Köszönöm a segítségeteket,de még azt szeretném kérdezni,hogy csak a levágott rész tetejét,vagy az egész kiálló részt be kell mártani olvadt parafinnba?
A vágás helye valóban ott van, 4 rügyes vessző már vígan jó, max 2 szem föld felett, bakhátozni nem fontos, inkább a kilátszó részt olvasztott gyernyaviaszba mártani, az alját meg egy kis gyökereztető hormonba ( mezőgazdaségi boltokban kapható, és nem is drága) mártani. Ezzel a technikával nekem 99% eredési arányom volt amíg csináltam ilyet.
A szőlő dugványozás módja a következő: a vesszőket kb 40 cm-es darabokra kell vágni olyan módon, hogy az alsó vágás a nódusz alatt 3-5mm-re legyen a felső pedig az utolsó rügytől 3-4 cm-re.
Dugványozás előtt a vesszőket két napra vízbe kell helyezni, hogy feltöltődjenek vízzel. Az így előkészített vesszőket laza talajba helyezzük, úgy, hogy a felső 10 cm kiálljon a talajszintből. Ezt a részt a kihajtásig bakháttal takarjuk, melyet porhanyós földből alakítunk ki és kihajtásig vigyázunk, hogy ne tömörödjön össze a talaj. A szőlő kihajtása után a bakhátat fokozatosan eltávolítjuk és a hajtásokat védjük peronoszpóra és lisztharmat ellen.
A dugványok talaját folyamatosan nedvesen kell tartani, de augusztustól meg kell szüntetni az öntözést, hogy az új vesszők beérjenek.
Bakhát nélkül is lehet iskolázni, ilyenkor a vesszők föld feletti részét olvadt parafinnba kell mártani, hogy ne száradjanak ki.
Az így iskolázott vesszők ősszel már telepítésre alkalmas szaporítóanyagot adhatnak.
Lenne egy kérdésem,most kaptam egy pár sima vesszőt néhány szőlő fajtából és le szeretném dugványozni azt szeretném kérdezni,hogy nem-e tudnátok segíteni,hogy hogyan kellene ezt pontosan csinálni,hogy legalább 50%-a befoganjon,mert múlt éven nem igen sikerült.
Én ilyet nem írtam a Mathiásznéról. Nálunk permetezés és trágyázás nélkül, kontár metszéssel is elfogadhatóan terem és sosem beteg. A Csaba Gyöngye úgyszintén. Csak a darazsak és madarak károsítják. Tudják mi a jó:)
Hát azért a Csabagyöngye eléggé lisztharmat érzékeny, mint ahogy a Mathiász J-né muskotály sem ellenálló mint ahogy korábban írtad. Persze lehet bizonyos mikroklímákban jobban bírják.
Esca - vki kérdezte mit teszek ellene; egyrészt kíméletesen terhelem a tőkéket, próbálok "stresszmentes életet" biztosítani nekik, és Rambótól kaptam egy érdekes cikket, ahol egy termesztő különféle hagymafajtákkal ülteli körül a betegség nyomait mutató tőkéket - én is megpróbáltam: http://www.wineterroirs.com/2009/07/esca_cure.html
" Milyen csemegszőlőket tudnátok még javsolni? Szempontok: finom legyen, már nyáron teremjen, és ne legyen túl kényes, mert a gazdája nem egy profi szőlősgazda :-)"
A Csaba Gyöngye a legkorábbi, már július végén/aug. elején érik és nagyon finom muskotályos ízű. Sajnos a darazsak is imádják. Nem kényes, mert az egyik szomszédom teljesen elhanyagolt kertjében is terem a gaztengerben, pedig se nem metszik, se nem permetezik, se nem kötözik.
Sziasztok! Totál új vagyok a témában, ezért a segítségeteket kérném. Kertünk két méter magas kerítését szeretném befuttatni szőlővel. Néhány hete ettem egy nagyon jó fajtát, piacon vettük, gondolom import cucc volt. Azóta azt keresem. Szó szerint fekete, igazán ízletes, és nem magnélküli volt.
Vajon mi lehetett ez? Alkalmas lehet a fenti célra? Milyen csemegszőlőket tudnátok még javsolni? Szempontok: finom legyen, már nyáron teremjen, és ne legyen túl kényes, mert a gazdája nem egy profi szőlősgazda :-)
Van egy jó kis szőlős-könyvem: "88 színes oldal a szőlőfajtákról". Ebben sok szőlőfajtára azt írják, hogy "bogyói peregnek". Mit jelent ez? Sose tudtam.
Jajj, ez nagyon kedves tőled, de mindenképp szeretnék küldeni valamit. Nincs szükséged valamilyen csemegeszőlő vesszőre? Vagy gyümölcsfa oltóvesszőkre? Esetleg kaukázusi kefírgombára vagy zöldségmagokra?
Dupla annyi oltást kell csinálni, mint amennyit szeretnél, és akkor pont jó lesz:) Én mindenből dupla-tripla mennyiséget vetek/dugványozok és ha csak a fele/harmada megmarad, az már oké.