Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2018.11.08 0 0 43708

Rendben. Tudom hogy ügyesen megoldod. Várom már nagyon. Remélem hamar termőre fordul ha eléggé dédelgetem. :)

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43707)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.11.08 0 0 43707

Tavaszig kitalálom még! :D Egyébként bambuszkaró mellé kötözöm és teljesen kitöltött dobozba rakom... Szabadgyökeres!

Előzmény: 55judit (43706)
55judit Creative Commons License 2018.11.08 0 0 43706

Dmitrij azon töprengek, hogyan tudod csomagolni a kis fámat, hogy ne törje el a szállító. Kötözöl hozzá karót? Konténeres, vagy szabad  gyökerű lesz?

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.11.08 0 2 43705

Ilyen korán kezdted, vagy csak sok volt az este és még mindig tart? :)
Pont ezt magyarázom, hogy aki tud, ráér, akar, az oltson magának, aki pedig nem(mert 70 felett mondjuk minden év számit), annak jó lenne ha nem a kókler kertészetek közül kellene válogatnia, h melyik veri át a legkevésbé. Mert a jelenlegi helyzet ez, én is átnéztem most, hogy kinek milyen új fajtája van, mert folyton telepithetnékem van, de őszintén szólva már nincs hangulatom ahhoz, hogy megint egy csomó pénzt fizessek a szirszar és lehet még csak nem is fajtaazonos növényekért.

Azt meg hagy döntse már el mindenki, hogy kit mivel csináltat. Én nagyrészt a házam is magamnak épitettem, mert ismerősök, szomszédok, szüleim tapasztalatai alapján tudom, hogy az épitőipar is tele van kóklerekkel. Én tökéletesen elégedett vagyok az eredménnyel, mint ahogy a saját oltványaimmal is. Pedig se épitész, se kőműves, se ács, se kertészmérnök nem vagyok. Csak élvezem és szeretem csinálni amit csinálok....erről ennyit!

Előzmény: bombaba (43704)
bombaba Creative Commons License 2018.11.08 -1 0 43704

Csodás fejlődési perspektíva!

Aztán - más területen - mindenki égessen magának téglát a házépítéshez vagy  ássa ki a barlangot, amiben lakhat, utána másszon vissza a fára. Csak vigyázat, a Föld szélén - mivel lapos - nehogy leessen.

Szép új világ. 

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43701)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.08 -3 0 43703

Igen-A  JÓ ISTENBEN!!

Előzmény: helgaanyu (43702)
helgaanyu Creative Commons License 2018.11.07 0 3 43702

Hej fiuk !

Az szemzés oltás nem feltétlen munka !

Nekem szórakozás ! Ne vállaljon kertet akinek nincs türelme.

Amit a kertészeti árudák, kertészek vagy csak eladók mondanak

vagy írnak azt mindíg tessék óvatosan fogadni. Hiába mondja valaki

hogy ez vagy az a fajta ilyen meg olyan szép, jó, finom ha az nálad

valamiért nem érzi jól magát vagy egyszerüen neked az épp nem izlik !

A másik ember meg rajong érte .

Ezért tanulj meg oltani szemezni ! Hogy arról készíts magadnak facsemetét

amelyik Neked ízlik. Lehet keresni a régi jó ízeket, fajtákat és menteni belölük!

Egyébként én is vettem már gesztenye oltványt. Olasz import. Fajtára nem

emlékszem. Pár év után tönkre mentek. Így most csak az a néhány magoncom

van amit a közeli erdöböl hoztam (hajdan ott gesztenyés volt, néhol még látszanak

a sorok.)A legidösebb olyan 7-8 éve került hozzánk. Idén virágzott elöször.Már a töb-

bi környékbeli gesztenye arra elvirágzott. De én így is örültem neki.És ha pár éven

belül elkezd teremni bármilyen is lesz jó lesz ! Ha nagy akkor azért, ha kicsi akkor meg

azért mert azok jó édesek.

Tehát türelem ! Ha az nincs akkor meg valakiben mégis csak bízzatok !

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43701)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.11.06 0 2 43701

Tökéletesen egyetértek azzal, hogy mindenki oltson magának. Én is a rengeteg csalódás, átverés, sőt felém irányuló, a panaszom miatti eladói anyázás után kezdtem el oltani és oltóvesszőket cserélni. Viszont úgy gondolom, hogy lenne arra igény, ennek ellenére is, hogy legyen egy megbizható kertészet, vagy akár csak kertész, aki jó minőségű áruval tud szolgálni. Azért a datolyaszilva kinevelése nem kevés idő és nem mindenki annyira türelmes, hogy 2 évig nevelje csak az alanyt, utána beoltsa és még 2-3 évet várjon, hogy teremjen is. 

