:) Ezek meg valami ócska 24 DIN-es Forte negára készültek vagy 25-30 évvel ezelőtt, amit forszírozva hívtam elő 27 DIN-re erőltetve (ISO 400). Ráadásul papírképek reprói.
Csak hogy tudd, az altalam betett kep Ilford Delta 3200-ra keszult 1 fenyerteket tolva. A digi gepemet akkor sem tennem 6400-ra, ha csakannyal dobalnanak.
Igen, kicsit jobb. Ugyanakkor volt a kezdetekkor egy gyertyafényteszt valahol, amiben borzasztó volt 6400 fölött a Nikon. Erre a csávó készített egy másik tesztfelvételt, ahogy ráküldte a zajcsökkentést a Nikon felvételére, és lám, mindjárt barátságosabb minőséget kapott: http://vimeo.com/42381520#
A végefelé van az ISO5000 trágya/szuper figura. Szóval nagyon, de nagyon sok múlik a szoftveres képfeldolgozáson. Ezért nem kell csodálkozni, ha a Dr. House-t is fel merik venni 5D2-vel, vagy épp most forgatnak D800-zal egy másik sorozatot: http://printscreen.hu/a-nikon-d800-is-sorozatozik-vele-forgatjak-a-dextert
Szorri, az előző poszt első két képét teljes méretben ne tekintsétek referenciának. Rossz beállítás maradt a Lightroomban és a kb. 900K pixeles kivágást az export során felnagyította 2M pixelre.
A helyes képek:
Nyers:
Enyhén zajszűrt:
Mindkettő 75%-os jpeg minőség mellett Lightroom-ból exportálva.
Volt egy kis időm, így készítettem a D800-zal egy tesztképet ISO 6400-on. Így bárki láthatja, mennyire esik szét, illetve mennyire zajos a kép. (Adatok: Nikon 105VR Macro, f/6,3, 1/200sec, iso6400, tárgytávolság kb. 1méter)
Az első kép teljesen nyers, 1:1-es kivágás, semmi élesítés, semmi zajszűrés:
Második képen sztenderd, általam magas iso mellett automatikusan használt zajszűrés és élesítés, ugyanekkora kivágással:
Harmadik képen pedig egy kb. 6Mpixeles képrészlet leméretezve 1,5Mpixelre, alap zajszűréssel és élesítéssel. Ez kb. megfelel annak, mintha a teljes képet 9Mpixelre, méretezném. Ezen a méreten 300dpi mellett még kb. B5-ös, azaz 25x35cm-es képet lehet nyomtatni.
A képeket sajnos 65%-os tömörítéssel kellett mentenem a fórummotor méretkorlátai miatt.
Aki teljes méretben akarja látni a fotókat, valahol lentebb megtalálja, hogy miként kell eljárni.
Finomhangolni természetesen még sokat lehetne, de a célom a sztenderd dolgok bemutatása volt.
Sorrend: gép - zumobjektívek - vaku. Az állvány a sor végén áll. :)
Persze léteznek közbülső megoldások is. Ezt a képet pl. köcsög neonfénynél lőttem egy kiállítás megnyitóján. 180-as Nikkor működött nyitott rekesszel. Inkább megfogtam a cuccot rendesen (leszartam a reciprok szabályt), de nem emeltem meg az ISO értéket.
Ha csak ez a gond, nem kell aggódni. DX crop mérete 15,6 Mpixel a D800-nak. Azzal gyakorlatilag ugyanott vagy, mint a D7000-rel. Még DX objektíveket is rátekerhetsz minden további nélkül. Így minimum ugyanaz az eredmény, de inkább jobb, mivel jobb fókuszrendszer, a nagyobb dinamikatartomány, ... stb. Saját érzés alapján még zajban is nyersz 2/3-ad-1 fé-t. Ha szépen, lassan, okosan kezded el fejleszteni a rendszer, nem kell vagyonokat rákölteni. Nem tudom, milyen felszerelésed van pontosan, de szerencsére D800-on sem 400/2.8VR-nél kezdődik az élet... (Bár gondolom, ott van az igazi. :) )
Na igen. Amíg a természetben van olyan történés, amit jelenleg nem vagyunk képesek mesterségesen hozzáadott fény nélkül megörökíteni, bőven van létjogosultsága az ISO elképesztő értékekre való növelésének... pl. éjszakai állatok akcióban, búvárfotózás, stbstb... akármilyen szürreálisan is hangzik, ezekre nemhogy 12.800, de 204.800 is szükséges lehet. És akkor még mindig jó esetben csak közelíteni fogja a képrögzítés a földön élő lények látását - a szabad szemmel nem érzékelhető dolgokhoz ennél is többre lehet szükség (mindegy, hogy kreatívkodásról, vagy tudományos célokról beszélünk).
