Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Éppen javasolni akartam, a méregdrága külföldi oltványok helyett, helyi alanyra, saját munkát. Csináltam én is egy kisebb alany és oltvány nevelőt, pedig a következő parcellám, még meg sincs :)
Hát ha csak 1 fád van a területen akkor lehet " vegyes " - ben gondolkodni . Ha lesz az alsó részen fiatal ág akkor már a nyár közepétől lehet próbálkozni szemzéssel ... akár hajtóra is .... úgy július közepétől . Aztán he nem jön össze akkor alvóra augusztusban .
St Julien ... de valami szórása volt annak a szériának , mert egész nyáron másképp néztek ki azok a fák . Amúgy az ember holtig tanul ..... csak a saját munkádban lehet megbízni . Ezután majd megcsináljuk mi az oltványokat ha nagyobbat telepítünk .
Végül is egy meg vagyok elégedve mert csak a Kiotóból volt kb 10 db ami cserés meg most láttam , hogy 1 Frisson a többi az jó .
Nem kell felásni ha van a közelben kutad meg egy búvárszivattyú akkor le is lehet öntözni egy pár marék műtrágyát . Megszórod és egy fél napot öntözöd szórófejjel .... az leviszi a gyökérhez.
Köszi a véleményedet. Igen ismerem a Laci videoit, de mindet ő sem csonkolja egyet meghagy érthető okokból.És igen lehet, hogy járható út amit mondasz van mellette egy gönci magyar kajszim még kicsi de oltó ág lesz rajta majd.
Kedves MOZÓ66 , mi a véleményed, hogy 1-vagy 2 ággal kezdeném az átoltást de vajon maradjon BERGERON vagy váljon GÖNCI-vé vagy legyen VEGYES?
Másik kérdés : mikor lehet csinálni a Szerző Laci félét? Muszáj ősszel levenni az oltóágat és hűtőszekrényezni vagy lehet egyből tavasszal mondjuk február végén vagy március elején frissen?
Én februárban szednék oltóvesszőt a fáról, hűtőbe eltenném és március elején-közepén csonkolnám le azt az ágat és beleoltanék úgy ahogy Szerző László oltotta az őszibarackokat:
A lecsonkolt végek nagyon jól le lettek kezelve abba nincs hiba. 2001-ben űltettem mikor kiköltöztem a panelból és először lett kertes házam tehát alapvető hiányosságaim voltak-vannak valóban. Maga az 1 méter magas törzs az rendben van !
Köszönöm Mozó......most tavasszal vagy egy-másfél méterrel visszavettem körbe a fa terjeszkedését. Gondoltam még ez évben lesz befőzve lekvár amennyi lehet aztán ősszel megkezdem az amputációt de úgy ahogy ajánlottad csak eggy ággal .
A Bergecot kivételével nekem is megvannak ezek...arról egy ismerős termelő lebeszélt /savanyú.../..ill. a Flavorcottal átveretk /magyar faiskolából származik,de elméletileg a Bergeron előtt kellene érnie az enyém meg utána érik,kemény ,savanyú,...Bergecot ??...már 2 éve folyamatosan szemzem át...egyenlőre Mino és Pinkcot van benne/.
Szerintem kopogtasd meg a fa kérgét is több helyen, biztos, ami biztos: ha tompa/kongó hangja van, akkor alá van "szuvasodva" (kéregmoly) és az elhalt részeket próbálja a fa kinőni. A beteg kérget ki lehet bontani az egészséges részig, de a fa végzete csak elodázható...
Más: virágzó kultúrát méhekre veszélyes rovarölő szerrel permetezni tilos. Abból is probléma szokott lenni, ha a fák elvirágoztak, de az alatta lévő gyomok (pl. gyermekláncfű) kapnak a vegyszerből. A méhek nem kerülik el a permetezett virágokat, ezzel senki ne áltassa magát, hanem vagy helyben vagy a kaptár mellett illetve benne pusztulnak el, a rovarölő szer típusától függően (taglózó vagy sem).
A méhész az esetet (Magyarországon) bejelentheti a hatóságokhoz, mintavétel és kártérítési igény (+hatósági büntetés) következhet. Most egy méhcsalád ára kb. 30-35 ezer Ft, + a kiesett termelés... Érdemes az ilyen helyzetet elkerülni.
Összesen 55 fa. Ha jól terveztem, próbáltam kikerülni Bergeron érését, de ezeknél a fajtáknál nincs nagyon tapasztalat még az meg, hogy hol mikor érik csalós lehet.
Én is így jártam , hogy nem akartak leállni nekem vagy 10 Kioto ki is fagyott ...tőből ... mondjuk azokkal valami gáz is volt , mert nagyon pirosan hozták a levelet egész évben .
Köszi, valami ilyesmire gondoltam én is, kicsit meg kell metszeni, mert nem hagyta abba ősszel a növekedést így fagyott a vége némelyik ágnak. Tom Cot, Kioto, Flavor Cot, Pinkcot, Farbaly és Bergecot.
