Keresés

Részletes keresés

TK421 Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20054

Ja, eddig jó. Mondjuk nekem márc vége-ápr eleje volt az elmúlt 3 évben a gyilkos, úgyhogy tartok tőle, hogy nem a holnap reggel az izgalmas sajnos, hanem majd később jön a kaszás (bár most már 3 év után remélem, hogy olyan is lesz talán hogy nem jön)

Előzmény: naivkezdo (20053)
naivkezdo Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20053

Eszerint -5 fok csak 10%-ot visz.

Ha ez optimista is, akkor is ez a fagy még csak max a negyedét viszi, ha megáll -5 körül.

És nem egész estétől lesz ez, csak hajnalban.

Eddig jó az év!:)

Előzmény: naivkezdo (20052)
naivkezdo Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20052

Köszi!

Idén is!:)

Előzmény: TK421 (20051)
TK421 Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20051

Az elmaradhatatlan kép, mellékelem a linket, ahol minden rügyállapothoz mutatva van hogy meddig bírja:

 

https://www.canr.msu.edu/fruit/uploads/files/PictureTableofFruitFreezeDamageThresholds.pdf

 

Fahrenheitben van, 32 F = 0 fok, 30 F kb -1 fok 28 F  kb -2 fok, és így tovább

Előzmény: naivkezdo (20050)
naivkezdo Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20050

Többiek szirmot bontanának:

Ez még kibírja a -5 fokot, ugye?

Előzmény: naivkezdo (20049)
naivkezdo Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20049

19-re lapot húztam 2 éve és bíbort ültettem talán jó helyre.

Pirosbimbós még. 

A többi, rosszabb helyen van, azok már nagyon akartak, de ma ránézek. 

Előzmény: pupákdézi (20048)
pupákdézi Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20048

Nálam még nem virágzik szerencsére.

Előzmény: Panzermeyer (20045)
diospyros Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20047

szereztem egy LadyCot-ot :) is a gyűjteménybe

Előzmény: atifoci (19382)
diospyros Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20046

meg a feketerigó is kihűzkodja a gilisztáim...

---

vasárnap: igen, a Corolrado-Mikado teljes virágzásban, meglátjuk.

pl. a Reale d'Imola (imola királya) stb. még alszik, mintha halott lenne, de nem :) ;)

Előzmény: öreg_néne_b (20043)
Panzermeyer Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20045

Mindenkinél virágzik és vasárnap mindenkinél le is fog fagyni. Évek óta ez megy itt.

Előzmény: TK421 (20038)
naivkezdo Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20044

A szemét, akkor miatta nincs.

Köszi 

Előzmény: öreg_néne_b (20043)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20043

Igen, megeszi a hasznos földigilisztákat.

Előzmény: naivkezdo (20041)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.03.11 0 0 20042

Nálam pirosbimbós, de még nem napok kérdése a virágzás.

Előzmény: TK421 (20038)
naivkezdo Creative Commons License 2023.03.10 0 0 20041

Nálam vakond levegőzteti a kötött talajt. Kárt tesz vajon?

Előzmény: SzucsCsaba (20039)
naivkezdo Creative Commons License 2023.03.10 0 0 20040

Határeset, de lehet megúszom ezt a -4 vagy -5 fokot.

Még nem nyílt ki.

Lemosó megfogta picit, holnap kritikus:))

Előzmény: TK421 (20038)
SzucsCsaba Creative Commons License 2023.03.10 0 0 20039

Nálam az Aurora teljes virágzásban, a Gönci még zárt.

Balaton-felvidéken, D-i lejtésű domboldalon.

 

Elég száraz már a talaj felső rétege, kb. 1 hónapja már nincs eső.

 

A vaddisznók - ezek a dögök - meg állandóan feldúrják a fák alját és szétcincálják a fák gyökérzetét...

Előzmény: TK421 (20038)
TK421 Creative Commons License 2023.03.10 0 0 20038

Mi ez a nagy csend, senkinél nem virágzik? Nálam szerencsére még nem, de valószínűleg csak pár meleg nap kell nekik...

