Még valami: ha nem lenne tökéletes a ragasztás, és nem akarnám megvárni, míg legközelebb a másik sarka válik le a rezonanciától, vajon szentségtörő ötlet ezt a kúpot nagyjából lemodellezni négy rétegelt lemezdarabból?
Igen, ilyen az én lesliem is belülről, normál fényben.
A papírkúp tényleg fel volt válva, picit megemeltem a szélét csavarhúzóval, és feszegetés nélkül felemelkedett, kicsit szét volt száradva.
Bekentem Palmatexszel, ami a jelek szerint oldja az impregnálószert, más szóval takony lett a papírmaséból, így nem tudtam rendesen összeszorítani a két felületet, itt-ott maradtak pici lyukak.
Reggel mindenesetre úgy alakult, hogy egyharmad helyett már csak háromnegyed hangerőnél és c#-f# helyett csak a c#-d# tartományban rezonál...
Elég gány megoldás, de mivel a Palmatexet csak a Jóisten szedi ki onnan, rájavítottam egy kis PalmaFa ragasztóval. Az a szaga alapján vízbázisú, talán nem oldja meg még jobban a papírt.
Hmmm.... Teljesítményt/hatásfokot egy jó tölcsérrel lehet fokozni. Ma már nincsen akkora szükség egy szobai lehallgatáshoz tölcsérekre, mert egy gyufa fej nagyságú csipp nagyobb teljesítmény leadására képes, mint a 122-es csöves végfok. Akkor így próbálkoztak a teljesítmény növelésével nem kevés sikerrel. Akkor szinte minden tölcsérből szólt. Miért ne értettek volna hozzá?:-)
A papír anyaga az a vastag, puha mint a tojásosdobozé. Szerintem a megalkotáskor nem voltak ennyire tudományosak, inkább próbálkoztak. Inkább ráhibáztak valamire :-)
Ez már egy jobb fotó:-) Köszi Zsolt. A papír tölcsér feleslegesnek tűnik, valójában jó, ha ott van. Ugyanis a membrán által megmozgatott levegő sebességét állítják be ezzel a tölcsér keresztmetszetéhez képest. Ha lesz egy kis időm, talán én is hajlítok egy ilyen belsőt az enyémbe. Egyébkén régen írtam, hogy a polisztirol dobrotornak előnyösebb az alakja..... csak az nem suhog:-)
A 125 lezli erősítője 2 6L6 végcsővel és egy ECC82-vel megy. Letölthető a kapcsolási rajza, ha nincs az erősítő oldalán.
A dobortor csak 3 egység magas, nem négy és kisebb átmérőjű a 12-es hanxóróhoz igazodóan. Van egy középső papír hangterelő kúp benne, számomra kérdéses a szükséxerűsége.
Miután elolvastam, vettem csak észre, hogy kifelejtettem azt, hogy az "éktelenkedő elkóhagyta lyukak" eltüntetése - és az eredeti konstrukciós megoldások tiszteletben tartása érdekében, megoldható a CSAVAROS elkók gyári módon való elhelyezése és beüzemelése az erősítődben, ha érdekel a dolog . . . segíthetek!
"CSŐBARLANG" ( - volt Legrand-Audio - ) "JJ" - Electronic ( - volt TESLA - ) Bemutatóterem: XII., Alkotmány u. ( - ? - )., Csőátvétel: XIII., Visegrádi u. ( - ? - ) Telefon/rendelés: 06-30/971-3375., E-mail: "iroda@csobarlang.hu" Budapesten - igény esetén - kedvezményes házhozszállítás!!!
Nagy Attila villamosmérnök, főkonstruktőr
Dr. Csirpák Lilli, levelezés, könyvelés, logisztika
Dr. Csirpák Emil cső postázás, házhozszállítás
Árak: ( - 2008.01.01.-től! - )
EL 34 ( 6CA7 ) 3.500.-Ft/db
E 34 L . . . . . . . 3.700.-Ft/db
Ezt tudom - Hozzád a legközelebb - ajánlani, "törzs"vásárlói felelősséggel... Konkrét megegyezés esetén NE feledkezz meg a pár/quad - ba válogatási igényedet IS közölni, ami tudtommal némi felárral jár, de ha nincs hozzá műszerezettséged, és nem áll a rendelkezésedre egy nagyobb darabszám, akkor mindenképpen tanácsos és hasznos!
