Keresés

Részletes keresés

Prof.William Creative Commons License 2009.04.15 0 0 1649
Szépen fejlődni kezdett a barack. Hála a monilia elleni permetezésnek 4 év után végre ismét terem a fa. :)

Kösz a segítséget! :)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.14 0 0 1648
Ma megnéztem az én fáimat , tavalyi ültetés . Találtam rajt valóban meddő virágot , amiben csökevényes volt a bibe , így terméketlen . Aztán találtam amiben már egy kis hernyó lakmározott , de a virágok többsége rendben volt , pontosabban a terméskezdemény .

Ha olyan mint ha elfagyott volna , az szerintem egyet jelenthet csak , monília . Bár az őszibarackon nem jellemző , de elő tud fordulni . Bár az idén még a kajszik is átvészelték a virágzást akár permetezés nélkül is . Aztán lehet még egy dolog , valami bogár virágkorában belakmározott belőle ..... bár így látatlanban elég nehéz pontosan megmondani az okot .
Előzmény: dekanika (1647)
dekanika Creative Commons License 2009.04.13 0 0 1647
Kérdésem van tapasztalt kertészekhez.A Gloria Red kivirágzott de nincs kis barack benne.Üres a virág és szárad.A többi fajtának semmi baja.Tavaly ua. volt.Mintha elfagyott volna.Mi a baj.S.O.S.
Floo2 Creative Commons License 2009.04.12 0 0 1646
Egy Nagykanizsa melletti település, Homokkomárom felett lévő szőlőhegyen elképesztő méretű őszibarackfát találtam, életemben ekkorát még nem láttam!
A törzse kegyetlen vastag, a kép nem tudom visszaadja-e, öcsém áll mellette, Ő 185 centi magas!
Brutális példány, illetve példányok, olyan 4-5 ekkora van ezen a telken!
Flanell Creative Commons License 2009.04.12 0 0 1645
Nálam még kisebbek voltak a levelek két napja, mikor láttam, mint a képeiden, még nem lehet eldönteni, van-e tafrina. Láttam finoman piros szegélyű levelet, de ez egészséges levélnél is előfordul.
Én a Folicurral még rá akarok menni hét közepe felé, így alig-levelekkel nem sok anyagot vesz fel, 500 Ft-nyit, és ezzel a moníliát is elintéztem.
Előzmény: Mozo66 (1630)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.04.11 0 0 1644
Nekem a két tavaszi rezesen kívül (9 napja a 2. :) ) nem volt más, és én is azzal kacérkodom, hogy nem is adok már mást. (egyszerűen nem jutottam ki a kertbe azóta)
Ma néztem végig a fákat; kajszi levirágzott moníliának nyoma nincs, meggy, cseresznye, őszibarackok teljes virágzásban, és a Flavortop egyetlen egy levelén láttam csak tafrinát - de hogy honnan ebben a száraz nyári időben....
Annyira rohan a természet, hogy holnapra kinyílnak az almák, a körte már virágban, és marad a száraz meleg idő - nincs nagyon értelme a drága szereket feleslegesen elfújni.
Monília ellen semmiképp, esetleg tafrina ellen adok majd kontaktot, ha kinéz egy kis eső.
Előzmény: Törölt nick (1642)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.11 0 0 1643
Kellemes húsvéti ünnepeket minden kedves topictársnak !
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.11 0 0 1642
Én tegnap és ma mosdattam meg a fákat egy Alfa Solo + Merpan keverékkel, de valszeg én sem fogom többször permetezni /legalábbis tafrina ellen.../. A tavaly csak tafrinát termett Michelini és Independence is jól néz ki /pedig már 4-5cm-esek a levelek és ilyenkor már látszana ha nagy gáz lenne.../,úgy hogy kár a vegyszert pazarolni.A kajszikon gyakorlatilag 0/ azaz nulla/ monília úgyhogy a most adott Topas + Bestseller koktéllal egyenlőre szintén pihenőre állítom a permetezőt...azazhogy nem biztos,ugyanis megjelentek a cserebogarak /már elég szép számmal/ úgyhogy valószínűleg durva roverölős koktélt kell majd bevetnem,nehogy a leveleket lezabálják, bár egyenlőre a kedvencükön - ez nálam a málna-csemegéznek,de nem sokáig...ja és persze a csimaszok is dolgoznak.Az ültetőgödrök ásásakor jó pár előkerült.Mehetett a talajfertőtlenítő...
ninovarga Creative Commons License 2009.04.11 0 0 1641
Monília is, meg nem is a már a rosszabb időjárás idején virágzó kajszin
ninovarga Creative Commons License 2009.04.11 0 0 1640
Valóban így van. Nagy nyári kánikulában nem egyszer a hegyen lekvár lett a barackjaimból, miközben itthon a patakparton a szomszédnak szaftos, illatos, nagy barackjai lettek a fagyzugban. A termőhely megítélésénél nagyon sok szempont esik latba. Persze az is igaz, hogy a szélsőségessé vált nyarakon, teljesen öntözés nélkül, nehéz minőségi árut produkálni.
Előzmény: Mozo66 (1639)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.11 0 0 1639

