Keresés

Részletes keresés

Mozo66 Creative Commons License 2009.04.22 0 0 1734
Tafrina a virágokon . Nekem is van néhány nektarinon , és nem feltétlen kell a lombozatnak is betegnek lennie . Szóval érdekes volt az idei tavaszkezdet , hogy nem a lombozat hanem a virág volt fogékony állapotban .

Természetesen le kellene tördelni ezeket a virágokat , hogy ne csúfkodjanak , meg ne fertőzzenek tovább .... habár nálam már talán megállt a dolog .
Előzmény: kardhal01 (1732)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.22 0 0 1733
.... : ) .... ezek már nem a virágok , csak a virágpárta . Amúgy olyan a virágja mint a springcresté , nagy szirmú rózsavirág .
Előzmény: Törölt nick (1729)
kardhal01 Creative Commons License 2009.04.22 0 0 1732
A nektarinon találtam ezeket az eldeformálódott virágokat. A fán egyébként tafrina nem tapasztalható. Ki tudja mi lehet ez?
Vebber Creative Commons License 2009.04.22 0 0 1731
Végül külön kevertem Score+Mospilan keveréket a levéltetűre hajlamos fákra, és külön Score+Karate azokra amit most ellepett a cserebogár had. Mind egy szálig lehulltak a fákról.
Előzmény: Vebber (1720)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1730
Ezeket ritkítod majd ? mellesleg milyen fajták ?
Úgy néz ki az enyémek is szépen hoznak majd,most a nagyon korai Harmatot sem vitte el semmi.Arra azért kíváncsi leszek,hogyha az Orangered ill. a Sylred is terem akkor is ez lesz-e a legkorábbi.
Előzmény: Mozo66 (1723)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1729
Szépek a fáid,a Starcrestnek/nekem nincs/ nagyon érdekes virágai vannak.
Előzmény: Mozo66 (1724)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1728
Itt tényleg csak " kis" eső volt,amikor anyut felhívtam,hogy mennyi víz van a hordóban /amíg nem fóliázom ki a ciszternának szánt gödröt addig hordókban fogok fel némi esővizet / kinevetett...szóval ennyi volt...pedig nagyon kellene,főleg az új telepítésnek.
Előzmény: Mozo66 (1718)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1727
Hát a kertben a csapadék nem nagy eresztés volt , délutánra felszáradt . Annyi előnye van , hogy felfrissíti a lombozatot . A talajt nem áztatta át .
Előzmény: ninovarga (1722)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1726

A fotók .
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1725
A tavalyi telepítés .
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1724

Starcrest , ezt ritkítom most . Romestar . Genadix 4 , gyönyörű erős lombja van . Primerose , ezen a legfejlettebbek a gyümölcsök . Érdekes módon tavaly nem volt annyira korai , a Springtime után ért , az idén valószínűleg megelőzi majd .
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1723

Így néz ki a kajszim . Eddig jó .
ninovarga Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1722
Úgy gondolom, hogy a Dél-Dunántúl ezzel a mostani csapadékkal valóban inkább kegyeltnek minősíthető, mint sújtottnak, nem úgy, mintha ez a virágzások kellős közepén lett volna.
Az eltérések Pécs belterülete és a környező "vidék" klímája tekintetében pedig még nem is annyira a csapadékban, mint a hőmérsékletekben mutatkoznak meg inkább. Abban gyakran még a köszönő viszony szintjét sem érik el.
Előzmény: Mozo66 (1718)
scsaba1 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1721
Keverni keverhetsz, de csodát nem kell várni. Inkább csak gyéríteni tudod vele őket. Nem lesz valami látványos hatása.
Előzmény: Vebber (1720)
Vebber Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1720

Tisztelt fórumozók!

Ismét kérdezni szertnék. A Score+Mospilan 20SP permetlébe keverhetek-e Karate 2,5 WG-t? Azért szeretném beletenni mert a cserebogarakra tudomásom szerint a Mospilan nem jó, másrészt ebből van még itthon.

Köszönöm!

Mozo66 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1719
Hál'Istennek a jósolt idő nem egészen úgy alakult . Erről a Nyíregyházi éves időjárás előrejelző jutott eszembe ... ugye a fénymásolt papír . Ami lényegében jó volt , csak nem olyan , nem akkor , és nem ott volt az-az időjárás amit jelzett .... amúgy stimmelt . Amit biztosan megjósolt az az átlaghőmérséklet volt , nyáron mindig melegebbet jelzett mint télen .... ebben csalhatatlan volt .
Előzmény: Floo2 (1595)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1718

Végre volt egy kis eső , úgy 10 mm-re saccolom , bár van hogy a kertben több esik mint itt Pécsen . Jó érzékkel szórtam némi nitrogént a kajszikra tegnap délután , mert nagyon kell a lombnövekedés a nagy ....várható ..... termés miatt . 3 éve úgy jártam , hogy szintén tele volt gyümölccsel , és egy elk*rt permetezés miatt ( Dithane ... azóta száműztem ) kissé megperzseltem a leveleket , és leállt a hajtásnövekedés . Persze belejátszott a nagy termés is . Egyszerűen nem érlelte be a kajszit ( nagy részét ) a viszonylag kevés lomb miatt . Na ezt szeretném az idén elkerülni .
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1717
A " sima " trágya fogalma kissé ... nem egyértelmű . Van szerves trágya ami az állat fajtájától és az alom mibenlététől függ . Ezek közül gyakorlatilag bármi jó , de más a hatása mondjuk egy csirketrágyának , meg egy érett marha ( karám ) trágyának .

