Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
Volt már -23. Hidd el, ezek nem fagynak el! Ilyen, és ettől hidegebb helyről származnak, mint ami nálunk van. Természetes körülmények közt nem fagy el. Vannak itt nálunk olyan bokrok, amik már akkor is nagyok voltak, mikor én voltam gyerek, pedig az sajna nem mostanában volt. Soha egyiken se láttam fagyást, pedig senki nem takarja.
Én Nógrád-megye középső részén élek, egészen pontosan É-Mátra, Kékes légvonalban 8 km. Nem a legtrópusibb környezet, bár pálmáim, egzótáim vannak (legalábbis eddig voltak...)kiültetve.
Az idei minimumok: kétszer volt -23, de az elmúlt 2 hétben az éjjeli minimumok általában -18 körül voltak.
Tavaly -21 volt egyszer.
Ennek tekintetében mondtam azt, hogy nem igazán kényes növények a suffruticosa-k.
Én is így gondolom. Van 10-egynéhány, soha nem takartam, fagyás nem volt rajtuk. A virágzó vége tényleg nem visszafagy, hanem egyszerűen nincs rajta kihajtó rügy, tavasszal le szoktam metszegetni. Sztem elfagyni max. a műtrágyázottak tudnak, ha sok a laza szövetük. 2 napja kicsit enyhébb idő van, meg sokat süt a nap, már pattannak is ki a rügyeik.
nekem a fiatalok rendesen visszafagytak.Semmivel nem védtem őket,mert eddig még a magoncoknak sem volt semmi bajuk.....Kíváncsi vagyok a liliomokra is....:o((((
Nálam a cserjések soha nincsenek takarva, (9 tő van) még a fiatal oltványok sem. Arra kell figyelni ültetésnél, hogy az oltás helye a föld alá kerüljön, ez egyrészt véd a fagytól, fizikai hatásoktól, másrészt a nemes sok esetben járulékos gyökereket is fejleszt. Persze az nem árt a növénynek, ha avarral szórjátok körbe, de enélkül is jól boldogul.
A visszafagyás, amiről írt valaki korábban, szerintem nem az lesz, hanem a cserjés jellemző tulajdonsága, hogy virágzás után a virágzó szár kb 10-20 cm-t visszaszárad egy erős rügyig, rendszerint következő évben itt hoz virágrügyet.
Ezek a növények egyáltalán nem kényesek, egyetlen hátrányuk, hogy évente keveset fejlődnek csak. Ezért ahhoz, hogy szép, dekoratív nagy töved legyen, több évet kell várni.
Háát... azt mondjátok, nem csináltok semmit, de azért úgy látom, ki ebbe, ki abba mégiscsak csomagolja öket. Én viszont tényleg semmit se csináltam vele; (meg a többi növénnyel se),úgy láttam viszont, hogy az ágak végei visszafagytak. mármint a 1,5 ág, ami egyáltalán van az összesen talán 30 cm-es 2 éves oltványnak. A tövén sincs semmi, mert én összel mindig fölások, és a leveleket beforgatom. Talán a hó megvédi...
Az évelőim nekem még sosem fagytak el. Azok bírják, igaz én az őszi levelet mindig rájuk teszem (rajta hagyom) és tavasszal amikor már éjaszaka nincs fagy és kibújnak a hajtások akkor takarom ki őket.
A kis törzsesem, tavaly és idén télen is csak komposzt/levél kupacot kapott a tövére, és mivel egy domboldalban van a jeges szél ellen egy körbe van véve kifeszített fóliával. De az ágai attól még szabadon vannak.
Tavaly nem fagyott el. Idén amikor még a hóesés előtt láttam (telken van) akkor rendben volt. Szép nagy alvó bimbói voltak.
Elméletileg jól bírják az akár -20 fokot is. Nekem is van olyan, ami még nagyon kicsi, alig-alig nő, de már 3 telet túlélt odakinn. És azért tavaly és tavalyelőtt is volt -20 fok körüli hideg. A tövüket fel szoktam kupacolni, és idén csak-csak becsomagoltam őket az egy évvel ezelőtt vásárolt, és és lustaságból nem használt fliest.
Persze azért egy már elfagyott, 2 évvel ezelőtt. Pontosabban a nemes rész fagyott el ( pedig ősszel nagyon szépen hajtott) és az alany hajtott ki. Szerencsére nem lágyszárú alanyra volt oltva, hanem fás szárúra. De ezt már biztos leírtam párszor.
Mondjuk azért a 2 éves magoncokat kicsit féltem, de eddig még elég jól néznek ki.
Most olvastam vissza és rájöttem, hogy tavaly nem is tettem fel képet az egyszem kinyílt bimbómról. Konzultáltam egyet Anitával mail-en és meggyugtatott, miszerint ebből még bármi akár Maxime Cornu is lehet.
