Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ez miért jó, nem tudom . Mikor 1999 falura , vagyis jobban mondva tanyára költöztem , én mint városi gyerek , csak paslogtam . Mi az hogy ( gombásitani ) meg hogy fejel lefelé rakjam a földbe . Azt hittem hogy ba@gatnak . De aztán láttam, hogy itt a faluba volt olyan gazda aki 3x3 as gödröt ásott , 60 cm mélyen , és telerakta veszővel. Ez abba az időbe azért volt jó ,mert telepitésnél , oltványt , vagy saját gyökeres vesszőt lehetett telepiteni . Vagy a harmadik alternativa , (saját )veszőt gombásitani . Ezt fogadták el a támogatásoknál is . Sima vesszőt nem lehetett telepiteni , mint ahogy most sem .
Elnézés a hejesirási hibákért , de nincsen hosszú i betű ezen a tasztatúrán .
Valamit tisztázzunk: a vessző végén nem "gombásodás" van, hanem sejtburjánzás, vagyis kallusz, és gyökérkezdemény. Azért rakta fordítva a földbe, mert a talaj felső rétege magasabb hőmérsékletű mint az alsó, és a kalluszosodás gyorsabban beindulhatott.Ezt segítette elő még a fólia takarás is.
Édeske1, mi Woodruff- al a szakmai részt kiértékeltük privátban,csak a lényegre kell oda figyelni, az pedig a beltartalom, olyan veszővel kell bajlódni minek ,vastagabb a húsa mint a bele, mert kellő mennyiségű üzemanyag nélkül csalódások érhetnek, nem beszélve a szemek kiszedését is. Jobb helyeken elég Májusban a veszőt a helyére tenni , a többit az ÚR elvégzi.
Ezt a módszert még pár éve telepitésnél elfogadták , hogy gyökeres vesző helyet a saját vesződet ki gombáztattad , most már sajnos nem . Meg csináltuk a veszőket , viztartályos traktor ment elő , rajta 2-4 slag , viz fúróval .
Az nincsen semmibe , azt úgy nevezik hogy gombásodás . Fogjuk a szőlő kévéket és forditva , tehát az alját tesszük felfelé. Jól beiszapoljuk , letakarjuk fóliával és 1-2 hét alatt kifog úgy gombásodni. Aztán normálisan , vagyis lefelé a földbe rakjuk , vizes fúrással . Be iszapolással .
Sándor Tiszteletes,de az erkölcsi tőke az ott van ha nem is látszik, ez" bőven megszokott térülni", igaz nem mindig azonnal, sokszor elmegyünk az értékek mellet és később csodálkozunk rá, Pld van egy Favorit tőkém a hegyen a borszőlők között, haza hoztam az udvarra lugasnak, most hogy Júli- 15 -20 között már eszek róla, felértékelődött a szememben, Egy másik téma, a Lengyel oltványosnál láttam a" Reform"csemege szőlő fajtátt, ami a hazai kínálatban a legkorábban érő , megelőzi a Csabagyöngyét majd egy héttel , nicsak -nicsak nálunk nem is ismerjük, mások meg felkapják,van ez így. Ez már meg van Szőlőszem-nek is tőlem.Sok fajta nem kerül bevezetésre csak a" szőlésztársadalom" adja körbe körbe, az újfajták is így lesznek elterjedve, vannak ilyen"Wordukok" Szőlőszemek" megszállottak ezek viszik előrébb a szekeret. A Reform Kecskeméti fajta ,egy Tolna megyéből származó kutató borszőlőnek nemesítette, de koraisága miatt lett feltűnő.
Azért látszik,hogy ez egy hatalmas fürt lenne .De felűről végig vissza van csipkedve, szerintem még a bogyószám is meg van számolva, úgyhogy nem kis munka áll mögötte mikorra a boltok pultjára kerül.
Azért mindenki nézzen önmagába.
Minél nehezebben tudsz hozzájutni egy különlegesebb fajtához,az annál értékesebb lesz számodra, és óvod véded.