Előzmény: naivkezdo (20037)
naivkezdo Creative Commons License 2023.03.08 0 0 20037

Nálam pár nap és szerintem nyílik, vasárnap meg jön egy kis fagy természetesen. 

Mézes Laci Creative Commons License 2023.03.08 0 0 20036

Nekem a Farably csak nagyon kicsi bimbós, homokos talaj, teljesen a napon van mind a kettő. (ha csak el nem fagyott a múlt héten)...

Előzmény: sanko01 (20035)
sanko01 Creative Commons License 2023.03.08 0 0 20035

Sziasztok

 

Mai képek , egyenlőre nincs hideg , de még lehet .ez a két fa ilyen előrehaladott csak . Farbaly nak vettem őket egy nagy online árudából . tavaly vagy 8 fámról kiderült hogy nem az amilyen a cimke rajta , mind onnan valók.

 

 

Mézes Laci Creative Commons License 2023.03.08 0 0 20034

Bocsi!

Kajszibarack újratervezésnek szántam.

Mézes Laci Creative Commons License 2023.03.08 0 0 20033

Igen, a takarás a földig is érhetne. Lehetne a földbe félig leásva egy nagymama lekváros üvegbe ragasztott gyertyát, amit étolajjal kell feltölteni a lángig. Ez kb két napig folyamatosan ég, és hőt termel. Kisebb fóliasátrakat is lehet így fűteni fagyos napokon. Oda lehet többet is tenni.

Persze, ahol nem viszik el a tavaszi fagyok a termést, azok most joggal modhatják, hogy mit erőlködünk...

...pedig a klímaváltozás "egyszer" mindenkit megérint! Jobb felkészülni ekőre, információkat  és megfelelő alanyokat beszerezni!

Előzmény: Mézes Laci (20028)
Mézes Laci Creative Commons License 2023.03.08 0 0 20032

A Goldcot egy jó megbízható modern fajta. Meglehetősen erőteljes és egészséges, rendszeres terméssel, jó méretű gyümölcsökkel. Azért választották ki, mert alkalmas hideg, nedves éghajlatra, például az Egyesült Királyságra. A fa nagyon szívós, erőteljes és ellenáll a levélfoltosságnak. Gyümölcsei közepesek vagy nagyok, aranysárgák, meglehetősen vastag héjúak, így néhány hétig ideálisak a hűtőszekrényben való tárolásra. Fagyasztásra és palackozásra is alkalmas. Terméskő.

Történelem:Az USA-ból származik

Sárgabaracktermesztési tippek:Nehéz tenyész években a gyümölcsritkítás részeként csak kora nyáron metszünk, gyenge tenyész években pedig szedés után. Ha nincs termés, ne metszünk. A kajszibarack nem szenved az őszibarack-göndörödés betegségben, de ügyeljen arra, hogy hosszan tartó nedves időben igen súlyosan megfertőzi a bakteriális rákot. A cserepes termesztés elfogadható, feltéve, hogy egyenletes nedvesség van. A jó vízelvezetés elengedhetetlen, és a legjobb sikerhez egy déli fal is tökéletes...előnyös helyet érdemelnek!

A Goldcot sárgabarackfa története

Az aranysárgabarackfa története sikertörténet. A michigani kutatók 1967-ben végzett kísérlete annak kiderítésére, hogy képesek-e olyan kajszibarackot alkotni, amely képes ellenállni a michigani hóöv hideg teleinek, az aranysárgabarack megszületéséhez vezetett.

 

A Goldcot sárgabarackfa jellemzői

Azóta ez a boldog eredmény, a zord hőmérsékletekkel szembeni ellenálló képessége miatt ez a gyümölcs a hidegebb éghajlaton élők nagyon keresett kedvencévé vált.

Az érett aranyszikű kajszibarackfa általában körülbelül tíz-tizenöt láb magas. A fehér és rózsaszín virágok gyönyörű bemutatója tavasszal virágzik, amely csábító ösztönzővé válik a pillangók és a méhek számára, akik segítenek beporozni kertjében más növényeket! (Az aranyszikű kajszibarackfa önbeporzó, így nem kell aggódnia a kis beporzók további segítségétől ennél a növénynél.)