Végülis nem lett fehér.. se nem citrom mint a High Noon.
Úgy hogy bizakodom. Tavaly virágzott először, majd idén kiváncsi vagyok változik-e valamit a virágja.
Májusban megyek Siófokra, és 2-3 fajtát biztosan hozok el, de csak olyat ami virágzik. :))))
Íme néhány lágyszárúm, csak hogy szín legyen ebbe a hülye télbe:
Egyébként, ha nagyon szeretnél sárga peóniát, akkor ne fásat vegyél, hanem hibridet. Húzós az ára sajnos, de úgyanúgy viselkedik, mint a lágyszárú, bírja a kemény mínuszokat, szereti a sok napsütést, és állítólag a bothrytissel szemben is ellenálló.
Sziasztok! Van néhány fehér és piros Paeonia magom, ha valakit érdekel szívesen elküldöm, esetleg sárga mag is érdekelne ,ha van valakinek, mert az már a vásárlás után tönkrement anno........
Csak szólok, hogy szeptember 23-25-én Hortus Hungaricus lesz a Syma csarnokban. A hibrid peóniások is mennek, ha valaki szeretne vásárolni itoh peóniát, telefonon meg lehet velük beszélni.
Nekem is van tőlük. A 873-as hozzászólásomban az utolsó 2 képen látható az enyém. :-)))
Tény, hogy sajnos rövid ideig nyílnak, de van olyan fajta, amelyik már márciusban kezd nyílni, a legtöbbje április-májusban, és van amelyiknek a virágzása átnyúlik júniusra. Van olyan fás szárú, amelyik remontálhat, de gondolom azok is csak idősebb korban. Nekem olyan is van, amelyik még nem kinn telelt, így már márciusban is nyílt peóniám. Van olyan is, amelyiken még csak most fog kinyílni a virág.
Nálam most a hortenziák bimbóznak, meg lassan nyílni fognak a leandereim is. Tavaly 10cm-ig vissza lettek vágva, már szépen megnőttek. És természetesen most nyílik a levendula. Az a rengeteg lila virág, meg a rengetek színes pillangó, meg a különböző méhecskék!
És már nyílnak a rózsák is. Semmi extra, de mégis szépek.
Én ezzel úgy vagyok, hogy szeretem a kertben is a változatosságot. A peóniák virágzási ideje rövid, ezért csak színfoltként ültettem őket. Inkább a mediterrán növények érdekelnek, vannak kiültetett pálmák, araucaria, yucca stb.
Mostanában nem is tervezek újabbakat beszerezni. Majd ősszel, ha lesz rá keret, néhány botanikai fajtát szeretnék. Meg még egy rózsaszín hibridet. Aztán megpróbálok egy időre leállni. :-)))
Én is voltam Siófokon tavaly, de május második felében, és alig volt pár tő már nála, ami virágzott, azok pedig nem érdekeltek. Azt mondta, korábban kell menni, de én nógrádi vagyok, és nálunk ennyivel eltolódik a virágzás, ezért mentem késve.
Mint írtam, a 24-et virágzó tőmár 5 éves. Az O-ban vásároltak közül csak egy nem lett fajta azonos. Ez nem tragédia, bár sana pont ugyanolyan bordó, mint a sokat virágzó tő, viszont másfél hétel később virágzik.
Sziasztok!Akkor kivel cserélgethetnék ősszel?Nekem narancsszínű,sárga és piros /nem bordó,hanem piros!!!:o)/teljes virágú /ha lehet gyökeres/fás pünkösdire lenne szükségem.
Amit tudnék érte adni:kétféle rózsaszínű,kétféle bordó fás pünkösdiket,magoncokat,rózsaszínű,fehér,bordó,tarka és sárga+rózsaszínű lactiflora-t,sokféle liliomot,klemátiszt/kétféle lilát,sötét és világoskéket,kétféle rózsaszínt,fehéret,magentát/
High noon vesszőt kaptam tavaly és mostmár biztosan állíthatom:megeredt.A fehér szintúgy.Képeket csak esetleg tavalyikat tudok feltenni,mert most nincs gép.
Kettőt én is vettem tavaly. Az egyik narancs színű lenne, de nem tudta kinevelni a virágot. Viszont bazi nagy lett 1 év alatt. A másik light pink, ami szintén szépen nőtt, és hozott egy hatalmas szimpla virágot.
És valószínű kedvelik a helyüket.
Csak azért gondoltam Siófokra, mert ott is ugyanilyeneket vettünk itt páran.
A 24 virág nem semmi! Tényleg jól érzi magát. Én is úgy találom, hogyha jól érzik magukat, már jól begyökersedtek, akkor bizony csodákra képesek.
Nem. A szipmpla sárga Hollandiából a többi O.i-s. Egesz gyorsan fejlődnek, valószínű kedvelik a helyet. A nagy bokor (lila) 5 éves és 24 virág volt rajta.