Itt Pécsen egy idős bácsinak ...kollégának ... is van Starcrest fajtája . Mellettem árul a vásárban . Cserkúton van a területe és nála 10 nappal előbb érik ez , és persze az összes többi is , tehát mindig egy fajtával előrébb jár a piacon mint én . Ebbe a fekvés , de elsősorban a talaj játszik döntő szerepet . Viszont a nyári kánikulában nem cserélném el a területet , mert sokszor látni , hogy szinte megaszalódnak a gyümölcsei a fán . Picik maradnak , szőrösek , szóval nem minden a koraiság , esetleg az indulásnál van szerepe , utána már a vevő úgy sem tudja , hogy melyik fajtának mikor van az érésideje . ..... pláne , hogy a napsugár érik júniustól szeptemberig .
Előzmény: Törölt nick (1635)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.11 0 0 1638
Az ionos tapadásfokozó a nitrogénnel szokott ...összeveszni ... és kicsapódik . Ilyenkor kicsit grízes lesz a cuccos , és a Nonit ionos anyag . Kicsit lehet finomítani , a dózisokon és hogy melyiket melyikbe rakjuk . Tapasztalatom az , hogy ha először a tapadóanyagot keverjük el a teljes lémennyiségbe és a lombtrágyát feloldjuk 1 vödör vízben ( én 200 literben gondolkodok ) és hozzáborítjuk , van remény , hogy nem csapódik ki a tapadószer .
Előzmény: Ali-bá (1637)
Ali-bá Creative Commons License 2009.04.11 0 0 1637
Ismeri valaki a FERTISHILD UNI folyákony komlex műtrágya oldatot? N, P, P2O5, K, K2O, B, Co,Mn, Mo, Cu, Zn, Fe van benne. Azt irja az ajánló, hogy nem szabad hozzá ionos tapadásfokozót használni lombtrágyázáskor. Én Nonitot szoktam használni, az ionos-e?
ninovarga Creative Commons License 2009.04.11 0 0 1634
Azért tartom óriási csodának, mert emlékszel, hogy nálam már a hűvösebb időben mennyire előrehaladott állapotban voltak. Nem is értem, hogyan jött össze a fertőzés elmaradása ilyen fokon.
Előzmény: ninovarga (1631)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.11 0 0 1633
Jav.: ... egy hét alatt...
Előzmény: ninovarga (1632)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.11 0 0 1632
Nagyon jellemző, amit írsz. Valóban olyan gyorsak a folyamatok ebben a melegben, hogy megnézed a fát, utána ha két óra múlva visszamész, már meglepően nagy változást tapasztalsz.
Valamelyik évben pedig ott álltak a fák másfél hónapon keresztül kinyílva és félig kinyílva., úgy hogy egy héten alatt is alig változtak valamennyit a hidegben.
Előzmény: Mozo66 (1629)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.11 0 0 1631
Nálam, csodák csodájára egyetlenegy rossz levél nélkül. Ritka eset.
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.11 0 0 1630
Kevés szó esik a Tafrináról ... miért van ez ???? Mindenkinek tökéletesen tiszták a fái ????

Én úgy döntöttem , hogy elég volt 1 ..az-az egy permetezés az idén , a szereket elteszem jövő évre . ... ha így marad az idő . Bár egy jó kiadós zivatarnak már tudnék örülni , persze jég nélkül .
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.11 0 0 1629

1 kép : Augustred , ennek a legnagyobb a hajtása , délutánra már elkezdtek nyúllani .
2.3 : A törpék . Olyanok mint egy rózsaszínre festett fölpudlizott uszkárkutya .
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.11 0 0 1628

Volt egy cikk a Harlekin katicáról , elolvastam . Aztán tegnap ezt fotóztam a kertemben .

