Kerek szemű. Nagyanyám minden évben csinál belőle befőttet, szerintem már elfogyott, de ha találok a spájzban, akkor lefényképezem. Augusztusban érik, tehát viszonylag korai. A friss ízét elfelejtettem, de a belőle készült befőtt az muskotályos, fűszeres ízű. Elég nagy magjai vannak, ami kicsit zavaró.
A segítségeteket szeretném kérni egy csemegeszőlő beazonosításához. Sajnos nincs képem róla, mert a nagymamám kertjében van, aki másik városban lakik. Nagyszemű, nagyfürtű fehér csemegeszőlő. A fürtök nem tömöttek, hanem inkább szellősek, ritkásak. Lugasra van felfuttatva. Igen érzékeny, sokat kell permetezni és még úgy is gyakran megbetegszik. Finom ízű, de nagyon kényes. A nagyapám a '70-es évek elején hozta Badacsonyból, a hegyről. Ő valószínűleg tudta milyen fajta, de már meghalt, így nem tudom megkérdezni.
Tudom, hogy ez így nagyon kevés infó, de legalább tippeitek vannak? Mivel minimum 40 - 50 éves fajta, ezért az újabb fajták kizárhatók. Ja, és nem Pannónia kincse.
Azért a nagyobb területeken is lehet "játszani" hogy a fagyérzékenyebb vagy korán fakadó fajtákat hagyják a végére, ill. utoljára kerül sor a terület legfagyérzékenyebb részének metszésére. (Ez lehet bajosabb az Alföldön, Dombvidéken pl. itt a pécsi kutatóban fentől haladnak a "laposabb" felé.)
Más, ki hogy készül az idei növényvédelemre; szerek, technológiák, "preparátumok"? :) Ehhez kapcsolódik, hogy ez egyik legnagyobb presztízsű birtok a Királyudvar is átállt a teljes biotermesztésre sőt dinamikus is. http://vinoport.hu/?node=3212 A múltkor a Gere honlapján egy 2009es bejegyzést olvastam, hogy ők is az egész területükön organikusak... de ezt nem követte újabb bejegyzés, hogy hogyan odották meg a tavalyi viszontagságos évet.
Nálam az ESCA -a korai tőkeelhalás- a legnagyobb gond, és ennek próbálom idén is a legnagyobb figyelmet fordítani.
Biztos rossz helyen laksz, mármint a szőlőművelés szempontjából. Nálunk a -15 fokot nem érte el az éjszakai hőmérséklet, igaz nappal is -10 fok volt sokáig. De ennyi kell is, hátha kevesebbet kell permetezni.
Épp ma hozta a postásautó az oltóvesszőket:) Illetve kértem nagyanyámtól meg a szomszédoktól is. Szóval hétvégére már lesz vagy 10 fajtám dugványozni és oltani.
És mi köze van a metszés idejének a rügytermékenységi mutatóhoz? A téli fagyok károkozását (már ha voltak) sem lehet a metszés idejével befolyásolni, a késő tavaszit némiképp igen, ha a metszés kitolásával némileg késleltetem a fakadást. (metszetlen vessző végálló rügyei hajtanak ki előbb, az alaphoz közel levők nem és egy késői fagy még "alvóbb" állapotban találhatja)
Egyébként én is ezt hallottam ma kutató metszési bemutatóján, kevesebb fürtkezdemény található szinte minden fajta rügyében; de ez a tavalyi időjárás egyenes következménye. Aki a mennyiségre is érzékeny annak mindenképp érdemes 20-30 %-al több rügyet hagyni, aki erősen minőségorientált az a fürtválogatásnál érezhet majd némi könnyebbséget.
Sok még a természtesen elhalt (tehát nem fagy következtében) rügy; a Shirazt emeltékpéldaként ki, hogy az elhalt és terméketlen rügyek miatt 50%al is kevesebb most a fürtkezdemény mint tavaly.
Általában 3-4 év múlva. Előbb nem is szabad rajta termést hagyni még, ha virágozna is a kis tőke. Ezért érdemesebb az esetleges megunt fajtát átoltani, mint kiszedni és újat telepíteni helyette. Másrészt új telepítés előtt meg kell szüntetni a talajuntságot. Az oltás pedig már a következő évben terem.
Ilyenkor esélyes, hogy megmarad. Mindenesetre minél nagyobb gyökérzettel és, ha lehet földlabdával érdemes átültetni.
Nem tudom milyen idősek a tőkék, de érdemes a vesszőket nagyon rövidre vágni és csak kevés hajtást meghagyni rajtuk, termést pedig ne várj tőlük az első évben. Sőt nem is szabad meghagyni rajta, amíg meg nem erősödik kellőképpen a gyökérzet.
A szomszédom ki akarja vetetni a nagyszemű fehér csemegeszőlő tőkéit, mert nincs ideje foglalkozni velük. Gondolkodom rajta,hogy elkérem a tőkék egy részét. Szerintetek megmaradnának? Kaptam már ilyen felszámolt, kivett tőkéket (Otellót) és mind megmaradtak. De az direkttermő volt, ez meg csemege, ami alapból érzékenyebb mindenre.