Keresés

Részletes keresés

Saughassy Creative Commons License 2014.03.19 0 0 36092

Tekerhetjuk, csavarhatjuk de latjuk milyen gazsikat kepes kitermelni a filmipar, minden siras ellenere. Egy filmert tizmillio dollaros fizu EGY szereplonek. Es egy blockbusteren ezres nagysagrendben dolgoznak, egyik sem hal ehen. Es ugye ma mar a merchandise legalabb ekkora kaszalasi potenciallal bir. Fenntartom, hogy brutalis a nyeresegrata, a kockazat pedig értelmes producerekkel es forgatokonyvirokkal jelentosen kisebb mint akar a foldet turo parasztnak az idojaras vagy a jarvanyok. A patkolokovacsokert senki sem ejtett krokodilkonnyeket, amikor megjelentek az autok. Pusztan csak azert, mert rosszabb volt az erdekervenyesito kepesseguk. Az ertelmesebbje atallt kapuk es egyeb limlomok keszitesere, a tobbi pedig kihalt. Ez a vilag rendje.

Előzmény: ghosty9 (36090)
Saughassy Creative Commons License 2014.03.19 0 0 36091

En azert nem ezt irtam. :) Nyilvan hajlando vagyok valamennyi tobbletkoltseget fizetni, de az eloallitas technikai koltsegei tenyleg toredeket teszik ki a lemezarnak. A tobbi a jogdij es egyeb sarcok. Azt pedig elvi okokbol nem fogom ujra kifizetni, kulonosen amikor kis hazankban meg a a sajat fenykepezogepem kartyajara is jogdijat tesznek...

Előzmény: Törölt nick (36089)
ghosty9 Creative Commons License 2014.03.19 0 0 36090

"Hirtelen belekattintottam az imdb-be, es epp a Keresztapa 2.-t talaltam meg. 6.000.0000 usd koltsegvetesbol 1997-ben tartottak $245,066,411 csak a vetitesekkel, újabb $156,736,000 dollar a kolcsonzokbol es ebben ha jol latom nincsenek benne vhs, dvd kopiak a merchandise. Ez megis mekkora haszonkulcs? Mondj mar megegy szolgaltatot, termeket, ahol ekkora brutalis nyeresegeket lehet realizalni ekkora befektetessel? "

Mert hát minden filmmel ilyen arányban lehet keresni. Ja, nem, mégse.

Meg mert egyszer leforgatták, utána meg egy kanyit sem kellett már ráfordítani. Ja de, mégis.

Meg mert nincs infláció se a világon. Ja de, mégis. ("$1 worth of 1974 dollars is now worth $4.74"...)

(Ugyan már.)

A dolog amúgy ennél sokkal egyszerűbb: nem az igazságtalansága, hanem a betarthatatlansága végez az ilyenekkel. Húsz éve se volt igazságosabb vagy igazságtalanabb a dolog, de ami egyszerűen és kockázatmentesen megkerülhető, azt a népek bizony megkerülik, aztán akkor valóban megérett a helyzet egy újfajta szabályozásra.

Előzmény: Saughassy (36085)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.19 0 0 36089

alapvetoen egyetertek azzal amit irsz, csak azzal nem hogy ha megvetted a VHSt akkor megszerezted a jovore vonatkozo osszes jogot :)

Előzmény: Saughassy (36085)
Saughassy Creative Commons License 2014.03.19 0 0 36088

Ha abbol indulunk ki, hogy mikor volt a megterules, a legtobb film mar a masodik heten megtermeli a bekerulesi koltseget. Az, hogy mikor zuhan a turkalos szintre az arkepzes, teljesen ex-has. Igen, ekkor mar tortenhetnek erdekes dolgok, de nagy altalanossagokban szabalyos a dolog, maskulonben azert mar megpiszkaltak volna oket. Lam elobb-utobb meg a szlovak cukrot is utoleri a vegzete. :)

990ert Szuletett gyilkosokat, Elveszett gyerekek varosat sot mintha legutobb Matrixot is lattam volna. De Terminatort is lattam mar boven 2000 alatt, ha nem csal az emlekezetem.

Előzmény: ghosty9 (36084)
ghosty9 Creative Commons License 2014.03.19 0 0 36087

"A szellemi tulajdon is tulajdon."

De nem ugyanolyan, mint a fizikai, így aztán nem meglepő, hogy más szabályozás vonatkozik rá. Ergo fölösleges a kettő között párhuzamot vonni.

Előzmény: Törölt nick (36082)
ghosty9 Creative Commons License 2014.03.19 0 0 36086

"A vhs és a korong közti jogdíj még magyarázható, mivel utobbi minőségromlás nélkül másolható."

