Mondom, ehhez az összes szűk keresztmetszetet ismerni kell, ahol át kell préselődnie a levegőnek. És annak ismeretében sem biztos, hogy fejből eldönthető, melyik ventillátor jobb.
Ahol nagy keresztmetszeten szívja át, ott nagyon lassan megy a levegő, és gyakorlatilag nincs ellenállás. Egyedül a beeresztőknél és a küszöbök alatt szokott ellenállás lenni. Nem mellékes ezeknek az összkeresztmetszete.
Egyes önkormányzatok erre bevezették azt (az egyébként mérhetetlen pofátlan és valószínűleg ráadásul jogszerűtlen) intézkedést, hogy akkor is fizetni kell a szemétszállítás díját, ha valaki nem használja.
Nekem volt ilyen fürdőszobám, csak azért kérdezem, és éveken keresztül fűtöttem, aztán rájöttem, hogy akkor is meleg, ha egyáltalán nincs fűtve. Egész télen nullára tekerve a radiátor.
A centrifugálventillátorokat ott szokták használni, ahol csőrendszeren kell átnyomni a levegőt, mert ott van szükség nagy nyomásra. Ha egy fal egyik oldaláról a másikra kell, akkor hatékonyabbak szoktak lenni a lapátos ventillátorok.
Igen ez a ventilátor (meg a helios ami még drágább) ebben kiemelkedik a többi közűl, ezért választottam én is ezt, még ha drágább is legalább tutira működik.
A füstszagtól én is tartottam vidéken lakok (nem a putrisoron) szinte mindenki én magam is vegyeskazánnal fűt és tudom, hogy vannak olyanok akik még a döglött macskát is rádobják a tűzre s valami furcsa módon nem raknak ki hetente kukászsákot pedig bőven beleférne nekik a heti 300ft egyszer le is robbant náluk a kazán ajtaja a dezodorosflakontól, de az szerencsére arébb lakik nekem egy lignites szomszéd jutott néha nagyon büdös tud lenni, de a házban eddig csak egyszer-kétszer lehetett érezni a beeresztők közelében.
Szerintem a ventilátort a fürdőre ideális tenni mert akkor rögtön kiviszi a párás levegőt, egyébként a külső házfalon lévő rácson eddig soha nem láttam vizet gondolom a folyamatos üzem miatt nincs ideje kicsapódni.
Arról, hogy kifújod a meleget a házból meg annyit, hogy a szellőztetést úgysem tudod megúszi higrosztatikus légbevezetők pedig szabályozzák a beengedett levegő mennyiségét. Ha nem vagyunk itthon egész nap akkor idővel bezárnak így nem tud bejönni levegő ill. ha jól tudom csak 3m2 /h egész pontosan beeresztőnként tehát gondolom max annyit is tud kifújni.
Lényegében úgy gondolom, hogy ott és annyit szellőztet amennyit kell. Az, hogy nálad hogy müködne nem tudom én csak a tapasztalatimat írtam le.
Nyilván a tökéletes megoldás egy hővisszanyerős szellőztetőrendszer lenne, de ahhoz nem kicsit szét kell verni a házat meg aztán az alsó hangon félmillió forintos árát szerintem évtizedek mire visszahozza a fűtésszámlán (mondjuk úgy tudom ennél már az a probléma, hogy párásítani kell a bejuttatott levegőt).
Tudom. A (majdnem) szomszédnak mindene a gyereke. De a rákveszély hidegen hagyja. A lényeg, hogy a szeméttől megszabaduljon. (200 m-re van a legközelebbi szelektív, a következő sincs 1 km-re, de a kazán közelebb van...)
Nálunk az utcában sima tűzifával ha 3-4 szomszéd bedurrant, a Limodor nem tűnik jó ötletnek, érdekes, milyen apróságnak tűnő dolgok eszetekbe jut.... és milyen könnyen elvághat egy jónak tűnő ötletet. Persze ésszel jó lesz az.