Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Jó választás, remélem előbb-utóbb én is hozzá jutok, ahogy a többi felsorolthoz is.
Viszont azt nem tudom, hogy oltottat adnak-e, vagy saját gyökerűt, mert nincs mindegyik fajtához egyértelműen odaírva. Erre majd figyelj, ha rendelsz.
Az idegen nevű szőlőkkel szerintem sokszor probléma, mi legyen a neve magyarul. A cirill betűsöknél ez még erősebben jelentkezik. Itt van például a választásod, ami szépen lefordítva azt hiszem "hajnali reménység" nevet kellene kapjon. De vajon szerencsés lenne-e így nevezni, vagy inkább a Nagyezsda Rannaja vagy hasonló átírással jobb-e?
Végül is a korai Nagyezsda lett a választottam, ami első helyen szerepel a javaslataid között.
Méltó párja lesz a Pölöskeinek, mert az orosz leírás szerint a fagyokig a tőkén tartható és ez házikerti körülmények között nagy érték. Mindig lesz mit csipegetni, nem kell leszedni egyszerre az egészet.
Másodikként a Piszankát fogom kérni . Egyelőre nincs időpont, hogy az illető mikor utazik haza, csak reménykedem benne, hogy összejön a dolog.
(Szerintem nem szerencsés, ha az orosz neveket angol átírással használjuk.
Talán jobb lenne, ha a Писанка magyar szövegben Piszanka lenne, mint a magyarul kimondhatatlan Pysanka. A piszanka jelentése az ukrán nyelvben egyébként "Húsvéti tojás".)
Az általad linkelt leírás nem csak szöveges magyarázatot ad a rezisztencia skála számértékéhez, hanem összeköti a védekezés (permetezés) szükséges mértékét a leírásokban megadott számértékkel.
E szerint az ajánlás szerint hármas fokozatig gyakorlatilag nincs szükség permetezésre. Hármas fokozatnál (pl. Moldova) elegendő egy virágzás előtti és egy virágzás utáni - összesen kettő) permetezés.
Utána viszont - értelemszerűen - rendszeres permetezéses védelemre van szükség.
"Egy újszülöttnek minden vicc új". Egy amatőrnek minden információ hasznos. Köszönöm.
Igazad van. Én még nem kezdtem el,de nincs mindenki úgy lemaradva mint én. Sajnos a munka leköt,még most végeztem. Reménykedtem,hogy mások is hasonló helyzetben vannak.:)
Tudom nem idevaló,de esetleg valaki tudna segíteni oltóvesszőkkel? Otelló és hasonló vörös borszőlő érdekelne. Kecskemét,Tiszakécske, Szolnok környékén érte megyek. Persze nem ingyen gondoltam. Köszönöm előre is!
Woodruf, Te ez Tirpák . Lehet ez jó?honnan lopta ezt? Elnézést ha kicsit vicces ,de nagyon a begyemben vannak ezek e TÍR_- PÁK ok . Minden elismerésem a Korpásék -nak! De a Berta család meg a többi/ Kürt -iek/ A Mátra aljáról lettek kitelepítve a felvidékre és már nem beszélnek Magyarul! De a Korpás az nem felejtette el az anyja nyelvét. Egy ölelést neki , aki megyen a bemutatójukra / Siklós? vagy Villány? / adja átal nekik.
Ezt a skálát már ismertem.Az-orosz ukrán fajta leírásokban ezt a skálát alkalmazzák.Sajnos ez nem pontos képet ad, mert csak a peronoszra jó.A lengyel R.Piatek (winorosl.pl) a tizes skálát használja,de Ő mindhárom betegség tipusra megadja a pontozást. A németeket nem tudom. Én a honlapomon három fokozatot használok: "átlagos","átlag felett" és "rezisztens".Lényeg a lényeg, én már rengeteg fajta szőlő leírását átnéztem az eddigiek során, de 2.-es fokozattal még nem találkoztam. A 3., 3.5 a gyakori.
Azt a szőlőt még nem találták fel, ami minden feltételt kielégít:szép is legyen,jó is legyen,és rezisztens is legyen. Addig viszont választani kell: vagy a rezisztens Moldova, vagy a gyönyörű Pysanka, ami nem teljesen rezisztens.
1 fokozat - magas ellenállóképesség (vitis riparia)
2. fokozat - ellenálló (csak tűszerű pontokban fertőződik a levél)
3, fokozat - toleráns (a sárga foltok max 10 mm -ide tartozik a Moldova és a Bianka)
4. fokozat - érzékeny (a sárga foltok még nem nekrotikusak))
5. fokozat - erős érzékenység (a sárga foltok egybeolvadnak)
E szerint a skála szerint a Piszanka még nem éri el a betegségérzékeny minősítést, de a Moldovánál gyengébb az ellenállóképessége.
Szíves elnézésedet kérem az időpocsékolásért, ha mindezeket tudtad. Én nem tudtam, de iniciálásod hatására utánanéztem. Azt gondolom, hogy magának a skálának az értelmezése rajtam kívűl más amatőr számára is hasznos lehet.
A Rombik hivatalos érési ideje július vége. Lehet, hogy nálam a Dél-Alföldön már július közepén beérne. A shop-vine állítása, hogy 85 napos érési idejű-erős tulzás. Ettől függetlenül ha engem kérdeznél, mindenképp beszerezném.