 

Az élénk virágok mellett az arany narancssárga gyümölcsök a virágzó fán megjelenő sötétzöld hegyes levelekre bukkannak. Az aranyszikű kajszibarack nagyon robusztus, mivel képes túlélni az alacsonyabb hőmérsékletű éghajlaton. A fa növekedési körülményeitől függően általában két-három évvel az ültetés után kezdenek gyümölcsöt látni.

 

 

evodia2010 Creative Commons License 2023.03.08 0 0 20031

""Ha lehet (ez már csak hab lenne a tortán) a magja ciánmentes legyen, ne legyen keserű, ne legyen mandula illata. Mert a mag 70% fehérje, és ha már van, fel lehetne használni élelmezésre azt is .

(Legalább állattakarmányozásban, mint a Hunsa-k.)"

 

Létezik ehető ciánmentes kajszifajta, sőt talán a legtöbb magyar fajta az is, ha jól emlékszem.

 

Ami meg nem ciános, ehető, azt jó áron el lehet adni, ha valaki megtöri. De eladják héjasan is.

Meg szerintem van olyan ügyeskedő is, aki tudatlan, összekunyerál mindenféle kajszimagot ingyen (ciánost meg mentest is), utána árulja magas áron mint rákellenes élelmiszert.

Kajszimagból készül a marcipánt utánzó percipán is. Szoci időkben ez volt a szamba csokiban. Ma már csak aroma.

 

Előzmény: Törölt nick (20026)
madpapa2 Creative Commons License 2023.03.06 0 0 20030

Igen, ez lett volna a kérdésem, hogy kontrollfa volt? Mert anélkül csak találgatás az egész. Ez a fajta védelem semmit nem ér, mert nincsen plusz hőközlés ami a hőveszteséget pótolná. Azt elhittem volna, ha egy sátrat építettél volna rá és a talajhőt benntartanád. De így mit tartasz bent? Semmit. Ugyanúgy áthűl. Esetleg ha a fa nedvkeringése szállít valamennyi hőt, de az nagyon kevés.

Előzmény: Mézes Laci (20028)
Mézes Laci Creative Commons License 2023.03.06 0 0 20029

Mézes Laci Creative Commons License 2023.03.06 0 0 20028

Goldrich kajszimat tavaly így csomagoltam be a fagyok ellen. Másfél hétig volt rajta a takarás 17 g os takaróval. Az ősziket is mind betakargattam, így kb. 40 % meg tudtuk menteni a termésnek. Az idén 30 % vettem, ami látszatra is vastagabb. Megérkezett a borostyán savam is, a nagyobb koncentrációjút vettem, ami a zöldségekre is jó a fagyok ellen. 12 órával a fagy előtt kell permetezni. Ja, bio minősítésű!!! Kontroll fát azért beáldozok.

Előzmény: Törölt nick (20026)
diospyros Creative Commons License 2023.03.06 0 0 20027
Törölt nick Creative Commons License 2023.03.06 0 0 20026

Nagyon jó érzéssel olvasom az írásaidat, érezni hogy szereted ezeket az elfoglaltságokat.

Jó ilyen tisztelettel és lelkesedéssel találkozni.

 

Én azt gondolom -kicsit elvonatkoztatott téma- hogy sokkal hamarabb volt pld a Ford-nak első modeljei között is etanolos autó. (A benzinesek persze elnyomták sokáig, de láss csodát.

ma újra felfedezték, és azt mondják működhet és lehet hogy az lesz a jó.

 

Elektromos meghajtású autó is előbb volt mint benzines..

Jó, mai szemmel azok már megmosolyogtató modellek, de hát 100 és több 100 évvel ezelőtti technika, kortársai között modern volt.

És most azt hisszük újra fejlődött, felfedeztünk mindent, pedig már őseink tudták ezt..

 

Ugyan ez van a növényeknél is, amikor rendszer szinten problémák vannak, vissza kellene nyúlni egy régi fajtához, amit -hát változatlanul már nem állná mega helyét- modernizálni kellene, tovább fejleszteni, szelektálni, egy-két kívánatos tulajdonságot, rezisztenciát, stb bevinni, akár másik vérvonalból.