Meg ha az utóbbihoz kellett egy remastering is, vagy nem kellett, de mégis lett, az is egy indok. (Zenei CD-knél is volt ilyen fénykorukban.)

Előzmény: y3k (36083)
Saughassy Creative Commons License 2014.03.19 0 0 36085

Ne hasonlitsd az autoipar arkepzesehez, azt is lehetne vakargatni, de az mar nagyon off itt.

A VHS es BD kozott eloallitasi koltsegben kb semmi kulonbseg nincs ma mar. Sot, a VHSt dragabb volt eloallitani akkor, es sokkal nehezebb sokszorositani, ipari korulmenyek kozott. Egy termek megvasarlasaval kifizettem mindent, ami a film eloallitasaval, promociojaval, logisztikajaval kapcsolatos. Ha nem igy lenne, nem adnak ide a lemezt. Amikor ugyanazt megveszem megegyszer, ugyanannyiert, akkor duplan fizetek. De miert is? Mar azon kivul, hogy annyiszor sapolnak le, amennyiszer akarnak.

Hiaba vernyakolnak, a trend a zenepiacon tokeletesen lathato, ott is ment a kriminalizalas, evtizedekig szellel szemben hugyozas, de vegul belattak, hogy tarthatatlan. Most van Spotify, Deezer, Google play, iTunes, stb. Havi 2000 forint es korlatlan zenehallgatas (bar teszem hozza, dugjak fel maguknak a lossy formatumaikat). Es erdekes modon nem kopik fel az alluk.

Rohej, hogy 2014ben velem fizettetik meg az elavult szaros adathordozoik gyartasanak, szallitasanak az arat, amit utana meg en tarolhatok, semmi garanciam a cserere, stb. Hello, nem tunik fel hogy mar van szelessav legalabb egy evtizede? De csak sirjanak tovabb mint a furdoskurva, ahelyett hogy minimalisat invesztalnanak egy kenyelmes, es eletkepes technologiaba.

Ehelyett a teves musorszorasban is azon megy az izmozas, hogyan korlatozzak az OTTHONI! belterim kepessegeit, letiltva a rogzitest, sot akar a reklamok attekeresenek lehetoseget is! Es utana csodalkoznak, hogy az emberek 3rd party belterit vesznek, uram bocsa leszarjak a tevet es letoltik inkabb a filmet. NEM megvagva es 15 perces reklamblokkokkal szetb...va.

Mondom megegyszer: amikor latod kirakva a 990-es DVDket, meg akkor is nyereseges a biznisz. Szerinted mekkora haszonkulcs van a 6000 forintos DVDn? Es mit kapok erte? Regiokodot, meg egy nagy beintest, ha beszarik a 15 eve is elavult hordozo. Miert is kellene ezt tobbszor kifizetnem? Ja es ugye melle fizethetem a hordozora kivetett adot is. De mire is?

Fel kellene fogni, hogy ma az emberek tobbsege mar nem akar gyujtogetni, mert se helye, se kedve hozza. Megis ki a fene akarna letoltessel szuttyogni, feliratot vadaszni, allandoan hdd ket venni, pc t folyton bekapcsolva tartani, ha lenne egy online téka, ahol havi dijert kattintasra megy a mozi, katalogizalva, normalis hanggal stb. Es akkor meg a rendezo valtozat rendezoi valtozatanak final cutjat, a diszdobozosokat nem is emlitettuk, amikor vagyonokert csorgatnak nehany uj snittet. 

Hirtelen belekattintottam az imdb-be, es epp a Keresztapa 2.-t talaltam meg. 6.000.0000 usd koltsegvetesbol 1997-ben tartottak $245,066,411 csak a vetitesekkel, újabb $156,736,000 dollar a kolcsonzokbol es ebben ha jol latom nincsenek benne vhs, dvd kopiak a merchandise. Ez megis mekkora haszonkulcs? Mondj mar megegy szolgaltatot, termeket, ahol ekkora brutalis nyeresegeket lehet realizalni ekkora befektetessel? 

Az elvi problemadat ertem: ha nem tetszik a felallas, ne vegyem meg, de plane ne lopjam el. Ez jogos, viszont ha nincs nyomas a zeneiparon, a mai napig 1 slageres lemezeket adna el 19 tovabbi toltelekkel, 6000 forintert... amugy meg kreativ munkakorben dolgozom, pontosan erzem a boromon milyen az amikor a szellemi termekedet lopjak el.

ghosty9 Creative Commons License 2014.03.19 0 0 36084

"A tescoban latod a 999es, sot mostanaban 499es dvdket? Es meg azon is van haszon.'

Erre azért olyan nagyon ne vegyél mérget. (Mármint persze, bukni nem buknak rajta, de lehet, hogy ezt-azt elfelejtenek ki- vagy befizetni a végén...)

