Keresés

Részletes keresés

gergerg Creative Commons License 2011.03.14 0 0 9255

Ahogy gondolod. Nekem is szét kell néznem a szomszédokban, ma metszettem a tavalyi telepítésű oltványokat, nem túl rózsás a helyzet, talán 50 %. Az is lehet hogy szurkálok zalagyöngye vesszőket oszt csók. Az még mindig bejött. Ez meg jól el vette a kedvem.

Előzmény: Midnightx (9254)
Midnightx Creative Commons License 2011.03.14 0 0 9254

Szerintem elcserélem őket csemegékre. Biztos nem rosszak ezek se, de az is biztos, hogy sokkal jobb ízű fajták is vannak.

Van Csókaszőlő (imádom!), Othello és Mathiász Jánosné Muskotály. Ezek nagyon finomak, muskotályosak és a metszésen kívül más gond nincs velük. Nem kell őket trágyázni, permetezni stb. Pont nekem való fajták.

A saszlát utálom, nem tudom miért. Rajtam kívül mindenki szereti.

Előzmény: gergerg (9253)
gergerg Creative Commons License 2011.03.14 0 0 9253

Ha dugványozni akarod tedd azt, iskolázva, ősszel meg menj át a szomszédhoz megkóstolni. Ha ízlik akkor jövőre mehet a helyére, ha nem, nem. A bizonság kedvéért szerezz be más fajtákat. Van most valamilyen szőlőd? Ha nincs, és nem akarsz túl igényeset, és szomszédokból szeretnéd beszerezni a vesszőt, javasolom a Zalagyöngyét, Saszlát, Irsait, Othellót.

Előzmény: Midnightx (9252)
Midnightx Creative Commons License 2011.03.14 0 0 9252

Kaptam ma Medina, Turán és Bianka vesszőket a szomszédtól. Ezek ugyebár borszőlők hivatalosan, de vajon csemegeszőlőnek is alkalmasak? Ha nem, akkor inkább elcserélem őket csemege fajtákra.

B-L!NT Creative Commons License 2011.03.14 0 0 9251

Üdvözletem! Hadd mutassak egy témába vágó vadonatúj internetes játékot: http://preshaz.com. Igaz, csak a borkészítéshez kapcsolódó legalapvetőbb szőlészeti munkák foglaltatnak benne (ráadásul azok is csak egy kattintást jelentenek), de hátha érdekel valakit.

Midnightx Creative Commons License 2011.03.14 0 0 9250

A szőlő mennyire bírja az olyan területeket, ahol évente többször is van néhány hétig tartó belvíz?

Midnightx Creative Commons License 2011.03.14 0 0 9249

Mi is szórunk hamut a gyümölcsfák tövéhez, mivel fával fűtünk és van hamu rengeteg. Állítólag jót tesz a növényeknek. 

http://biokert.network.hu/blog/biokert-cikkei/mire-hasznaljuk-a-fahamut

Előzmény: inmi (9248)
inmi Creative Commons License 2011.03.14 0 0 9248

Most jutott eszembe valami, rákérdezek hozzáértőktől:

anyósomnak (isten nyugosztolja) a szőlőjében láttam az udvarán, hogy fahamuval be volt szórva a tőkék alja. Direkt csinálta a lelkem, hogy valamitől megóvja a szőlőt, netán káliumot így juttatott ki, vagy csak egyszerűen odaöntötte a kályha hamuját?

Midnightx Creative Commons License 2011.03.14 0 0 9247

Nekem sok szép gyerekkori emlékem kapcsolódik a direkt termőkhöz, mert a nagyszüleimnél nagyrészt ilyen fajták voltak. De az Izabellát és az Otellót nem a szép emlékek miatt imádom, hanem az ízük miatt.

Előzmény: nyulica (9245)
nyulica Creative Commons License 2011.03.14 0 0 9246

Nos a Halápi borok nem is híresek!