Ha nekem egy ilyen fajtám lenne.menyibe kerülne róla egy oltvány?
Nem véletlenül van az,ha mégis egy új fajtát árul egy orosz vagy ukrán faiskola, annak az új fajtának az ára, akár ötszöröse is lehet egy régebbi fajtához képest.
Egy olyan régebbi fajtához képest ,ami sokak számára hazánkban elérhetetlennek tűnik.
Miért is?
Mert nem érdeke,hogy bárki hozzájusson,ha mégis akkor pedig igenis fizesse meg.
Ha valaki mégis hozzájut egy különlegesebb új fajtához, amit arany árban árultak, meggondolja akár kétszer is,hogy később,adja e ezt tovább bárkinek is.
Vagy csak annak aki megérdemli.
Nem véletlenül kell Magyarországon egy új fajtára,húsz harminc évig várni,mikorra törzskönyvezik,és az oltványosok ára akár egységes is lehet.
Olyan nincs hogy tökéletes íz! Nem mindenkinek egyforma az ízlése. Ha pl valaki csak a muskotályos ízűeket szereti, vagy éppen azokat nem szereti akkor ez mind2 igényt kielégíti?
Elhisszük h szép és jó is, drága is. A sznoboknak van mire költeni.
Végezetül: Minden annyit ér amennyit fizetnek érte.
Én még nem kóstoltam a Ruby Romant, valószínű nem is fogom soha, de több olyan fajta van, ami 20 gr.súlyú, 18 %-os cukor, és rózsaszín, vagy piros színű. Itt talán az ízt kellett megfizetni bogyónként 30 dollárért. A gazdag bolond vegye meg, és dicsekedjen el vele, engem ku...a hidegen hagy.
Amúgy a 14 év még kevés is egy fajta elöállításához. Csak a vírusmentes törzsanyag elöállítása 20 év, és akkor még nem beszéltünk a termelési szelekcióról.
Japánban, termesztik, a legdrágább szőlőfajtát a "Ruby Roman" Ez a szőlőfajta annyira drága, hogy egy szőlő szemmet eladtak a hihetetlen áron közel 30 $ ...
Ez a legdrágább szőlőfajta, hogy a "római Rubin" találták fel a japánok és ez piros , pin.pong labda nagyságú ,de lehet nagyobb is .!
Annak érdekében, hogy ki fejlesszék a legdrágább fajtát a világon, és extra minőségű a szőlőt, a japánoknak kellett hihetetlen közel 14 éves befektetési és tenyésztési idő.
Roman Rubin szőlőt eladásakor néhány évvel ezelőtt éppen 2008 augusztusában 910 $ 700 gramm, vagy mintegy 30$
Ez ugyanaz a 2008-ban egy újabb szőlő "Roman Rubin" törte meg a rekordot, és a legdrágább fajta szőlő a világon! A (árverésen) megdöbbentő összeg 6400 $, és így megkapta a címet legdrágább szőlő! Bár ez a rekordot állítottak 2008 még eddig nem dőlt meg. Minden egyes darab római Rubina súlya 20 gramm, és cseresznye színű, cukortartalma körülbelül 18% -os. Ez a különleges fajta szőlő ügyesen megtervezett és minden fürt ára mintegy 255 dollárt
"Ez talán a legdrágább szőlő a világon, de az íze is tökéletes. Rubi újszerű édes, de üdítő változatosság, tökéletesen kiegyensúlyozott íz", mondta Hirofumi Isu a japán mezőgazdasági minisztérium.
én azenyémeket 12-13 éve nem oltottam sehová,csak szétültettem őket.Valamelyik csak 10 év múlva kezdett el teremni,valamelyik még akkor sem.Valószinűleg oltással hamarabb termőre fordulnak.
Tényleg jó móka,mert nagyon szép új fajtákhoz lehet jutni,csak hosszú türelemre van szükség.
Talán valamelyik még az anyafajtához nagyon hasonlítani fog.
Számíts arra,hogy szinte ahány mag,annyi féle termés alak,íz,szín,levélalak,rezisztencia,kényesség.....