Kedves Extrem! A dolgot nem azért hoztam fel, hogy azon vitázzunk, hogy -6, -8, vagy -200 fok volt, meg hogy hány fa nem fagyott el meg hány nem, hanem hogy májusban is lehet még olyan fagy, ami károkat okoz! Előtte nap, május elsején Kanizsán -1 fok volt, úgy, hogy az egész környéken a fagykár árnyéka sem volt sehol! Ott, keleten-északkeleten, abban a fagy súlytotta térségben pedig úgy voltak 0,+1,+2 fokok, hogy komoly fagykár volt! Ez a dolog lényege!
A sátoraljaújhelyi állomás nem tudom milyen helyen van, de nagyon érdekes, mert bizonyos széliránynál hideget mér, másik széliránynál meg brutál dombként viselkedik! Tessék, nézzed meg, -1 Zabar, +14 Sátoraljaújhely! Ez pár napja volt, derült éjszakán! Május 2-án a nyírlugosi állomás -7 fokot mért Debrecentől 30 km-re, május másodikán az pedig már gyilkos! Az a lényeg, hogy ezekből az állomásokból semmit nem tudsz kideríteni csak úgy ránézéssel, ezt írtam korábban, hogy kitudja milyen hőforrás meg minden nincs mellettük, mint ahogy sokhelyütt tapasztaltam! Téma részemről befejezve!
Mozo! Elvirágzott a kajszi, még nem tisztult le, és írtad korábban, hogy ilyenkor kell rovarölővel megpermetezni, hogy ne rágják le a kisjakszikat a molyok vagy mik! Azt szeretném kérdezni, hogy melyik rovarölőt ajánlod?
"A keddről szerdára virradó éjszakai fagy miatt szinte teljesen elfagyott a kajszitermés Kelet- és Északkelet-Magyarországon, de nincs olyan gyümölcs, amelyet ne károsított volna a néhol mínusz 7 fokot is elérő hideg - mondta Szabó József, a FruitVeB Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.
Az idei gyümölcstermésben jelentős károkat okozott már a múlt hétvégi éjszakai fagy is, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kertekben, akkor az alma- és kajszitermés 70-90 százaléka károsodott.
Szabó József szerint az ilyen alacsony hőmérséklet ebben az időszakban rendkívülinek számít, alig 10 évente fordul elő. A károk tényleges felmérése eltarthat egy-két hétig, de a szakember szerint nem zárható ki, hogy eléri a több milliárd forintot. Szabó József a károk enyhítését csak állami segítséggel tartotta megvalósíthatónak.
Kiss Gábor, a legjelentősebb hazai kajszitermesztőket egyesítő szervezet, a Gyümölcsért Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a szervezet 55 tagja mintegy 240 hektáron foglalkozik kajszitermesztéssel, a termés mintegy 90 százalékát vitte el a fagy. Hozzátette: a termelők általában nem rendelkeznek ilyen káreseményre vonatkozó biztosítással, mert a tőkeszegény vállalkozók nem tudják vállalni, hogy kifizessék a várható bevételük akár 30 százalékát is elérő biztosítási összeget.
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, fideszes képviselő a vasárnapi fagyot követően katasztrófának nevezte a kialakult helyzetet. Hangsúlyozta, a pontos kárt a szakembereknek kell felmérniük, s a kárenyhítés mértékére annak ismeretében a termékpálya-bizottságnak kell javaslatot tennie a kabinet számára.
Hozzátette, hogy kezdeményezik a szabolcsi kormánypárti képviselők összehívását egy tanácskozásra. "Olyan súlyú ügyről van szó, amely egy asztalhoz parancsol minden politikai erőt" - mondta.
A zempléni gyümölcsösökben szerdára virradóra mintegy 800 hektárnyi területen körülbelül 240 ezer kajszibarackfa károsult - mondta Kiss Gábor, a gyümölcsös ügyvezetője. A Szerencstől Göncig tartó gyümölcsösökben 80-90 százalékban lefagyott a termés, a szerda reggeli hőmérséklet ezeken a területeken átlagban mínusz négy, mínusz öt fok volt. A legnagyobb kár a kajszisokban keletkezett, de fagy érte a dió-, az alma- és a cseresznyefákat is.
