Köszönöm a segítséget! Már működik, igaz, kissé sajátságosan:
Ha a kóddal faxra állítjuk (**95*1#), akkor faxot küld is, fogad is, viszont telefonként nem csörög.
Ha a kóddal telefonra állítjuk (**95*0#), akkor faxot sem nem küld, sem nem fogad, ám csörög.
Na most, miután ez egy Panasonic K230 típusú, üzenetrögzítős fax volt, úgy tűnik, eztán e vegyes használatban nem fog működni többé :(
Mindig újra állítgatni kell, ha üzenerögzítőnek, illetve, ha faxnak akarjuk használni.
Megoldás lehetne, hogy legyen egy külön számon stabilan fax, a másik szám pedig más készülékeken a telefon, matávos hangpostával... Csak úgy megszoktuk ezt a jó öreg vegyestüzelésű gépet...
Szóval, már csak arra vagyok kíváncsi, hogy ezek szerint lehetetlen mindkét rendeltetése szerint használni a Panasonic üzenetrögzítős faxot?
Hááát: igen. a 24V-os táplálású analóg port jelenthet gondot, de pl. Panasonic fax esetén nem. Elvileg hurokáramot mérnek a készülékek, esetleg polaritásra(Sic!) érzékenyek.
Elhangzott itt, hogy az NT végpont-típus beállítása lehet rossz. Ez CSAK akkor lehetne gond, ha a másik oldalon is egy NT analóg portját hívnák. Ui. az analóg vonalon menő forgalmat CSAK ez a beállítás azonosítja és nem maga a forgalom tényleges típusa (magyarul: átlátszó a berendezés egészen addig, amíg a másik oldalon szimpla(!) analóg berendezés lóg).
Amúgy Húgó írta, hogy Intracom, az meg netMod lesz! Az meg jó!!! :-))))
Herlitz Hugó barátunkhoz lenne néhány célratörő kérdésem:
- mi a FAX típusa (gyártó és lehetőleg típusszám, vagy fantázianév)?
- ha van rajta kézibeszélő vagy ki lehet hangosítani (akárcsak egyirányban is), akkor a felemelt fax-telefon esetén van-e tárcsahang?
- ha van tárcsahang, el lehet-e tárcsázni?
- ha el lehet, akkor egy másik faxot felhívva, annak a sípoló hangját hallod-e?
Na ha ezekre adsz választ (kb 5 percet igényel a Részedről utánanézni, nem kell megijedni:-)! ), akkor mehetünk tovább!
Elöljáróban: MSN beállítási probléma (ha gyári van) nem lehet, mert a kimenő hívószámnak mindig az első ÉRVÉNYES MSN megy a hívás indításakor a főközpont felé, tehát pl. ha az 1. MSN helye üres és a 2. meg a 3. van kitöltve, akkor a 2. MSN lesz a kimenő szám, sőt: ezt a direkt atzo paranccsal sem tudod átírni (naná, hogy Matáv egyedi kérésre és ráadásul a kiegészítő speckóban a kézikönyv elején nem is szerepel!).
Ha nem szerepel MSN egy darab sem, akkor automatikusan az ún. vezérszám jelenik meg a hívott kijelzőjén (ha van neki) és a (részletes)számlán is.
Ez esetben pedig minden bejövő hívásra reagálnia kellene a készüléknek (minimum csengetni).
Ha PC-t használsz, kedves Hugó, akkor megnézhetnéd az nmSetup programmal az "Egyebek...POTS1 teszt csengetése" (ha jól idézem "agyból") funkciót, csak aztán kapcsold is ki a "Teszt csengetés kikapcsolása" menüponttal ugyanott! :-)))
Ezzel ui. önmagát az analóg végződés és a fax kapcsolatát tudod ellenőrízni...
Egyelőre ennyi ötletem van, de ha bp-i vagy,, akkor küld egy mail-t és hála a Mindenkinek csomagnak, felhívlak és hála az ISDN két csatornájának egyszerre tesztelhetünk is. Ha vidékről vagy valósi, akkor meg együtt áldhatjuk a kedvezményes helyközi tarifákat meg a 20%-os csomag-kedvezményt!!! :-))))))))))))
Mindenkinek nagyon kellemes és (pozitív) élményekben tteli Húsvéti übbepeket és locsolódzást kívánok!
vagy valaki, aki ismeri a készülékeket! Az nem jelenthet gondot, hogy az ISDN NT-k nem 48V-os feszültséggel táplálják az analóg porton lógó cuccokat (ez most a fax miatt jutott eszembe). Mi az Intracom-on (ha jól emlékszem) 24V-ot mértünk terheletlenül az analóg portokon (egyik-másik, automata hangerőszabályozós készülék kicsit túlzottan fel is hangosítja magát emiatt - azt hiszi, messze a központ).
