Üdv! Viessmann 52121 mágneses váltó dekóderbe külső tápot szeretnék kötni. Nem egyértelmű a leírásában, hogy 16V egyenárammal is meg lehet-e táplálni, vagy csak váltóval? És ha igen, akkor számít-e a polaritás? (Az egyik bemenetre egy "E" betű van festve.) Köszi!
Kend, kenje csak meg, menni fog az utána is. A kenés mértéke szokott gond lenni. A túl sok kenés felesleges, nem azért mert szigetelni fog, hanem összeszed így minden koszt/szöszmöszt is.
(Talán Benbe Topiktárs tudná részecskefizika, vagy simán fizika szinten elmagyarázni, hogy egy szigetelő kenőanyag (olaj), kenése révén mégis hogyan lesz a két fém között elektromos vezetés, ha kenve van.)
Közben én is barkácsolok...nem hagy nyugodni a téma. Egy kb. 4 másodperces végtelenített Szili SW hangot szeleteltem fel 7 darabra. Nem fog olyan szépen szólni, mint a tiétek, de a képen épp a "gyorsulás-lassulás-egyenletes haladás" alapú hangvezérlés "szép" kis folyamatábrája látható:
Tudnátok linket adni zsírra-olajra? Google van nálunk itthon, de elvesztem a részletekben... (Van nekem is Fleischmann mozdonyom, aminek a futó forgóváza nyikorog, de sima olajjal nem kenem, mert áramot szed). Köszi.
Köszi, küldheted. Pont DigiProgrammer-közelben leszek. Firmware-frissítés + hangprojekt-letöltés kell hozzá? Gondolom más hangokkal is működik.
Igen, a DSE nem lesz egyszerűbb a dologtól, főleg, hogy még az "FL", "FR" és egyéb beszédes funkciók sem azt jelentik, amit sugallnak, célszerű lesz majd a következő verziókban átnevezni őket valami féle FV100->FV199 tartományba, így nem lehet majd összekeverni az F0..F31-gyel. Na de aki a DSE-t használja, az amúgy is el kell mélyedjen a dologban.
A DT kiadásai az utóbbi időben igencsak megugrottak (alkatrészek, iroda) valamit lépni kellett.
Ne is mondd, az Atmel proci, amikből a műhelyben építkeztünk, eredetileg 600Ft-ba került. Utolsó ára a HEStore-ban 12.000(!!!) volt (és ennyiért megvették az utolsókat). A várható beérkezést nemrég módosították 2023 1. negyedévről 2024-re.
Múlt héten próbáltam ki egy olyat, hogy a sínből érkező funkciógombok és a hang vezérlés közé, funkciógombonként, tettem egy "demultiplexert".
Eddig így működtünk, a DigiSoundEditorban (DSE) a funkciók a tényleges funkciógombot jelentették:
Most ezt teszteljük, így sajnos a DSE-ben a funkciógomb elnevezés már egy belső virtuális funkcióra utal. Ez későbbi szerkesztéskor keveredést okozhat.
Működik, CV-ből simán átpakolható a hang akár F20 fölé is. A hangon belül lekérdezett másik funkciógombra is igaz (nem kell keresni a projektben). Plux12-re kész, ha van olyanod elküldhetem.
A V43 hang egyenlőre nem letölthető. A DT kiadásai az utóbbi időben igencsak megugrottak (alkatrészek, iroda) valamit lépni kellett.
Elektromosan vezetö kenöanyagokkal van valakinek tapasztalata?
Vannak csuszo aramszedök több modellemnel, ott vetnem be, illetve a kerekaramszedessel ellatott szemelykocsiknal, ellenallas csökkentesere, illetve a ciripelö, neha kifejezetten magas frekvencias nyikorgasok ellen.
