Kár, hogy többen lettünk ezen a topikon. Visszaolvasgattam kicsit, "leloptam" a linket a táblázatokkal, diétákkal, köszönet érte! Elolvastam pár étrendet és a hideg kiráz némelyiktől...
Amiért visszatértem, az az, hogy a mai látogatás a védőnőnél megint megijesztett. Abból lett totál elegem, hogy mindenki mást mond -más határértéket. A saját orvosom szerint a tesztreggelis 8,8 mnem sok, ne aggódjak 9,5-ig (ikrekkel), meg se csináltassam az éhgyomrit, stb, de ezt már régebben írtam. Annak az értéke 4,2 lett, a dokim véleménye miatt csak telefonon kérdeztem meg, el nem mentem a leletért. Ugyanezen a 8,8-on a védőnő szörnyülködött, időpontot akar kérni a diabetológiára, hogy "Úristen, én azt tanultam, hogy...". (A 8,8 sem simán lett, hanem egy halom idegeskedés és bizonytalanság után, de nem a babavárással kapcsolatban.)Tapasztalt ikres kolléganő -egy hónapot feküdt kórházban szülés előtt- 9,6-al vígan volt, senki nem mondta neki, hogy cukros, sem neki, sem a babáinak semmi bajuk nem volt, nem is lett. Könyörgöm, miért nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal?! Miért kell az embert halálra idegesíteni azzal, hogy különböző értékek, vélemények röpködnek eü. szakemberek szájából egyazon lelettel kapcsolatban?! Már azt sem tudom kinek higgyek... :-((( Mivel tapasztalatom (hál'Istennek?) nincs ilyesmivel, megint kapkodós vagyok és ideges.
Ne haragudjatok, ha a korábbiakhoz képest ismételtem volna magam, meg túl hosszúra is sikeredett a hsz, de kiakadtam cseppet.
Az a vicces, hogy nekem a terhelés utáni szokott alacsonyabb lenni! 2 éve volt 2,x is. Azt mondják, túlreagálja a szervezetem a brutál adag cukrot, de ez nem kóros. Most legutóbb az éhgyomri 4,7 lett.
Jaj, 100 g cukor, brrr! Remélem, hogy tényleg csak emiatt volt nálad gond.
Én meg köszönöm még egyszer a múltkori hozzászólásokat, egyelőre velem minden OK, 75 g cukor után 3,8 lett az eredmény, tökéletes :) Persze tudom, hogy a terhességi cukorbetegség valamikor a 24. hét körül kezdődik, úgyhogy még nem úsztam meg (a 18.-ban vagyok), de remélem, hogy később se lesz gond.
Hallgass kollinára, ez a belgyógyász elég érdekeseket mondott neked, és írt elő. Mintha még soha nem látott volna cukorbeteget. A cukros diéta nem kalóriára határozza meg a mennyiséget, hanem szénhidrátban számol.
A nőgyógyász jelen helyzetben úgy tűnik sokkal inkább érti a dolgokat.
Azt nem határozták meg, hogy mennyi szénhidrátot ehetek. A kórházban is cal-ra volt beosztva a napi ételadag, a zárójelentésemen is ez szerepel.
A belgyógyászom szerint a terheseknek 100gr-os oldatot kell meginni.. külön galibát okozott ennek beszerzése ;) De most így utána olvasva.. kicsit tanácstalanul állok előtte én is, pláne, hogy amatőr vagyok, mindenféle vonatkozásban..
Az inszemináció előtt csináltak vércukorterhelést, annak jó lett az eredménye. Pontosan nem tudom már mennyi, mert le kellett adnom, ahol a beültetést végezték. Ezért nem is izgattam magam a cukor miatt, hiszen sosem volt vele gondom... bár korábban a vérnyomásommal sem.
A védőnőtől annak idején kaptam egy programot, hogy mikor milyen vizsgálatok várhatóak. De nálunk csak sima tej + zsemle terhelés van, a következő ilyen majd a 24. héten várható.
Köszönöm a tanácsaid, megbeszélem az orvosommal a továbbiakat.
Azt nem is írtam, hogy nekem beültetésem volt, és az első babával a 75 gr-os lötyi után 7,71 lett a cukrom. Előírtak 180 gr ch diétát - kalóriát nem határoztak meg -, meg inzulint. De volt akinek még magasabb lett az értéke és nem kapott inzulint. Nálam a beültetés miatt volt a túlzott óvatosság. Szülés után normális cukor értékeket produkáltam. Sem diétázni, sem inzulinozni nem kellett tovább.
