Most komolyan, ezeket a hülyeségeket honnan veszed? Vagy miért gondolod, hogy terjeszteni kellene? Nem szokták a teljes élesztő mennyiséget felhasználni csak monjuk, ha egy gyenge sör után egy nagyon erőset csinálnak. Persze lehet csinálni azt ami leírtál, ha nem cél hogy finom is legyen a sör.
Aki két-három hetente főz sört annak nem kell mosni, nem kell startert csinálni: lefejteni a megerjedt sört és bennehagyni a tartály alján az élesztőt, rátölteni a frissen főzött sörlevet, leerjeszti azt is. Ezt állítólag 10-szer lehet megcsinálni, utána ajánlott lecserélni az élesztőt mert állítólag elfajzik. Az élesztő nem fogy, hanem szaporodik. Minden erjesztés után több és több lesz, ha már túl sok van a felét ki lehet dobni.
Az élesztő forrás sajnos mindig kicsit kiszámíthatatlan. Ráírnak valamit a zacskóra, aztán vagy az van, vagy nem. Lejárat, stb. Hasznos (bár nem ingyenes és időigényes is) kialakítani valamilyen élesztő szaporítási sztenderdet. Pl. 2l -es starter durván 4-5-szörözi a sejtszámot, de mindenképpen csökken a kiinduló sejtszám jelentősége.
20l normál fajsúlyú /1.050/ sörléhez kell 11gr élesztő.Az 1.082-hez már két csomag kell hogy ne legyen alul oltva.Számoláshoz vannak kalkulátorok pitching rate néven keresd. Az US 05élesztő lejjebb fogja erjeszteni mint gondolod /1.020/ ,persze ez függ a malátáktól és a cefrézési hőfoktól.
Hidegkomlót akkor kiveszem, egyébként amit lefejtettem ahoz kevertem élesztőt előző sörből és megnézem az leerjed e. Elvileg 1.020ra kéne erjedjen. A sör 20 fokon van. Lehez hogy az volt a gond hogy nem csináltam startert.. kellett volna ehhez.
Ha kotyog akkor nem akadt meg. Vagy alul oltottad,esetleg kevés volt a levegőztetés, hőmérséklet ingadozás, ha a hideg komló zsákban van kivenném, mert fű ízű lehet a sör.20-C-on tartanám ,esetleg kicsit megráznám hogy a le ülepedett élesztő felkeveredjen.Palackozással még várnék.
3hete van az erjesztőben a söröm és 10 napja benne a hidegkomló. 3-4percenként kotyog egyet pedig már palackoznám... merjem lezárni? Élesztő: us-05 mérni nem nagyon tudok mert nincs csap.
Sörforum blogon találsz részletes leírást.Idővel változhat,de lehet mosni erjesztésvégén, átoltani erjesztésközben .Üveg aljáról lehet szaporítani /csak azokból, amelyek nem hőkezeltek és nem palackozó élesztősek ,interneten keringenek gyártó táblázatok/.Fertőtlenítés nagyon fontos ,igazi talán a kukta lenne de minimum 15 perc főzés.Yotube-on sok videot találsz.Folyékony élesztők gyártási idejére figyelni kell,az aktív sejtek száma gyorsan csökken.Tárolásuk csak hűtőben.Főzés előtt időben elkel kezdeni startert készíteni/ régebbieknél ez lehet 1 hét is/.Vásárláskor figyelni kell , a leárazottak feltehetően lejárat közelében vannak.
Ha rákeresel itt a fórumon többen is kínáltak eladásra. (én kapásból két hozzászólót találtam akik évekkel korábban írták hogy van eladó) Mindkettőjüknek volt eladó idén is, én vettem 3 félét múlt héten, de 6-7 féléből lehetett választani.
Egyelőre még mindegyik egyben van, pedig erjed rendesen, de nem akarom elkiabálni...
Hát mivel elég bénán sikerült átfejtenem az üvegekbe a nedűt, nemelyikben van bőven seprő, de majd degrozsálom. Legalábbis próbálkozom majd vele. :D
Más:
Most hogy így utánaolvastam kicsit a sörkészítésnek, gondolkozom hogy belevágok majd pár 10 liter készítésébe, de mazochista módon szeretném magamnak termeszteni a malátának meg komlónak valót.
Tehát a kérdésem hogy komló ügyben hol/kinél érdemes kopogtatni pár tőért, esetleg itt a fórumon...?
Illetve ugyanígy 1-2 kg sörárpa vetőmagért?
Még elvetemült ötletem, hogy fürtös kölesből (ami igazából muharféle, Setaria italica ) próbálkoznék, abból van itthon vetőmagom, de kérdéses hogyha malátázom, akkor lesz-e benne annyi diasztáz hogy a saját keményítőit lebontsa.
Mert mivel sajnáltam kidobni a maradék élesztőt, nekiálltam még egy ilyen 5 literes adagnak, Teljesen a leírt eszközökkel, módszerrel. Most cukrosodik.
A csatos üveg le tudja ereszteni a nagy nyomás egy részét. Legalább is ezt tapasztaltam.
Pezsgőnél nagyobb a szénsav tartalom mint a sörnél. De sokkal tisztább is, mivel az összes üledéket eltávolítják. Hasonló CO2 tartalomnál a sör kifut. Ezért nincs tapasztalatom nagy nyomással.
Tavalyi meggy alapboromból pezsgőt készíteni szándékozom, viszont mivel nem volt elég pezsgős üvegem, volt amit fél literes csatos sörös üvegbe raktam. Viszont mivel pezsgő lesz, így literenként 24 g cukorral lett megküldve, de most így a fórumba beleolvasva, hogy a sör palackban erjesztéséhez 4-5 g cukrot szokás adni fél literenként, van egy olyan gyanúm hogy sörösüvegenkénti 12 g cukrot tartalmazó meggyboromtól el fog szállni az üveg. Jól gondolom? :D
(Ahonnan az adagolást vettem, azt írtak hogy literenként 4g cukorból 1 bar nyomás lesz, ez nagyjából stimmel amúgy?
Illetve gondolom pezsgősüveggel kevesebb tapasztalatotok van, de annak ezek szerint bírnia kéne a 6 bart gond nélkül?)