 

A régi munkákat elő kell venni, és ott kell folytatni ahol annak idején befejezték, csak ma már modernebb eszközökkel , nagyobb tudással.

 

Tudva pld hogy ha termést akarsz jobban megőrizni, vagy pld a sokat emlegetett fagyállóságot, késebbi vitágzát akarsz azt az anya vagy az apanövény örökíti -e tovább (pld a magyar kajszit porozd -e be a gondolt fajtával, vagy a gondolt fajta nővirágait porozd -e be pld a magyar  kajszi pollenjével.

És még 100 hasonló gondolat. gyakorlás, kisérletek és: esély a sikerre.

 

Ha 600-adik esetre akkor a 601-edikre. Időnk van, és a játék nem tilos.

Sok célt tűztem ki magamnak, amit mind megvalósítok és teszek is ére nap mint nap.

Ha fele harmada sikerül, már boldog leszek.

Ez az egyik cél.

A középkorban az alkimisták az arany gyártását keresték szenvedéllyel, egész életükön át..

Mi pedig modern alkimisták sokkal nagyobb tudással és fajtaválasztékkal azt az  arany kajszit keressük, ami méz édes, intenzív kajszi aromás, nem fagy le sosem, ellenáll a monilíának, a szilvahimlőnek, és..

létrejöttét segíthette a véletlenszerűség, a sors, az isten akarata, de a mi munkánk és tudásunk, és masszív hitünk kitartásunk is. Kedvezőtlenebb talajviszonyok közt is vígan megél, és megkóstolva a menyország kapujának a belépését átélheted.

Az elmúlt száz év munkája, plussz talán csak egy gén, egy pollen hiányzik ehhez a konstrukció létrejöttéhez.

Hát tegyünk próbát. GYümölcsöket úgy is termelünk, helyünk is van, most évente 2-3 kombinációt létrehozni és kipróbálni...  Ez már csak szívesen végzett szorgalmi feladat.

 

Más esélyek is vannak a hibridizáción kívül. Spontán mutáció is kialakulhat.

Persze ezek csak irányított beporzással és magvetéssel működnek.

Az oltásnál a genetikai állomány 100%-át átviszed, változtatás nélkül.

 

Ott hiányzik az innováció.

1-2 ezer év alatt véletlen szelekciókkal ehetetlen bozótos cserjékból nagyon finom tápláló gyümölcsöket hoztunk létre.

Ma ez a folyamat 100-szor vagy ezerszer gyorsabb lehet, mert nagyon nagy a tudás a témában, elérhetőek publikáltak a kisérleti eredmények, és a speciális fajtákat is be lehet már szerezni .

Külföldről nem olyan egyszerű, de még mindig egyszerűbb mint amikor az ókorban kicsempészték a sejemhernyó lárvát egy parókában, meg az az első eperfa palántákat..

Akkor azért még lehet halál büntetés is járt..

 

Ma már csak jó barátok kellenek, akik szívesen hozzájárulnak más fanatikus csoportok fejlesztéséhez.

A jó cél érdekében. 

 

Ha lehet (ez már csak hab lenne a tortán) a magja ciánmentes legyen, ne legyen keserű, ne legyen mandula illata. Mert a mag 70% fehérje, és ha már van, fel lehetne használni élelmezésre azt is .

(Legalább állattakarmányozásban, mint a Hunsa-k.)

 

Miután a meggynél ez sikerült, bízom benne hogy a sárgabaracknál is létrejöhet.

Az őszibaracknál is sikerült (bár az nem az én munkám, sikerült olyat rendelni...

A légyeg bármi sikerülhet, ha próbálkozunk.

 

A matematika és a statisztika valós, létező esélyt ad nekünk a sikerre.

Előzmény: Mézes Laci (20024)
Mézes Laci Creative Commons License 2023.03.05 0 0 20025

Kimaradt, szombat reggelre -7,1 C volt Csévharaszton. a korai sárgabaracknak lehet, hogy annyi!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!