A ZCS program a már megszerkesztett hanganyagok utólagos módosításának egyik egyszerű eszköze. Itt most nem arra gondolok, hogy egy-egy hangmintát kiszedünk, vagy feltöltünk utólag a meglévő mellé. Ez ebben nem lehetséges. Az viszont igen, hogy a dekóderbe feltöltött hangokat módosítgassuk vele. Gondolok itt arra, hogy a hang melyik funkcióval kapcsoljon be/ki, az egyes funkciógombok melyik hangmintát indítsák el (kürt, légsűrítő, ilyesmik), hogy a véletlen generátor(ok) melyik hangokat játszák le, és milyen időközönként, álló, vagy mozgó helyzetben. Hogy a hangminták, hangeffektusok mekkora hangerővel szólaljanak meg, melyik funkciógombbal tudunk halkítani/hangosítani az összhangerőn, stb. stb. És ehhez, ha ezt a programot használjuk, akkor nem feltétlenül kell a ZIMO MXULFA programozó, CV-ből is meg tudjuk tenni.
Ahhoz, hogy egy meglévő hanganyagban módosításokat végezzünk, például lecseréljük a kürt hangot, vagy egy másik állomási bemondást töltsünk fel, ahhoz nem ez a program kell, hanem a ZIMO hangszerkesztője. De ehhez nem ússzuk meg az MXULFA programozót. (A Z21-n keresztüli hangfeltöltést, és firmware frissítést én személy szerint nem ajánlom, okozott már gondot.)
főleg hogy a hanganyag nem letölthető – melyik, a V43-as Digitools-hang? Biztos? Egyébként sajnos a régebbi hangok közül nem mindegyik letölthető, de többnyire megszerezhető :)
a dekóderről be lehet-e tölteni úgy, hogy azt a gépen lehessen szerkeszteni, majd felülírni
Na ez volt a másik kérdéskör, amit a programozóemberkével beszélgettem (a virtuális funkciókon kívül). Sajnos arra protokoll, hogy 5-10-15 megányi hangot feltölts egy dekóderből, nincs. Sőt, jelenleg a CV-ken kívül semmiféle feltöltésre nincs lehetőség.
A letöltés már árnyaltabb: le lehet tölteni teljes hangprojektet is (hangmintákat, illetve a belőlük összerakott állapotgépek definícióját -- millió tranzienst a hozzájuk tartozó feltételekkel), viszont ez meglehetősen lassú. Ezért lehetőség van csak az állapotgépek letöltésére; azaz ha a hangmintákhoz nem nyúlunk, akkor azokat nem töltjük le újra, csak a logikai összefüggéseket.
A fenti kettőből következik, hogy ha nincs meg a gépeden az aktuális hangprojekt, akkor egy mozdonyból nem fogod tudni feltölteni, módosítani, majd visszatölteni.
Én automatizálási mérnök vagyok, a Siemens 300-as PLC-családján szocializálódtam. Ott hasonló a probléma: a projekt, ami emberi formában tartalmaz egy programot, csak a laptopon van meg. A PLC-be már csak a program kerül le, változók, kommentek nélkül. Viszont annak érdekében, hogy kezelhető maradjon, lehetőség van csak a programnak a visszatöltésére. Így, ha a projekt egy régi változata megvan a laptopon, akkor már egy teljes értékű, aktuális projektet tudsz előnyerni. Viszont ha nincs meg a projekt, akkor is vissza tudod tölteni az aktuális programot, legfeljebb változónevek helyett egy rakat memóriacímet látsz. Na valami hasonlót lehetne megcsinálni a DT-dekóderekkel is: ha a hangokat nem is tudjuk visszatölteni, a néhány kb-nyi logikai összefüggés-kupacot igen; és így akkor is meg tudnánk kisebb változtatásokat ejteni, ha nincs meg a teljes projektünk.
De egyelőre ez is óriási változtatásokat igényelne.
Igazából a kérdésem arra vonatkozott, hogy a hanggal kapcsolatos beállítások mekkora része végezhető el CV-ből. Ugye jelenleg (tudtommal) a DCC-nél megállt a szabványosítás; a DCC pedig egy zavartűrő, ennek megfelelően lassú, szájbarágós kommunikáció; ennek megfelelően firmware-frissítésre, több megányi hangok, vagy akár a millió hangminta közötti nagyszámú ilyen-olyan összefüggés, állapotgép-definíciók letöltésére sem alkalmas.
A Digitoolsnál CV-beállításokkal elég sok mindent meg tudsz csinálni, de ha hang-vizekre evezel, a különböző csatornák hangerejének állításával véget is érnek a lehetőségek. Ha már az állapotgépekbe akarsz belenyúlni (akár olyan szinten is, hogy melyik funkcióra várjon egy-egy hang a lejátszás indításához), már külön protokollon keresztül kell megszólítani a dekódert, amihez külön hardver kell.
