Keresés

Részletes keresés

Beebite Creative Commons License 2001.06.21 0 0 981
Katus: Ha a B-betűs nevek tetszenek, akkor lehetne mondjuk Balázs, vagy esetlek Benedek:)

B.

Előzmény: Katus27 (980)
Katus27 Creative Commons License 2001.06.21 0 0 980
Sziasztok!

Nálunk a lánynév már megvan: Blanka Zoé, de a fiúnévvel még mindig gondunk van.
Segítséget kérek!!!! ( A vezetéknevünk:Stier)

Köszi
Sziasztok
Katus

E-ditke Creative Commons License 2001.06.21 0 0 979
Én pedig nemrég olvastam a 30-as évekbeli tiszazugi arzénes gyilkosságokról, és furcsa volt látni, hogy az egyik öregasszonyt Krisztinának hívták. Tudom, hogy ez nem egy új és modern név, és már a középkorban is használták Magyarországon, de Nektek nem egy mai fiatal lány képe ugrik be a Krisztináról? Nekem igen. :-)) Talán azért, mert csupa fiatal Krisztina ismerősöm van.
Előzmény: Ezüstke (974)
Beebite Creative Commons License 2001.06.20 0 0 978
egy 70-sok éves Mónika-sirt láttam, pedig azt hittem,ez "tök modern" név.

Ókori pun eredetű név, jelentése istennő.
De elég ha pl arra gondolsz, hogy Szt. Ágoston édesanyját hivták Mónikának (Ő Szt. Mónika), aki a XIII. sz-ban élt.
Szentek (és boldogok) neveit pedig azután minden korban elég gyakran adták, hiszen az egyház a XVII. sz. után sokáig csak ilyen nevekre keresztelt.

Bee, aki Mónika :)

Előzmény: Ezüstke (974)
bogyeszka Creative Commons License 2001.06.20 0 0 977
Fiúnév úgy néz ki igen (András Vilmos), lánynévnek talán a Dorina, s ehhez kéne egy második nevet találni. A Kinga sajnos nem tetszik a páromnak... :-(
Előzmény: Allia (975)
Lencsi Creative Commons License 2001.06.20 0 0 976
Lehet, hogy a többiek elmentek a temetőkbe jegyzetelni ;-)
Előzmény: Allia (975)
Allia Creative Commons License 2001.06.20 0 0 975
Megoldódtak a névadási problémák, hogy 10 napja senki nem néz ide?
Ezüstke Creative Commons License 2001.06.10 0 0 974
Legutóbb a temetőben lepődtem meg.
1. egy 70-sok éves Mónika-sirt láttam, pedig azt hittem,ez "tök modern" név.

2. X. Nárcisz és NÁRCISZNÉ sirját láttam!
Úgy tudtam, ez viszont a JÁcinttal ellentétben női név! Kerényi Nárcisz tévés időjós is nő...

Mindy

Előzmény: E-ditke (973)
E-ditke Creative Commons License 2001.06.09 0 0 973
Érdekes, hogy a Malvin név nem túl gyakori, én mégis ismertem 3-4 Malvint. :-) Boldogult nagymamám falujában a 10-es, 20-as években nagy divat lehetett ez a név. :-) De máshol nem hallottam, hogy valakit így hívnának (többek között a Nagymamámat is), csak abban a faluban...
Nagyapám testvére, aki ha élne, kb. 95-98 éves lenne, Zsanett volt. Igaz, akkor még Jeanette-nek írták. Hogy honnan szedték ezt a nevet egy eldugott kis faluban, azt nem tudom... :-))
Mámi Creative Commons License 2001.06.06 0 0 972
Ezekszerint szaladgálnak közöttünk Klotildok:) nem is gondoltam volna.

Nálunk szállóige az "ÓÓÓ, Drága Matild néni", ez talán vmi régi gyerekfilmből származik, vag ynem is tudom. Én személyesen ismertem 2 Matildot, Klotildot egyet sem:)

Előzmény: coquelicot (968)
Katus27 Creative Commons License 2001.06.05 0 0 971
Sziasztok!