A második terhességem is beültetéssel lett, most minden rendben volt, teljesen jó volt a cukrom. Még diétáznom sem kellett.
Nem értem ezt a 100 g-os oldatot. A cukorterhelést eddig mindenkinél 75 g-os szőlőcukor lötyivel csinálták. Miért kellett neked 100 g? Nem csoda, ha ennyi lett a cukrod.
Nekem az étkezés utáni méréseket kézi mérővel - D CONT PERSONAL, de ez végül is mindegy, mert több fajta is van -, mindig étkezés után 1 órával kellett mérni. Nekem a SOTE-n azt mondták, hogy ha 6 pontos profilt nézek otthol, akkor az éhgyomrit leszámítva az átlagnak 5,5-nek vagy alatta kell lennie, és ne nagyon legyen az 1 órai érték 6,2 fölött.
A 2000 cal nem igazán mond semmit, inkább arra kellene figyelni, hogy mennyi szénhidrátot viszel be. Azt nem mondták, hogy naponta hány gramm szénhidrátot ehetsz, 160, 180, 200, 220 gr? Persze a ch mellett a kalóriára is figyelni kell, főleg ha kicsit túlsúlyos valaki.
Hogy őszinte legyek a 100 gr-os terhelést én sem venném komolyan, meg a 2000 cal-t sem így önmagában, de én nem vagyok orvos.
Kérd meg a dokid, hogy küldjön el normális terhelésre, ahol 75 gr-os szőlőcukor lötyi ivás után két órával nézik meg a vércukrod. Ha ez 7,8 alatt van, akkor minden ok. Ha fölötte, akkor jön a további vizsgálat. Pl.: vagy újabb terhelés, vagy 6 pontos profil, ahol éhgyomorra és 5 étkezés után 1 órával nézik a cukrod. Vagy küldenek egyéb cukros vérvételre. A tesztreggelis (tej+zsemle) vizsgálat értéke 7-ig jó. Ha csak ezt a vizsgálatot csinálják és az érték 7 alatt van, akkor nem szoktak máshová küldeni. 7 fölött küldenek 75 g-osra, és a többi fent leírtra. Legalább is általában.
Olvasgass kicsit vissza a hsz-k között, sok mindenre választ kapsz.
Inszemináció útján sok év után sikerült teherbe esnem. Sajnos a beültetéssel járó hormonkezelések nem csak a teherbeesést voltak hivatottak segíteni, hanem magas vérnyomással is jár. Legalább is nálam.
A 12. héten elvégzett (2 dl tej + 2 kifli) tesztreggelis vércukor eredménye 2 óra múltán 6,8. lett.
A 16. héten befektettek egy hétre a belgyógyászatra, ahol nem csak a vérnyomásom, hanem a cukrom is megnézték. A dokim, aki amúgy egy nagy belgyógyász szaktekintély, 100 g -os oldatot itatott velem, aminek eredménye képpen így alakultak az értékeim:
éhgyomri: 5,1
terhelés 1 ó: 11,1
terhelés 2 ó: 11,0
Az orvosom kérésére, itthon is csináltam még egy ilyen tesztreggelis mérést (2 dl tej + 2 zsemle), annak az eredménye 5,7 lett. Persze nem laboratóriumi, hanem ez a kis kézi vércukormérő segítségével készült. De az orvosom elfogadta.
Amióta kikerültem a kórházból, rendszeresen mérem étkezés után 1,5 órával a cukromat - a belgyógyászom tanácsolta így, a kórházban is így mérték - de nem volt kiugró értékem, vagyis 6,4 felé sosem ment. (Ez az érték kétszer volt, de előfurdult 2,7 érték is.)
Szerintetek kell e aggódnom a cukrom miatt? A belgyógyász dokim 2000 cal. diétát javasolt, a terhesség miatt. A nőgyógyászom pedig nem vette komolyan ennek a terhelésnek az eredményét.. mondván, hogy a sima tesztreggelis eredményeim jók.
Semmiképp se kezdj el most diétázni. Ugyanis lehet, hogy csak szigorú diétára van szükséged, és ha most ezt csinálod, akkor jó eredményt kapsz, abbahagyod a diétát és újra rossz lesz a cukrod. A magas vércukor igazából szülés körül nagy gáz, mert a baba megszokja, több inzulint termel és szülés után leesik a cukra. sZÓVAL SEMMI GÁZ NEM, LESZ HA MÉG 1-2 HÉTIG MAGASABB A CUKROD. ( bocs CapsLock) .
