Keresés

Részletes keresés

olvas0 Creative Commons License 2011.02.20 0 0 2703

rosszul fogalmaztam.... :) nem légcsereigénye hanem teljes légköbmétere 300-350m3

Előzmény: olvas0 (2702)
olvas0 Creative Commons License 2011.02.20 0 0 2702

Szia,

a véleményed érdekelne. Egy hőcserélőnélküli légcserélő ami napi 6órában szakaszosan(reggel, délben, este) cseréli a levegőt óránként ~250m3/h és a ház légcsere igénye ~300-350, az a fűtési számlán ront vagy javít, vagy nem számottevő?Azon beszélgettünk a barátommal hogy nekem nem is biztos kéne erőltetnem ezt a hőcserélőt, mert igy is vicces a gázszámlám és egy 250-300forintos beruházás nem feltétlenül lenne ésszerű... mondjuk komfortban biztos jobb lenne ha kvázi nonstop menne, de igy sem kevés az oxigén érzésre... Köszi

Előzmény: peterch (2700)
E-fogyaszto Creative Commons License 2011.02.20 0 0 2701

Szia Péter!

Ha én csak annyit csinálok egyelőre, hogy a légkezelőt elől komplett kihagyom a talajhőcserélőt és rábízom az elektromos előfűtőjére, akkor úgy is működik - figyelembe véve az emelt villanyszámlát?

Aztán ha a pénztárcám megengedi - még a kert rendezése előtt - be tudom elé építeni a talajhőcserélőt.

Egyébként az SEWT azért tetszik, mert közvetítőközeges. De érdekes a cső-a-csőben rendszer is. Ott milyen csöveket használtok? (baciktól szoktak általában tartani)

Előzmény: peterch (2700)
peterch Creative Commons License 2011.02.20 0 0 2700

Szia !

Azert egy kicsit a rajzon levo rendszer mas mint amit Te itt irsz.   Tudod ,hogy en sem vagyok a talajhocserelo  hive, mert szerintem is csak jo tervezes kerdese es nincs fagyveszely a hocsereloben. De ma sajnos a gyartok bemagyarazzak a felhasznaloknak, hogy epitsenek talajhocserelot, mert az telen megvedi a fagytol a hocserelot es nyaron meg hut is egy kicsit a hazat.

Ezert lett az, hogy annak idejen elmelkedtunk rola, hogy amennyiben kialakitanank egy cso a csoben talajhocserelot, akkor a teli idoszakban a kifujt levegot vegigvezetnenk a talajhocserelon es igy nem a szabadba fujnank ki a + homersekletu levegot egyenesen a hocserelobol, hanem kihasznalnank a benne levo hoenergiat. Igy a vegen a beszivott es a kifujt levego kozti homersekletkulonbseg nagyon kicsi lenne, maximum 1-2C°. Igy nem kell tartani a fagyveszelytol a benti hocserelonel es nem kell akkora utanfutes a befujt friss levegohoz a teli napokon.

Udv , Peter.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2694)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.02.20 0 0 2699

Sajnos nem ismerek közelről semmiféle talajhőcserélőt.

(nem vagyok épületgépész szakember sem)

Annyit tudok, hogy ez a terület is olyan, mint a rekuperátor (és sok más újdonság, amihez ma még csak kevesen értenek): egy laikus nagyon könnyen beugorhat olyan mértékű beruházásba, amely nemhogy nem fog hozni egy fillér nyereséget sem számára vagy 20-30 évig, de talán meg sem fog térülni az ő életében.

Úgyhogy pénzköltés előtt kétszer is számolni...

Előzmény: TT73 (2697)
E-fogyaszto Creative Commons License 2011.02.20 0 0 2698

Bocs, közben nicket váltottam... :-)

Előzmény: TT73 (2697)
TT73 Creative Commons License 2011.02.20 0 0 2697

Köszönöm a válaszokat! Egyébként ismered ezeket a Helios berendezéseket (SEWT, KWL)?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2696)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.02.20 0 0 2696

Nem kell megijedni a levegő előmelegítő vilanyfogyasztásától, hiszen egyrészt a fűtési szezonnak csak egy kis részében van szükség a levegő előmelegítésére (csak mínusz 2-6 fok alatti időben, ez a hőcserélőtől függ) és amikor kell, akkor sem túl sok watt kell neki.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2695)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.02.20 0 0 2695

"Mi történik akkor, ha első lépcsőben beszerelek egy Helios KWL EC 300-as légkezelőt és az első télen rábízom a villamos előfűtésre a beszívott levegő előmelegítését?"