De gondolom műtrágyára gondoltál . Mivel tavasz közepe felé járunk ilyenkor a legcélszerűbb komplex anyagot használni , a legegyszerűbb a 3x15 % NPK , de ha egy kicsit több pénzt szánsz rá ( bár már ez sem olcsó ) akkor esetleg Volldünger , Ferticare vagy hasonló . A lényeg a Kálium túlsúlyon van , tehát ebből tartalmazza a legtöbbet . Aztán ősszel lehet adni némi Kálisót , az a leggazdaságosabb ...de azt már csak ősszel . Aztán ha háznál van akkor nagyon hatásos a nyári melegben a tápoldatos öntözgetés . Egy hordóba készíts vizet , oldj fel benne tápanyagot 0.3 %-os töménységben és ezzel öntözgesd , DE itt is mértéket kell tartani !!!!!!!
Előzmény: Prof.William (1715)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1716

Persze ..... értem én . Csak már úgy éreztem , hogy a sok bába közt lassan elvész a gyermek .
Prof.William Creative Commons License 2009.04.20 0 0 1715
A baracknak milyen tárgya lenne a legjobb? Nem lomb hanem sima trágya. A minénk kertben van és sajna eléggé körbe van rakva. Ilyen esztétikai kövekkel stb...

A kinti szilvák ebből a szempontból sokkal jobb helyzetben vannak ott lehet áni könnyen...

Ha trágyázás céljából fel akarom ásni akkor mekkora területet ássak fel a tözs körül? Fél/egy métert vagy többet? És hányszor kell megismételni?
ninovarga Creative Commons License 2009.04.20 0 0 1714
Szubjektíve írtad, de valóban objektív dolgok.
Nem hiszem, hogy bármi is "durvulna". A szakkönyvírók inkompetenciáját Te is minden bizonnyal minden nap érzékeled és naponta hússzor fölülbírálod.
A 30-50 éves fák példáit nem termesztéstechnológiaként értelmezem én sem. Ezeket biológiai-ökológiai példaként hozom fel. Ezek nem az árutermelő baracktermesztés referenciáit képezik, hanem egy adott körzet, talaj- és klímaadottságait bizonyítják, fajtájuktól, koruktól és kezelésüktől függetlenül.
A vadon termő fák példáit sem közvetlenül a piacra szánt gyümölcstermesztés megoldásaként hozom ide, csupán egy megfigyelői és kísérletezői megközelítésmódot próbáltam vele érzékeltetni, a kutatói magatartást és tevékenységet nem összekeverve a piaci igényű árutermelőivel.
Előzmény: Mozo66 (1712)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.20 0 0 1713
Nem durvul,csak mint írtad is mások a szempontok.Ettől még mindegyőtöknek igaza van.Igaz a legtöbb vevő a szemével vesz,de a rutinos a szájával.Nekem is van gyönyörű bordó fedőszínű,nagy őbarackom/a fajtáját nem tudom,még szegény apám ültette,majd érésidőben teszek fel róla képet,te talán beazonosítod/az íze meg...semmi,ennél a seszínű Mariska galaxisokkal jobb ízű.Szóval maradjunk annyiban ,hogy mindegyőnknek igaza van-a maga szempontjai szerint.
Előzmény: Mozo66 (1712)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.20 0 0 1712
Látom ... durvul ... a dolog . Itt beszéltek " tafrinarezisztenciáról " meg 50 éves élettartamról , meg derékvastagságú ágakról ... szép - szép , de ezek a termelésben lényegtelen dolgok . Persze ha valaki kiskertben 2 fát tart , lényeges lehet , hogy ne keljen permetezni , meg tápozni , mert úgy sem esznek róla barackot ... megveszik a teszkóban .

Szóval a szempontok kicsit sántítanak . Én közvetlen kapcsolatban vagyok a fogyasztóval és el sem hiszitek , hogy mennyire megváltoztak az igények , vásárlási szokások . Már írtam a Champion mindenhatóságáról ..... ugye ezt keresik egész évben , és mikor végre érik , ezt a fajtát nem lehet eladni , mert már a kisnyugdíjas mami is a jól szineződött lehetőleg gömb vagy lapított gömb formájú gyümölcsöt veszi csak meg . És 26-szor átnézi , nehogy egyetlen pötty is legyen valamelyiken , mert azt azonnal dobja vissza a ládába . Tehát ne arra ( én nem arra ) fokuszálok , hogy ne keljen permetezni , meg hogy 50 évig éljen , hanem a gyümölcs (áru ) legyen kifogástalan ... alakra , méretre , színre ...és akár ízre is , bár ez a legkevésbé fontos . Tehát ez az elsődleges cél . Hogy ezt ilyen pottyantott magoncokból hogy lehet összehozni , nem tudom , nekem is vannak ilyen fáim az udvarban , de piacra nem viszem , mert ugyan el lehet adni valamennyit , de annak a helyén ötször annyi Romestar-t tudok eladni .