Németh László, az FVM megyei hivatalának főtanácsosa arról számolt be, hogy az első fagyhullám Borsodot április 23-án érte, ekkor kisebb károkkal "megúszta a termés", ám május 2-ra virradóra - az elsődleges adatok szerint - szinte az egész megyét sújtotta a fagy. Boldogkőváralja térsége mellett a Csereháton - Baktakéknél -, Fancsal, Szikszó területén, sőt még Miskolc környékén Felsőzsolcánál is károkat okozott a májusi hideg.
A szakmai szervezetek adatai szerint összesen 40 milliárd forintos kárt okozott az országban a fagy május elején - közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének igazgatója.
Budai Gyula úgy vélte: a kárenyhítés egyik lehetősége az a 25 milliárd forint, amelyet a kormány tavaly - a gabonaintervencióra hivatkozva - nem fizetett ki a gazdáknak. Hozzátette: a kormány és az agrártárca emellett segítséget kérhet az Európai Unió szolidaritási alapjától is.
Közben a fagykárok enyhítéséről egyeztetett a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az agrártárca vezetőjével. Gráf József közölte: az ügyről a jövő héten tárgyal a kormány. Hozzátette: a fagykárt Magyarország már bejelentette az uniónak. "
Arra az időpontra egy észak felől érkező, komolyabb hidegbetörés néz ki, ami persze kérdéses, pomtosan milyen irányból, és mennyire hideg levegővel érkezik, de ugyanúgy néz ki, mint a 2007-es május másodikai többmilliárdos károkat okozó fagy esetében volt! Bezúdul a hideg, majd egyből pucol is el innen, csak amikor még nem ment el a hideg, és még nem jött be utána a meleg, a kettő között mindig van egy leállás, amikor is a két légtömeg, a meleg és a hideg mozgása kioltja egymást, ezáltal széll leáll, ég derült, hőmérséklet meg mehet lefelé ameddig akar! Vagyis egy szállított fagyból kialakuló kisugárzási fagy néz ki! 2007. május másodikán az ország keleti felén milliárdos fagyáskárok keletkeztek! Ha utána szeretnél nézni, nehéz lesz, mert közben Miskolc 0 ,Debrecen +1, Nyíregyháza -1, Szolnok +2 (!) fokot mért a térségben, ez még fagykárt sem okozott volna, nemhogy milliárdos károk keletkezzenek! Az állomások helyén kellett volna lenni a gyümölcsösöknek, akkor nem lett volna kár, de ahol a gyümölcsösök vannak abban a térségben, ott -6-8 fokok voltak! Szerencsére a nyugati-délnyugati országrész fölé az előbb említett érkező meleg miatt inverziós felhőzet állt be, igy errefelé meg Feléd sem volt fagy akkor!
Tébnyleg fura. Én sem hiszem hogy -5 fok lesz akkor. Azóta megnéztem pár hosszú távú előrejelzést de a legpesszimistább is csak +15 fokot mond arra az időre. :)
Fújjad ..... fújjad . Én már nem fújom , spórolok a szerrel . A barack kap még egy permetezést és az is be lesz fejezve . Van egy kontroll kajszim , a pinceház mellett , az semilyen permetezést nem kapott , és kb a 3/4 virág egészséges . Ha ezt tudtam volna a többit sem permeteztem volna , legalább nem kellene annyit ritkítanom ..... persze ha nem jön a -5 fagy .
Na ezt nem tudom , hogy találták ki ??? Nem vagyok meteorológus , de szerintem ilyenkor csak szállított hideg levegő tudna ilyen lehűlést produkálni . A képről nem ez derül ki , ugyan is északon melegebbet mutat mint a kárpát medence környéke , tehát nem északi hideg levegő okozza a lehűlést . A másik lehetőség az anticiklon , ami most van , de ez meg ilyen napfény besugárzásnál már kizárt , hogy -5 -öt csináljon . Eddigi tapasztalatom szerint április közepe után már nincs komoly fagy .... persze az élet produkálhat meglepetéseket . Amúgy nézem a tavaly ilyenkori hőmérsékleteket , akkor kb 10 fokkal volt hidegebb . Ha így folytatja a meleg , lassan behozza az 1 hónappal előbbi virágzást .
Reméllem nem... Most hogy végre teremni kezd a barack...