A másik dolog, hogy ezek a tartalmak már igencsak az életciklusuk végén vannak, mikorra az ilyen turkálókba kerülnek; már túlvannak ideális esetben egy moziforgalmazáson, aztán teljes árú DVD-n/blu ray-en, lementek tévében (de hát pont neked kell ezt elmagyarázni?), eddigre már rég megtérült az elkészítésük. Megnézheted, milyen filmeket állít elő a Straight to Video Productions Inc., na azt lehet kitermelni ilyen eladási ár mellett. :-)

(És nem, nem azt mondom, hogy a jelenlegi jogdíjas dolog milyen jó, hanem hogy azért ne beszéljünk már össze-vissza mindenfélét se.)

Előzmény: Saughassy (36072)
y3k Creative Commons License 2014.03.19 0 0 36083

A vhs és a korong közti jogdíj még magyarázható, mivel utobbi minőségromlás nélkül másolható.

De a többi hasonlat, magyarázat nemhogy sántít, hanem nem áll meg, félelmetesen egyoldalú a megközelítés, meg is lehet nézni hova vezetett. A szellemi tulajdon nem függ a hordozótol, elázott könyvet is illene cserélni jogdíj beszámítással.

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.19 0 0 36082

nem ezt vetted meg. A VHS megtekintesi jogat vetted meg, de gondolom nincs kozottunk vita hogy egy VHS ill. egy BD varians kozott jelentos kulonbsegek vannak.

A BD kiadvanyt is el kell kesziteni, nem csak arrol van szo hogy a VHSt ezentul BDn kapod meg. Es ezert fizetni kell, meghozza annyit amennyit kernek erte. Neked vasarlokent ket lehetoseged van: megvenni vagy nem megvenni. Vitatni azt hogy most valojaban mennyibe is kerul, marhasag.

Ha bemesz egy autoszalonba es ott kifejted, hogy szerinted ez az auto nem is ennyit, hanem mondjuk a felet es adjak oda annyiert, akkor szerinted mit fognak szolni?

A szellemi tulajdon is tulajdon.

Előzmény: Saughassy (36079)
Saughassy Creative Commons License 2014.03.19 0 0 36081

...és asx szerint a hordozodijat azert fizetem az ures lemezre, hogy ha mar ok basznak kicserelni, akkor en magam se tehessem buntetovam nelkul. Na ehhez azert ne kelljen mar boldogan tapsikolnom...

Előzmény: y3k (36080)
y3k Creative Commons License 2014.03.19 0 0 36080

S akkor ezek szerint hordozó árban cserélik ha megnyúlik, karcolódik, elszaródik...

Előzmény: Törölt nick (36078)
Saughassy Creative Commons License 2014.03.19 0 0 36079

Egyfele jogdij van. Én megvettem a film vegtelen szamu megtekintesi jogat mar akkor amikor a VHS kopiat megvettem. Az, hogy ok 3x akarnak megnyuzni ugyanazert, az enyhen szolva vicc. Kulonosen ha a serult adathordozos peldat vesszuk. Ua DVDt akarom becserelni, mert a regi megserult. Lehet? Nem.

Előzmény: Törölt nick (36078)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.19 0 0 36078

"Ha en megvettem egyszer, akar csak vhs en, akkor abban kicsengettem a jogdijat"

Ezt szerintem rosszul latod. A VHS jogdijat kifizetted, a DVDet meg a BDet meg nem.

Előzmény: Saughassy (36070)
Saughassy Creative Commons License 2014.03.19 0 0 36077

Ha nem akarod, nem fogod érteni. 

Előzmény: asx (36073)
Villámhetes Creative Commons License 2014.03.19 0 0 36076

Természetesen csak jpeg-re vonatkozik.Hát hiába,régi tipus.

Előzmény: Villámhetes (36075)
Villámhetes Creative Commons License 2014.03.19 0 0 36075

Én kicsit örülök,hogy egy jó 3 éves LG plazmám van,ami megkérdezi,hogy kell-e aláfestőzene a képekhez,és hogy milyen gyakorisággal váltsa.Gyakorlatilag bármilyen adathordozóról...:)

Előzmény: Traubi (36051)
asx Creative Commons License 2014.03.18 0 0 36074
Előzmény: asx (36073)
asx Creative Commons License 2014.03.18 0 0 36073

Én is lassan mondom, hogy semmi köze a jogdíjaknak az előállítási költségekhez!

A kérdésedre a válasz: http://de.wikipedia.org/wiki/Pauschalabgabe

vagy erősen lerövidítve magyarul: http://de.wikipedia.org/wiki/Pauschalabgabe

Semmi esetre sem fizeted meg ezzel az összeggel az illegális (vagy is a nem saját célra történő) másolatok jogdíját!

