Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2009.04.22 0 0 1739
Ez szerintem nem az a tafrina, ami a leveleket pöndörgeti, hanem egy másik, ami leggyakrabban a szilvafélék (meg néha őszibarack) gyümölcsét torzítja.
Előzmény: kardhal01 (1732)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.22 0 0 1738
Érdekes . Itt nálunk is most kezd a " biofákon " belendülni a moníliás égelhalás . Nálam is láttam néhány esetet , de nem jelentős .
Előzmény: ninovarga (1737)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.22 0 0 1737
Biokajszi és biocseresznye
ninovarga Creative Commons License 2009.04.22 0 0 1736
Morsiani51
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.22 0 0 1735
Hát , nem ritkítom , elég lesz az őszivel megbirkózni . Szerencsére nem általános ez a tömegnyomor , most dobálják le magukról a felesleget , de azért rendesen tele vannak a fák . Ceglédi óriás , Piroska , Harcot , Orange red , Szegedi mammut , Magyar C235, Bergeron , Pannónia , Hargrand ..... meg még pár fajta . A Sylred-re én is beneveznék ... .
Előzmény: Törölt nick (1730)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.22 0 0 1734
Tafrina a virágokon . Nekem is van néhány nektarinon , és nem feltétlen kell a lombozatnak is betegnek lennie . Szóval érdekes volt az idei tavaszkezdet , hogy nem a lombozat hanem a virág volt fogékony állapotban .

Természetesen le kellene tördelni ezeket a virágokat , hogy ne csúfkodjanak , meg ne fertőzzenek tovább .... habár nálam már talán megállt a dolog .
Előzmény: kardhal01 (1732)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.22 0 0 1733
.... : ) .... ezek már nem a virágok , csak a virágpárta . Amúgy olyan a virágja mint a springcresté , nagy szirmú rózsavirág .
Előzmény: Törölt nick (1729)
kardhal01 Creative Commons License 2009.04.22 0 0 1732
A nektarinon találtam ezeket az eldeformálódott virágokat. A fán egyébként tafrina nem tapasztalható. Ki tudja mi lehet ez?
Vebber Creative Commons License 2009.04.22 0 0 1731
Végül külön kevertem Score+Mospilan keveréket a levéltetűre hajlamos fákra, és külön Score+Karate azokra amit most ellepett a cserebogár had. Mind egy szálig lehulltak a fákról.
Előzmény: Vebber (1720)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1730
Ezeket ritkítod majd ? mellesleg milyen fajták ?
Úgy néz ki az enyémek is szépen hoznak majd,most a nagyon korai Harmatot sem vitte el semmi.Arra azért kíváncsi leszek,hogyha az Orangered ill. a Sylred is terem akkor is ez lesz-e a legkorábbi.
Előzmény: Mozo66 (1723)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1729
Szépek a fáid,a Starcrestnek/nekem nincs/ nagyon érdekes virágai vannak.
Előzmény: Mozo66 (1724)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1728
Itt tényleg csak " kis" eső volt,amikor anyut felhívtam,hogy mennyi víz van a hordóban /amíg nem fóliázom ki a ciszternának szánt gödröt addig hordókban fogok fel némi esővizet / kinevetett...szóval ennyi volt...pedig nagyon kellene,főleg az új telepítésnek.
Előzmény: Mozo66 (1718)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1727
Hát a kertben a csapadék nem nagy eresztés volt , délutánra felszáradt . Annyi előnye van , hogy felfrissíti a lombozatot . A talajt nem áztatta át .
Előzmény: ninovarga (1722)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1726

A fotók .
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1725
A tavalyi telepítés .
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1724

Starcrest , ezt ritkítom most . Romestar . Genadix 4 , gyönyörű erős lombja van . Primerose , ezen a legfejlettebbek a gyümölcsök . Érdekes módon tavaly nem volt annyira korai , a Springtime után ért , az idén valószínűleg megelőzi majd .
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1723

Így néz ki a kajszim . Eddig jó .
ninovarga Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1722
Úgy gondolom, hogy a Dél-Dunántúl ezzel a mostani csapadékkal valóban inkább kegyeltnek minősíthető, mint sújtottnak, nem úgy, mintha ez a virágzások kellős közepén lett volna.
Az eltérések Pécs belterülete és a környező "vidék" klímája tekintetében pedig még nem is annyira a csapadékban, mint a hőmérsékletekben mutatkoznak meg inkább. Abban gyakran még a köszönő viszony szintjét sem érik el.
Előzmény: Mozo66 (1718)
scsaba1 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1721
Keverni keverhetsz, de csodát nem kell várni. Inkább csak gyéríteni tudod vele őket. Nem lesz valami látványos hatása.
Előzmény: Vebber (1720)
Vebber Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1720

Tisztelt fórumozók!