Ugyanígy hasznos kitérni arra, hogy fokozott mikrofónia-mentességi igény is fennforog a különleges alkalmazási körülményel miatt ... (Leslie) ... MÁS:
Eddig nem akartam "beleokoskodni" a Fórumon olvasottakba, de ha már ezeket megírtam, akkor nem tudom elhallgatni, hogy az EL34-ek KÖRÜL tanácsos, és nagyon meg is éri - a vezetékelés megfelelő, előzetes elterelgetését követően - a csőfoglalatok körül a sasszit egy legalább 8-10-es fúróval jól "körbefurkálni", - amennyi csak elfér - alapon, hogy a végcsövek RENDES légcirkulációja a jobb hűtés érdekében FEL legyen javítva!!!
Ugyanígy nagyon fontos, hogy az elkók NE kapjanak SUGÁRZÓ HŐT sehonnan sem (végcsövek!!!), mert ezt idő előtti kiszáradásuk miatti gyors tönkremenetelükkel "hálálják meg"! Gondos(abb) végfok-konstrukciókban régóta jól megfigyelhető a hővisszaverési, és nem árnyékolási célból függőlegesen alkalmazott polírozott alumíniumlemez - elválasztások az egyenirányító + végcsövek, és az erősítő többi része között! A csöveken kívül ugyanis semmi sem tolerálja a szobahőmérsékletnél NAGYOBB kánikulát!
Mindezt jóindulatból és tapasztalatból tudom és mondom - nekem "annak idején" senki sem "árulta el" ezeket az apró kis műhelyfogásokat, amivel egy berendezés tartósan kifogástalan üzemeltetése, és rendkívüli hosszú, zavarmentes élettartama biztosítható lett volna - a saját "káromon" jöttem rá sokmindenre, és csak örülni tudtam az "igazolásnak", ami neves konstrukciók javításakor a szemem elé tárult - mint sokak számára "érthetetlen anyagpocsékolás és súlyszaporítás"...
Sok sikert az "IGAZI" csöves végfokhoz, és korlátlan lélekgyönyörködtető hangot a véget nem érő kipróbálás(ok)hoz! (Én évtizedeken keresztül csak akkor tudtam HAMMOND-hoz jutni, ha az egyébként igen ritkán szükséges javítások okán kerültem a közelükbe - ilyenkor egy "időegység" effektív javításra 10 időegység "kipróbálás" jutott . . .
Köszi a tanácsot, este adok neki egy kis ragasztót, remélem, örülni fog. PalmaTex jó lehet vajon? Legalább rugalmas.
Az csak a baj, hogy félek, a szomszédok nem fognak szeretni, ha este hétkor hazaérve egy ciszt tartok fél percig, tisztességes hangerővel, miközben keresem a rezonancia forrását :)
Tudtok segíteni, hogy honnan tudok csütörtökig beszerezni csöveket Pesten? Jászai Mari tér, EMO meg a Király utcai elektromos bolt jut eszembe, majd benézek, de ha van valami tutibb hely, szóljatok légyszi.
A koncert a MOM művházban, a bevásárlóközpont mögött, a XII. kerületben lesz, a Golgota Gospel Kórus énekel
A csapat: kb. 150 énekes, néhány elég profi szólista, meg egy ötfős zenekar, részben jazztanszakosok, másrészben csak simán jók (bassz, zongora, billentyű, gitár, dob).
Műsoron részben tipikus gospelek, részben dicsőitő dalok. Szerintem elég jól szólunk és a hangosítás is korrekt szokott lenni.
A gospelek mindenkinél be szoktak jönni, azt jól toljuk. Közben-közben vannak dicsőítő dalok, attól néhányan be szoktak sírni, de aki szereti az ilyen evangéliumikeresztény/baptista/taizéis-gitározós/vidámvasárnapos dallamokat, annak nagyon cukor lesz az egész koncert.
Szerintem simán megéri az 1200 forintot. Cs-P este, szombaton délután és este egy-egy koncert.
