Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Hát..gondolom nem jellemző,de attól még nem azt vártam..és ugye az több év mire kiderült...
Ha lehet mikroszaporított alanyokat venni Mo-n akkor kaphatnának némi publicitást is,hogy ne csak "jó szeműek" és bennfentesek jussanak hozzá /kint elég nagy nyilvánosságot kapnak/.
Én nem a külföldit részesítem előnyben,hanem a kívánt fajtákat.Mivel ezek/Ishtara,Weiva,Farold /itthon nem elérhetőek így örültem,hogy volt lehetőségem máshonnan hozzájutni...ennyi.
...gondolom így leszek a jövőben pl a Docera alannyal is ill. egyéb jó alanyokkal /nem csak csonthéjasokhoz,hanem almához ,körtéhez is /
Ha már itt tartunk akkor én úgy tudom , hogy a Cadaman fajtajogot eladták egy francia cégnek ( hogy melyiknek azt nem tudom ) és a Pe-Ma ...meg másik ilyen nevűt is külföldiek listájában láttam regisztrált fajtajoggal . Tehát akkor itthon vagy svarcban csinálják vagy bérmunkában .
Amúgy meg nem igaz hogy itthon nem csinálnak mikroszaporítást ... mert de , csinálnak . Én a saját szememmel láttam amint a beöltözött maszkos lányok asszonyok metélték az " akváriumban " steril körülmények között a növényi vajtásokat .... igaz ablakon keresztül .
Na akkor ha már ennyi mindent elárultál a hazai alanylehetőségekről légy szíves oszd meg velünk , hogy hol lehet ezeket beszerezni persze csak ha legális a dolog ( ha illegális akkor majd priviben megkérdezem )
Azért abban szerintem egyetértünk, hogy mert neked szerencsétlen módon mást adtak, még nem ez a jellemző.
Mivel ezek az alanyok vegetatívan nem szaporíthatóak, így evidens hogy mikroszaporítva, vagy párafüggöny alatt, zöld dugványozással lesz, de ez részletkérdés.
Én sem téged, sem mást győzködni nem akarok, szíved joga, ha te a külföldit részesíted előnyben. Én viszont szeretném a hazait erőltetni, ha legalább első osztályban, vagy attól jobb minőségben megkapom, márpedig erre több helyen is van esély, csak picit kellett kutakodni utána...
Én felfelé fordított sárga műanyag hólapáttal próbálkoztam olymódon, hogy egérragasztóval vékonyan bekentem, és millió bogár, légy és lepke ragadt bele. Érdekes módon a méhek elkerülték. (semmi illatanyagot nem kevertem hozzá)
idén szines műanyag "genotherm" lapokat használok, mert azt az alacsony ára miatt kidobhatom, ha megtelt.
Hello!
A méhkímélő technológia a bundás bogár ellen nem működik, mert olyankor ők sincsenek ott. Másnap meg már ismét vígan rágják a bibét. Én sárga lavórba teszek vizet, vaníliás cukrot és eukaliptusz olajat. Abba beleszállnak, fulladnak, de a MÉHEK is.
Üdv
Különbség..az ha egy magyar kutatóintézet faiskolájából veszek x fajta almát és y lesz belőle,egy normális külföldi faiskolánál meg az lesz amit kértem.
Alanyból meg nálunk hol van mikroszaporítás ? /egyöntetű alanyok.../...szóval vennék én magyart,ha azt és olyant kapnék amit és amilyent akarok.
Tegnapi fotók, Flavor Cot azt hiszem látszik, hogy van rajta elvirágzott, éppen virágzó és alig virágzó virág is, ha nagyon keresném szerintem találnék még piros bimbót is.
Van testverem... de sajnos az nem hatasos... olvasss vissza a forumon nem ezen, hanem az Oszibarack forumon ... nekem mar 3 eve vannak ilyen problemaim... Osszeragtak de nagyon......
A szerek amiket te mondasz nem hatasosak... ASSZISZITEK NEM PROBALTAM :( :(
Az sajnos nem elég, mert amivel Laci nyomja, konkrétan itthon BI 58 néven fut, az a nektárba is bekerül, és sajnos a méhek behordják a kaptárba, ha eljutnak addig...