Szerintem az történne, hogy egyelőre nem adsz ki pár száz ezer forint beruházási költséget, cserébe lenne évente pár ezer forint extra villanyszámlád.

Előzmény: E-fogyaszto (2693)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.02.20 0 0 2694

"Hőcserélős rendszert szeretnék építeni talajregiszterrel."

A talajregiszter és a levegő hőcserélő két teljesen eltérő rendeltetésű dolog.

A talajregiszter célja:

- télen a talaj hőjéből valamenyit átadni a bejövő szellőző levegőnek

- nyáron a bejövő szellőző levegő hőjéből valamennyit átadni a talajnak

A talajregiszternek jól hővezető kapcsolatban kell lennie a környezetével.

A hőcserélő céja: a lakásból távozó, ideális hőmérsékletű levegő hőmérsékletéhez közelíteni a kintről bejövő szellőző levegő hőmérsékletét.

A hőcserélőt jól el kell hőszigetelni a környezetétől.

De azt nem értem, hogy mi lehet egy kívülről hőszigeteletlen hőcserélő célja? Télen a lakás a lakásból távozó meleg levegővel fűteni a talajt? Vagy nyáron a lakásból távozó meleg levegővel lerontani a talaj hűtő hatását?

Ha viszont hőszigeteled, akkor nem alkalmas talajregiszternerk, hiszen nincs termikus kapcsolata a környező talajjal.

Előzmény: ollaics (2691)
E-fogyaszto Creative Commons License 2011.02.20 0 0 2693

Kedves fórumtársak!

A Helios SEWT rendszerét ismeri valaki?

Mi történik akkor, ha első lépcsőben beszerelek egy Helios KWL EC 300-as légkezelőt és az első télen rábízom a villamos előfűtésre a beszívott levegő előmelegítését?

Gondolokozok egy ilyen rendszerben, de amennyire lehet, elosztanám a költségeket a következő 1-2 évre.

ollaics Creative Commons License 2011.02.19 0 0 2692

A kép lemaradt

ollaics Creative Commons License 2011.02.19 0 0 2691

Hőcserélős rendszert szeretnék építeni talajregiszterrel. Szeretném kikérni a véleményeteket.

A talajregiszter sajnos a hideg felé lejt. Szeretném a cső a csőben rendszert alkalmazni(Éljen Peterch), 1 ellenirányú rekuperátorral. A telek végén hatalmas árok van ahonnan az elszívást és befúvást is meg tudom oldani. A csővel még gondban vagyok. Lehet, hogy spirocső lesz(200-as és 100-as belül), mert a talajregiszter csőre 14500+áfa/m árat kaptam. A cső hossza a földben csak 20 méter lenne. A ház 60 centis kőfalból készült, 10 centis szigeteléssel. Nekem csak a páratartalom csökkentése a cél. Nyáron rekupec nélkül menne be a „hideg levegő”

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.02.19 0 0 2690

Nem rossz, de ezt a megoldást nehéz lenne a légtechnikában alkalmazni :)

Előzmény: kneissl (2689)
kneissl Creative Commons License 2011.02.17 0 0 2689

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2674)
wwonka Creative Commons License 2011.02.17 0 0 2688

Szeretném megkérdezni, hogy az oldalatokon szereplő HR300RW6 típusú készüléknek át tudnátok-e küldeni vagy feltölteni a hatásfokgörbéjét?

Köszönettel:

Péter

Előzmény: Aeroventil (2680)
wwonka Creative Commons License 2011.02.17 0 0 2687

Szia!

Egy kicsit elmaradtam a hőcserélő építéssel kapcsolatban, mert most szerelik a falfűtést, meg vakolnak és elviszik az összes időmet.