Ha szabad még hozzászólnom, nekem a következő a véleményem a dobrotor olajozása, és a motorok olajozásáról:
A dobrotor csapágyait teljesen hiábavaló dolog olajozni. Két porvédő is védi a csapágy belsejét az illetéktelen behatolók ellen. Ha jók ezek a porvédő gyűrük, akkor egy nagyon vékony rácsepegtetett műszerolajnak is csak pár százaléka jut be a csapágyba, ami egy idő után alul ki is folyik (az a nagyon kevés is)! Ha az összes olaj bemegy, akkor már az a csapágy kuka. Sajnos ezeket a csapágyakat senki sem cseréli ki az idők folyamán, -kivéve engem, pedig csak 900ft./db. a Japán csapágy!- így a benne lévő zsír, megkeményedik, és már nem keni a golyó, és a kosár közti részt. Ha még a pára is be tud férkőzni, akkor az jótékonyan visszaforgatja az anyagot az anyatermészetbe vasoxid formában (rozsda). Azért ennyire nincs nagy baj, mert egy 20 perces munkával meg lehet előzni a bajt, és évekre lehet orvosolni a nyikorgást.
A motorok olajozása is bizonyos fokú körültekintést igényel. Ugyanis az olajat nem a motor tengelyére kell csepegtetni, hanem a csapágy melletti filckorongra! A nagy motoron mutatja egy kis nyíl, és az oil here felirat. Ha a tengelyre csepegteted az olajat, úgy jársz, mint ahogy jártál. Pucolhattad a lassú motor tengelyének a dörzskerekét. Ezek a filckorngok is elkoszolódnak a portól, és a ráfolyatott olaj a kosszal együtt bekerül a szivacs-csapágyba. Ez egy idő után már nem ereszti át a kenőolajat, és akkor megy tönkre a csapágy, és a tengely. Ezt is meg lehet oldani, és akkor ezzel sem lenne egy jó darabig gond.
Amikor én megvettem az én orgonámat+lezlimet, -és szétszedtem a lezlim- az volt az első, hogy a motorokat kapásból szétszedtem, és kipucoltam teljesen. Utána jött az olajozás.
A dobrotorodról nincs egy jobb fotód? Én még nem láttam ilyet élőben, és eléggé meglepett a látvány. Egy kicsit Alien-es lett:-)
A 3. ponthoz: Az nem nagyon jó, ha az erősítőd ilyet produkál, mert ha egyszer áthúz vmi (szikra, fény) az többször is megteszi, különösképp, ha kialakul a csatorna. Okozhatja egy rosszul szigetelt vezeték (jobbik eset), kiszáradt elkó, de csövön belül is -bár szerintem ritkábban- előfordulhat ilyen. Meg kéne nézni, hátha van vmi koromfolt az átütés helyén, vagy olyan por réteg, amin átüthet a feszültség. Vigyázz, az elkók gonoszak, a készülék áramtalanítása után is okozhatnak kellemetlen érzéseket a tapogatolózás folytán!!
Holnap zenekari próba, holnapután főpróba, csütörtöktől szombatig koncertek, én meg csináltam egy kis galibát. Pontosabban rögtön hármat.
1. Szétszedtem és megolajoztam a lezlit. Mivel a dob nem jött ki a helyéről sehogy se, ezért felemeltem (a tengely fel-le csúszkál a csapágyban, rendes ez?) és rácsöpögtettem az olajat. Gondos gyerek lévén a motor csapágyainak is adtam egy kis finomgépolajat, ami persze, mikor újra állóhelyzetbe került a cucc, ráfolyt a chorale sebességnél üzemelő motor dörzskerekére. A fém és a gumi pedig szépen pörgött egymáson, a dob meg meg se mozdult.
Egy kis hígítóval sikerült letörölgetni a felesleges olajat, és megmozdult. A 45/perc az már jó sebesség vagy még mindég csúszik?
Ami jó hír, hogy megszűnt a nyikorgás :)
2. Ami viszont rossz, hogy fogkefével letisztogattam a dob belső felületét, ha már elérhető volt, aztán meg kiporszívóztam. Vigyáztam, hogy ne sértsem meg sehol a cuccot, de mire összeraktam, azt vettem észre, hogy egyharmad hangerőnél már rezonál a leslie. De mocskosul.
Mivel a dob az olaj miatt nem forgott még ekkor, meg tudtam nézni, és olybá tűnik, hogy a hangszóróval szemben lévő papír kúp ragasztása lazulhatott ki. Nem látszik ugyan, de megkocogtatva más a hangja a bal oldalon elöl.