A második kép a cikkből való . A balszélsőre hasonlít ... rendesen .
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.11 0 0 1627
Olvasom itt a " meteo " vitát . Én már tapasztaltam , hogy a termés fagyott le a fáról ( 2002 ) április első dekádjában , tehát óvatos vagyok a ... most már hátradőlhetek ... dologgal , bár ilyen komoly fagyot ezek után én is nehezen tudok elképzelni ... de az ördög nem alszik .
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.11 0 0 1626
Mindenképp egy hosszabb hatású , a rejtőzködő kártevőket ( sodrómoly lárva ) is elérő szert érdemes használni . Actara , Bi 58 , Basudin ...ja az már nincs .
Előzmény: Floo2 (1606)
Floo2 Creative Commons License 2009.04.10 0 0 1625
Sóhaj!
A megoldás: Lendvadedes, Lenti-hegy, Gosztola, stb.!
Előzmény: ninovarga (1623)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.10 0 0 1624
Jav.: amíg északkeleten a véletlen szerencsétlenség okozhat ilyet.
Előzmény: ninovarga (1623)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.10 0 0 1623
Hatalmas jelentősége van a virágzás időpontjának. Tavaly és tavalyelőtt is akkor szenvedett fagykárt Délnyugat-Magyarország, amikor a növényzet északkeleten még teljes nyugalomban volt. A 2007-es, mindkét térségben bekövetkező kajszitermés kiesés teljesen eltérő időszakban bekövetkezett időjárási események következménye volt. Ha nincs a május 2-ai, akkor északkeleten ismét hibátlan termés lett volna, délnyugaton viszont hiányos ugyanúgy. A késői tavaszodás felmérhetetlen előny. Az általam feltett képen lévő "ikerbarack egy olyan fán van, amelyik valószínűleg az országban a legelsők között nyílt ki. Az alatt ücsörögtünk Veled még jóval a meleg kitörése előtt. Nézd meg, alig van rajta ép termés, tele van moníliás, elszáradt virágokkal. Ez még kapott esőt már kinyílva a hűvösebb esősebb időszakban. Azok a fák, amelyek már a száraz, meleg időben nyíltak ki, valószínűleg permetezés nélkül is egészen jó termést produkálnak. Ilyeneken múlik.
Az északi tájak későbbi tavaszodása összehasonlíthatatlanul nagyobb termésbiztonságot jelent a kajszinak, ezáltal a legkedvezőbbnek minősíthetők. Az ilyen mértékű ennyire erős fagy tényleg nagyon ritka, ugyanakkor a nálunk általános kajszinyílási időszakokban szinte normálisnak mondható. Így minket csak a véletlen szerencse menthet meg az elfagyástól, amíg északkeletet a véletlen szerencsétlenség.
Előzmény: Törölt nick (1622)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.10 0 0 1622
... természetesen magamra nézve tartom az ezelőtti hozzászólásomat.De csak magamra nézve...
Előzmény: Törölt nick (1621)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.10 0 0 1621
Nem tudom.Én mióta gyümölcsfáim vannak nem emlékszem,hogy bármelyik faj akkor fagyott volna el amikor már termés volt rajta,virágzó állapotban már volt.Mondom én csak lelkes amatőr vagyok,az ok-okozati összefüggésekbe nem szoktam belemenni,nem tudományos alapon foglalkozok a gyümölcsökkel,hanem mert egyszerűen szeretem/enni is és foglalkozni is /
Előzmény: Törölt nick (1620)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.10 0 0 1619
Hát lehet...én nem vagyok szaki,de azért nem véletlenül nemesítenek fagytűrő fajtákat is...az biztos ,hogy több szempontot kell mérlegelni mielőtt telepítésre adná az ember a fejét...persze már aki nem annyival foglalkozik ,mint én ,hanem hektárszám.A domborzat,az éghajlaton kívül a talaj,a vízellátottság stb és ehhez kell találni megfelelő alany-nemes kombinációt...és nem feltétlenül azt erőltetni ami az ember kedvence...de mondom nekem túl kicsi a tapasztalatom ezt megítélni.
Előzmény: Törölt nick (1617)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.10 0 0 1618
Na ma du a kertfák közül az őszibarack /ill. mivel azonos szer használható az alma-körte/ kapott egy Alfa Solo-Merpan szórást, Az elvirágzott kajszi /ill mivel maradt bekevert szer az összes csonthéjas/ pedig Topas+ Bestseller /rovarölő/ coctailt.Túlzásba nem akarom vinni,egyelőre úgy nézem lényegesen kisebb/ szinte minimális/ a tafrina fertőzés ,ill a monilia sem látszik.Holnap a "hegyi birtok " következik,na itt igen kíváncsi leszek a tafrina jelenlétére.Tavaly rendesen elkapott ,különösen néhány fát.Remélem az idén több szerencsém lesz velük.Mellesleg rettenetesen beindultak a fák,nem tudom normális e ez? Reélem nagy gond nem lesz velük,mert virág az van /volt mindenen rendesen-na jó néhány almám kissé kihagy,de az belefér.
Előzmény: Mozo66 (1600)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.10 0 0 1616
Én nem vagyok meteos ,ilyen szinten meg pláne nem foglalkozom vele,de én arra is kíváncsi lennék,hogy az a rengeteg elfagyott kajszi milyen fajta.Nem lehet,hogy a fajtaválasztás sem az igazi ezeken a környékeken ? Mondjuk Göncön a Gönci magyar kajszit termelik,Ok ennek van hagyománya...de ha rendszeresen fagykárosodik akkor talán olyan fajtákat kellene ültetni /máshova is/ amelyek jobban bírják a strapát.Lehet,hogy az íze fenomenális,de én nem szívesen termesztek olyan fajtát,amin csak hébe-hóba van gyümölcs.Ezért favorizálom én pl a Bergeront és /némi nacionalizmussal/ a Ceglédi aranyat,ill. a most ültetett Tardicotot /azt hiszem ez is Bergeron utód/,amíg mások sírnak nekem minden éven van kajszim és sztem az ízük is finom.Persze én is próbálok ki új fajtákat,de a garantáltan fagyérzékenyeket NEM.
Előzmény: Floo2 (1604)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!