Előzmény: Törölt nick (43700)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.06 -1 2 43700

Egyet értek Veled. Szerinted a kertész aki "gyártja az oltványt" az nincs beavatva a történésekbe.

Dehogynem, hisz  a léte függ a kenyéradó gazdájától. Ez ugyan úgy igaz,mint  amit irtam a datolyaszílva oltványok fajtaazonosságával kapcsolatosan, de túlzottan,nem verte ki a biztosítékot.

Az embereket nem nagyon érdeklik az ilyen dolgok,csak legyen és sok esetben azt sem tudja mit

vásárol. Nekem is egyik fórumtárs azt javasolta,hogy tanuljak meg oltani, minek problémázni

dolgokon. Van igaz tartalma a véleményének! A vásárló teljesen kiszolgáltatott , minden formában.

Amennyiben,nincs ismeretség, Főleg BIZALOM, addig ezek a dolgok így is maradnak.

Akit egyszer a "kígyó" megcsípett az a "gyíktól  is fél!

Előzmény: Dmitrij Petrovic (43699)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2018.11.06 0 0 43699

http://www.egzotikusdisznovenyek.hu/bolt/video/szelidgesztenye-hibrid-bouche-de-betizac-120-140cm/

"Télállóság:-30 fokig télálló"

Mindezt névvel, arccal felvállalva, ráadásul utóbbi is olyan amilyen, ha nem lennék egy hazug kókler, akkor se mutogatnám. :D :D 

A többi kertészet is egyébként rettentő vicces, hol önporzó, hol önmeddő.....persze ha utána jár az ember, kiderül, h önmeddő. Főleg ha tapasztalja is, a saját fáján. Érdekesség, hogy másodtermést is hozott a kb 60 centis kis suháng. Az is léha persze, plusz még ezen az új klimán se érne még be. :D

Tehát igy rendeljen az ember porzót az egyébként sem olcsó már meglévő fája mellé, hogy nem is biztos h azt a fajtát kapja ami porozni fogja és mindezt szintén 12 ezer forintért.....mert ugye ha azt se tudják, hogy önmeddő vagy önporzó a fa amit árulnak, vagy simán csak elhallgatják/nem tudják hogy kell mellé porzó is, akkor simán lehet, hogy a fajtákkal sincsenek tisztában, legfeljebb hasraütésszerűen. Ja és még az alanyt sem irják, mert ha sima európai gesztenyén van akkor bszhatom, hogy hibrid nemes van ráoltva. Azaz ha biztos(sabb)ra akar menni az ember, akkor irjon a kertészetnek mailt, hogy legalább 1 hiba lehetőséget kizárjon. Persze az is lehet, hogy az alanyt se igazán tudják hogy mi, csak rámondják, hogy persze, az-az! japán gesztenye....

Tök jó.

Jbori Creative Commons License 2018.11.01 0 0 43698

Ez esetben csak a gyökér az irányadó :) A növény kivételes termőképességű.

Előzmény: 55judit (43695)
55judit Creative Commons License 2018.11.01 0 0 43697

Köszönöm. Akárhogy is próbálom kitalálni, nem tudok sajnos helyet adni neki. A bolti kivit nem szeretem, így kivi nélkül maradok. :)

Előzmény: Belohin (43696)
Belohin Creative Commons License 2018.11.01 0 0 43696

Nekem mini kivim van, nem tudom, mennyire egyezik a viselkedésük. De az a tapasztalatom, hogy amíg fölfelé kúszik, addig nem hoz virágot. A támaszték tetejéről oldalra, vagy lefelé csüngő oldalhajtásokon terem.

Erős és nagy támaszték kell, mert ha kedvezőek a viszonyok (elsősorban rengeteg vizet igényel), több méteresre nő.

Előzmény: 55judit (43695)
55judit Creative Commons License 2018.11.01 0 0 43695

Akkor ha jól értem fut amerre lát, irányítatlanúl, és nem is metszetted.

Előzmény: Jbori (43693)
55judit Creative Commons License 2018.11.01 -1 0 43694

A kis árva szem Rosseyankám ma lett volna 3. napos almával összezacskózva, de nem bírtam már. Reggel elfogyasztottam. 2 irányban szét volt repedve, 2 nap alatt teljesen meg is puhult. Nem volt benne csersav maradvány, édes volt, krémes állagú, kicsit sem volt leveses mint amit a boltban veszünk és itthon puhára érik. Nem volt rossz. De ez a szinte száraz krém kicsit fura. Szokni kell. :)

Előzmény: 55judit (43668)
Jbori Creative Commons License 2018.10.31 0 0 43693

Köszönöm!

Felnőtt egy beton alapra a hegyoldalon. Drótkerítés lehet hogy kevés neki, túl nehéz lesz ha jó helye van, de egy idő után támasztékot képez saját magának.

