Tökéletesen igazad van. Tulajdonképpen ugyanazt mondod finomabban, mint amit én próbáltam nagyon tapintatosan megfogalmazni. Könnyen tanúsíthatod a korlátozottan fagytűrő gyümölcsfajokról szóló topicok tapasztalatai alapján, hogy a szakkönyv- és szakcikkírók csak és kizárólag hülyeségeket írtak. Miért lenne ez másképp az őszibarackkal kapcsolatban?
Ismerve a szakkönyvírók elképesztő, siralmas-nevetséges tájékozatlanságát, szűklátókörűségét és tehetségtelenségét, a megjegyzés nem lep meg. Az én körzetemben gyakori 30-50 éves őszibarackóriások kivétel nélkül őszi alanyon vannak. A talaj miatt a mandulaalanyon lévők 4-5 év alatt elpusztulnak.
Akkor hát, kedves tan- és szakkönyvírók hol, mikor és melyik alanyon hosszú- és melyiken rövid életű az őszibarack? Tessék már leereszkedni és körülnézni "vidéken", akár olyan vidéken is, amelyet tisztelettel őszibaracktermesztésre alkalmatlannak tetszettek nyilvánítani, úgy, hogy életükben meg sem fordultak ott! Magyarország határai még Trianon ellenére is kissé odébb vannak Budaörs, Érd és Pest-szentlőrinc közigazgatási határánál.
Ma elkezdtem ritkítani a Starcrest fajtát . Ezt már 2 éve nem kellett ritkítani , a fagy elvégezte . Most kb 20 perc alatt végzek egy fával kb a 3/4 -ét szedem le a bogyóknak .
Na én is beszereztem egy kis folyékony "ganét",Folisolt vettem + Fitohorm Káliumot.Most kissé nyálkás az idő /azért eldönthetné,hogy vagy esik tisztességesen,vagy semmit,mert az ilyen orrcsöpögést utálom,ez csak fertőzés-csinálónak jó/,amint norm.idő lesz kapják a fák...meg egy újabb adag gomba+rovarölőt. Jut eszembe hiányoltam a körtéimről a bundásbogarat...hát nem kellett volna,szerencsétlen Elstar almámon -végre az idén tömve van virággal- kismilliónyolcszázezer db-ot számoltam,aztán egy gyorsított manuális gyérítést végeztem köztük hirtelen támadt idegességemben.Tőlem jöhet a bundásbogár-ombudsman...
Nagyon jól fogalmaztál .... nem fajtaspecifikus . Vannak kimondottan barackot evő rovarok és vannak akik csak időnként ...jobb híján ....eszegetik a barackot . Erre legjobb példám tavaly volt amikor a Redhavent meglepték a kukoricabogarak és csinos kis lukakat rágtak a gyümölcsbe .
Szerintem ez attól függ milyen talajban éldegél.Az átlagember mit csinál ? Megveszi amit a faiskolás hoz.Ha barackba van szemezve azt,ha mandulába azt.Azt,hogy mi való a saját földjébe általában nem tudja,elülteti amit kap,aztán vagy bejön,vagy nem...Az alanytémáról már amúgy is beszéltünk,sajnos nagyon elmaradott a választék Mo-n.
:o) Akkor ez nem fajtaspecikfikus támadó? Amúgy én nem láttam rajtuk szőröket....
A tegnapelőtti esti permetezésre tegnap délután kaptunk egy kis szemerkélő esőt. Meg kell ismételni emiatt a kezelést? Még látom a leveleken a permet nyomát, de nem tudom, hogy kb. mekkora csapadék esetén vész el a hatás..
Ilyen jószágom nekem is van pár kilónyi, pont ma kínáltam meg őket BI-58-cal. Akkorák, mint a katica, csak soványabbak. Az egész testükön (szárnyfedőkön is) sárgás szőr van. Ilyentájt nagy levélcsipkézéseket végeznek. Már az első molyok is kikeltek.
1 kifejezetten tafrinás hajtást találtam, de gyanúsan piros szegélyű fiatal levelet elég sokat. Úgyhogy kaptak még egy második Folicurt.
Ezeknél a vadon növő fáknál úgy van, hogy amelyik nem bírja permetezés nélkül, az még kicsi korban kinyiffan, így az ember mindig csak nagy, egészséges fákkal találkozik az elhagyatott vidékeken. Ki vannak szelektálva, az biztos, de a magonc az már kétesélyes. A munkahelyemen van egy kb. 30 éves, gyenge minőséget termő, szeptember közepi érésű, tafrinát permetezés nélkül sem ismerő őszibarackfa. Vittem alóla apámhoz magoncot, a szemzés kifagyott belőle, így meghagytam az eredetit. A termése ugyanolyan lett, mint az anyukájáé, csak másfél hónappal előbb ért, és kb. 6 éves korában elpusztult, az ismétlődő tafrina miatt.
