Ahogy gondolod. Nekem is szét kell néznem a szomszédokban, ma metszettem a tavalyi telepítésű oltványokat, nem túl rózsás a helyzet, talán 50 %. Az is lehet hogy szurkálok zalagyöngye vesszőket oszt csók. Az még mindig bejött. Ez meg jól el vette a kedvem.
Szerintem elcserélem őket csemegékre. Biztos nem rosszak ezek se, de az is biztos, hogy sokkal jobb ízű fajták is vannak.
Van Csókaszőlő (imádom!), Othello és Mathiász Jánosné Muskotály. Ezek nagyon finomak, muskotályosak és a metszésen kívül más gond nincs velük. Nem kell őket trágyázni, permetezni stb. Pont nekem való fajták.
A saszlát utálom, nem tudom miért. Rajtam kívül mindenki szereti.
Ha dugványozni akarod tedd azt, iskolázva, ősszel meg menj át a szomszédhoz megkóstolni. Ha ízlik akkor jövőre mehet a helyére, ha nem, nem. A bizonság kedvéért szerezz be más fajtákat. Van most valamilyen szőlőd? Ha nincs, és nem akarsz túl igényeset, és szomszédokból szeretnéd beszerezni a vesszőt, javasolom a Zalagyöngyét, Saszlát, Irsait, Othellót.
Kaptam ma Medina, Turán és Bianka vesszőket a szomszédtól. Ezek ugyebár borszőlők hivatalosan, de vajon csemegeszőlőnek is alkalmasak? Ha nem, akkor inkább elcserélem őket csemege fajtákra.
Üdvözletem! Hadd mutassak egy témába vágó vadonatúj internetes játékot: http://preshaz.com. Igaz, csak a borkészítéshez kapcsolódó legalapvetőbb szőlészeti munkák foglaltatnak benne (ráadásul azok is csak egy kattintást jelentenek), de hátha érdekel valakit.
Most jutott eszembe valami, rákérdezek hozzáértőktől:
anyósomnak (isten nyugosztolja) a szőlőjében láttam az udvarán, hogy fahamuval be volt szórva a tőkék alja. Direkt csinálta a lelkem, hogy valamitől megóvja a szőlőt, netán káliumot így juttatott ki, vagy csak egyszerűen odaöntötte a kályha hamuját?
Nekem sok szép gyerekkori emlékem kapcsolódik a direkt termőkhöz, mert a nagyszüleimnél nagyrészt ilyen fajták voltak. De az Izabellát és az Otellót nem a szép emlékek miatt imádom, hanem az ízük miatt.
Tényleg ízlések és pofonok kérdése. Én pl. "nem tudom" megenni a direkttermő szőlőket, mert nem ízlik. Némelyik nyálkás húsától meg egyenesen undorodom.
Állítólag pálinkának nagyon finom, de inkább nem kísérletezek vele, mert lehet, hogy az sem ízlene.
Az ilyen íző szőlő üdítőitalokat sem szeretem és a bora sem jó.
Ezért nem preferálják őket a bortermelők sem. Borászati céllal nem is lehet ilyet telepíteni. Azonban, ha valakinek ízlik semmi akadálya, hogy ültessen a kertjébe és csemegézzen belőle. :-)
Isteni mustja van és lefagyasztva akármeddig must marad. Jobb, mint a bolti levek, ráadásul komoly mennyiségű rezveratolt tartalmaz.
/*A rezveratrol antioxidáns hatásánál fogva hozzájárul a káros oxidatív folyamatok, így a sejtek öregedésének gátlásához, emellett pozitív hatással lehet a szénhidrát-zsíranyagcserére is. Klinikai vizsgálatok bizonyítják, a rezveratrolrákellenes és érrendszerre gyakorolt kedvező hatásait.*/
Kollégám (debrői) rendszeresen jár borversenyekre a boraival, ő mondta, hogy feléjük az Oportóba titokban mindig tesznek némi Othellót, mert megfigyelték, hogy szinte kizárólag csak azok az Oportók kapnak aranyérmet, amik tartalmaznak Othellót. :)
A szomszédomnál van. Direkt termő. Szeptemberben érik, sokat terem. Édes, zamatos ízű, olvadó héjú. Bort csinál belőle, de enni is jó. Azt mondta valami amerikai fajta. Talán Glenora vagy Concord? Habár ez utóbbi állítólag magnélküli, a szomszédomé pedig magos.
Direkttermő: Tavaly jártam a Halápon. Hiába van lefejtve, mégiscsak bazalt tanúhegy, na, annyi Otellót meg Izabellát, mint ott, ritkán láttam. Csak hülledeztem.
Hát, tényleg ízlések és pofonok, mert ízt tekintve nálam az Izabella a number one, utána jön az Otelló, azután pedig a csemegeszőlők. Anyámnak szintén ez a kettő a kedvence. A nagyszüleimnek fehér Delaware volt lugasra futtatva, ők csak Delevárénak hívták. Gyenge minőségű bort csináltak belőle, de én szerettem enni. Októberre szép aranysárgák és mézédesek lettek a ropogós szemek, nagyon fincsi volt.
Borkészítésre lehet, hogy nem a legjobbak, de mivel nem iszom alkoholt, ezért csak a friss fogyasztás szempontjából tudom értékelni őket.
A klasszikus direkt termők, Otello, noah, deleware, stb sajnos nem valami jók szinte semmire. Mellékízesek így bornak hát éppen használható, csak soha sem lesz minőségi bor. Az otellót egyébként használják festő szőlőnek, a deleware meg ha jól emlékszem egy-két fejtés után elveszíti ezt a "labruska " mellékízt. Csemege szőlő gyanánt megint csak jónéhány nagyobb szemű, jobb ízű fajta létezik. Bár ízlések közt van különbség, az otellót én is szeretem zsíros kenyérrel. Leginkább kedveletlenséget úgy lehetne hasonlítani hogy a selyem almát sem árulják a zöldségesben. Az is finom, de értéke messze elmarad szinte minden tekintetben az elterjedt fajtáktól. A direkt termő szőlőknek nálunk nincs komoly múltja, a filoxéria által kipusztított területek pótlására hozták be őket 1-2 száz éve. Nem ezek az őszi magyar fajták. Régen igénytelenségük miatt örültek neki de azóta sok.minden változott.
Lehet,hogy naivnak tűnik a kérdésem, de szerintetek Magyarországon miért nincs becsülete a direkt termő fajtáknak? Úgy veszem észre, hogy ezeket a fajtákat sokan lebecsülik és nem telepítik. Pedig hihetetlenül ellenállóak, némelyiket permetezni se kell (vagy csak keveset) és bőven teremnek. Az Otelló és az Izabella pedig véleményem szerint a legfinomabb csemegeszőlők között van.