Itt most éppen nyári zápor van. Le kell fújni utána majd este monilia ellen? Eddig szépen permeteztem. Most is le kell majd? A virágok nagy része már úgy tűnik megtermékenyült mert hullatják a szirmaikat...
Mikor kezdő voltam én is kísérleteztem ilyen " házi " megoldásokkal . Csináltam sebkezelőt diszperzit ragasztóból , meg rézoxicloridból ...... bár ne tettem volna . Csúnyábbak lettek a vágáshelyek , mint ha nem kezeltem volna semmivel .... de egy próbát a gépzsír - hajtóműolaj is megérne .
Igen a pécsi TV toronyra van ilyen jó rálátás . Nekem egy jelző is , mert szinte pontosan a tavaszi napéjegyenlőség idején nyugszik a nap a torony irányában . Tavasszal estefelé már lesem , hogy mennyi van még vissza , hogy elérje . Most már ugye jóval túl jár rajta .
Ebből következik , hogy majdnem pontosan nyugatra helyezkedik el , néhány fokkal dél felé .
Nálam az öreg fákon a tapló nagyon elgyengíti a nagy ágakat, mikor vágok le egy elhaltat, teljesen porlad a belseje. Néha törés is előfordul viharban emiatt. A már meglévő tapló megfogására is jó ez a zsír-olaj keverék, és felvinni is pillanatok műve. Csak azt nem tudom, hogy az élő fa hogy reagál rá a vágási felületen.
Más: nálam is megy a virágzás, de a levelek még sokkal kisebbek, mint a tegnapi képeiden. Ma leFolicuroztam.
Gyakran hangzanak el kérdések a káki metszésére vonatkozóan. Végre sikerült a saját fámról megfelelő fényviszonyok mellet képet készítenem, ami lehetővé teszi, hogy jól láthatóak legyenek a koronaalakítás elvei.
/Ebben az időszakban jól érzékelhető az egyes fajták indulásánál tapasztalható időbeli eltérések. A dombra kiültetett kis Costatám például már rügyet bontott, miközben az ottani Tipo (mint ez az udvari) ennél előbbre tart ugyan, de még nem leveles./
1000 %-ig egyetértek. Megállapításaid tökéletesen egybeesnek az enyéimmel, sőt egy Magyarországon közel tíz évig működő olasz kertészmérnök gyümölcstermesztési szaktanácsadóéval is. Annak, szegénynek egy évtizedig nem bírt a fejébe menni a magyar szakma tudományos képviselőinek szűklátókörűsége. Az ország minden gyümölcsfajának minden termőkörzetében megfordultunk és nem győzte fogni a fejét az olyan nem-megfelelések miatt, mint amit Te a szatymazi körzet alkalmatlanságáról nagyon helyesen írsz. A saját területemen, itt Zalában egy kis referenciaültetvényt működtettünk. A termőkörzetekkel való összevetés alapján mindig azt kérdezte tőlem, hogyan alakulhattak ki azok éppen ott, ahol vannak és ki volt az a tökkelütött, aki például Zalát kizárólag almatermésűek termesztésére kárhoztatta, meg még estig sorolhatnám a véleményeit.
Akkor egészen biztosan egy barackosról beszélünk ott Egerszeg előtt!
Hát igen, a szatymazi barackosok a lehető legrosszabb helyre kerültek! Egy ismerősöm arrafelé lakik, és mondta, hogy nagyon fagyzugos részekre kerültek az ültetvények! Bár arrafelé a fagyzugot úgy kell érteni, hogy a majdnem sík területen vannak maximum 10 méteres szintkülönbséggel, amiknek a teteje kielégítő lenne, a fenekük viszont brutál lehet!
Képzeljed el, mennyivel kevesebb ráfordítással lehetne sokkal jobb és több barackot termelni a tolnai, baranyai, somogyi, zalai dombok kiváló fagylefolyású dombjain, gazdagabb tápanyagellátottságú és jobb víztartó talajain, több csapadékkal a fagykár sokkal kisebb veszélye nélkül!
Csodaszépek a képeid, legszívesebben az ember belefutna a virágözönbe!
A háttérben az a pécsi Tv-torony a képeken? Milyen irányban van Tőled a Tv-torony?