Nekünk a Szent György hegyen van szőlőnk. Ott sokkal jobb borok teremnek.

Annak idején kérdezgettem az öreget, hogy miért nem hallani a Halápi borokról. Azt mondta azért, mert nem jó.

Előzmény: barkócza (9231)
nyulica Creative Commons License 2011.03.14 0 0 9245

Tényleg ízlések és pofonok kérdése. Én pl. "nem tudom" megenni a direkttermő szőlőket, mert nem ízlik. Némelyik nyálkás húsától meg egyenesen undorodom.

Állítólag pálinkának nagyon finom, de inkább nem kísérletezek vele, mert lehet, hogy az sem ízlene.

Az ilyen íző szőlő üdítőitalokat sem szeretem és a bora sem jó.

Ezért nem preferálják őket a bortermelők sem. Borászati céllal nem is lehet ilyet telepíteni. Azonban, ha valakinek ízlik semmi akadálya, hogy ültessen a kertjébe és csemegézzen belőle. :-)

Előzmény: Midnightx (9230)
Midnightx Creative Commons License 2011.03.14 0 0 9244

A bolti leveknél még a lópisa is jobb.

Előzmény: Ali-bá (9243)
Ali-bá Creative Commons License 2011.03.13 0 0 9243

Isteni mustja van és lefagyasztva akármeddig must marad. Jobb, mint a bolti levek, ráadásul komoly mennyiségű rezveratolt tartalmaz.

/*A rezveratrol antioxidáns hatásánál fogva hozzájárul a káros oxidatív folyamatok, így a sejtek öregedésének gátlásához, emellett pozitív hatással lehet a szénhidrát-zsíranyagcserére is. Klinikai vizsgálatok  bizonyítják, a rezveratrolrákellenes és érrendszerre gyakorolt kedvező hatásait.*/

Előzmény: gergerg (9241)
Flanell Creative Commons License 2011.03.13 0 0 9242

Ja, ezt a sort nem vettem észre.  :)

A festőszőlőt igen, de itt nem festeni használják, hanem ízesíteni, nagy titokban, mert ha kiderülne, egyből kizárnák őket.

Előzmény: gergerg (9241)
gergerg Creative Commons License 2011.03.13 0 0 9241

"az otellót én is szeretem zsíros kenyérrel"

gerqerg (9227)

:-))))

Ott volt a válasz!:-)

Előzmény: Flanell (9239)
gergerg Creative Commons License 2011.03.13 0 0 9240

"Az otellót egyébként használják festő szőlőnek"

gerqerg (9227)

:-))))

Előzmény: Flanell (9238)
Flanell Creative Commons License 2011.03.13 0 0 9239

Kóstoltál már Othello szőlőt?

Én nagyon szeretem.

Előzmény: gergerg (9227)
Flanell Creative Commons License 2011.03.13 0 0 9238

Kollégám (debrői) rendszeresen jár borversenyekre a boraival, ő mondta, hogy feléjük az Oportóba titokban mindig tesznek némi Othellót, mert megfigyelték, hogy szinte kizárólag csak azok az Oportók kapnak aranyérmet, amik tartalmaznak Othellót.  :)

Midnightx Creative Commons License 2011.03.13 0 0 9237

Szerintem is Concord lehet.

http://daam.lapunk.hu/?modul=galeria&a=38192

Lehet, hogy kérek vesszőt a szomszédtól. Mert enni finom és nem kell sokat permetezni.

Előzmény: gergerg (9236)
gergerg Creative Commons License 2011.03.13 0 0 9236

Szrintem concord. Itt nézelődhetsz ha a direkttermők érdekelnek.

http://www.terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/szolo.html

Előzmény: Midnightx (9235)
Midnightx Creative Commons License 2011.03.13 0 0 9235

Milyen fajta szőlő ez?

