Valami kimaradt :-) Azt hallottam, hogy a kivi gyökere a talajfelszín közelében fejlődik, ezért nem szabad kapálgatni, hanem mulccsal kell a talajt lefedni. Mekkora egy kifejlett példány gyökere, kb mekkora területet képes befutni, behálózni?
Vásároltam 1 db kb. 120 centis Hayward és Tomuri, illetve 1 db 30 centis Tuscia kivit. Ha most kiültetem őket, maradhatnak véglegesen a helyükön vagy inkább fagymentes helyen teleltessen át őket? A támrendszert jövőre kell kialakítanom, vagy már az idén? Előre is köszönöm a segítséget!
A kötött talaj nem nem jelent meszes talajt. A felsoroltak nem kényesek a talaj kémhatására.
A juhsóska az egyetlen, ami
"Mészkerülő, többnyire száraz, tápanyagban és bázisokban szegény, savanyú vagy gyengén savanyú, laza, főleg homoktalajokon nő. A homoktalaj és a talajelsavanyodás jelzőnövénye."
"Az azálea és rododendron család, erika, kamélia, a hortenzia, a tűlevelű örökzöldek, a gyümölcstermő növények közül pedig az áfonya, szelídgesztenye kifejezetten a savas kémhatású közeget kedveli."
Meszes talajban az ilyenekkel semmire nem mész. A kivi meszes talajban gyengén fejlődik, ha elégtelen a talaj előkészítése, 3-4 év küszködés után kipusztul, vagy minden erőfeszítés ellenére sem fog olyan fejlődést, termést mutatni, mint megfelelő talajban.
Ha a talaj megfelel, még a félárnyék és a folyamatos locsolás kell a fejlődéséhez.
A netes térképek alapján ,ha azokra lehet alapozni nem az. Amíg nem volt művelve ,szépen díszlett a juhsóska.
Most a fő terményem a paradicsom,de minden féle növény(málna,saláta,cékla,borsó,bab,cukkini...) elvan ezen a kötöttebb talajon.Reményeim szerint a kivik is jól érzik majd magukat.
Ezt Neked kellene tudnod. Csak azért említem, mert Te kérdezted, "hogyan ültesse el a kiviket ,hogy kedvezzek nekik?", és ezt is figyelembe kell venni.
Ha leírod, milyen növényeid vannak, hogy fejlődnek, abból kiderülhet.
Azt azért tudni kell, hogy ha meszes a talajod, amit a kivi nem kedvel, akkor gondot fog okozni, amint a gyökerek kiérnek a tőzeges, átdolgozott talajból.
Nos beálltam én is a kivit szeretnék sorba:) Van 2 lányom és egy fiam. Most készülök a helyükre ültetni őket. Vettem komposztált marhatrágyát és egy nagy zsák tőzeget. Milyen arányban keverjem össze? Tegyek a kerti földből is hozzá,vagy hogyan ültesse el a kiviket ,hogy kedvezzek nekik?
A vizben gyökereztetést én is próbálom , nem tudom mennyire sikerülnek.Kaptam egy csomó dugványnak való Hayward és Tomuri vesszőt,egy részüket dugványoztam,de a többit egy vödörben vizben tartottam.A vizben tartottakon már 1o cm hajtások is vannak, a dugványozottakon sokkal kisebbek. A vizben lévőkön gyökér kezdeménynek tűnő valamik jelentek meg.A dugványokon meg kezdődött a kallusszodás ,de még messze a gyökerezés.Denegy próbát megér,és érdekes várni,hogy mi lesz.Tavaly sikerült 2 ,talán az idén is .
Kérem a segítségeteket, hogy hogyan lehet kivi ágat gyökereztetni. Ma kaptam kettős ivarú. Most jelenleg vízbe tettem, hogy a fás szára szívja meg magát vizzel. De hogyan tovább? Várom válaszotokat. Köszönettel: Iduka
Szeretnék ültetni pár kivi csemetét, azonban gondban vagyok a hellyel és a támrendszer kialakítással. Tavaszi fagyok miatt mindenképp egy dombtetőn található területen szeretnék egy max 5-10 méter hosszú helyet a kivinek. Valahol olvastam,hogy a legideálisabb az az lenne,hogy ha észak-dél irányban lenne a támrendszer, így mindkét oldalát éri nap,de mi a helyzet akkor,ha csak nyugat-kelet irányban tudok létrehozni,az is jó? A környéken nincsenek fák, ami picit árnyékolná,szereti a kivi a félárnyékot,ezt is olvastam :D Bár az olaszoknál sem árnyékolnak mindenhol,ahogy néztem. A támrendszert csinálhatom akác oszlopból ami kb. 250 cm magas,ezt a földbe beásom kb. 80 cm mélyre,akkor marad 170 cm,az elegendő magasságú lenne? Vagy neten nézzek fémoszlopokat? A másik gondom,hogy a dombtetőn sajnos eléggé védtelen lenne az északi,észak-nyugati szél ellen.
Nemrég vettem a "lidliben" kivit, mert nekem még vagy 3-4 év, amíg terem, kettő darab volt köztük, ezeket úgy tudtam meghámozni KÉZZEL, mint az őszibarackot és finom, édes íze volt... ;)
Semmi baj :) A magoncozással az a baj, hogy 90-95 %-ban porzós növény lesz. Évek mennek el, mire ez kiderül. Talán át lehet oltani, de újabb évek a termésre. Emellett a magonc porzós termésének minősége igen kérdéses.
Az az igazság ,hogy még nem termett így véleményt nem tudok írni. A nőivarú szépen virágzik minden évben. De a porzó sajnos többször át lett ültetve így nagyon le van maradva és nem virágzott még eddig. Tavaly növesztett már szép biztató szálvesszőket, hát nem elfagytak idénre...