Hogyan lépjünk tovább az építésben?

Folytathatjuk privátba is a dolgot, meg itt is.

Üdv:

Péter

Előzmény: peterch (2685)
Barti78 Creative Commons License 2011.02.17 0 0 2686

Szia,

Köszi szépen a választ.

Tudnál esetleg javasolni egy lehetséges megoldást, ha csak a szigetelés felett tudom megoldani a levegő elvezetését? Pl. Milyen csöveket használjak, milyen szigeteléssel, és mennyi legyen a Sonoflex cső aránya a csövek teljes hosszához képest? Azt mivel szigeteljem le és mennyi szigetelést rakjak rá?

Köszönöm.

Előzmény: peterch (2685)
peterch Creative Commons License 2011.02.17 0 0 2685

Szia !

A Sonoflex cso nagyon jo dolog, csak nem egy komplett gerincrendszer megepitesere, mert igaz, hogy hangcsillapitasilag kivalo, de amellett a legellenallasa is magasabb a simafalu csonel. Igy nagyobb ventiteljesitmenyre lesz szukseg, ami ha hosszabb csovezest akarsz kiepiteni, akkor nem biztos, hogy az altalad kinezett hovisszanyero berendezes ventijei tudni fogjak a kivant legmennyiseget.

Valamint a flexicso sajat szigetelese nem elegendo egy futetlen terben valo uzemeltetesnel. Nagyon nagy lenne a hoveszteseg a futesszezonban.

Udv , Peter.

Előzmény: Barti78 (2684)
Barti78 Creative Commons License 2011.02.17 0 0 2684

Kedves Fórumozók,

Ismeri valaki ezt a szellőztető berendezést (az oldal alján a B3B típusra gondolok):

http://home.hu.inter.net/~univex/energiatakarekos_lakasszellozteto.htm

Vagy esetleg ezt:

http://hungaroairmatik.hu/termek/hr_250_kozponti_hovisszanyeros_szellozoberendezes.html

Van esetleg olyan készülék, amit kimondottan javasol valaki a fentiek árkategóriájában? Kb. 360m3-es lesz a ház, ahhoz mekkora teljesítményre van szükség? A fentiek közül melyik lenne jobb számomra?

A szellőztetés csöveit Sonoflex szigetelt csővel szeretném megoldani a tetőben az ottani szigetelés felett mennének a csövek. Ez így okozhat-e problémát, mire kell odafigyelni a csövek szerelésekor, ha magam szeretném kivitelezni a munkát? Kell azokat a csöveket még pluszban szigetelni?

Nem csak a szellőztetéshez használnék ilyen csöveket, hanem ha majd lesz légfűtéses kandalló, annak a melegét is majd ilyen csöveken szeretném elvezetni a lakószobákba.

Köszönöm a segítségeket.

papesz28 Creative Commons License 2011.02.16 0 0 2683

http://hungaroairmatik.hu/arlista.html

ez egy viszont eladói árlista

tájékoztató jelleggel:)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2682)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.02.15 0 0 2682

Kérnék árakat:

- Sentinel Constant Pressure System Damper: PC és MM széria 100, 125 és 160 mm

- hővisszanyerő hőcserélő betétek árai

papesz28 Creative Commons License 2011.02.15 0 0 2681

Lehet csatlakozni a Csapatotokhoz, viszont eladói ágon:))?

Rólunk:

http://www.hydrovidra.hu/

Aeroventil Creative Commons License 2011.02.15 0 0 2680

Sziasztok!

Ha hővisszanyerős szellőzőberendezést kerestek, készüléket, rendszert, esetleg komplett árajánlatot szeretnétek vagy csak érdekel a technológia, állunk rendelkezésetekre!

Cégünk az angol Vent-Axia ventilátorgyár magyarországi képviselete, így első kézből kaphattok műszaki és ár információkat!

Látogassatok el honlapunkra: www.aeroventil.hu illetve kérdéseiteket írjátok meg bátran az info@aeroventil.hu-ra!

Üdvözlettel: Aeroventil Kft csapata

Current Creative Commons License 2011.02.13 0 0 2679

Köszönöm mindenkinek a válaszokat.