Persze még egyszer mondom , mások a szempontok ha valaki kedvtelésből termeszt ( és kísérletez barackot , gyümölcsöt ) és más ha eladásra termel . Az "átlag " faültető kertjében úgy sem fog teremni az őszibarack ( vagy csak elvétve ) tehát a fogyasztásra szánt őszibarack zömét a nagy ... közepes ...esetleg kisebb termelők termelik , itt pedig érvényesülnek a fent felsorolt szempontok , miszerint az áru minősége a lényeg .

Ez csak így szubjektíve írtam ........ : )
ninovarga Creative Commons License 2009.04.20 0 0 1711
A mikroszaporított, sajátgyökerű fákról sem lehet nyilvánvalóan ilyen általánosító véleményt mondani. Attól tartok, hogy ezek a derék magyar szakemberek mindig a magyar extra meszes talajú (szerintük, őszibaracktermesztésre alkalmas) körzetek tapasztalatai alapján formálnak véleményt. Olasz tapasztalatok azt mutatják, hogy a sajátgyökerűek vegetációja szinte semmi eltérést nem mutat a magoncokétól. Persze a magyar "kiváló" körzetek talajához a mandulaalannyal van adaptálva az őszibarack. De ez egyben szakmai csőlátást eredményez, mivel talaj vonatkozásában ezek a helyek tulajdonképpen nem igazán valók őszibarackhoz, sokkal kevésbé, mint nagyon sok, az általuk teljesen figyelmen kívül hagyottak közül. Referenciaként történő alkalmazásuk pedig teljesen téves következtetésekhez vezet.
Előzmény: Flanell (1698)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.20 0 0 1710
Ezekről kellene pedig szemezni, természetesen az érvényes gyümölcsminőséget produkáló fajtákról.
Előzmény: Flanell (1700)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.20 0 0 1709
Tökéletesen igazad van. Tulajdonképpen ugyanazt mondod finomabban, mint amit én próbáltam nagyon tapintatosan megfogalmazni. Könnyen tanúsíthatod a korlátozottan fagytűrő gyümölcsfajokról szóló topicok tapasztalatai alapján, hogy a szakkönyv- és szakcikkírók csak és kizárólag hülyeségeket írtak. Miért lenne ez másképp az őszibarackkal kapcsolatban?
Előzmény: Törölt nick (1704)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.20 0 0 1708
Ismerve a szakkönyvírók elképesztő, siralmas-nevetséges tájékozatlanságát, szűklátókörűségét és tehetségtelenségét, a megjegyzés nem lep meg.
Az én körzetemben gyakori 30-50 éves őszibarackóriások kivétel nélkül őszi alanyon vannak. A talaj miatt a mandulaalanyon lévők 4-5 év alatt elpusztulnak.

Akkor hát, kedves tan- és szakkönyvírók hol, mikor és melyik alanyon hosszú- és melyiken rövid életű az őszibarack? Tessék már leereszkedni és körülnézni "vidéken", akár olyan vidéken is, amelyet tisztelettel őszibaracktermesztésre alkalmatlannak tetszettek nyilvánítani, úgy, hogy életükben meg sem fordultak ott!
Magyarország határai még Trianon ellenére is kissé odébb vannak Budaörs, Érd és Pest-szentlőrinc közigazgatási határánál.
Előzmény: Flanell (1698)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.20 0 0 1707
Ma elkezdtem ritkítani a Starcrest fajtát . Ezt már 2 éve nem kellett ritkítani , a fagy elvégezte . Most kb 20 perc alatt végzek egy fával kb a 3/4 -ét szedem le a bogyóknak .
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.20 0 0 1706
Na én is beszereztem egy kis folyékony "ganét",Folisolt vettem + Fitohorm Káliumot.Most kissé nyálkás az idő /azért eldönthetné,hogy vagy esik tisztességesen,vagy semmit,mert az ilyen orrcsöpögést utálom,ez csak fertőzés-csinálónak jó/,amint norm.idő lesz kapják a fák...meg egy újabb adag gomba+rovarölőt.
Jut eszembe hiányoltam a körtéimről a bundásbogarat...hát nem kellett volna,szerencsétlen Elstar almámon -végre az idén tömve van virággal- kismilliónyolcszázezer db-ot számoltam,aztán egy gyorsított manuális gyérítést végeztem köztük hirtelen támadt idegességemben.Tőlem jöhet a bundásbogár-ombudsman...
Előzmény: scsaba1 (1692)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.20 0 0 1705
Nagyon jól fogalmaztál .... nem fajtaspecifikus . Vannak kimondottan barackot evő rovarok és vannak akik csak időnként ...jobb híján ....eszegetik a barackot . Erre legjobb példám tavaly volt amikor a Redhavent meglepték a kukoricabogarak és csinos kis lukakat rágtak a gyümölcsbe .
Előzmény: Mom (1702)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!