A szomszédomnál van. Direkt termő. Szeptemberben érik, sokat terem. Édes, zamatos ízű, olvadó héjú. Bort csinál belőle, de enni is jó. Azt mondta valami amerikai fajta. Talán Glenora vagy Concord? Habár ez utóbbi  állítólag magnélküli, a szomszédomé pedig magos.

Kukuma Creative Commons License 2011.03.13 0 0 9234

Csak a fehér szőlőnél van a kis könnyezés az othello nem ,és milyen lemosoval kell ( jó a Nevikén )

Midnightx Creative Commons License 2011.03.13 0 0 9233

Én két napja metszettem. Kicsit könnyezik, nyilván megindult már a nedvkeringés. Lemosózni holnap fogok.

Előzmény: Kukuma (9232)
Kukuma Creative Commons License 2011.03.13 0 0 9232

Érdeklődnék !

Mikor lehet már metszeni a szőlőt érdemes -e lemosoval permetezni,de nem tudok most dolgozni szeles az idő

barkócza Creative Commons License 2011.03.13 0 0 9231

Direkttermő: Tavaly jártam a Halápon. Hiába van lefejtve, mégiscsak bazalt tanúhegy, na, annyi Otellót meg Izabellát, mint ott, ritkán láttam. Csak hülledeztem.

Midnightx Creative Commons License 2011.03.13 0 0 9230

Hát, tényleg ízlések és pofonok, mert ízt tekintve nálam az Izabella a number one, utána jön az Otelló, azután pedig a csemegeszőlők.  Anyámnak szintén ez a kettő a kedvence. A nagyszüleimnek fehér Delaware volt lugasra futtatva, ők csak Delevárénak hívták. Gyenge minőségű bort csináltak belőle, de én szerettem enni. Októberre szép aranysárgák és mézédesek lettek a ropogós szemek, nagyon fincsi volt.

Borkészítésre lehet, hogy nem a legjobbak, de mivel nem iszom alkoholt, ezért csak a friss fogyasztás szempontjából tudom értékelni őket.

g.anti56 Creative Commons License 2011.03.13 0 0 9229

Szevasztok, ziroskenyérhez finom még a pirosszlanka ha ismeritek.

Tamasa Creative Commons License 2011.03.13 0 0 9228

Savanyú a szőlő. Mondta az oroszlán és felfalta a szüretelőket!

gergerg Creative Commons License 2011.03.13 0 0 9227

A klasszikus direkt termők, Otello, noah, deleware, stb sajnos nem valami jók szinte semmire. Mellékízesek így bornak hát éppen használható, csak soha sem lesz minőségi bor. Az otellót egyébként használják festő szőlőnek, a deleware meg ha jól emlékszem egy-két fejtés után elveszíti ezt a "labruska " mellékízt. Csemege szőlő gyanánt megint csak jónéhány nagyobb szemű, jobb ízű fajta létezik. Bár ízlések közt van különbség, az otellót én is szeretem zsíros kenyérrel. Leginkább kedveletlenséget úgy lehetne hasonlítani hogy a selyem almát sem árulják a zöldségesben. Az is finom, de értéke messze elmarad szinte minden tekintetben az elterjedt fajtáktól. A direkt termő szőlőknek nálunk nincs komoly múltja, a filoxéria által kipusztított területek pótlására hozták be őket 1-2 száz éve. Nem ezek az őszi magyar fajták. Régen igénytelenségük miatt örültek neki de azóta sok.minden változott.

Előzmény: Midnightx (9226)
Midnightx Creative Commons License 2011.03.13 0 0 9226

Lehet,hogy naivnak tűnik a kérdésem, de szerintetek Magyarországon miért nincs becsülete a direkt termő fajtáknak? Úgy veszem észre, hogy ezeket a fajtákat sokan lebecsülik és nem telepítik. Pedig hihetetlenül ellenállóak, némelyiket permetezni se kell (vagy csak keveset) és bőven teremnek. Az Otelló és az Izabella pedig véleményem szerint a legfinomabb csemegeszőlők között van. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!