Ha jól okoskodom, akkor ha mondjuk a földszinti teraszhoz az épület síjából kiálló "szélfogó falat" építek, vagy akár egy falazott 1m magas "korlátot" akkor azzal már jelentősen csökkentem a számított értéket. Főleg ha ez az 1m magas fal mondjuk 3m hosszú.
itt egy elég érthető "példatár" az építménymagasság számításhoz, hogy melyik homlokzat számít bele és melyik nem.
nálad az utolsó oldal első két- és harmadik példáját érdemes megnézni. persze a többi is hasznos, de nálad ez fog játszani.
pl. egy 1 m-nél magasabb terasz (beleszámít beépítettségbe) erősen le tudja venni épmagot. ugyan így egy sima fal, ami csatlakozik az épülethez. és még sok-sok mindennel lehet játszani...
Tehát ha a földszinti előtető "letalpal" akkor a homlokzati képben ez a rész alacsonyabb. Vagyis csökkenti az "átlagmagasságot" (nem biztos hogy ez így teljesen pontos megfogalmazás).
Jól értettem?
Egyébként most kockaház a gondolat, de ha ez így elképzelhető, akkor lesz letalpalt előtető :)
Hogy lapostetőt engednek-e? Nemtom. Pécel. Majd megnézem.
Hat sik terepen, sima laposteto eseten el nem tudom kepzelni, miert ne lenne az atlagos magassag az egyforma magassaggal egyenlo:) Inkabb az a baj a szamitasban, hogy ugyan a felso felen nalunk is a kulso terepszint a padloszint, de normalisabb labazatot hagyni.
Az egy tok mas kerdes, hogy a tervezok tudnak kreativak lenni az atlag manipulaciojaban:)
Van egy kigondolt családi ház, amihez telket keresünk. A kinézett telek maximális építménymagassága 6m. Jól gondolom, hogy ebbe nem fér bele egy lapostetős épület? 2x2,7m szintmagasság + 2x25cm födémvastagság + hőszigetelés min. 20cm + attika... az akárhogy is számolom 6m felett lesz 20-30 cm-el. De vajon az attika beleszámít-e az építménymagasságba?
Szóval 2 szintes lapostetős zöldtetős épület beleférhet-e 2,70-es belmagasságokkal a 6m-be szerintetek?
A 12 métert kicsit több helyen alá kéne támasztani, mint középen, főleg ha 40 tonnás terhelést raksz rá. Bár épithetsz egy Csernobil-szerű szarkofágot is, ha van egy betongyárad...
Kedvem telne abban, ha a kertemben lehetne egy 12 M átmérőjű kerek betonfelület, mely alatt egy "pince" volna, azaz egy kb. 250 belmagasságú, középen megtámasztott monolitfödémű, bevasalt betonból készült oldalú és lemezalap aljú betonpinyó, valami oldalsó bejárattal akár kocsinak. (NEM garázs:) Ennek az egésznek később megoszlóban el kéne vinni 40 tonnát akár...:)
Zártkert, szőlő/gyümölcsös, rendes ház (présház, bejelentkezve) már van a telken.
Erre miféle engedély/bejelentés kellhet? A 40 tonna későbbi dolog, hab a tortán.
Valaki közületek megnyugtatóan (zsíros javadalmazásért) kiszámítaná nekem, miféle méretek/anyagok kellenek?
A 2m-es irányban nem lehetne egy mestergerendát betenni? Lehajlásra is egészségesebb lenne a szerkezet, mert 5,7m-en már elég izmos faszerkezet kell, hogy lehajlásra is megfeleljen.
(nem nagy macera, egy ellenőrző számitás kell csak a statikustól)
Én nem ezt hallottam, vagyis lehet, hogy a feladat pitiánér, de 50-100 ezer körül van egy statikusi szakvélemény. Vagy lehet csak külön egy részre kérni a számítást és egy "tizesből" megúszom??