Olyan koktél lenne jó (itthon pl Karate és Mospilan), ami méhek esti lefekvése után taglóz és pár órán belül elbomlik, a másik összetevő meg felszívódó, növényi részek rágcsálásakor lesz hatása, de nem kerül be a nektárba, és így nem veszélyes a méhekre.
Biztosan Romániában is van ilyen, csak utána kell olvasni, érdeklődni, beszerezne, nem leemelni a polcról a BI 58-at. És persze méhkimélően kijuttatni.
Te Laci! KáPé-nek igaza van, hogy szólt a méhek érdekében. A megoldás az, hogy napnyugta után/körül permeteztek, akkor már a méhek haza mentek a bundásbogaraknak meg annyi.
Na ezután a kézfogás után megfordítanád szmájlit, ebben az egyben biztos lehetsz! Na minden jót tesókám, és sok zümmögést! Ja, és büntetésből írd le 1000-szer, hogy "VIGYÁZOK A MÉHEKRE"!
Nem méhész vagyok Te KRUPLI, csak értem mi a feladatuk ezen a földön! Remélem egyszer Te is rájössz, vagy segít egy inteligens ember, és lehet, hogy kevesebb emailt kapsz!
Szerintem a klimavaltozas, lehet az oka... egy szomszed faluban nalam... egy pici 2 eves fan....3 karag + 10 termoag maxx, hejbeszemzettrol beszelek, egy baratomnal...... 15 bundasbogar (atlagosan fankent) ragja a viragokat ossze... (ILYEN INVANZIOVAL MEG EN SEM SZEMBESULTEM SOHA!!!!!!)ma felhivott... hogy mit tegyen.... Csakis DIMETHOAT hatoanyagu szerrel lehet ellene vedekezni... akar viragzasban is!!!!! ...sajnos a mehek karara..... de az oszibarack ontermekenyulo... ugyhogy.... ........ EN IS MINDIG a FERTOZES ILLETVE INVAZIO... utan alkalmazkodtam... tavaly muszaj volt DIMETHOATOT adjak.... egyszeruen elleptek.... az iden lehet hogy meguszom ??????? (e evig osszeragtak :( :( ) Ezert is repkednek olyan batran a mehecskek a videon..... ennyit sosem lattam meg..... az oszibarackban....
Nagyon reméljük egy sem, talán akkor kevesebb méhet öl meg. Mozo! Vedd már rá légyszi egy alap növényvédelmi (cuccos) alapismeretekre, mert nagy a homályosság. Elnézést, de nem birtam tovább! Ez az ember szorgalmas, de egy felháborító ős buta. Remélem nem válaszol senki!
A Gf 677, és a Pema, stb... mind egy családból valók, mindegyik mandulabarack hibrid. A különbség csak az, ha veszel egy Gf-et, azzal a franciákat gazdagítod, míg a többit, ha idehaza veszed, akkor a helyieket támogatod.
Persze, nekem is van Gf-em, de ki kell próbálnom ezeket is.
Most ha beindul az új terület akkor a régit akarjuk felújítani . Egy jó része 20 évhez közeli vagy meg is van annyi . Már nem akarjuk pótolgatni meg a 4 méteres sorközt minél előbb meg akarjuk szüntetni . Most úgy látom , hogy kajszinak a St Julien az bejön a Wavitot nem kellene 5,5 m sortávval ültetni a munkaeszközöket meg ehhez méretezzük .
Az őszinél viszont van egy erős gyanúm , hogy a GF nagyon erős lesz ...legalább is a 3.8 X 5.5 -hez ..... de majd meglátjuk ... metszőollónk meg fűrészünk van .
Amúgy ma néztük , hogy a háznál kert végében ültettünk annak idején az unokatesómmel pár kajszit ...többek között Orange Redet is ... aztán én nem értem rá velük foglalkozni az unokatesóm meg ..nem foglalkozott vele így a kert azon része ki lett adva birkalegelőnek ( a szomszéd tart birkákat ) és az idén csodálatos kötés van a fákon ... bár eddig talán 1-2 termés volt csak rajta ... na a lényeg az , hogy egész más a habitusuk , mint a kintieknek . Kisebbek kompaktabbak .... még tetszene is ez a fajta " organikus " termesztési mód csak kérdés , hogy az évenkénti rendszeres és megbízható terméshozamot hogy lehetne garantálni .
Bár úgy érzem ahogy öregszem ebbe az irányba fog elmozdulni a szemléletmódom . ... : )