Ismét kérdezni szertnék. A Score+Mospilan 20SP permetlébe keverhetek-e Karate 2,5 WG-t? Azért szeretném beletenni mert a cserebogarakra tudomásom szerint a Mospilan nem jó, másrészt ebből van még itthon.

Köszönöm!

Mozo66 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1719
Hál'Istennek a jósolt idő nem egészen úgy alakult . Erről a Nyíregyházi éves időjárás előrejelző jutott eszembe ... ugye a fénymásolt papír . Ami lényegében jó volt , csak nem olyan , nem akkor , és nem ott volt az-az időjárás amit jelzett .... amúgy stimmelt . Amit biztosan megjósolt az az átlaghőmérséklet volt , nyáron mindig melegebbet jelzett mint télen .... ebben csalhatatlan volt .
Előzmény: Floo2 (1595)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1718

Végre volt egy kis eső , úgy 10 mm-re saccolom , bár van hogy a kertben több esik mint itt Pécsen . Jó érzékkel szórtam némi nitrogént a kajszikra tegnap délután , mert nagyon kell a lombnövekedés a nagy ....várható ..... termés miatt . 3 éve úgy jártam , hogy szintén tele volt gyümölccsel , és egy elk*rt permetezés miatt ( Dithane ... azóta száműztem ) kissé megperzseltem a leveleket , és leállt a hajtásnövekedés . Persze belejátszott a nagy termés is . Egyszerűen nem érlelte be a kajszit ( nagy részét ) a viszonylag kevés lomb miatt . Na ezt szeretném az idén elkerülni .
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1717
A " sima " trágya fogalma kissé ... nem egyértelmű . Van szerves trágya ami az állat fajtájától és az alom mibenlététől függ . Ezek közül gyakorlatilag bármi jó , de más a hatása mondjuk egy csirketrágyának , meg egy érett marha ( karám ) trágyának .

De gondolom műtrágyára gondoltál . Mivel tavasz közepe felé járunk ilyenkor a legcélszerűbb komplex anyagot használni , a legegyszerűbb a 3x15 % NPK , de ha egy kicsit több pénzt szánsz rá ( bár már ez sem olcsó ) akkor esetleg Volldünger , Ferticare vagy hasonló . A lényeg a Kálium túlsúlyon van , tehát ebből tartalmazza a legtöbbet . Aztán ősszel lehet adni némi Kálisót , az a leggazdaságosabb ...de azt már csak ősszel . Aztán ha háznál van akkor nagyon hatásos a nyári melegben a tápoldatos öntözgetés . Egy hordóba készíts vizet , oldj fel benne tápanyagot 0.3 %-os töménységben és ezzel öntözgesd , DE itt is mértéket kell tartani !!!!!!!
Előzmény: Prof.William (1715)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 1716

Persze ..... értem én . Csak már úgy éreztem , hogy a sok bába közt lassan elvész a gyermek .
Prof.William Creative Commons License 2009.04.20 0 0 1715
A baracknak milyen tárgya lenne a legjobb? Nem lomb hanem sima trágya. A minénk kertben van és sajna eléggé körbe van rakva. Ilyen esztétikai kövekkel stb...

A kinti szilvák ebből a szempontból sokkal jobb helyzetben vannak ott lehet áni könnyen...

