Sziasztok!
Két nap alatt sikerült (persze részletekben) végigolvasnom a topicot.
Az elején többször szóba került a Dominika női név.
Az én kisebbik lányom Dominika Nóra, mégpedig nomen est omen alapon. Ugyanis, amikor a nagyobbik lányom (Alexandra Mónika) picibaba volt a csecsemő-tanácsadásra jött egy kismama a picikéjével és nagyobbik, kb. 4 éves leánykájával. No én addig olyan szép gyereket nem láttam. A kislánynak hollófekete, hullámos, vállig érő haja volt, ibolyakék szeme, hosszú szempillája, picit szeplős volt és gödröcske volt az arcán. És akkor a mamája odaszólt neki: Dominika! Sosem hallottam ezt a nevet azelőtt és akkor elhatároztam, ha valaha mégegyszer lányom születik, ez lesz a neve. (A nagyapa nálunk is cédulán hordta az unoka nevét, és bizony elég nehéz volt még a férjemmel is elfogadtatnom, de végül belement).
A második nevüket a keresztmamájuk után kapták.
BBöbe, javaslom, nézz körül a dédszülők között, hogy nekik mi volt a keresztnevük. Vagy akár menj vissza az ükszülőkig. Akkoriban (XIX-XX sz. forduló) szerintem egyébként divatos női név volt az Etelka. Vagy még érdemes megnézni, hogy a századfordulótól az ötvenes évekig a nagy színésznőket hogyan hívták. (pl. Bulla Elma)
Lujzi,
az Ivo név jelentését itt találod.
Nekem van egy svájci barátom, akinek Ivo a keresztneve. A svájciak az i-t mondják hosszan, tehát inkább ÍÍvo, mintsem Ivóó. Ez utóbbi hangsuly nagyoooon zavar engem. Talán ezért is nem terjedt el ez a név Magyarországon.
Szintén magyar név? Hol gyűjtöd őket??? (Nekem úgy tűnik, mi - ami a névadást illeti - rokon lelkek vagyunk :o)
Nagyon jól hangzik ez is!!!! Kár, hogy a párom mindíg jajgat ha ilyenekkel hozakodok elő, de hát úgyis engem kérdeznek, nem igaz ? :o) (Meg ha már egyszer van egy Boliviám, most jöjjön egy Éva vagy Mária?)
Blan
Kozmica: pár napja mindenki hurrá-örömmel fogadta a Lívia ötletemet, én meg csak csendben sunnyogok, emrt azt jelenti állítólag, hogy rosszakarat, rosszindulat, esetleg ólomszürke :)))
A Mónika bezzeg istennőt jelent, most nem azéééééé:)))))
Tamara: Rajta, rajta, méljél csak, nem fog fájni:)
Egyébként megnyugtatlak, nem maradtál le semmiről:)))) Könyv ügyben mikor találkozunk?:)))
Más:
Mit gondoltok arról az állításról, hogy a gyerekek előbb utóbb hozzánőnek a nevükhöz, bármit is adunk neki... Ezt az októberi kismamában olvastam, illetve abban, amiben Orbán Viki feleségével volt egy riport.
Nemrégiben vigyáztam egy kislányra, akinek görög a papája, ezért olyan kis emditerrán, csupa tűz, feketeszemű, fekete hajú, nagyon édes. De Ingridnek hivják... El is neveztem szerencsétlent Kismókusnak, mert anynira leugrik róla ez az északi, skandináv hideg (egyébként szép) név:) Nem?:)
A csúfolással nem kellene annyit törődni. Mindenkit csúfolnak, ha nem a neve, akkor a füle, szeme, orra, termete, akármije miatt. Persze el lehet kerülni a nevekből eredő adott vicceket (Móric esetén pl.), de engem is csúfoltak, pedig engem Sonjának hívnak, én voltam a szoknya. A gyerekek nagyon találékonyan tudják egymást "kínozni", nem hiszem, hogy el lehet kerülni a dolgot.
Blan