Előzmény: 55judit (43692)
55judit Creative Commons License 2018.10.31 0 0 43692

Gyönyörűséges Bori! :)

Mit jelent a békén hagyva? Nem metszitek?

Mire van futtatva? Hogy oldhatnám meg hogy ilyen helyhiányban kivim is legyen? Olyan régen vágyom erre is, de nem tudom hova tegyem. Drótkerítésre lehet futtatni a kivit?

Előzmény: Jbori (43684)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.31 0 0 43691

Ez már rég,nem bizalom kérdése, ez a kőkemény "VALÓSÁG"

Előzmény: helgaanyu (43690)
helgaanyu Creative Commons License 2018.10.31 0 0 43690

Hát nekem két dolog jutott eszembe az eddig leírtakkal kaPcsolatban:

Ha annyira fontos egy fajta(bármilyen fajnál) akkor saját oltványt csinál belöle az ember.

Magyarán tanulj meg oltani , szemezni.

Ha ennyire bizalmatlan vagy hogy vásárolsz bármit is ?

Előzmény: Törölt nick (43688)
Zsanna68 Creative Commons License 2018.10.31 -1 0 43689

No, tettem fel képet. A sárgák csak tegnap kerültek be. A tálcán ehetők vannak.

A legkisebb 18dkgr a legnagyobb 28 dkgr. Megkóstoltam nem volt fanyar. Leggyorsabban banánokkal érik. Holnapra már jó lesz mind remélem.

Törölt nick Creative Commons License 2018.10.31 0 0 43688

Igazad van, mindenre van magyarázat!

Előzmény: beetee (43686)
Jbori Creative Commons License 2018.10.31 0 0 43687

Igen, a kivivel is így kezdődött.

Előzmény: beetee (43686)
beetee Creative Commons License 2018.10.31 0 0 43686

Akkor rosszul kérdeztél...

A jelölési kötelezettség csak a nemzeti fajtajegyzékben szereplő növényekre és fajtákra kötelező, ha jól tudom.

http://portal.nebih.gov.hu/-/nemzeti-fajtajegyzek

A datolyaszilva nincs benne. Telepítésére nem kérhető állami támogatás, nem vonatkoznak, vagy nem ugyanazok a szabályzók vonatkoznak rá, mint egy "hivatalos" gyümölcsre, stb, stb...

Ezért a komoly faiskolák (értsd: ültetvényesekre szakosodott) faiskolák nem is foglalkoznak vele.

Ami az árudákba kerül az csak a piaci rést, divatot, és ebben üzletet látó kisebb oltványosok terméke.

Ezt tudomásul kell venni.

Előzmény: Törölt nick (43685)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.31 0 0 43685

Igen,keresném,de ilyet, elvétve sem találok, főleg datolyaszílva oltványok esetében!

Előzmény: beetee (43683)
Jbori Creative Commons License 2018.10.31 0 0 43684

Üdvözlet Jánosnak és Endrének! :)

Szentendrei kivitermés hazahozott 1/3 mennyiség tavaly és idén. Nem tudtuk mind leszedni, ennyi fért a kocsiba, 3 nagy láda és még több vödörnyi.  1 tő Hayward, és 1 tő Tomuri, több éve békén hagyva, alma ugyanígy, sok volt és szép nagyok.

idén + 1ekkora láda, és plusz amit nem tudtunk elhozni

tavalyi 1/3

beetee Creative Commons License 2018.10.31 0 0 43683

Ilyen , vagy ehhez hasonló címkét keress:

Itt a termelő nem hazudik. Saját, jól felfogott érdekből.

Ha ráadásul jogdíjas fajtával oltott, akkor azt a fajtatulajdonos is számon kéri rajta. Nem kockáztathat átnevezéssel.

Előzmény: Törölt nick (43682)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.31 0 0 43682

Szerinted jó, amit Te látsz,vagy tapasztalsz-őszintén? Az is lehet, hogy én látom rosszul a dolgokat.

Biztosan homályos a szemüvegem, az  lehet,hogy "maradi" a szemléletem.

Előzmény: helgaanyu (43681)
helgaanyu Creative Commons License 2018.10.31 0 0 43681

De hát hol vásárolsz ? Itt Dunántúlon nem nagyon találni olyan árudát ahol nincsenek felcimkêzve a fák !?

Előzmény: Törölt nick (43680)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.30 0 0 43680

Sehol nem találkoztam ez idáig semmi féle cimkével, legfeljebb annyit megtesznek,hogy ráírják a

nevét, adott oltványnak, hogy aztán az e vagy sem- kitudja? 

Előzmény: helgaanyu (43679)
helgaanyu Creative Commons License 2018.10.30 0 0 43679

Az a narancssárga vagy kék cimke nem tanusítvány féle ?

Nébih stb ellenörzi.....?😌

Előzmény: Törölt nick (43678)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!