Ami mókás, hogy ha lenyomom a fellazult oldalt, akkor negyedhangot elhangolódik a cucc, szóval valahogy nagyon finoman kéne visszarögzíteni.
MIT CSINÁLJAK?
3. Az utolsó gáz:
épp amikor tisztogattam a dörzskerékről az olajat, egyszer csak pattant és villant egyet valami az erősítő környékén, leginkább egy cső. Gyorsan kikapcsoltam a cuccot, megkerestem a defibrillátort, újraélesztettem magam. Aztán visszakapcsoltam és mindhárom cső világít és minden szól. ez mi lehetett és jelent-e valamit?
Elhatároztam, hogy a héten utánajárok és beszerzem a "Játékos elektrotechnika borzoknak és sünöknek" című ismeretterjesztő könyvet. Ha van esetleg jobb is a témakörben, akkor légyszi írjátok meg.
Remélem, már nem fárasztalak titeket sokáig a hülye kérdésekkel, de egyszer bele kell rázódnom...
Köszönöm a figyelmeztetést, csakugyan eltértünk 1 kicsit a fórum témájától, legközelebb ezt személyesen fogjuk megoldani. Mentségemül szolgál, hogy az erősítővel a lezlimet akarom hajtani, ami már nem annyira off Üdv: ozjo
Az EAG keverő erősítő az milyen? Szintén csöves? Esetleg egy fotót róla fel tudsz tenni?
Egy APX 100-as om nekem is van. Tekertem hozzá egy 8ohmos kimenő trafót kézzel:-( Aztán nem kaptam hozzá csöveket, és félretettem. Mire előkotortam megint, valami hi-fi barát egér megrágta a fólia kondikat, meg a drótokat benne. Így most csak a helyet foglalja.
Más. Hétvégén előszedtem az évek óta őrizgetett két 20centis Videoton (Akai) hangszórómat. Annak idején valami rossz ragasztót használtak a perem gumi felragasztásához, és egy pár év után elrohadt a gumiszél. Ma elviszem a hangszórós emberemhez, hogy csinálja meg valami rendes kemény papír-vászon szélűre mind a kettőt, és majd ez kerül a rotosonic dobba. Lehet, hogy nem írtam, de a somogyi hangszóróval való kisérletek egész jó eredményt mutattak. A dob eredeti reflex nyílásával 120Hz volt az alsó határ frekije, amikor teljesen lezártam, akkor meg 90Hz! Most tervbe vettem egy kis teljesítményű rotosonicos trep leslie építését is a barátomnak. Őt úgy is mindíg bemikrofonozzák, és kicsi a kocsija, hogy nagy cuccot vigyen magával mindíg. 20-30Watt meg szerintem elég a mikrofonoknak, meg otthon a panelban gyakorolni.
Igen láttam a csöveket, nyilván quadban kellene beszerezni, de akkor a Farfisámba is kellene még kettő. Viszont akkor már érdemes az összes vacak ellenállást, meg a többi kondit is kidobni. Meg is teszem, ha lesz még egy kis időm. BEAG-om nekem is van 2 apx100, meg egy EAG keverőerősítő. Egyelőre csak tárolom. Üdv: ozjo
Én mindíg magamból indulok ki. Régóta vannak csöves cuccaim, amik hosszú évekig épültek, tökéletesedtek. Ennek az alapja mindíg az volt, hogy a lehető leg minőségibbet szereltettem be. Amikor megvettem a hammondom, az első dolgom az volt, hogy két garnitúra új csöveket szereztem be hozzá, biztos ami biztos alapon.
Itt megrendelheted a csöveid. EL34-ből van amit quadban válogatva adnak 3250/db.
Még mindig VOX Találtam 3 kevésbé használt EL34-et a kacataim között (mért nem 4-et?) Kíváncsiságból bedöfködtem őket, a legjobban kinéző 1-et bennehagytam, s láss csodát megszólalt a dög, elmúlt az a "fene tudja mi a baj" érzésem. Szóval csöveket kell venni és kész. (meg a forgatógombokat kicserélni) Köszi a segítséget
Tök jól megcsináltad a kondicserét! Már csak a csöveket kellene kicserélni, mert már látszik, a kupakjukon, hogy lejárt az idejük. Szép tükör ezüst színűnek kell lenniük. Amikor már ilyen szürkés-fekete, akkor már nem igazán jók. Mint írtam szigorúan párba válogatott csöveket vegyél, és ha sikerül, akkor E34L jelüt szerezz be! Ezek akár 10ezer órát bírnak működni. Persze csak akkor, ha mindíg megvárod, hogy rendesen felfűtsenek a csövek indításkor, és rögtön nem full kakaóval döngeted a cuccodat!