Ha trágyázás céljából fel akarom ásni akkor mekkora területet ássak fel a tözs körül? Fél/egy métert vagy többet? És hányszor kell megismételni?
ninovarga Creative Commons License 2009.04.20 0 0 1714
Szubjektíve írtad, de valóban objektív dolgok.
Nem hiszem, hogy bármi is "durvulna". A szakkönyvírók inkompetenciáját Te is minden bizonnyal minden nap érzékeled és naponta hússzor fölülbírálod.
A 30-50 éves fák példáit nem termesztéstechnológiaként értelmezem én sem. Ezeket biológiai-ökológiai példaként hozom fel. Ezek nem az árutermelő baracktermesztés referenciáit képezik, hanem egy adott körzet, talaj- és klímaadottságait bizonyítják, fajtájuktól, koruktól és kezelésüktől függetlenül.
A vadon termő fák példáit sem közvetlenül a piacra szánt gyümölcstermesztés megoldásaként hozom ide, csupán egy megfigyelői és kísérletezői megközelítésmódot próbáltam vele érzékeltetni, a kutatói magatartást és tevékenységet nem összekeverve a piaci igényű árutermelőivel.
Előzmény: Mozo66 (1712)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.20 0 0 1713
Nem durvul,csak mint írtad is mások a szempontok.Ettől még mindegyőtöknek igaza van.Igaz a legtöbb vevő a szemével vesz,de a rutinos a szájával.Nekem is van gyönyörű bordó fedőszínű,nagy őbarackom/a fajtáját nem tudom,még szegény apám ültette,majd érésidőben teszek fel róla képet,te talán beazonosítod/az íze meg...semmi,ennél a seszínű Mariska galaxisokkal jobb ízű.Szóval maradjunk annyiban ,hogy mindegyőnknek igaza van-a maga szempontjai szerint.
Előzmény: Mozo66 (1712)
Mozo66 Creative Commons License 2009.04.20 0 0 1712
Látom ... durvul ... a dolog . Itt beszéltek " tafrinarezisztenciáról " meg 50 éves élettartamról , meg derékvastagságú ágakról ... szép - szép , de ezek a termelésben lényegtelen dolgok . Persze ha valaki kiskertben 2 fát tart , lényeges lehet , hogy ne keljen permetezni , meg tápozni , mert úgy sem esznek róla barackot ... megveszik a teszkóban .

Szóval a szempontok kicsit sántítanak . Én közvetlen kapcsolatban vagyok a fogyasztóval és el sem hiszitek , hogy mennyire megváltoztak az igények , vásárlási szokások . Már írtam a Champion mindenhatóságáról ..... ugye ezt keresik egész évben , és mikor végre érik , ezt a fajtát nem lehet eladni , mert már a kisnyugdíjas mami is a jól szineződött lehetőleg gömb vagy lapított gömb formájú gyümölcsöt veszi csak meg . És 26-szor átnézi , nehogy egyetlen pötty is legyen valamelyiken , mert azt azonnal dobja vissza a ládába . Tehát ne arra ( én nem arra ) fokuszálok , hogy ne keljen permetezni , meg hogy 50 évig éljen , hanem a gyümölcs (áru ) legyen kifogástalan ... alakra , méretre , színre ...és akár ízre is , bár ez a legkevésbé fontos . Tehát ez az elsődleges cél . Hogy ezt ilyen pottyantott magoncokból hogy lehet összehozni , nem tudom , nekem is vannak ilyen fáim az udvarban , de piacra nem viszem , mert ugyan el lehet adni valamennyit , de annak a helyén ötször annyi Romestar-t tudok eladni .

Persze még egyszer mondom , mások a szempontok ha valaki kedvtelésből termeszt ( és kísérletez barackot , gyümölcsöt ) és más ha eladásra termel . Az "átlag " faültető kertjében úgy sem fog teremni az őszibarack ( vagy csak elvétve ) tehát a fogyasztásra szánt őszibarack zömét a nagy ... közepes ...esetleg kisebb termelők termelik , itt pedig érvényesülnek a fent felsorolt szempontok , miszerint az áru minősége a lényeg .

Ez csak így szubjektíve írtam ........ : )
ninovarga Creative Commons License 2009.04.20 0 0 1711
A mikroszaporított, sajátgyökerű fákról sem lehet nyilvánvalóan ilyen általánosító véleményt mondani. Attól tartok, hogy ezek a derék magyar szakemberek mindig a magyar extra meszes talajú (szerintük, őszibaracktermesztésre alkalmas) körzetek tapasztalatai alapján formálnak véleményt. Olasz tapasztalatok azt mutatják, hogy a sajátgyökerűek vegetációja szinte semmi eltérést nem mutat a magoncokétól. Persze a magyar "kiváló" körzetek talajához a mandulaalannyal van adaptálva az őszibarack. De ez egyben szakmai csőlátást eredményez, mivel talaj vonatkozásában ezek a helyek tulajdonképpen nem igazán valók őszibarackhoz, sokkal kevésbé, mint nagyon sok, az általuk teljesen figyelmen kívül hagyottak közül. Referenciaként történő alkalmazásuk pedig teljesen téves következtetésekhez vezet.
Előzmény: Flanell (1698)
ninovarga Creative Commons License 2009.04.20 0 0 1710
Ezekről kellene pedig szemezni, természetesen az érvényes gyümölcsminőséget produkáló fajtákról.
Előzmény: Flanell (1700)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!