Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2015.07.14 0 0 1969

Én hátul a két sarokba idén ültettem erdei szedret. Bokrosodik, de fel is vezethető a kerítésre. Nem csak védelmi okokból, hanem mert nagyon szeretem is a gyümölcsét. A kerítés vonalában 3 tő tüskés tayberryt - szedermálnát ültettem. Ezek vesszői 4m-esre is megnőnek, fent fogom vezetni a kerítés tetején. A letermett vesszőket sem fogom eltávolítani. Ha ezt valaki megmarkolja, garantáltan nem jön be. Nem csak nagyon fájdalmas, de az apró tüskék benne is maradnak a kezében. Kiszedni nagyon nehéz, általában orvos vágja ki mert hamar begyűlik.

Ez lesz az így járás tipikus esete. :)))

Előzmény: Törölt nick (1967)
CBNora Creative Commons License 2015.07.14 0 0 1968

Kerítésre ilyen célból inkább szedret raknék.

Nekünk van egy tő Thornless Evergreen, tüskétlen. Vannak viszont körülötte magoncok, azok nagyon tüskések. Még kicsik, de nem valószínű, hogy felnőve megszelídülnek. Szép növények, szeldelt levelük van, dísznövénynek is elmennének. Az anyanövény gyümölcse nem nagy, de nem savanyú, jóízű. A magoncokról még nem tudni, milyen ízűt teremnek, de szépek.

Előzmény: Törölt nick (1967)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.13 0 0 1967

Melyik a legtüskésebb málnafajta? És támrendszer mellett nevelhető.

Kerítés mellé szeretnék ültetni pár tövet védelmi növényként.

Lolek13 Creative Commons License 2015.06.28 0 0 1966

Köszönöm szépen a választ! :)

Előzmény: janijani (1965)
janijani Creative Commons License 2015.06.27 0 0 1965

Nálam a málnán nincs ilyen, viszont a szedernél előfordult. Ezek a szemek ehetetlenek lesznek. Ha kevés van belőle szedd le és dobd el, ha sok ilyen van jövőre valamit tenni kell.

Biztos hogy valami betegség, az idén virágzáskor megpermeteztem kétszer is Amistarral, most nem látok ilyen szemeket. 

Előzmény: Lolek13 (1964)
Lolek13 Creative Commons License 2015.06.27 0 0 1964

Lolek13 Creative Commons License 2015.06.27 0 0 1963

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.

Mitől ilyenek a málnaszemek?Ez betegség?

Pillanatragasz Creative Commons License 2015.06.27 0 1 1962

győzött a természet  felvette megint a burjány a málnásomat  ...most úgy tűnik szép termésem lesz  ....:) hiába na a burjány az nem pihen éjjel nappal nő 

Lactarius Curtis Creative Commons License 2015.06.26 0 0 1961

Az idei sarjakat ráérsz lombhullás után visszavágni 1,5-1,8m-re.

Előzmény: Fiatal88 (1960)
Fiatal88 Creative Commons License 2015.06.26 0 0 1960

SziasztokMennyire érdemews visszavágni a jövő évi termőtövek tetejét?És ha fontos, akkor milyen mértékben kell és mikor?

avandi Creative Commons License 2015.06.26 0 0 1959

Sziasztok!

Budaörs környéki átvétellel vennék 10 kg málnát, ha van valakinek eladó felesleges termése.

Előre is köszi, ha írtok.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1958

OK, maradt még egy kis Glialka (meg tudod, itt nem homok, hanem kötött agyagtalaj van, nem megy mélyre)

Előzmény: beetee (1957)
beetee Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1957

Á... nekem arasznyi mélységből törnek elő a sarjak több tízesével. Olyan mélyen meg nem könnyű úgy kiásni, hogy a legapróbb törékeny gyökérdarabkát is eltávolítsd....

De legyen más a tapasztalatod. Teremjen jó sokat, és finomat. Ha mégsem, akkor meg ne ásóval állj neki elsőre, hanem amíg egyben van a gyökérlabdája, akkor többször, ismételve, jó tömény gyomirtóval.

(szerintem hálás leszel ezért a tanácsért :))))  )

Előzmény: Lactarius Curtis (1956)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1956

A kiásáskor nekem úgy tűnt, hogy mint a sima málna sekélyen futnak a gyökerei, és ki is lehet húzni a sarjakat elég hosszú gyökérrel. Mondjuk nálam egy mulcsozott részen van, ahol nem tud mibe belenőni. Remélem idén lesz rajta termés, megkóstolom és eldől a sorsa.