Végre sikerült egy olyan lánynevet találnunk ami mindkettőnknek tetszik. Szóval ha Kismanó lányka lesz akkor Blanka Hannának fogják hívni. Viszont fiúnevünk még nincs. Bár igazándiból rá is érünk, hisz november még messze van. :)))

Sziasztok
Katus

Beebite Creative Commons License 2001.06.05 0 0 970
Az Etelka becézései közül olyan édes az Etus, nekem kislány koromban volt egy ilyen nevű barátnőm. Csak sokan a szomszédok-beli Etushoz társítják szegényt, és ettől ő valamiért szendved..:)
B.
Előzmény: Allia (969)
Allia Creative Commons License 2001.06.05 0 0 969
Valóban ritka az Eleonóra, de szép név. A párom édesanyjának is ez a neve. És az Etelkához mit szóltok (dédanyám neve)? Persze nekem az Izabell és a Lili a mániám. :-) Fiú nevekből mik voltak a múlt századfordulón a divatosak vajon? Vagy most csak lány nevekre utazunk? Fiúból nagyon szeretem a Zsigmondot, és az Andrást.
Előzmény: iceberg (956)
coquelicot Creative Commons License 2001.06.04 0 0 968
a klotild névről jutott eszembe, hogy egy kollégám kislányának az óvónénijét így hívják, és egyszer ment apa a kislányáért, egy másik kislány, egy csoporttársa meg ott ült a padon elgondolkodva (4 éves körüli)
kijött az óvónéni (klotild), és megkérdezte tőle, hogy mi a baj.
erre a kislány válaszként sóhajtott egy nagyot, és csak annyit mondott, hogy

- hmmm, nehéz az élet, klotild!

szólás lett belőle, gyakran idéztük, amikor vmin elgondolkodtunk

egyébként elég fura hangzása van ennek a névnek, nem igen nevezném így a gyermekemet ...

üdv.:
coquelicot

Előzmény: Mámi (962)
Maminti Creative Commons License 2001.06.03 0 0 967
Igy jár az, aki egyszerre csak egy hozzászólást olvas el! :))) Jól feltaláltam a spanyol viaszt...
Előzmény: Lovászi (961)
Maminti Creative Commons License 2001.06.03 0 0 966
Ha jól emlékszem, figura etimologica, de azért mérget ne vegyél rá... :))
Előzmény: Beebite (960)
Beebite Creative Commons License 2001.06.03 0 0 965
Most nehogy azt mondd, hogy nem tudod, mik az élettudományok:)
Leginkább a biológia:)
Én főleg biokémiával élettannal és szaporodásbiologiával foglalkoztam:)
Egyébként környezettudomány néven középiskolai tanári szak, sz'al kollegák is vagyunk;)

Bee a fő offoló:)

Előzmény: Lovászi (964)
Lovászi Creative Commons License 2001.06.03 0 0 964
Élettudomány...hm... ez olyan, mint az életművész, csak tudományos megalapozottsággal? ;-)))

T.

Előzmény: Beebite (963)
Beebite Creative Commons License 2001.06.03 0 0 963
Timea: köszönöm köszönöm, erre gondoltam:)
Ha kémia kell, környezetmérnökség vagy élettudomány, csak szólj:))))))))))))

Bee

Előzmény: Lovászi (961)
Mámi Creative Commons License 2001.06.03 0 0 962
Klotild napja van, ismer valaki Klotildot?
Lovászi Creative Commons License 2001.06.03 0 0 961
Bocsi, Beebite, de az általad említett pl.-ák momentán nem a többszörös alliterációra jók. Ezt úgy hívják, hogy figura etimologica, vagyis ugyanannak a szótőnek különféle ragozott alakjait teszi egymás mellé a költő, így ugyanaz a szótő nyilván ugyanazzal a betűvel kezdődik…
Az általad említett 2. példa egyébként helyesen: világnak világa, virágnak virága, keservesen kínzatol, stb. (Ómagyar Mária-siralom)
A többszörös alliteráció csak akkor lehet, ha nem azonos a szótő, de az egymás utáni szavak ugyanazzal a betűvel kezdődnek, pl: "Ó kancsók kincse drága kincs, kincsek kancsója csókedény."
(itt van külső és belső alliteráció is), de inkább hagyjuk...

