Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Remélem nem tett nagy kárt a pici kajszikban az éjszakai hideg Az összes fám elvirágzott, a magyar kajszi, orangered kiválóan, a bergeron, gönczi jól kötött, a rózsakajszi felesen. A harcotot nem látom jól, meg csak pár szem.
Kikelt a 120 db elvetett barackmagból néhány, rendesen meglepődtem (gondolom a többi majd később). Majd segítségeteket kérem, mit tegyek vele, egyelőre óvatosan permetezem, meg óvom.
Meg a Cegledi Oriason is van boven kiskajszi, ez a korai fajtam porozza.... meg a Goncin.... levelfejlettseg azonos a kis kajszik merete az kulombozo.... ez a ket fajtam szarmazik Magyarorszagrol :)
Es nagyon hatasos a vakondodkok ellen is :)... persze kisebb kivitelben.... kikaparod a jaratat majd bele hejezed a csapdat (nalunk tornek hivjak).... es megfogja.... nekem mindig vannak pakolva foleg a foliaba es a kiskertben is.... minden evben fogok 8-at 10-et.... :)
Látom hatásos a módszer !Érdekes egy csapda,még nem láttam ilyet.Igaz itt nálunk nincs ilyen kártevő,de ha lenne elkérném a szerkezet megépítéséhez szükséges dokumentumokat.
Nem emlékszem, hogy ezen vagy az őszibarack -on volt szó a "bundásbogárról"...
Tegnap azzal beszélgettem, aki "bogrász professzor"...
A véleménye: bundásbogár a pitypang (gyermeklácfű) virágját kedveli, de ha nem talál mást, akkor más virágot eszik "szegény"...
Ebből két dolog következik, vagy hagyjuk elgyepesesdni a fák --sorok-- közét, vagy "birkózunk" a bogarakkal. Általában a véleménye: meg kell tanulni együttélni a bogarakkal. S ha nem rontjuk el a biológiai egyensúlyt, akkor számolni kell azzal, hol egyik, hol másik kértevő túlzottan elszaporodik...
Nálam "pitypang erdő" van most éppen szőlő között, s persze van néhány gyümölcsfa (mandula, őszibarack, kajszi, néhány cseresznye, szilva, alma) s nem volt egyik évben sem (sok éve) számottevő bogár kártétel.
Más: a fák törzsére rakott ragacsos övről is kérdeztem--még csak erősen gondolkodtam rajta--
de lebeszélt... Egyik hallgató ebből irta a dolgozatát. A lényeg: a hangyákat pl. és még néhány nem kivánatos bogarat befog, de a hasznosakat is. Szőlőben végezte a kisérletet: egyik tőke nyákára tett a mellette lévőre nem is igy tovább... Amelyiken nem volt, sokkal egészségesebb lett.
4-5 évesek vannak mirobalánon meg vadkajszin, de most tavaly is ültettem meg idén is St Julienre. A tavalyi szépet nőtt, csak kicsit gyengék voltak az oltványok. De az idén ültetett Sweet Red már most olyan erős mint a tavaly ültetett Tsunami attól sokat várok idén.
Szerintem jók lesznek a tapasztalatok . Igaz csak 2013-as ültetés meg a tavalyi van belőle , de az első ültetésen már komoly termés lesz és persze a tavalyikon is . Erős , zömök növény lesz persze a nemes függvényében .
Ha van Wavitod ..és van ... akkor a Torinellel nem sokat vesztesz szerintem ugyn az . A paraméterei teljesen hasonlóak és ugyan úgy kékszilva szelekció ... más nevet adtak neki . Én nem örülök neki a Wavitot túl gyengének találom ...ezen a térálláson ... remélem az a másik ha csak egy picit is , de erősebb lesz . A Wavitnak egyből lógnak az ágai mihelyt egy kis terhelést kapnak .
Nem a termelés a biznisz, hanem a kamu vetőmagok értékesítése. Van pl. kék eper stb, Photoshoppal.... Mire reklamálnál.... Kínából már csak gyári tasakos magot merek rendelni.
Ami még felháborító, kicsit visszatérve a fákhoz, hogy gyümölcs(fa) magokat is úgy árulnak, mintha abból nem magonc nőne, hanem nemes.
..ja hát ilyen nekem is van...a szlovák faiskolák megbízha/atlan/óságáról tudnék mesélni...kaptam onnan nyomorék fákat és a fajta azonosság sem minden esetben volt meg /ez a pozsonyi klívia volt,az első kinti szállítmányom/.
De ősszel valszeg próbálkozok cseh faiskolával,a honlapja alapján komolynak tűnik és van már fórumos ismerős ,aki hozatott onnan és segít....mondjuk főleg körte a célirány...
Kicsit "off" lesz a téma, de elmesélem néhány próbálkozásomat. Én egy kicsit a sárga húsú göröggel vagyok úgy, mint te a gyümölcsökkel, gyűjtögetem, keresgélem a különlegességeket. Van egy Krasnovskoje nevű fajta, amit régóta keresgélek, ennek elvileg narancssárga a húsú, kicsi, kevés mag, stb. 2 éve végre sikerült szerznem, elvetettem ahogy kell, gondoztam ahogy kell, majd az első termés felvág - piros hús. Következő termés - azis. Szóval zsákutca. Nem volt kellemes, de tovább léptem.
Idén megint lett, ugyanebből, más forrásból. Nemrég meghozta a Posta. Nyolc, azaz 8 szemet. Kérdeztem is, nem sok ez egy kicsit? :)
Szóval itt a kezembe a lehetőség, de néhány évtizedes magoknál nem sok esélyt látok :)
...ok ,de őszintén szólva 300-350 kmt nem érne meg pár alanyért vagy oltványért autóznom /a feleség elől már így is "titkolnom" kell a beszerzéseimet...
Ajvé..na az már nekem sok,én kb 300-330nál tartok és jó esetben is max 20at tudok még bezsúfolni szűk térállással...igaz idővel már ezt sem győzöm /nem is tudom,hogy mi lenne,ha mind rendesen teremne,de "Hála" a lehetőségeim hiányosságainak,olyan nem lesz sosem.../