Fél kézben tartott ládába, annyi barackot? :) Én is szoktam, amikor még kevés van, de a csípőm csupa lila-barna folt lesz. Van egy kis háromlábú állványom, ami a rekesz méretére lett gyártva (szerintem már fotót is raktam fel róla), és így két kézzel tudom szedni, könnyebb és gyorsabb.
Azt olvastam, hogy az őszi alanyú őszi sokkal rövidebb élettartamú, mint a mandula alanyon álló. Talán ezért is szeretik. Saját gyökéren meg a kultúrfajták többsége csak senyved. (Szintén őszis szakkönyv szerint.) Néhány azért jól bírja, pl. a Championra emléxem.
Említettem itt anno, hogy az egyik fajtából van egy példány, aminek a vázágai olyan vastagok, mint a többinek a törzse. Lehet, hogy ez őszi alanyú.
Ha kicsit töményebb az oldat , talán nem lesz baj , de mint Csaba is említette a levéltrágya önmagában nem biztosít elégséges tápanyagmennyiséget a baracknak . Mivel nagy a tápanyagigénye , és mint írtad a földed tápanyagszegény homoktalaj . A szervestrágya nagyon jó , sok olyan anyagot kap a növény amit máshonnan nem nagyon kaphat , de az alaptápanyagok nem optimális mennyiségben és arányban vannak benne . Megint csak az ajánlott oldalra hivatkozok , ott szépen le van írva minden , kár lenne ismételni .
Igen ..... vagy természetes jelenség , vagy valami sérülés pontosabban mindkettő . Az ok biztios hogy valami sérülés , amit okozhatott szerszám , rovar , gomba , baktérium esetleg fagyrepedés . A folyamat viszont természetes . A mértéket kell figyelni , ha kis területen figyelhető meg akkor kinövi a fa , ha nagyon akkor érdemes egy fűrésszel közbeavatkozni . Gyógyítgatni is lehet , bár a mézgásodás már a gyógyulási folyamat része , az elhaláson már nem lehet segíteni .
az egyik őszibarack fám elkezdett mézgásodni,és nem tudom hogy ez természetes jelenség??? vagy valami esetleg megtámadta.a fajtája champion.a többi fámon (ford stb) ilyesmi nem jelenkezett.a fa 4 éves.
Lombtrágyából kisezer márka van, tehát amelyik szimpatikus... Mindenki esküszik valamire... Ezek általában makro és/vagy mikroelemek keveréke kiegészíteve egy kis ezzel-azzal. Én pl. Kendalt használok.
A legolcsóbb (hatóanyagtartalomra vontakoztatva) a Volldünger. Ebben nincs semmi extra, szervetlen sók keveréke + mikroelemek. A Wuxal már folyékony, szintén NPK+mikroelemek, ill. van benne valamilyen növekedésserkentő növényi hormon, - ha jól tudom alfa-naftil-ecetsav. (Egyébként semmi köze nincs az emberi- és az állati hormonokhoz) Humix Universal : ez természetes anyagokból készül, biotermesztésben is használható.
Ha specifikusan egy tápelemnek a hiánytünete mutatkozik (pl. vashiány), akkor alkalmazhatók a mono-lombtrágyák. Tehát vashiányra a Damisol vas, Fitohorm Fe, Genezis zöldítő stb....
Hosszú távon egyébként a talajt kell jó állapotban tartani, mert a lombtrágyázás csak kiegészítő jellegű. Nem attól lesznek kétökölnyi barackjaid. :)
Itt , vagy hasonló oldalakon tájékozódhatsz ez ügyben . És akkor ezen kívül van még a talajmunka , a növény alakítása stb ... .
A permetezésre visszatérve , még egy nagyon fontos dolog van , a permetezések időzítése . Erről is lehet olvasgatni itt a fórumon is meg máshol a neten .
Mind a Score, mind a Folicur triazol, azaz egy hatóanyagcsoportba tartoznak. A Score hatóanyaga difenokonazol, a Folicuré tebukonazol. Tehát mindkét hatóanyag felszívódó és ugyanúgy fejti ki a hatását. Túladagolni nem nagyon érdemes, mert mindkét hatóanyag elhalásokat ill. törpülést okozhat.
Ha a hatékonyságát akarod fokozni, akkor célszerű kontakt szerekkel használni felváltva és/vagy kombinációban.
Tafrina ellen a Bravo és a Delan ill. a Thiuram Granuflow jöhet szóba, mindhárom szer II. kategóriás, de van kicsiben is.