Tímea (a magyar szakos)
Előzmény: Beebite (960)
Beebite Creative Commons License 2001.06.02 0 0 960
Editke: a többszörös alliteráció a legnagyobb művészet:) Szerintem egyébként szépen csenghet igy egy név..:) Bár a tietek az angélával, hmm..hm.. nem rossz:))

okos irodalomtudosok juttassák már eszembe hogy is nevezik a többszörös alliterációt igaziból:) Emléxem, hogy a halálank halálával halsz, meg a virag vilagom volt rá a plda az irodalom könyvben..:) A sok műszaki emg természetttudomány közt elkorcsosul az agyam...:))

Bee

Előzmény: E-ditke (955)
snoepjes Creative Commons License 2001.06.02 0 0 959

Az Angéla is nagyon szép, de erről jut eszembe az Angelika, szerintetek?

Beebite Creative Commons License 2001.06.02 0 0 958
Nekem van egy Eleonora nevű unokatestvérem, Lencsinek becézik, és nagyon aranyos:))

B.

Előzmény: iceberg (956)
Faxni Creative Commons License 2001.06.01 0 0 957
A napokban láttam 1 nevet, Nagy Őszike Csenge
Még most sem tudom, egyik pillanatban nagyon tetszik aztán meg nem aztán megint. Végülis asszem tetszik. Az Őszike tuti, ha meg felnőtt lesz és nem stimm, akkor Csenge.
F.
iceberg Creative Commons License 2001.06.01 0 0 956
Az Angéláról eszembe jutott egy ikerpár,őket hívják úgy,hogy Angéla és Ida.
Nekem az Ida is nagyon tetszik.(Különösen Gárdonyi óta)

Az én nagyanyámat -ha már a század elejei neveknél tartunk -viszont Teréznek keresztelték,
manapság ezzel a névvel sem lehet találkozni.

Na és még egy.
Eleonóra.
(904-ből...:))

Előzmény: Lujza71 (952)
E-ditke Creative Commons License 2001.06.01 0 0 955
Lujzi: az Angéláról nekem nagyon-nagyon kellemes emlékeim vannak (ismerek egy gyönyörű kis Angit), ráadásul milyen szép jelentése van :-)) Ha egyszer eljutunk mi is "addig", elgondolkozom majd rajta... bár mégsem, mert nem illik a vezetéknévhez, az is A betűs, ráadásul a második "n" is stimmel :-)
Előzmény: Lujza71 (952)
tamara Creative Commons License 2001.05.31 0 0 954
Sziasztok,

mi visszanéztük a családfát, hogy mit adtak néhány száz éve az ősök a csemetéknek.

Az egyik lánynév nagyon teccet, csak nem megy a vezetéknevünkhöz. Ez volt a Rozina.

Aztán találtunk egy fiúnevet is, és a férjem gyakran hajtogatta, hogy ha fiunk lesz Ferdinánd Ernest lesz majd a neve. Szerencsére lány lett.

üdv. t.

szilvasgomboc Creative Commons License 2001.05.31 0 0 953
Lujzi: ha lányunk lett volna, akkor gondolkoztunk így: Anna Angéla. A sógornőm szeretné az Annát, így ezt kilőttük..
Lujza71 Creative Commons License 2001.05.31 0 0 952
Sziasztok

Mit szóltok az Angélához?
Régies de szerintem kár volt elfelejteni.

Lujzi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!