Hívást indítani és fogadni tudok, az üzenetrögzítője is működik, csak a fax nem :(
Ezzel a felprogramozással gondom van: nem is igazán értem... Fel kell venni hozzá a telefont, amikor beütöm a kódokat? Így csináltam, de nem működik :(
Milyen NT-d van?
Ugy emlekszem, az Elconnal lehetett allitani, hogy milyen celra akarom hasznalni az analog portot: FAX-ra vagy telefonalasra (persze nem kizart, hogy rosszul emlekszem)
Sziasztok!
A minap szerelték be az ISDN Net csatlakozásunkat, rekordidős 3 nap alatt. Kifogástalanul működött minden... mígnem ma megpróbáltunk volna faxolni (küldeni és fogadni is). A fax meg sem moccan... Kb. 5 éves Panasonic, vegyes használatú (üzenetrögzítős). Egyszerűen nem megy. Az ISDN Helpdesk szerint ez a fax nem képes ISDN-en menni... Pedig direkt megkérdeztük előre, hogy a régi készülékeink (ez a fax, meg az analóg cordless telefonunk) használható lesz-e, és azt mondták, hogy az analóg porton természetesen.
De nem, a fax nem megy.
Most tervezem bekottetni az ISDN-t. Nalunk itt Veszpremben Vivendi van. Szamitogepen szeretnem hasznalni netezesre (128Kb/s), es a mar meglevo analog telefont is ezen a vonalon szeretnem uzemeltetni. Keresem hogy segitsetek kivalasztani, mely eszkozok/csomagok felelnenek meg nekem erre a celra (bent az ugyfelszolgalaton nem igazan tudtak). A Vivendi ajanlata :
I. Csomag: 15.920 Ft+Áfa (Normál NT-vel)
II. Csomag: 19.920 Ft+Áfa (A, B portos NT-vel)
III.Csomag: 23.920 Ft+Áfa (v.24 portos NT-el)
.
ISDN termináladapter DrayTek mini Vigor 128 23 300 Ft (kulso, USB)
.
ISDN PC kártya PCI EICON DIVA 2.0 15 000 Ft
.
A csomagoknal nem tudom, mi a 3 kozott a kulonbseg, a PCI kartya ugy sejtem jo lesz nekem. Az ugyfelszolgalat szerint a belso eszkozokkel tobb szokott lenni a problema, de a forumban olvastam, hogy ezek gyorsabbak (ping).
A 128Kb/s hasznalatanak nincs felara, ha korlatlan internet elofizetesem van (ezt mondtak).
Azt is sejtem, hogy 128kb/s hasznalata kozben nem fog mukodni a telefon.
Az NT beállítását sajna nem tudom megnézni mert az a szomszéd lakásban van a főbérlőnél, őt meg nem szívesen nyaggatnám (albérletben lakok).
Az 1212-t meg felhívtam de kapásból azt mondta a fickó, hogy az ISDN tuti 100%, hogy be van rendezve a hívásvárakoztatás (konkrátan a kapcsolási számra nem volt hajlandó megnézni). Viszont azt mondta, hogy az Intracom netmodnál nincs Flash+5 funkció, csak Flash+6, ami a készülék áthelyezést jelenti.
Akkor
- nem jó aflash beállítás az NT-n (nmSetup Általános fülön a FLASH időt növelni kell, akárcak próbaképp)
-nincs "berendezve" a Matávnál a hívásvárakoztatás (ekkor elvileg sem működhet)
???
De az is jó próba lenne, ha egy kopogtató hangra (hívásvárakoztatás) FLASH+2-vel válaszolsz, és akkor a FLASH után közvetlenül - tehát méga 2 megnyomása előtt! - mit hallasz?!
De azért megnézhetnéd, mit tesz a FLASH és utána egy 5 nyomására: mert ha ekkor SEM ad hangot (itt tárcsahangot kellene adnia), akkor a FLASH-t nem is veszi észre.
(Nálam fordult ez elő, amikor szépen 700 ms-ra beállítottatm az NT-t és utána 50-50%-ban ment vagy nem a hívásátvétel (hívásvárakoztatás: FLASH+1 stb.) - aztán megmértem a Panasonic FLASH idejét és naná, hogy nem 600 hanem 700 ms! Tehát 800-ra kellett beállítani az NT-t...)
DE továbbra is várom a többi próba eredményét, mert szvsz elképzelhető, hogy a 2.2-es firmware-ben vagy a főközponti oldalon nem egységes az NT-k "felállása"!
Egyébként az én olvasatomban a Flash után valamilyen hangnak KELL érkezni (analóg port esetén), mert
1. az analog vonallal komformnak kell lennie
2. a CCITT (ETSI) így definiálja
3. Így logikus...