Köszi a kérdést! Előre is bocs a részletes válaszért :)
Hát vicc, de csütörtökig tartott, míg rávettem néhány havert, hogy jöjjenek és vigyük fel a spinét az emeletre. Asszem ezt valahogy keddre prognosztizáltam eredetileg. Mintha azt olvastam volna valahol, hogy ha Hammondot akarsz hurcolni, legyen sok barátod, mert minden szállításnál veszítesz néhányat... hát már értem :)
Feljött végül a hangszer, újra találkoztak a lezlivel. A meghatódottságtól igen belassultam és mindent félve raktam össze rajta. Vissza kellett pakolni a csöveket, megolajozni, összedugni a lezlivel... Aztán persze elkezdtem játszani és azóta is csinálom... nagyon rozsdásak a kezeim, de azért szép lassan haladok, már az összes közhelyes Hammond-dallamot végigpróbáltam :) (Whiter shade of Pale, House of the rising Sun, Child in time, meg rosseb tudja).
Most jön a diagnózis és a kérdések, előre is elnézést a terjedelemért:
A laciban a korábban emlegetett sorjás dob nem sorjás volt, hanem megkövült por borította. 2-3 mm vastag sáros-poros szemcsék kövültek rá, mint amikor sáros úton közlekedsz és a kocsi sárvédőjén belül megszárad a felverődött sár... nem tudom, hol használták, mindenesetre a fogkefém mindent leszedett :)
Kérdés: sebességtől függetlenül néha azt mondja a lezlli hogy nyitnikék-nyitnikék. Szétberhelésben verhetetlen vagyok de feleslegesen nem akartam bontogatni, ez olajozással megoldható vagy valószínűleg halott a csapágy?
Kérdés 2: az rendes, hogy a lezli hangszórója mellett a sarokba be van ragasztva/tűzve 4-5 tenyérnyi rétegelt üvegszövet vagy hasonló anyag?
Kérdés 3 lett volna, hogy mitől lehet, hogy kis E és F# hang mellett elkezd rezonálni a szentem, de aztán levettem a tetejéről a csavarhúzót és megszűnt :)
Kérdés 4: az rendben van, hogy a perka csak a felső manuálra vonatkozik?
Kérdés 5: az rendben van, hogy a Hammond hátlapját levéve úgy találtam meg a lezlikábel aljzatát, hogy az egyik falhoz drótozva szabadon lóg?
Kérdés 6: mit kéne hallani, amikor a balszélen lévő sustain-gombot csavargatom? semmi sustain-szerűt nem érzékeltem. Sőt, semmi bármiszerűt.
Kérdés 7: az eladó rendes volt és számozott papírpöttyöket rakott a csövekre, ami alapján könnyedén visszaraktam őket. előtte gondosan levakartam a pöttyöket a csövekről. Melegszenek ezek a dolgok annyira, hogy begyulladjon rajtuk a papír vagy feleslegesen stresszeltem? magyarán rajtahagyhattam volna a következő szállításokra gondolva?
8: a csövek kábé felén van fémből Ku-Klux klános sisak, a többi pőrén áll. Ez szándékos vagy csak ennyi maradt?
9: az rendes, hogy a spring reverb a manuálhoz kapcsolható, míg a pedál fixen rá van kötve? Elég brutális egy 16'-os basszust két akkorddal később is hallani...
10: a pedál 16-os drawbar brummog mozgatás közben. Az nagyon fájdalmas javítás?
11: a vibrato-nál se hallok különbséget, pedig attól sokat vártam. Van valami ötletetek elsőre?
12: a csövek fele amerikai, fele európai, és mintha egy olyannal is találkoztam volna, amin made in USSR volt. Az amerikai csövek jellemzően Hammondok voltak, nem tartom kizártnak, hogy az eredetiek. Ezek tudnak fáradni, érdemes esetleg cserélni őket akkor is, ha még nem haltak meg?
13: a kimenetkapcsoló halfmoon switch elég nagyot puffan a hangszóróban is. Lehet ezt kezelni?
