Naív vagy, talán mondták már. Vagy fiatal? Ezt hallgasd:
Megbízható források szerint az agártenyésztés megyei fellegvára Sarkad. Hosszas rábeszélés után sikerült Z.-t szóra bírni, aki hosszú évek óta a magyar agár tenyésztésével foglalkozik. A tenyésztő szerint akár 60 km/óra sebességre képesek kutyái. A szakkönyvekre hivatkozva állítja: "A gepárd után a leggyorsabb állat az angol agár." Bizalmasan hozzáteszi: az ő ebei magyarangol keverékek. Esélye sincs a nyúlnak, de az őz is hamar prédává válik. A vad ugyanis alapvetően rejtőzködő életformát folytat, és csak az utolsó pillanatban menekül üldözői elől. Ha nem sikerül elsőre elkapni, akkor sincs gond, ugyanis visszajön a megszokott élőhelyére, és napokon belül újra potenciális zsákmánnyá válik. Z. panaszkodik a mostanság észlelt "kaotikus" állapotokra, miszerint a vadőrök a törvény ellenére lelövik a kutyákat futás közben. Őszintén nem érti a helyzetet, pedig az agárnak létszükséglete a napi 10-20 kilométeres futás. "És mit tegyünk tárja szét kezét Z. , néha versenyre kél a vaddal. Az agár soha nem tud veszíteni."
Tudtommal úgy sem szabad... Ember közelében nem szabad egyet sem lőni! A póráz nem kétszáz méteres volt, ugye?
A nyúl pedig feltehetően csak a Te fantáziád terméke. És nem is túl jóindulatú feltételezés. Sok ember hordja szabadba futtatni a kutyáját, nem azért, hogy vadásszon vele. Pórázon tudtommal nem is tilos... A póráz hosszát nem szabták meg. Ismered biztos a "húzd meg-ereszd meg" típusú pórázokat, ugye? Azzal sem tilos, mert nem szabadon van a kutya akkor sem. Pedig az lehet igen hosszú is...
Nem lövöldözött. Egyet lőtt, de pontosan. Én úgy emlékszem, hogy a gazdi pórázon futtatta a kutyust egy darabig. Ott meglátták a nyulat, ráengedte. Nyúl megfog, be a zsákba, gazdi ismét fut hazafelé, Buksi pórázon, vadőr megunta, a többit Nozomi99 elmeséli...
Ez igaz, viszont ha az elsőfokú hatóság nem jár el a helyi összefonódások miatt, akkor lehet a felettes szervhez, végső soron akár a minisztériumhoz is fordulni, panaszt tenni. Ez működött -- a gyakorlatban is! -- 15 évvel ezelőtt is.
Lehet, de ez elvi kérdés. Azonkívül büntetőeljárást tartottam volna jogosnak. Állatvédelmi törvény akkor ugyan nem volt még Magyarországon, de ha gazda a közelében volt, az ember veszélyeztetése miatt szerintem akkoriban is azt kellett volna kezdeményezni. Nem a vadásztársasághoz, hanem a rendőrsághez kellett volna fordulnia az illetőnek. Nagy eséllyel elsikálták volna a lövöldözőt.
Az elmebetegséggel a saját hozzászólásodra célzol? :-)
Érdektelen, hogy tudjuk-e bizonyosan, hogy az adott esetben effektíve lelőtték azt a bizonyos kutyát, a lényeg, hogy a lehetősége adott volt, s már ez is igencsak sajnálatos. Sajnálom, ha ezt nem érted...
Amúgy nem kell semmiféle elméletet gyártani, az ablakon kilövő vadász -- sajnos -- tény. S mint írtam, az ellene lefolytatott büntetőeljárás már nem változtat a tényeken. Tartok tőle, egy csomó elmebeteg rendelkezik fegyverrel Magyarországon is.
Sőt arról az esetről se feledkezzünk meg, amikor (ha jól emlékszem) egy lakótelepen lőtt ki egy elmeháborodott vadász az ablakon, és lelőtte az ott az utcán a gazdája által sétáltatott csaut. Mondjuk ez bűntetőeljárást vont maga után, de ez a kutyát nem támasztja fel... :-(
Elképzeltem. 10 méterről nem lehet eltéveszteni ! Nyilván ezt úgy hallottad valakitől. Azt nem mesélte, hogy véres volt a szája és egy nyúlláb lógott ki belőle ?
Pontosan errol beszelek. Ha veszett lett volna az mas. A kobor kutyakon latszik az, hogy mennyire vannak taplalva. Nem kell sok ismeret hozza - mezoornek kellene lennie ismeretnek- hogy kideritsd mirol van szo.
Azt hiszem, a kbor allat megoldasa egy jo par marek Prozac-on mulik. . .mar azoknak akik ki akarnak loni mindenaron.