Éééés, elvitték a dízel zöld coupét, mire foglalóztam volna, argh...viszont megnéztem azt, ami a Fővárosi Autópiacon van, meglepően rokonszenves volt az eladó, egy ismerőséé az autó, aki állítólag a Peugeot Sárkány volt értékesítési igazgatója (Farkas Gábor), 2015. március 16-án csődeljárást kezdeményeztek a cég ellen, ami egyébként az Autó Piac szomszédjában van/volt.
Lényeg, ami lényeg, hogy rögtön a hibákkal kezdtük a kérdezésem nélkül és összegezném is a tapasztalataimat/kérdéseimet, amik a javítások becsült árai lennének igazából (mert én hozzá nem nyúlnék a kocsihoz):
- a tanksapkát nyitó kallantyú bár üzemszerűen működni látszik, a tanksapkát nem igazán adja ki, ezért kétszemélyes mutatvány, mertha meghúzvan tartom a kart, akkor egy másik ember ki tudja nyitni a tankot. Nyilván benzinkúton kutas segítségét kérve ez egy áthidalható, de bosszantó probléma
- a motorháztetőt kézzel kell tartani, mert az egyik gázrugó elfáradt, ennek a cseréje/javítása
- a közép konzolon lévő központi kijelző nem működik (nem mutat semmit, se kép, se hang, háttérvilágítás sincs). A klímát szabályzó gombokhoz tartozó ellenben igen. Ezzel is jó lenne kezdeni valamit, bár az időn kívül számomra más hasznos információt nem mutatna, a Xsara-ból tudom kb, miket írkál ki.
- váltógomb (maga a gömb) lejár már szinte fogásra is, látszik, hogy a ragasztásnak lőttek, és bár ígéretet kaptam arra, hogy táadás előtt ezt megjavítják, nem tudom, a cseréje mennyi lenne (vagy simán csak ragasztani kell? Gondolom, újrabőrözésnél is lecsavarják)
- a kesztyűtartót a jobb oldalán kell megnyomni, hogy rendesen becsukódjon, a vezetőhöz közelebbi bal oldalon, ahol a zárja is van nem elegendő. Nem tudom, lehet-e ezzel mit kezdeni
- mindkét első ajtókárpit lóg (tudom, típushiba, bár a 950-ért hirdetett svájci ezüstben 15 évesen úgy áll, mintha most jött volna ki a szalonból...), ezt sem ártana széppé varázsolni
- az utas oldali (jobb első) kapaszkodó bal oldali takaró búrája/patentje hiányzik, ennek pótlása (gondolom, bontó, ha igen, hol?) - nem kritikus, simán csak bántja a szemet
- jobb oldali visszapillantó tükör fényezése szinte lemállott, mindkét oldal újrafényezése (ez nagyon ráérős, gondolom, márkaszerviz 10-15e/oldal) - milyen színű volt újkorában egyébként? Mert nem úgy tűnik, mintha egyezne az autóéval.
Ami az autót illeti egyébként:
+ második tulajdonostól eladó, szinte újkorában vásárolta
+ 99.440 km, ami az állapota alapján úgy-ahogy hihetőnek tűnik, az eladó hajlandó bárhol bevizsgálásnak alávetni, ez jó jelnek tekinthető
+ a kormány nem igazán kopott és biztos, hogy gyári a bőrözése, megismerem
+ a kuplungja puha, a váltója egészen pontos a többi próbálthoz képest, bár a lejáró gomb miatt nem nagyon kínoztam (így nem is vezettem egyelőre)
+ nem nagyon fénylik semmi a beltérben, a "kardánalagútban" lévő dolgok egy kicsit, a port leszámítva szép állapotú a beltér, egy takarítás után újjá varázsolható
+ igencsak jó állapotú Continental PremiumContact 2 nyári garnitúra van rajta gyári alufelniken (195/65 R15)
+ az ablakfelhúzó csoda elektronika működik benne mindkét oldalon
+ vezetett szervizkönyv (nem ellenőriztem), mindenféle számlákkal, amik járnak az autóhoz
+ vezérlés csere volt nemrég
+ a jobb hátsó sárvédőív volt fényezve kisebb sérülés miatt (ami nem karambol)
+ pár karcot és pici húzást (főleg a hátsó lökös alja) leszámítva a fényezése tényleg nagyon szép és egységes (le van mosva most, nem úgy, mint a fotókon) 15 éves korát figyelembe véve
Ettől és a javítandók költségvonzatától eltekintve úgy érzem, ez a példány nem ér meg 1.2 millió forintot, igazából olyan 0.9-1M körül van a reális ára. A 950-ért hirdetett svájci ezüst coupé kívül-belül hibátlan, és szebb állapotban van belül közel a 200 ezer km-hez...csak hát, nincs hozzá gyári alufelni, kukás a téli gumija is (mondjuk, ha ennyit fog esni a hó a fővárosban, mint manapság, akkor tök mindegy) és a jobb első kerékcsapágy cserére szorul (ha még nem cserélték ki, ott azt az ígéretet kaptam, hogy ki fogják).
Minden véleményt/tanácsot szívesen veszek, főleg a javítandókkal kapcsolatban!
Fotó az autóról: https://www.dropbox.com/s/wus6fb12xtwivhv/2016-03-25%2011.44.18.jpg?dl=0
Hirdetés linkje: http://www.hasznaltauto.hu/auto/peugeot/406/peugeot_406_coupe_2.0_16v_csodaszep_abs_klima.99_ezer_k-9968672