A fő gond ezzel a fával, hogy a betegség ráment a törzsre. A törzset pedig nem tudod amputálni. Én azt az ágat vágnám vissza, amelyiken egy nagy rákos seb van. Sajnos a koronaalakítás sem valami nagy mestermű volt, mert két vázág szinte ugyanarról a helyről indul. Talán azt amelyik betegebb és nincs rajta új vessző azt kellene eltávolítani. Ennél több visszavágást nem csinálnék. A sebeket pedig kezelni kell valami fagéllel, mert az jól látszik, hogy a betegség arról a kezeletlen csonkról terjedt rá a törzsre, amelyiket pár évvel ezelőtt levágtál.
Teljesen normális . Most csak mérsékelten vágd vissza , hogy az alsó részeken nyársak tudjanak képződni ... ha megmondod a fajtáját akkor lehet jósolni , hogy hogy fog növekedni .... ( ha pl . Magyar kajszi akkor nagyon vissza sem kell vágni az kialakítja magát )
Szerintem nincs ez a fa annyira rossz állapotban . Az az alábújtatott ág persze nem egészen
.... " tankönyvszerű " .... Szerintem semmiképp se egyszerre csonkold vissza először neveljen fiatal részt , hogy ne boruljon fel a " hormonháztartása " .
Én lehet , hogy nem is csonkolnám vissza , inkább az égvégeket vágnám vissza ... akár most tavasszal ... és majd megmutatja a fa , hogy mit gondol erről . Kis lombtrágya , szervestrágya , meg némi tápsó csak segítene neki . A lényeg , hogy sok fiatal rész képződjön rajta akkor akár ezeket a sebeket is szépen el tudná dolgozni . .... szerintem ....
Azt szeretném kérdezni a tisztelt fórumtársaktól, hogy az normális ha a 2014 januárban ültetett és azon a tavaszon suhángnak visszavágott kajszik, a jó méteres hajtásnövekedés ellenére, az idén nem nagyon virágoznak?
Ami elvétve van virág az is csak a hajtások legvégén.
Van egy 2001-ben ültetett BERGERON kajszim. A képeken (távoli majd közeliek ) mutatom. és lesz egy kérdésem majd.
a 2. 3. képen látni, hogy egy 3 évvel ezelőtti valószínű guta ? ütéstől úgy lehetett megmenteni, hogy 2 vezérágát csonkolni kellett. És látni, hogy a másik vezérágakon is vannak bajok. Ennek ellenére szépen elvirágzott a fa.
Mit lehet csinálni, ha élni akar szegényke? az 5. 6. képeken látszódnak 3 cm vastagságú hajtások amiket visszametszettem azzal a céllal, hogy megerősödve kifele álló rügyre további hajtással elkezdem fiatalítani ősszel (?) a fát úgy, hogy a hibás vezérágakat is lecsonkolom. Az a kérdés, hogy egyszerre csináljam a 4 vezérágat vagy ősszel kettőt és jövőre kettőt?
Van egy 2001-ben ültetett BERGERON kajszim. A képeken (távoli majd közeliek ) mutatom. és lesz egy kérdésem majd.
a 2. 3. képen látni, hogy egy 3 évvel ezelőtti valószínű guta ? ütéstől úgy lehetett megmenteni, hogy 2 vezérágát csonkolni kellett. És látni, hogy a másik vezérágakon is vannak bajok. Ennek ellenére szépen elvirágzott a fa.
Mit lehet csinálni, ha élni akar szegényke? az 5. 6. képeken látszódnak 3 cm vastagságú hajtások amiket visszametszettem azzal a céllal, hogy megerősödve kifele álló rügyre további hajtással elkezdem fiatalítani ősszel (?) a fát úgy, hogy a hibás vezérágakat is lecsonkolom. Az a kérdés, hogy egyszerre csináljam a 4 vezérágat vagy ősszel kettőt és jövőre kettőt?
Szerintem a klimavaltozas, lehet az oka... egy szomszed faluban nalam... egy pici 2 eves fan....3 karag + 10 termoag maxx, hejbeszemzettrol beszelek, egy baratomnal...... 15 bundasbogar (atlagosan fankent) ragja a viragokat ossze... (ILYEN INVANZIOVAL MEG EN SEM SZEMBESULTEM SOHA!!!!!!)ma felhivott... hogy mit tegyen.... Csakis DIMETHOAT hatoanyagu szerrel lehet ellene vedekezni... akar viragzasban is!!!!! ...sajnos a mehek karara..... de az oszibarack ontermekenyulo... ugyhogy.... ........
EN IS MINDIG a FERTOZES ILLETVE INVAZIO... utan alkalmazkodtam... tavaly muszaj volt DIMETHOATOT adjak.... egyszeruen elleptek.... az iden lehet hogy meguszom ??????? (e evig osszeragtak :( :( )
Ezert is repkednek olyan batran a mehecskek a videon..... ennyit sosem lattam meg..... az oszibarackban....