(És a fentiektől független, hogy ha CV-kkel állítgatsz, akkor azt egy program diktálja neked, vagy PDF-ből bogarászod össze az állítani valókat; egy hang-konfigurációt célhardver nélkül nem tudsz megcsinálni.)
Vannak a ZIMO honlapján letölthető hanganyagok (.zpp).
Ezzel a programmal az összes CV-t beállíthatod a saját elvárásaidnak megfelelően. Átszerkesztheted a dekóder alap beállításait, a funkciókat átrendezheted, a funkciókra beállíthatod/módosíthatod az effekteket, átrendezheted a hangeffektusokat, vagy akár ki is kapcsolhatod őket, gőzösök esetén az adott modellhez igazíthatod a gőzhengerek hangját, stb, stb.
Ehhez elvileg legjobb, és kényelmesebb a ZIMO saját programmer interface, de, ha nincs, akkor a ZCS-ben megnézheted, hogy az adott változtatással melyik CV-t milyen értékre módosítottad, és a kézivezérlőddel beállíthatod. Vagyis akkor is segít ZIMO dekóderek esetében (gyárilag hangos ROCO és Fleischmann modellek esete például), ha nincs ZIMO programozód.
Én meg pont csak emiatt az egy dekóder (esetleg a jövőben elenyésző darabszám) miatt nem vennék programozót, főleg hogy a hanganyag nem letölthető, így nem tudom, hogy a dekóderről be lehet-e tölteni úgy, hogy azt a gépen lehessen szerkeszteni, majd felülírni. Legrosszabb esetben megpróbálok az ESU-ra olyat összehozni, ami azért kicsit jobb, mint a PIKO gyári, de a kanyarban sem lenne a DT-hez képest.
Nem tudom, de nálam a Z21start + Multimouse+ Wifi stabilan működik 15,5 V-ról. A z21-eu honlapján azt írják, hogy mind a Z21 mind a Start bemenő feszültsége 12-24 V....
Bocs, a "hangkapcsolgatás" alatt olyan virtuális funkciókat értettem, amelyek egyik oldala CV-ken keresztül programozható összefüggésekkel kapcsolgatható; a másik oldala viszont a hangprojekten belül, csak hangszerkesztőn keresztül programozható akciókat váltana ki.
Pl. ha V-vel jelöljük a virtuális funkciókat, egy V12 lehet a "rögzítőfék". CV-ről be lehet állítani, hogy pl. F20 bekapcsolja a V12-es virtuális funkciót. Hangszerkesztőben be lehet állítani, hogy a V12 lejátssza a rögzítőfék-betekerést; ugyanakkor a hangszerkesztőben lehet azt is beállítani, hogy ez tiltsa a vontatást (bár lehet, hogy ezt amúgy is a hangnál kell beállítani, ez esetben nem volt annyira jó a példa :)
DT-n kívül nem ismerek más hangdekódert... más gyártók hogyan oldják ezt meg?
Erről a hang-kapcsolgatásról én is beszélgettem a programozójukkal. Megegyeztünk abban, hogy jó nagy meló lenne átvariálni az egészet, felül rá érintené a hangszerkesztést is elég komolyan (tehát komolyabb ráncfelvarrás kellene a DigiProgrammernek is); ha pedig még a visszamenő kompatibilitást is meg akarnánk őrizni, az már valóban elég agyrém lenne.
Szóval nagy ugrás lenne, és jó kérdés, hogy mekkora az a réteg, aki már nekiállna CV-kkel átpakolgatni hangfunkciókat, de még nem szeretne komolyabban belemélyedni a hangszerkesztésbe (a "réteg-alattiak" úgysem használnák a funkciót; a fölöttiek pedig meg tudják venni a DigiProgrammert, amivel aztán akár 0-ról is felépíthetnek egy hangot).
Én pl. pont ebbe a rétegbe esem, de szerencsére van a műhelyben DigiProgrammer.
Most csak fejből/emlékezetből írom - elvileg minden ilyen hanghoz tartozik egy CV, amiben az adott hang hangereje van, valamilyen gyári alapbeállítással. Esetleg ezt próbáld 0-ra állítani.