Igen, ismétlés lesz, de valami más módszerrel: délben meg kell enni valami cuccot, amit holnap hoz a védőnő, és háromnegyed 1-kor vesznek vért utána. Részleteket majd holnap akkor jön a védőnőm a papírokkal meg az ennivalóval (?). Számomra s rejtély. Köszönöm a tanácsokat és a linket!
Igazából attól félek, hogy ha tényleg magasabb a normálisnál a cukrom, de várni kell a következő vizsgálat eredményére, addig kárt tehetek a pocibabámban és magamban, ha folytatom az eddigi evészeti módszeremet (amit eddig nem ítéltem abnormálisnak).
Sziasztok! 25 hetes kismami vagyok, az szt 3.0-ból jöttem egy kicsit kényszerű látogatóba. Ma telefonálták meg, hogy visszatapsolnak a terheléses cukorvizsgálatra, kicsit magas lett az értékem, még nem tudom, mennyivel, holnap kapom meg a papírokat a védőnénitől. Ami megijesztett, az az, hogy napok óta nagyon szomjas vagyok, és így a kicsit magasabb cukoreredménnyel éppen összevág a dolog... Szerintetek mit mellőzzek mindenképpen az étrendemből (eddig azt hittem, hogy megfelelően eszek, de úgy látszik, van egy kis gáz)? Vagy csak a szervezetem tiltakozott a brutális cukorivás ellen? Elég rosszul lettem két óra üldögélés után a cukorlötyi megivásakor... De akkor a szomjúság nem illene a képbe...
Én ugyanígy csináltam- nem véletlen, ugyanaz a doki - és tökre hozzá lehet szokni. A szívfájdalom nekem is a reggeli tejeskávé hiánya volt. No meg én reggel 7-kor képtelen vagyok enni. Amikor meg jött az inzulin, akkor 3/4 7-kor kellett. Brrr.
Kitartás é skiváncsi vagyok a jövő heti eredményre.
Köszönöm a véleményeket. Mai fejlemény: jó az éhgyomri eredményem (pontos értéket nem tudok, csak azt mondták telefonon, hogy rendben van), holnap megyek cukrosvizet inni.
Szerintem ez tejelsen normális. Még a SOTE I-n is jónak számít, pedig ott aztán nagyon szigorúan nézik a cukrot. Nem tudod máshol megcsináltatni a terhelést? Nálunk a háziorvos is adhat terhelésre vérvételi beutalót. Ha máshol nem, nála nem tudod megcsináltatni? Ha jók az értékek, akkor nem mész e miatt a kórházba, ha meg magas, akkor még mindig mehetsz, a nődokid többször is kérhet terheléses vizsgálatot.
Én is azt tudom, hogy 6 éhomi vérvételnél már sok. 5,5-ig jó. Persze ahány hely, annyi szokás.:( Nekem mindig 5 alatt van, és mégis állandóan a vércukrommal piszkálnak.:(
A Margittól cukorügyben a jóisten mentsen meg mindenkit... Engem kétszer próbáltak megszívatni. Komolyan nem értem. Ha gáz van, akkor keress meg és segítek. Ehhh... rajtuk mindig felhúzom magamat.
Na, most olvastam vissza rendesen, látom, hogy 5,8-6-ot mondanak máshol, mint éhgyomri felső határt. Akkor mit idegesítenek ezzel engem?? Egyébként a leletemen sincs megcsillagozva az érték, hogy ne lenne jó...
Szeretném a cukorszintekben nálam járatosabbak véleményét kérni. Ma elmentem cukorterheléses vizsgáltara (a Szent Margit kórházba járok, ahol 16 hetesen rutinszerűen végzik, 75 g cukoroldat megivása után 2 órával), és nem csinálták meg, mert azt mondták, kicsit magas az éhgyomri vércukor szintem. Ezt az éhgyomrit 12 hetesen mérték, 5,2 mmol/l volt. Azóta mutattam a dokimnak a leletet, ő semmi problémásat nem talált rajta. Utánanéztem a neten is, mindenhol azt találtam, hogy 5,5-ig jó. Most akkor vajon mi van? Tényleg magas ez, vagy csak a Margitban ez a mániájuk? Volt valakinek hasonló? Ja, ma vettek vért megint éhgyomorra, holnapra lesz eredmény, attól függenek a továbbiak. Eszembe nem jutott, hogy ilyen problámám lesz, az előző terhességemnél (2 éve) tökéletes volt minden eredmény... Köszi előre is.
Egyébként már korábban gyanús volt a 341-es hsz-ed. Nézd meg hogy írtad alá. :) Csak akkor még nem godoltam, hogy Te vagy, mert hát másnak is lehet ilyen monogramja.