Előzmény: Saughassy (36072)
Saughassy Creative Commons License 2014.03.18 0 0 36072

Lassan mondom, utoljara. A lemezek aranak a toredeket teszik ki az eloallitasi terjesztesi koltsegek. A tescoban latod a 999es, sot mostanaban 499es dvdket? Es meg azon is van haszon. Akkor mirol beszelunk? Szaros regiokodos dvd rol 6000 forintert, amit ha elviszek egy kulfoldi nyaralasra, ne adj isten kulfoldre koltozom, le sem jatszhatok. No comment.

Az eredeti kerdesre meg mindig nem valaszoltal.Miert van meg a fenykepezogepem memoriakartyajan is jogdij?

Előzmény: asx (36071)
asx Creative Commons License 2014.03.18 0 0 36071

Azért mert más a minőség!

Most sem muszáj neked BD-n megvenni a filmet, megkapod DVD-n is 2 €uroval olcsóbban. Ha neked az kell akkor megveszed azt...

Ha 3D-ben kell akkor meg kicsit drágább. Viszont a legtöbb 3D BD filmekhez van 2D BD is a dobozban meg DVD is, vagy kapsz egy kódot, letöltöd (vagy a streamet) és nézheted a laptopon is! Ahhoz ezek a jogok!

Viszont még azt sem rippelheted fel a torrentre! Arra nem vetted meg a jogot, abban az árban nincs benne.

Előzmény: Saughassy (36070)
Saughassy Creative Commons License 2014.03.18 0 0 36070

A lemez vegfelhasznaloi aranak a toredeket teszi ki az eloallitasi es terjesztesi koltseg. Ha en megvettem egyszer, akar csak vhs en, akkor abban kicsengettem a jogdijat. Tehat miert is fizessem ki megegyszer a dvd es bluray verzional?

En meg a Western Digital hdd specifikaciojanal nem latom a fizetendo jogdijat, aztan megis lesapolnak, szoval maradjunk ennyiben.

Előzmény: asx (36069)
asx Creative Commons License 2014.03.18 0 0 36069

Rajta van a lemez elején több nyelven is, hogy az a lemez amit annyiért vettél amennyit fizttél érte mire jogosít!

Ha ki akarod kölcsönözni akkor más az ára, ha klubban akarod levetíteni akkor megint más.

Az viszont nincs rajta, hogy berippelheted a HD-re és felteheted a torrentre! Legalább is én még olyan nem láttam!

Előzmény: Saughassy (36068)
Saughassy Creative Commons License 2014.03.18 0 0 36068

Hat akkor gondolkodj meg, hatha beugrik. Jogdijakrol beszeltunk.

Előzmény: asx (36066)
asx Creative Commons License 2014.03.18 0 0 36067

Tudja is...
Úgy-ahogy. Ez kb. olyan mint mikor veszel egy alaplapot amin onbord van VGA meg audio. Ha jó akkor jó, ha meg nem akkor veszel bele oyat amilyen neked jó...

Előzmény: Traubi (36063)
asx Creative Commons License 2014.03.18 0 0 36066

Nem tudom mi köze van a VHS-nek a Blu-ray lemezhez, de ez legyen az én gondom...
Ha veszel egy mozijegyet és megnézed a filmet akkor ha másnap is meg akarod nézni akkor be fognak engedni a moziba? Nem? Érdekes, pedig te megvetted a jegyet...
Ha megveszed BD-n a filmet akkor azt megnézheted ahányszor akarod! Ha belegondolsz ez még mindig tuti üzlet mert ha pl. sört veszel akkor azt csak egyszer ihatod ki. Az olyan mint a mozi!  :))

Előzmény: Saughassy (36055)
kgaboroo Creative Commons License 2014.03.18 0 0 36065

Igen, a mappás nézet lehetne a kezdőoldal, de így sem rossz. Viszont most próbáltam, szépen megjeleníti a mappát az almappát, az almappában lévő almappát és az abban lévő almappát is.

Nincs ezzel gond, egy nyomással elérhető a mappás nézet és már lehet is válogatni. A tervezők valszeg előnyben részesítették a nyaralásból hazatérő turisták gyors fotóvisszanézését a fényképezőgépről. Mappázni ráérnek ezután is a számítógépen. :-)

Előzmény: Traubi (36064)
Traubi Creative Commons License 2014.03.18 0 0 36064

Köszi! Akkor így csak annyi a butaság, hogy nem ez az alap.

Előzmény: kgaboroo (36058)
Traubi Creative Commons License 2014.03.18 0 0 36063

Eszembe nem jutott volna, hogy az 55-ös CRT-n ilyen funkciót keressek:) De amikor a gyártók egymásra licitálva harsogják a smart, wireless, média, 3D funkciókat, akkor igen, tudnia kell.

Előzmény: asx (36052)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!