14. azt is akartam kérdezni, hgoy az angol késes kapcsolón mintha fixen ki lenne jelölve a fázis és a nulla helye, mert azt nem lehet összevissza forgatni. Aztán rájöttem, hogy mivel a feszültség egy viszonylagos érték, csak egy 180 fokos fázisfordítást jelent, ha felcserélem...
15. mennyire rossz az a hangszernek, ha naponta ötször ( na jó, nyolcszor) ülök le mellé negyedórára, bekapcsol, bemelegszik, leállít?
Ja és 16. a konkrét típus L122, a padügyi segítséget továbbra is nagyon várom.
Egy kicsit OFF a téma, bár a lezlim tranyós erősítőjét akarom ezzel az oldtimerrel VOX 100-al kiváltani. Valószínűleg Noé atyánk használta a bárkájában, de nekem a szívemhez nőtt. A panelt beépítettem, alig fért el ebben a nagy batárban, úgyhogy egy régi PC-ből vettem ki a panel tartó keretet és műanyagokat. Ilyen lett (sajnos a régi elkók helyét nagy lyukak mutatják :((
off budapesti indie banda keres 18-25 év közötti billentyűst (lehetőleg lány, aki esetleg vokálozni is tud), semmi virtuózkodás, kool kiállás, Liszt Ferenc műveit nem kötelező ismerni, amit viszont nem árt: Ladytron, White Rose Movement, The Sounds, She Wants Revenge, MGMT, CSS, New Young Pony Club, Klaxons, értitek.. a (lehetőleg) fényképes jelentkezéseket ide várjuk: kosvar1@gmail.com on
A zavaró hang, éppenséggel lehet valamilyen gerjedés. Példának okáért, egy gitár pick-up nagyon ideális rádió adások vételére! Egy jó hosszú madzaggal meg főleg:-)
Én részemről azt javaslom, -mert nálam is voltak ilyen gondok- (tele van tekercsekkel a hammond is) hogy vegyél egy pár méretes porvasmag gyöngyöt, és egy-két menetet áthurkolva kösd be a helyére a madzagokat. Ez szokott segíteni, de ártani nem árt. A hálózati trafó szekunder oldalát se felejtsd ki a szórásból!
Igyekszem rendbetenni a lezlit, bár arra számítottam, hogy ahogy vettem jó is lesz. Tegnap este ragasztottam fel a palástot a rotosonicra. Ma keresek valami jó kis hangszórót bele, aztán jön a hangolgatás. Ha készen lesz, el szeretném majd adni. A tőke erős érdeklődőket várom szeretettel:-)
Vannak különféle méretű szétnyitható porvas gyöngyök. Ezeknél nem is kell kiforrasztani a drótot. Ilyenek:
Köszönöm a tanácsot, erőt vettem magamon és a "szépen" torzító oldtimer VOX100 feliratú erőlködőben a puffereket (9 db) kicseréltem, meg is lett az eredménye, a durva torzítás egycsapásra -gyakorlatilag inkább háromra- mexűnt. Maradt vmi. meg nem fogható zavaró hanxín. Bár ez már csak az én saját hangkép elképzelésem, azt mondta 1 zenész barátom, aki ki is próbálta rögtön, neki tetszett. Azért be kell állítani. Most jön a színuszjel, szkóp és társai, végcsövek aszimetriája, rácsfesz pontos beállítása, de ez már inkább csemege. Azért az első próbán szikra-füst minden volt, már rojtosra gondolkodtam az agyamat, mit kötöttem el, mire kiderült, hogy a próba panelen nagyon közel volt a fólia az anód és a test között, ezért az 570 V-os anódfesz csapkodott át a testponthoz. Még 2 helyen volt ilyen probléma (a lustaság 1/2 egészség, nem gyártottam le saját panelt, azt gondoltam jó lesz egy próbapanel az eredeti lyukakkal, fóliázással -megoldás: fólia átmarás az ominózus pontoknál). Most tehát a régi köcsögök kikerültek :(( a gépből, helyette panelt ültettem be modern, kicsi méretű kondikkal. Tehét mégegyszer köszi!
Egyébként látom nem szeretsz unatkozni, sok sikert az új Lacikához!
Tehtube Zsolti! Felvetted a Fecót az időjárási helyzet és beállási nehézségek ellenére? Ha igen, hogyan lehetne megnézni?