Venti ügyben még a Helios-ok tetszenek, azokat be is lehet szerezni itthon.

Most kezdeném el a csövezés kiépítését. Volt szó a csatornázáshoz használt

PVC csövekről, szerintetek a szívó ágban se lehet betenni őket?

Gondolkodom a gipszkartonból készült légcsatornán, akár csak egyes szakaszokban

kiépítve. Szerintetek van valami hátulütője?

Az elosztódobozokat gipszkartonból vagy XPS-ből érdemes építeni?

Arra még nem kaptam választ, hogy van-e valakinek tapasztalata abban,

a falon kivezetett két nyílást minimum milyen távolságra érdemes tenni?

A gépészeti helyiségbe érdemes a szellőztetést bevezetni (kifelé vagy befelé)?

Utolsó kérdés: megtetszett a WC vízbevezető csövére szerelt elszívás. Szerintetek,

ha egy sima Y idommal bekötöm a tartály után az elszívást, lehet abból valami probléma? 

haliholaci Creative Commons License 2011.02.12 0 0 2678

Köszi a gyors választ, akkor kivárom, mi lesz az eredmény. Persze kicsit elkéstem, most már talán nem várhatóak nagy hidegek,

így kisebb lesz a hőkülönbség, de majd jövő télen kiderül. Én meg már kerestem forgó tárcsás párologtatót, annyira bele lovaltam

magam a levegő túlzott kiszáradására...

Laci

Leroyjetro Creative Commons License 2011.02.12 0 0 2677

Hello!

Nálam nem szükséges a párásítás 40-45% közötti a relatív páratartalom folyamatos üzem mellett!

Egyszer ment le 38% mikor -15C környékén volt kint.

Igaz az enyém nem alu , hanem papír hőcserélős ami a pára egy részét átengedi!

Előzmény: haliholaci (2675)
joevagyok68 Creative Commons License 2011.02.12 0 0 2676

Olvass vissza pár oldalt a passzívházas topikba.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9115542&la=107382999

ott pont erről van szó mostanában....

Előzmény: haliholaci (2675)
haliholaci Creative Commons License 2011.02.12 0 0 2675

Sziasztok!

Aki már megépítette, és használja is a készülékét, attól kérdezném, kell-e páratartalom szabályozás, párásítás?

Nem szárítja nagyon ki a lakást? Én éjszakára alacsony sebesség melletti folyamatos üzemet szeretnék!

És ha igen, erre mit javasoltok?

Köszi:

Laci

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.02.07 0 0 2674

Akkó jöjjön egy kis akusztika:

a hangcsillapítás néhány trükkje, mekkelek módra magyarázva :)

A képen négy minigolf pályát láthatunk felülnézetben (ezek jelentik a légcsatornát).

Miden pálya elején van egy piros gumilabda (ez a hang/zaj forrása), mindegyik labdát képzeletben üsd el százszor a pályára, minden ütés egy icipicivel más irányba történjen (hangforrásból különböző irányba elinduló hanghullámok).

A kérdés minden pálya esetén: a labda száz ütésből kb hány esetben tudja elhagyni a pályát a túlsó végén? (másképen fogalmazva: az ütések hány százaléka lesz sikeres?)

Jelmagyarázat:

fekete = nagyon kemény fal, mondjuk beton

piros = nagyon rugalmas gumilabda

narancsszínű izé = homok / puha szivacs / üveggyapot vagy hasonló lágy és rugalmatlan anyag

Segítségképpen az első ábra megfejtése:

"a labdát bármilyen irányban ütjük meg, az minden esetben valahogy kijut a túlsó végén. Az esetek kb 98 százalékában a falak között pattogva, kb 1-2 százalékban fal érintése nélkül"

Ha valaki magában végiggondolja mindegyik pályán, hogy a labda mely esetben miért pont úgy megy/nem megy végig a pályán, az nagy dolgokra jöve majdan reá :)

Ha pedig valaki úgy érzi, hogy már érti a dolgot, az tervezze meg magának a "golyó számára tökéletesen elhagyhatalan pályát" ;)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2669)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!