Igen így a GF-ből rájöttem, hogy ismerjük. Most, hogy olvastam a biciklizésről, kérdezni is akartam, hogy merre és mennyit bringázol.
Ezek szerint babát vársz. :) Gratulálok. Lehet, hogy írtad, de akkor elkerülte a figyelmemet, hány hetes vagy? Lassan már alakíthatunk egy olyan bringás csapatot, ahol mindenki hozza a lurkót/lurkókat magával a túrákra. :)
Amikor nekem kellett diétáznom, senki nem mondta, hogy ennyire szigorúan foglalkozzak a gyorsan és lassan bomló CH-k számolgatásával. Viszont tejet én sem ihattam reggel, amit én is nagyon fájlaltam, viszont este mehetett.
- tízórai: 20g, (ebből 10 lassan, 10 gyorsan bomló szh)
- ebéd: 50g, (2/3-ad lassan, 1/3-ad gyorsan bomló szh-ból)
- uzsi: 20g (gyorsan bomló szh)
- vacsora: 30-40g (10gy; 20-30 lassan bomló szh).
összesen: 145-155g, napi 5-ször
Az egészben a szívfájdalmam az, hogy pl. tejet nem ihatok reggel, pedig abból fél liter minden reggel simán lement és kívántam is. :-( Ezen kívül azért eddig "rendesen" reggeliztem, szóval valszeg a gyomrom térfogata is nagyobb (volt)... (ugye a biciklizéshez kellett az energia ;-))*
Mondjuk már kezdek a diétához hozzászokni, mert a munkahelyemen úgysincs arra időm, hogy azon morfondírozzak, hogy miért nincs tele a gyomrom...
Nem tudom, hogy nálatok kell(ett)-e ezzel a gyorsan-lassan bomló dologgal foglalkozni, de leginkább ez az, mai még zavar a diétázásban.
Na szóvl most itt tartunk. Kiváncsi vagyok, hogy mi lesz jövő héten.
Tényleg, valaki nem tudna kölcsönadni 2 hétre egy ilyen mechanikus grammozós mérleget? Tudom, hogy furcsa kérés, de csak addig lenne rá szükségem, amíg hazajön a tesóm és elhozza az övét. Nem szeretnék 2 hét miatt feleslegesen vásárolni valamit, a lakásfelújítás költségei mellett... :-( Ha valaki a "régiek" közül 2 hétre kölcsön tudná adni és Bp vagy környékén lakik, azt megköszönöm.
Na megyek melózni és várom a 10órai idejét... :-)
csao
nt
* Kollina mi ismerjük egymást, csak te a másik nick-em ismersz (Gf). :-)
Nem találom, pedig azóta is keresem a számát. És bárkivel foglalkozik, már többeket küldtem hozzá. Természetesen nem kell ott szülnöd.
kollina: a tej+zsemle az 40 gramm szénhidrátnak felel meg. Ez után 1 órás érték lehet a max 7.0 mmol/l. Amúgy az egész történet egy felmérésen alapszik, amelyben megállapították, hogy az egészséges ember vércukor szintje 1 órával bármilyen étkezés után ez alatt az érték alatt van - több ezer embernél nézték a nap különböző idpszakaiban. Ha diétázol, ez akkor sem változik, sőt. Miért kéne már alacsonyabbnak lennie? Van annak a lónak egy másik oldala, és szeretnek sok helyen átesni rajta. Ezért szoktam ajánlani a Thaisz doktornőt, ugyanis ő ért hozzá, szakterülete, viszont normálisan kezeli az egészet.
Én úgy tudom. hogy a 7.0 érték a tej+zsemla tesztreggeli után 1 órával van. Ha ez magasabb, akkor küldenek 75 gr-os szőlőcuukor lötyi terhelésre. De van ahol mindjárt ez utóbbival kezdik. Ennek határa meg: 2 óta múlva 7,8 alatt kell lennie.
Nekem a diéta alatt azt mondták, hogy ha 6 pontos profilt csinálok, akkor az éhgyomrit figyelmen kívül hagyva a többi öt átlaga ne legyen több 5,5-nél. Meg azt is mondták, hogy kaja után egy órával ne legyen több 6-nál. Mindezt a SOTE I-n.
Az éhgyomri határ: laboronként változhat 5,8 és 6 között.
Köszi! Meg tudnád esetleg adni a számát? Ha nem hozzá tartozom körzetileg, akkor járhatok még hozzá (tapasztalatom az ti., hogy a jó szakemberek folyton lepasszolnak, mert ugye millió betegük van amúgy is)? És ha a Péterfibe járok, attól még nem kell ott szülnöm, ugye?