Tehát várom - nagyon! - a többiek eredményeit!
Főleg úgy, hogy magát a FLASH működést (ellenpróba) is ellenőríznétek! (Lásd az elején)
Nálunk Intracom NT van, és az 1. számú eset áll fenn.
Vagyis beszélgetés közben hiába nyomkodom a flash gombot, csak a kattanás hallatszik és a beszélgetés tovább folyik, nem történik semmi.
Nekünk is ISDN Net szerződésünk van és a telefon az NT egy analóg portjára csatlakozik.
Akkor bocsi, biztosan én eddig csak egyszrű kérdéseket tettem fel. Sajnos az ISDN-ben nem tudok segíteni neked, pedig szívesen megtenném.
Sok sikert a további küszködéshez, remélem azért sikerül majd egyszer normálisan használnod az ISDN-t.
Ugyan sokszor adtam már tanácsot, de most olyan helyzetben vagyok, hogy a KOLLEKTÍV segítségetekre van szükségem!
Nos: INTRACOM NETMOD NT esetén, ki mit HALL egy aktív (tehát elfogadott) FLASH gomb nyomás után.
Értelemszerűen ez beszédállapot alatt kell, hogy történjen és utána lehet pl. beadni az 5-öt (új hívás az előző tartása mellett) illetve a hívásvárakoztatás és az esetleges 3-as konferencia szolgáltatás parancsait (0,1,2 és 3) valamint a hordozhatóság miatt NT-nél szereplő felfüggesztés(6) és folytatás(7).
Mivel (főközponti) analóg vonal esetén ekkor TÁRCSAHANGOT KELL HALLANI (illetve ebben az esetben ez csak mint hang ugyanaz, de jelentése: nyugta, lehet beadni a kódot, míg pl. 5-ös beadása esetén igazi thangot hallunk) és mivel NT esetén 1:1-es odds-szal fogad minden eedig megkérdezett arra, hogy
1. nem kell semmilyen hangot adni (ekkor marad a kétiráynú beszédkapcsolat - ez van nálam!!)
2. kell folyamatos hangot hallani (és logikusan a beszélgetésben résztvevő másik partner ilyenkor süketített)
Remélem Köztetek legalább páran van, aki tudja (értsd: van hívásávárakoztatás vagy 3-as konferencia nála - ez persze elvileg jár az ISDN-NET megrendeléshez!) használni és a kedvemért ezirányú tapasztalatait (nem véleményt, mert az nekem is van! :-) ) megosztja velem (mail) és/vagy velünk!
Pigor, igen a csere alatt a modem (dobozka) cseréjét értettem.
A firmware-frissítésről meg annyit, hogy az eddigi frissítések nem tűntek 'hibásnak', bár ki tudja?
Enci!
Nekem is Intracomom van és műxik. A lecserélés, amit korábban írtál, az a modem lecserélését jelentette? Mert, ha nem, le kellene cseréltetni, mert az, hogy nem fogadja el az AT parancsokat, arra utal, hogy hibás. (Nem próbáltál esetleg egy firmware-frissítést, ami balul sült el?)
Kedves Peth!
Ezeket a variációkat már ismerem és régóta alkalmazom (sikertelenül), azért köszi a tippet :-)
Renta... igen, igen, igen, nagyon jól ismerem már a isdn műszakisokat, már szinte névről ismerjük egymást, de azt hiszem, híven példázza a helyzetet, hogy vki a műszakisok közül 3 (!) napon keresztül jött ki hozzám, hogy megjavvvijja azt a nyavalyás NT, ám nem talált hibát, _ennek ellenére elismerte_, hogy itt vmi nem müxik helyesen.
Szóval ők sem tudnak megoldani minden felmerülő problémát... (sajnos)
Kezdem azt hinném, hogy velem van a probléma :-(((((((
Ne haragudjatok, hogy beleszólok, nem igazán értek az ISDN-hez, nincs is nekem olyanom, de azért valamilyen szinten muszály róla tudnom. Annyi segítséget tudok nyújtani, be kell vallanom, hogy lusta voltam, és nem olvastam végig a topicot, nem tudom mennyire tudtok róla, hogy a 1212-es számot felhívva, és 6-os, majd a 3-as gombot benyomva az ISDN-esekhez juttok az ügyfélszolgálaton belül, akik eddig még nekem mindig tudtak segíteni. Próbáljátok ki!
Próbálkozz drasztikus módszerrel.
1. töröld a modemet...
2. reset a modem kis gombjával.
3. újra fel a modem, és ne állíts neki semmi AT-t alapból helyesen 1 csatornás.
(legalábbis nálam)