Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A terület fekvése és nagysága is érdekes, mert nem mindegy, hogy sík, vagy egy komoly déli lejtő. Meg az sem, hogy keresztben mondjuk csak 30m, hosszában meg 200, mert ez megint meghatározza az irányokat. Egyébként én a benapozottságot is nézném, hogy körbejárja a nap az ültetvényt, az uralkodó szél pedig leszárítsa a reggeli párát a levelekről (lehetőleg még mielőtt a nap kezdi sütni). De hogy mi a legjobb, azt nem tudom, nekem adottak voltak a sorok, szélirányra merőlegesen (kb. ÉK-DNY a sorok futása), ami nagy szélnyomást csinál a lombozatra, de legalább szárítja.
Jó választás, remélem előbb-utóbb én is hozzá jutok, ahogy a többi felsorolthoz is.
Viszont azt nem tudom, hogy oltottat adnak-e, vagy saját gyökerűt, mert nincs mindegyik fajtához egyértelműen odaírva. Erre majd figyelj, ha rendelsz.
Az idegen nevű szőlőkkel szerintem sokszor probléma, mi legyen a neve magyarul. A cirill betűsöknél ez még erősebben jelentkezik. Itt van például a választásod, ami szépen lefordítva azt hiszem "hajnali reménység" nevet kellene kapjon. De vajon szerencsés lenne-e így nevezni, vagy inkább a Nagyezsda Rannaja vagy hasonló átírással jobb-e?
Végül is a korai Nagyezsda lett a választottam, ami első helyen szerepel a javaslataid között.
Méltó párja lesz a Pölöskeinek, mert az orosz leírás szerint a fagyokig a tőkén tartható és ez házikerti körülmények között nagy érték. Mindig lesz mit csipegetni, nem kell leszedni egyszerre az egészet.
Másodikként a Piszankát fogom kérni . Egyelőre nincs időpont, hogy az illető mikor utazik haza, csak reménykedem benne, hogy összejön a dolog.
(Szerintem nem szerencsés, ha az orosz neveket angol átírással használjuk.
Talán jobb lenne, ha a Писанка magyar szövegben Piszanka lenne, mint a magyarul kimondhatatlan Pysanka. A piszanka jelentése az ukrán nyelvben egyébként "Húsvéti tojás".)
Az általad linkelt leírás nem csak szöveges magyarázatot ad a rezisztencia skála számértékéhez, hanem összeköti a védekezés (permetezés) szükséges mértékét a leírásokban megadott számértékkel.
E szerint az ajánlás szerint hármas fokozatig gyakorlatilag nincs szükség permetezésre. Hármas fokozatnál (pl. Moldova) elegendő egy virágzás előtti és egy virágzás utáni - összesen kettő) permetezés.
Utána viszont - értelemszerűen - rendszeres permetezéses védelemre van szükség.
"Egy újszülöttnek minden vicc új". Egy amatőrnek minden információ hasznos. Köszönöm.
Igazad van. Én még nem kezdtem el,de nincs mindenki úgy lemaradva mint én. Sajnos a munka leköt,még most végeztem. Reménykedtem,hogy mások is hasonló helyzetben vannak.:)
Tudom nem idevaló,de esetleg valaki tudna segíteni oltóvesszőkkel? Otelló és hasonló vörös borszőlő érdekelne. Kecskemét,Tiszakécske, Szolnok környékén érte megyek. Persze nem ingyen gondoltam. Köszönöm előre is!
Woodruf, Te ez Tirpák . Lehet ez jó?honnan lopta ezt? Elnézést ha kicsit vicces ,de nagyon a begyemben vannak ezek e TÍR_- PÁK ok . Minden elismerésem a Korpásék -nak! De a Berta család meg a többi/ Kürt -iek/ A Mátra aljáról lettek kitelepítve a felvidékre és már nem beszélnek Magyarul! De a Korpás az nem felejtette el az anyja nyelvét. Egy ölelést neki , aki megyen a bemutatójukra / Siklós? vagy Villány? / adja átal nekik.
Ezt a skálát már ismertem.Az-orosz ukrán fajta leírásokban ezt a skálát alkalmazzák.Sajnos ez nem pontos képet ad, mert csak a peronoszra jó.A lengyel R.Piatek (winorosl.pl) a tizes skálát használja,de Ő mindhárom betegség tipusra megadja a pontozást. A németeket nem tudom. Én a honlapomon három fokozatot használok: "átlagos","átlag felett" és "rezisztens".Lényeg a lényeg, én már rengeteg fajta szőlő leírását átnéztem az eddigiek során, de 2.-es fokozattal még nem találkoztam. A 3., 3.5 a gyakori.
Azt a szőlőt még nem találták fel, ami minden feltételt kielégít:szép is legyen,jó is legyen,és rezisztens is legyen. Addig viszont választani kell: vagy a rezisztens Moldova, vagy a gyönyörű Pysanka, ami nem teljesen rezisztens.
1 fokozat - magas ellenállóképesség (vitis riparia)
2. fokozat - ellenálló (csak tűszerű pontokban fertőződik a levél)
3, fokozat - toleráns (a sárga foltok max 10 mm -ide tartozik a Moldova és a Bianka)
4. fokozat - érzékeny (a sárga foltok még nem nekrotikusak))
5. fokozat - erős érzékenység (a sárga foltok egybeolvadnak)
E szerint a skála szerint a Piszanka még nem éri el a betegségérzékeny minősítést, de a Moldovánál gyengébb az ellenállóképessége.
Szíves elnézésedet kérem az időpocsékolásért, ha mindezeket tudtad. Én nem tudtam, de iniciálásod hatására utánanéztem. Azt gondolom, hogy magának a skálának az értelmezése rajtam kívűl más amatőr számára is hasznos lehet.