Előzmény: beetee (1954)
55judit Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1955

Köszönöm, mindet elolvastam, ma csak azt írtam le amit a látvány alapján gondoltam róla.

Egyébként a szomszédnak lesz. Lehet megkövezni, de sajnos 9 éve büntetlenül tesz nekem elég gyakran keresztbe. Ha szépen kértem valamire, csak üvöltözést és még nagyobb kitolásokat kaptam. Egyszer ugyan már feljelentettem a talaj és növényvédelmi hatóságnál mert megérett rá a helyzet nagyon, de erre válaszul nem enged át minket ereszcsatornát takarítani. Fiam a kéményhez köti ki magát, onnan szinte lógva végzi el a munkát. Tudom ezért is lehet jelenteni, de állhatna jelentgetésből az egész életem. Szóval, most a szintjére megyek, és azt csinálom amit ő. Tudom nem kéne, de már nem tudok uralkodni magamon. :(

Előzmény: beetee (1954)
beetee Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1954

Figyelj Judit!

Írtam róla sokat, itt is, és a Fagytűrősben is (könnyű visszakeresni a hozzászólásaim között).

Nem egy veszélytelen dolog ültetni, hacsak nem egy dézsába tervezed, amit kiábránduláskor beteszed fedett helyre évekig és egy csepp vizet nem adsz neki, sőt utána felgyújtod.

Vagy min 50 cm mély sávalapok közé... Ott a napalm a célravezető később...

De mindezeket privátban is leírtam... szóval Te akartad...

Előzmény: 55judit (1952)
CBNora Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1953

Igen. Sűrűn vannak nálam a növények, nem tudom kikapálni, ami már benőtt a többi közé. Van olyan növény, aminek ezt elnézem, de az olvasottak alapján ez nem tűnt olyannak.

Előzmény: 55judit (1952)
55judit Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1952

A veszélyessége a terjedési módjában rejlik? Én ma kaptam, és úgy látom nagyon sekélyen fut, szerintem nem lehet nehéz kikapálni ha terjed.

Előzmény: CBNora (1949)
CBNora Creative Commons License 2015.06.24 0 1 1951

Különböző fórumokon találtam hozzászólásokat, ahol olyanok írtak róla, akiknek volt. Aki árulja, az nem egészen mérvadó.

Előzmény: 55judit (1950)
55judit Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1950

Köszönöm. Már én is találtam néhány helyet külföldön ahol rendelni lehet, és azt írják róla hogy savanyú, finomabb főzve. Talajtakarónak mutatós.

Előzmény: CBNora (1949)
CBNora Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1949

Külföldi oldalakon is azt olvastam, hogy ízetlen, és nagyon terjed.

Mikor galagonyát rendeltem a DM kertből, utánanéztem ennek is, és egyértelműnek tűnt, hogy nem érdemes, sőt veszélyes ültetni.

Előzmény: 55judit (1948)
55judit Creative Commons License 2015.06.24 0 0 1948

Úgy gondolom, a szamócamálna ha neki tetsző helyre kerül, hozza a termést is. Lám, az a pici is virágzik nálad.

Kerestem külföldi oldalakon is információt róla, de csak képeket találtam. Majd a tapasztalat megmutatja hogy nálunk milyen.

A Polka málnám tetején virágbimbó van. Így megmutatja magát ő is.

Köszönöm mindkét küldeményt! :)

Előzmény: Lactarius Curtis (1792)
iimi Creative Commons License 2015.06.22 0 0 1947

Köszönöm az infót, eddig azt hittem a szedermálna és a lilamálna ugyanaz.

Előzmény: 55judit (1944)
beetee Creative Commons License 2015.06.22 0 0 1946

Ez ugyan nem málna :))

...de nálam megmaradt az előző tulaj eperágyásából egy olyan fajta (több másik mellett), ami egy kivadult nemes lehet, vagy tényleg magról kelt és akkor visszaütött az eredeti erdei szamócára, mert aromában olyan. Áttelepítéskor is hagytam meg belőle, mert nagyon finom az íze. Ha belekerül esetleg lekvárba, vagy más mellé (pl. rebarbara), csodákra képes.

Nem terem rettentő mennyiséget, nem színeződik, halványan már édes-szagos, és hoz egy csomó indát.

