lesz egy kérdésem majd.

a 2.   3.  képen látni, hogy egy 3 évvel ezelőtti valószínű guta ? ütéstől úgy lehetett megmenteni, hogy 2 vezérágát csonkolni kellett. És látni, hogy a másik vezérágakon is vannak bajok. Ennek ellenére szépen elvirágzott a fa.

Mit lehet csinálni, ha élni akar szegényke? az 5.   6. képeken látszódnak 3 cm vastagságú hajtások amiket visszametszettem azzal a céllal, hogy megerősödve kifele álló rügyre további hajtással elkezdem fiatalítani ősszel (?)  a fát úgy, hogy a hibás vezérágakat is lecsonkolom. Az a kérdés, hogy egyszerre csináljam a 4 vezérágat vagy ősszel kettőt és jövőre kettőt?

Vagy mit javasoltok ?

Köszönettel

Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.04.11 0 0 3389

A kajszibarack szinte mar leviragzott, sok gyumolcs igerkezik.... hatha meguszunk mindent :)

Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.04.10 0 0 3388

Ketertelmuen irtam (Nem egy fat, hanem 300 -at ragnak :( :( ) , egy 300 fas ultetvenyben... amelyben 2-evesek a fak....

Előzmény: Szerzo Laszlo (3386)
buga1 Creative Commons License 2015.04.10 0 0 3387

Mondjuk rá a szilva virágokat tavaly "ették" meg, idén még nem találkoztam velük... Bár még a szilva sem virágzik... Lehet, hogy arra várnak ? :-) 

Előzmény: Szerzo Laszlo (3386)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2015.04.10 0 0 3386

Szerintem a klimavaltozas, lehet az oka... egy szomszed faluban nalam... egy pici 2 eves fan....3 karag + 10 termoag maxx, hejbeszemzettrol beszelek, egy baratomnal...... 15 bundasbogar (atlagosan fankent) ragja a viragokat ossze... (ILYEN INVANZIOVAL MEG EN SEM SZEMBESULTEM SOHA!!!!!!)ma felhivott... hogy mit tegyen.... Csakis DIMETHOAT hatoanyagu szerrel lehet ellene vedekezni... akar viragzasban is!!!!! ...sajnos a mehek karara..... de az oszibarack ontermekenyulo... ugyhogy.... ........

EN IS MINDIG a FERTOZES ILLETVE INVAZIO... utan alkalmazkodtam... tavaly muszaj volt DIMETHOATOT adjak.... egyszeruen elleptek.... az iden lehet hogy meguszom ??????? (e evig osszeragtak :( :( )

Ezert is repkednek olyan batran a mehecskek a videon..... ennyit sosem lattam meg..... az oszibarackban....

Előzmény: buga1 (3385)
buga1 Creative Commons License 2015.04.10 0 0 3385

Nálam az almát békén hagyták (mondjuk csak 4 darab van belőlük), de a szilvát nem kímélték! A kajszin sem láttam... 

Előzmény: Törölt nick (3384)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!