Persze, ha mondjuk 1 kilósak a nehézgolyók, 90 dekásak a könnyüek, akkor annyiszor 10 deka a különbség, ahanyadik ládából szedtük ki.
Valamelyest értem is, csak nem tudom jól elmesélni. Ebben a feladatban az a tragikus, hogy általános iskola 6. osztályban meg lehet oldani.
Namost ha én azt már elvégeztem (nem is rossz eredménnyel) és nem tudom ilyenekre a választ, akkor az iskolarendszerrel nagy problémák vannak.
AvI, te nem olvastad vissza az előző hozzászólásokat, azért nem tudod, mi ez a ládás golyós marhaság.
Vadsuhanc azért a kedvencem, mert vette a fáradságot és utánagondolt és használta az eszét.
És de facto lehet a Vadsut cseszegetni, csak én azt de jure nem szeretem, szemem meglevesedik, ha őtet cseszegtetik.
Kedves Suhanc. Köszönöm. Most már nem halok meg hülyén. Hanem boldogan. És mindenféle bölcs mondással felvértezve. Már ezért megérte. Köszönöm.
:-)
De miééééééért nem lehet téged cseszegetniiii?!! :-))
És mi is ez a ládás-golyós marhaság?
Tökéletesen igaz. Közben meghallottam a jó megoldást.
Meg kell számozni a ládákat 1-10-ig. Minden ládából ki kell venni annyi darab golyót, ahányas számú a láda, melyből kivesszük.
összesen 55 db. Megmérjük az összes kivett golyót.
Na innentől nem tudom jól elmesélni. hogy van tovább?
szeretném megjegyezni, hogy ez itt egy fórum. ami arról ismerszik meg, hogy az emberek belebeszélnek. ehhez képest nagyobb a csend, mint az oviban csendespihenőkor. akkor meg mi értelme? komolyan mondom, még a végén jót cselekszem veletek, és itt hagyom a francba az egészet...
közben rájöttem ám, hogy ez a megoldás nem stimmel. felteszed a ládákat, eddig rendben. megnézed, mennyit mutat. ez is rendben. ÉS EZ EGY MÉRÉS! innentől viszont minden újabb leolvasás már újabb mérés. de engedjünk meg még az első láda levétele után is egy mérlegnézést. ekkor már baromira kihasználtunk minden lehetőséget. és ha nem ez volt az, amit kerestünk, hát megnézhetjük magunkat.
Mint Rottenbiller :-))) Most ezerig nem érdekel megint annyira de ha errejárok akkor bemondom a többit is... :-) Juteszembe te kezdjél 500 és 1000 közötti prímszámok után kutatni :-)