Előzmény: CBNora (1945)
CBNora Creative Commons License 2015.06.22 0 0 1945

Olyanom nekem is van, félreeső helyeken egy-egy tő. Egy ágyást nem ér meg, de arra a pár tőre vigyázok. Arra való, hogy mikor kint dolgozom a kertben, bekapjak pár szemet. Tálba szedni tényleg nem érdemes.

Van viszont egy másik, gondolom, az is magról kelt, mert ahol megjelent, oda nem ültettem, és olyanunk nem is volt. Kereskedelmi forgalomba valószínűleg nem kerülne, mert nagyon puha a gyümölcse, könnyen romlik, és éréskor nem látszik a hatalmasra növő lombozat között, a leveleket félre hajtogatva kell keresgélni. De nagyon finom, erősen aromás (én szeretem az ilyet), és talajtakarónak is használható, sok, erős indát hoz. A paradicsomágyás szélén burjánzik most, de tervezem, hogy egyszer egy jól szellőző, csigáktól védett, napos helyre csinálok belőle egy ágyást. Szép nagy szemek is nőnek rajta, de elég vegyes a termésméret.

Én szeretem az ilyen meglepetés gyümölcsöket. A ribizlik között van egy pár kimondottan jó, a kedvencem a nagyszemű fehér, az elég sokat is terem.

Előzmény: beetee (1941)
55judit Creative Commons License 2015.06.22 0 0 1944

A lila málna és a szedermálna két külön fajta.

A lila olyan alakú termést hoz mint a piros málna, csak kicsit nyomottabb, kerekebb a szem és ízletesebb ha hagyjuk teljesen beérni. Tüske nélküli, nagyon erős növekedésű. Mivel a 3 éves 2 db tövem nem hozott sosem gyökérsarjat - illetve az egyik hozott egyet, kis gyengécskét, idén először lehajtottam 2 ágat. Igen, volt már hogy kötözéskor eltört nálam is, de most kibírta. Hosszú ágat hajtottam le, és nem tőből, hanem óvatosan fentebbről. Egy szakaszát leföldeltem, téglát rá, és naponta locsolom. Ez egy próba-szerencse, mert csak olvastam a módszerről. Viszont tavaly egy fel nem kötött vessző hegye leért a földre, és ősszel szép kis gyökérzettel emeltem ki. Megmaradt.

A szedermálnát hívják Tayberry-nek. Ebből van tüskés és tüske nélküli. Nekem az utóbbi van. Ennek a vége is gyökeresedik ha leér. Több méteres vesszőket hoz, de én elvágom fej magasságnál, és karózom. 1 tövön 2-3 szálat hagyok. Írd a keresőbe, látsz róla fotót. Igazából nincs olyan szép a termése mint a fotón és savanykás, nem olyan finom nekem, de szomszédasszony imádja.

Előzmény: iimi (1943)
iimi Creative Commons License 2015.06.22 0 0 1943

..esetleg a lila, a szedermálna!? (nekem olyanom nincs)

Előzmény: iimi (1942)
iimi Creative Commons License 2015.06.22 0 0 1942

Szia, te hogyan oldod meg a málna bujtást?

Olvastam már pár helyen hogy a málna ezzel a módszerrel is szaporitható, de gondolom, nem minden fajta.

Ami nálunk van az egyik sem birnja ki, hogy lehajtsam a végét a földre, simán eltörik.

Előzmény: 55judit (1940)
beetee Creative Commons License 2015.06.22 0 0 1941

Nekem volt egy csomó szamócám magról.

Kicsi, fehér termésű. Aztán pár év után kiástam.

Sokat termett, de a hagyományos pirosnál sokkal parfümösebb volt, nekem már-már sok.

Aztán meg nagyon szaporátlan. Folyamatosan érett, naponta lehetett volna szedni, de ráment mindig egy csomó idő, és nem is látszott az eredménye az edényben...

55judit Creative Commons License 2015.06.22 0 0 1940

Én úgy tudom, ha megtermékenyül a virág és termést hoz, annak a magja kikel. Én is találkoztam már pici szál málnákkal a kertben, de én nem tartom érdemesnek ezzel foglalkozni. Amelyik olyan hogy nem szeret gyökérsarjat hozni, azt  lehet bujtással és tőosztással szaporítani, és gyorsabb az eredmény.

Előzmény: havasföld34 (1939)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!