Évtizedek óta saját magam szaporítom, oltom, szemezem a szőlőimet, gyümölcseimet, de két éve nem bírok a Husos sommal!?
Próbáltam veresgyűrű som alanyba oltani, szemezni és egyik sem eredt meg. Próbáljam meg a vesszőjét meghajtatni, más alannyal próbálkozni, vagy mit javasoltok?
Van egyébként egy már termő fám, arról akarnék másik fákat, de eddig kudarcba fulladt a dolog.
Szerintem mindkettőtök rossz szótárt lapozott. A telepítés nem az egyetlen növényegyedre vonatkozó fogalom, hanem egy területen valamely évelő, teljes növénykultúra létrehozásának folyamata. Ráadásul olyan területen, ahol az addig legalább időlegesen nem élt.
Szőlő esetén takarja a tereprendezés, talajelőkészítés, támrendszer létrehozás folyamatát is. És persze ezen belül az egyes növényegyedek adott helyre történő odajuttatását is, ami történhet dugvaányozással is, gyökeres vessző ültetésével is, és (persze elméletileg) magvetéssel is. Az ültetés, dugványozás nem csak a telepítéshez, hanem pótláshoz, felújításhoz is tartozhatnak.
-Nem akarok kukacoskodni. A sima vesszővel -melyeknek, joggal örülhetsz- történő szaporítás, valóban a fás dugványozási módok közé sorolható, de a szőlőt inkább telepítjük, ültetjük.
Szóval nincs vele semmi gond, még a fülem sem hasogassa, csak a szemem báncsa. (hihi)
Gyökeres szőlőt én ősszel szoktam ültetni 100% eredménnyel, de van aki tavasszal ültet.
Ültetés előtt tehetsz a gödörbe érett istállótrágyát, de akkor annyival mélyebbre kell ásni és a trágyát lefedni egy réteg földdel és ledöngölni.
Ültetésnél fontos, hogy a gyökereknél jól be legyen döngölve a talaj, aztán beborítasz egy veder vizet, amikor elitta a föld betemeted a szárát is, itt már nem kell annyira döngölni. Visszavágod 2 szemre és amikor a hajtások 5-6 centisek lesznek az egyiket kikötöd karóhoz a másikat meg kitöröd. Locsolni szerintem nem kell minden nap, de ha locsolod ne hideg kútvízzel locsold hanem napon melegedett állott vízzel.
Én a dugványokat nem szoktam bekenni semmivel, csak felkupacolom, viszont oltványok kezeléséhez egyértelműen legjobbnak találtam a Fagélt. Ez vizes alapú, nem károsítja a rügyeket, mint az alkoholos sebkezelők, és egy gumiszerű filmréteget képez a bevont felületen. Szükség esetén dupla mennyiségű vízzel hígítható, nagyon sokra elég egy 120 ml-es kis dobozka is.
Ha haladósra akarjuk venni, akkor egy kiselejtezett fogkefével elég gyorsan végig lehet kenni az oltványokat, vagy nagy mennyiségnél egy collos ecsettel.
Pár napja néztem a Eurosporton francia országúti biciglizést, amerre csak elhaladtak, mindenfelé ilyen 1 méter magas kordonos valami volt, mint itt a linkeden. Csak tippeltem, hogy szőlő lehet, még soha nem láttam ilyen művelésmódot.
Ha igaz amit írtál és öntözted rendszeresen, akkor nem száradhatott ki.
Amennyiben előtte is szőlő volt a területen, lehet, hogy talajuntság lépett fel. Ilyenkor 2-3 évet várni kell az új telepítéssel és mást kell termeszteni a területen.
A gondozáshoz a rendszeres permetezés is hozzátartozik, nem csak a termő szőlőt kell védeni. A leírásod alapján akár a peronoszpóra is elvihette a szőlődet. Lehet, hogy nem immunis homokon van a terület és a filoxéra is közrejátszik.
Az a tény, hogy csak direkttermők maradtak meg a területen ezekre a dolgokra utalnak.
Egy hozzászólásban olvastam kb én is ugyan így csináltam, kivéve a bakhátat és a viaszozást. Ennek ellenére a szőlő szépen kihajtott, de sajnos nyár középén a nagy melegben tönkre ment, ha ezt kibirta már a következő évben nem hajtott ki.
Próbálkoztam már konténeres, gyökeres és dugványozásos ültetéssel is.
A kertünk homokos, rendszeresen ( minden nap ) öntöztem korán reggel.
Mit csináljak, hogy az első évet túl élje a telepítés. 3 éve rengeteg szőlőt elültettem 2 db direkt termő fogta meg. A válasz sürgős lenne mivel gyökeres szőlőt vettem és szeretném elültetni.
Szerintem a gyertyaviasz a legegyszerűbb. Magas vagdalthúsos doboz a gáztűzhelyre (akinek nincs hordozható gázlámpája) halottak napi összeszedett mécsesekből maradvány bele, vesszők a kézbe, és ha olvadt a viasz, belemárt. Semmi baja nem lesz a vesszőnek tőle, viszont tökéletesen zár. Én a rózsát is meg szoktam csurgatni metszés után, egy centit sem szárad vissza a vessző.
Megkaptam a fantasztikus csemegeszőlő vesszőket, nagyon szépen köszönöm! Hihetetlenül profin csomagoltál és szép erősek a vesszők! Nagy örömet szereztél nekem. Még ma eldugványozom őket és remélem, hogy nagy százalékuk meggyökerezik majd. Hétfőn küldök Csókaszőlő vesszőket, remélem örömed telik majd bennük.
Az olaj és a zsírszerű anyagok nem jók rá, mert beszivárognak a rügyekbe és tönkreteszik. Keményebb anyagok alacsony olvadásponttal a jók pl, paraffin és viasz. Bitumen szintén nem jó.
Igen, ez az elhalt szölőtőke élő gyökérzetéből kihajtott vesszők, több méter hosszúak, csak el kell őket darabolni. Ha érdekel írd meg az email címemre hová küldjem!
Ha az alanyvessző alatt jelen esetben a vadszőlőt érti/érted, akkor szerintem tökéletes lenne jelen pillanatban az is, legalább 10 helyre telefonáltam a mai napon és minimum ugyanennyi e-mail-t is írtam a héten, de mindenhol eladták már. (kell nekem későn "kapcsolni").
nincs véletlenül valakinek fölösleges 200 db szőlő alanyvesszője? Cserébe nem tudok sok mindent felajánlani, esetleg kékoportó és chardonnay vesszőket, ugyanakkor hajlandó vagyok megvásárolni a vesszőket.
Viasz sem kell hozzá csak egy félbevágott pet palack.
Egy 4 - 5 szemes alvó szőlővesszőt ledugsz a földbe, csak egy szem maradjon kint a föld felett kb 5 cm-re. Meglocsolod és lefeded a félbevágott pet palackkal.