Ha nem férsz hozzá ezekhez, akkor kombináld Dithane M45-el is, vagy valami más mankocebbel. Konkrétan nincs ráírva a tafrina, de a mankocebnek egy rahedli gombára van több-kevesebb hatása, így a semminél mindenképpen több. (Egyébként szegről-végről rokona a Thiuramnak, mindkét vegyület a karbamátok közé tartozik.)
Most vettem észre, hogy egy ilyen hasznos fórum is van az indexen.
Ha lehet kérdezni szertnék én is.
Ahogy olvasgattam a fórumot azt vettem észre, hogy őszi/sárga barackra legtöbben a Folicur Solo-t használják. Én is ezzel permeteztem az elmúlt néhány évben, és idén is, az első kettő alkalommal, majd utána harmadik, negyedik alkalommal a sárgabarackot Score-val, az őszit pedig szintén a folicur-al szoktam fújni.
Kérdésem az lenne, hogy van 2 érzékeny őszi fajta (Caldesi, és Andosa) amin ezek ellenére csak megjelenik a tafrina, milyen szerrel lehetne még jobb hatást elérni?
Lombtrágyát milyet érdemes használni? Én eddig sohasem használtam, de a sovány, száraz homokos talaj miatt most kipróbálnám, a fiatal kis fák gyorsabb növekedése érdekében.
A Kerka-parton találtunk egy vadon tenyésző őszibarackot, ami úgy néz ki, a tafrinát nem ismeri és nagyon késői virágzású , olyannyira, hogy mellette a cseresznye már olyan, mint a képen látható! Egyébként az ártér teljesen műveletlen terület, de egyben egy "vad gyümölcsös", tele magról kelt legkülönbözőbb fajú gyümölcsfákkal, szerintem komoly szelekciót lehetne végezni! Jártam ott ősszel, elképesztően finom körték és almák vannak, természetesen minden emberi beavatkozás nélkül, és tökéletesen egészségesek, akárcsak ez az őszibarack!
Azt én biztos kihagyom,mivel az időjárás nagyon megfelelt a kötődéshez .Sztem a Michelinit leszámítva még inkább ritkítani is kell.Mivel én nem nagyban csinálom ez nekem felesleges. Más: felétek volt mostanában eső ?...mert itt ezer éve nem ...ill.most csepegett egy kis harmat,nem győzöm öntözni a tavaszi ültetést.
Bór tartalmú anyag .... művésznevén : Solubor . Virágzásban kötődést segíti , utána a cukortartalom emelésében segít . Almások , dinnyések is sokat használják , meg a cukorrépások .
A kivi és a Diospyros kaki magyarországi meghonosítására tettem föl a maradék életemet. Ezen keresztül látom, hogy az emberek gondolkodását mennyire a dogmák, a tévhitek és a sztereotípiák határozzák meg. Ha a fantasztikus módon működő, már többéves, minden évszak minden lehetséges időjárási viszontagságai között meghökkentő terméseket produkáló referencianövények elegendőek lennének a meggyőzéshez, néhány év alatt ezen gyümölcskultúrák vezető termelőivé válhatnánk. De sajnos nem működik a dolog ilyen egyszerűen. Az emberek többsége csak utánoz. Ha nincs mit, akkor nem csinál semmit. Az eszét a népességnek csak nagyon pici hányada használja. Rossz, vagy jó rutinokat követnek. Ahol egyszer valami meggyökeresedett, nehéz kiirtani, minél negatívabb, annál nehezebb.
köszönöm - ma jó volt az esti időjárás, kaptak a levirágzott csonthéjasok (kajszin, őszin kívül van még pár meggy, mandula, ringló is) egy rovarölő + gombaölő + levéltrágya kombót - remélem hatásos lesz :)
Most vettem észre, hogy egy ilyen hasznos fórum is van az indexen.
Ha lehet kérdezni szertnék én is.
Ahogy olvasgattam a fórumot azt vettem észre, hogy őszi/sárga barackra legtöbben a Folicur Solo-t használják. Én is ezzel permeteztem az elmúlt néhány évben, és idén is, az első kettő alkalommal, majd utána harmadik, negyedik alkalommal a sárgabarackot Score-val, az őszit pedig szintén a folicur-al szoktam fújni.
Kérdésem az lenne, hogy van 2 érzékeny őszi fajta (Caldesi, és Andosa) amin ezek ellenére csak megjelenik a tafrina, milyen szerrel lehetne még jobb hatást elérni?
Lombtrágyát milyet érdemes használni? Én eddig sohasem használtam, de a sovány, száraz homokos talaj miatt most kipróbálnám, a fiatal kis fák gyorsabb növekedése érdekében.