épp ezért mondtam, hogy nem azt jelenti, hogy egy lagzi emiatt húde sokkal jobb lenne, hanem új lehetöségek nyílnak. például az 5D3-mal 25600-on igen érdekes volt a videó, amelyikben teljesen erösen látszik a város felett a fényszennyezés, mintha több másodpercig fotóztuk volna.
olyan dolgok kerülnek elö, amit nem is látunk. na mindegy, csak hozzátettem, mert eszembe jutott, hogy nem csak fotóriporterség van, hanem kreatívság is, ott meg minden paraméter érdekes.
Úgy érzem nem vagyok őrült, de sűrűn kerülök 3200 közelébe. Pedig fényerővel is jól állok.Sportcsarnokokban 2.8as optika mellett is szinte mindig kell legalább 3200. Egy polgári esküvőn is 2000-2500al fotóztam(1/200as záridő),vaku ide, napsütés oda.
Vagy pl esti, sima közvilágításban driftelő autóknál is 5000 körül voltam 1.8as rekeszen. Bár ez már nem szokványos. De jó képek lettek.
Jó dolog a magas ISO. Tán az olimpiai képeket nézve lehet látni a gyors fejlődést. A londoniról már álleejtő minőségűek készültek.
De persze itt is van határ.Szvsz 12800 fölött már tényleg inkább számháború megy, mint fontos igények kielégítése.
ISO800-on 1/60mp záridőért nem kell a pincébe menni, előfordul ilyen a szabadban is. ISO3200 ilyenkor ugye 1/250mp, ISO6400 1/500-ad... izgő-mozgó témáknál pont ezen múlik, hogy lesz kép, vagy nem lesz. Szerintem az extrém magas ISO szükségességén épp annyira értelmetlen vitázni, mint az f1.2, vagy f1.4 objektívek létjogosultásán. A gyakorlatban többnyire nincs igazán szükség a többlet fényerőre. De amikor igen, akkor pont ezen múlhat a kép.
Nem véletlen, hogy vázban és üvegben is azt az 1-2 FÉ extra többletet mérik aranyárban a gyártók.
Fotóztam pár napig egy kölcsön D3s-sel. A D7000-re minden tekintetben fényéveket ver (magas ISO, sorozatsebesség, AF, építés), nagyon nem egy kategória a két gép... az egyetlen probléma, hogy FF 12 Mp-en 4 db D800 árát kéne objektívre költenem, hogy ugyanazt a távot tudjam, mint most a D7000-rel... :(
Csak azért merek megszólalni (azt is csak halkan), mert volt D7000-em, azóta lecseréltem D3s-re.
A linkelt képed engem egyértelműen a D7000 iso-s képeire emlékeztet. Akárhogy is dícsérik a D7000 iso teljesítményét, a képek iso800-on (ritkábban) vagy a fölött egyszerűen széthullanak. Nem a zajról beszélek, hanem az élességről. Ez a kép bennem D7000-es emlékeket váltott ki. Nézd meg a madár szemét. Ettől ennél sokkal jobbat várok. Szóval FX-en ennél szerintem nyugodtan várj bőven jobbat.
A D3s-en akárhova tekerem az iso-t (12800 fölött még nem volt, ott is kb. 2 kép erejéig), a kép élessége megmarad, nem hullik szét. Lehet, hogy zajos, akár nagyon zajos, de a kép éles marad. Ennyi az én tapasztalatom.
Hogy ez a D700/800 párosnál is így van-e, majd megmondják azok, akik használják ezeket.
Nekem fontos, hogy 100% nagyításban is elfogadható nagyon jó minőséget produkáljak, mert ha nem tudok elég közel kerülni a madárhoz, akkor bizony croppolni kell és ami marad, annak kell jónak lennie :)
A D800-zal felbontásban ugyanitt lennék. D800E-re lettem volna kíváncsi, hogy ehhet képest élességben adna-e pluszt, illetve egy ilyen tollrajzolatnál mennyire jelentkezne a moiré.
Ha viszont a D800 ugyanezt a minőséget tudja ISO3200-on (kicsinyítés nélkül), akkor érdemes lehet elgondolkoznom rajta...