Először is köszönöm a jó tanácsot. Vettem kaktuszföldet. A növényt kivettem a cserépből, levettem rókla a netzet, ami körbe fogta a gyökérzetét. A beteg levelet tőből levágtam. A gyökérzet ép volt, nem volt rohadt. Friss kaktuszföldbe téve visszaültettem a cserépbe. Remélhetőleg így megmenekül. A műtött betegről egy kép.
Ezek akkor is szépek.Hol van ott gaz?Gyere hozzánk 2 hét múlva és égig ér a "fű?". Honvédségi Lakópark.Minek fűvet nyírni? Tényleg gyüjtöm a leandereket. Köszönöm,elfogadom.
nekem is van vesszőkaktuszom. Nyáron nyugati ablakban van, mindenféle árnyékolás nélkül. Egy kicsit bepirosodik a színe a sok napfény hatására, de aztán február környékén rengeteg virággal hálálja meg. Persze ennek ellenére, kevesebb fénnyel is beéri, csak azt akartam kihozni a dologból, hogy nálam tűző napon van helyhiány miatt :) A jobb helyekre már lecsaptak az ibolyák.
A közepét nem fotóznád le? Ha csak ennyi a gond, a folt alatt vágd le, és vidd ki a teraszra, udvarra, tedd ki az ablakpárkányra. Ott aztán locsolhatod ahogy akarod, és egy hétig szoktam rájuk dobni egy függönydarabot, ne égesse meg a napocska.
Ha idős és jól fejlett növényről van a hajtás, akkor a levelek közti szárrészen jócskán vannak pici, barna dudorkák, amik léggyökér-kezdeményhez hasonlítanak, ezek minden további nélkül kezdhetnek nőni a jó kis párás levegőn - mivel a viaszvirág jellemzően epifita. Hogy ezek az izék táplálék és nedvesség felvételre alkalmasak-e, vagy csupán kapaszkodik velük a növény, azt nem t'om. Ne foglalkozz vele, ha megered a növény és kikerül "normál" szobai környezetbe, szerintem ezek el fognak sorvadni. Az én hajtáskámon nem nő, mert nincs búra alatt:
Hát ezt a vesszőkaktuszt nem tudom kiültetni, a cserép alá lóg. Kitenni meg nem szívesen teszem ki, 2 nap alatt összeszárad kint a földje. Mi meg szoktunk hétvégézni, mamánál, keresztszülőknél.
Ilyenek a kiültetettek, a gazt ne nézzétek, vagy nézzétek:)-Nekem bizony az is van!!!:))) Olvasom hogy leandert gyűjtesz, na képzeld hogy olyan szomszédaink vannak akiknek nyaraló a szomszéd ház csak, állítólak Pesten 4 éttermük van, megrögzött leander gyűjtők. 2 hete mondta a bácsi hogy ad hajtásokat ha kell nekem, 34 féle leanderük van:) Jól éreznéd magad náluk az biztos:)Bordó, zöld, tarka és fehér levelű, szimpla, dupla virágú minden színben.
nem lehet forditva :D hajtas vege lett levagva, so csak megsimerem mar, hogy erre no itt meg e lett vagva :)) nem tul okos virag asszem... Ja viszont az egyik vizben ucsorgo filo ugytunik nyom egy levelet :) a masik meg tusket noveszt??? nem leggyoker, mert vekonyabb es hegyes... furcsa dolgok tortennek nalunk :DDD
A beteg levelet úgy vágnám ki,hogy csörrenne a kuka. A növényt kiveszed a "födjéböl" és kirázodd.Aztán kimész a kertbe és szedsz neki földet.Aztán keresel valami homokózot és onnét is veszel magadhoz.1:3 arányban összekevered. Ez az olcsóbb +oldás. A másik.Elmész és veszel kaktuszföldet.
Lehet,hogy fordítva dugtad le?Az inkubátorban 90valahány% ám a páratartalom.Mivel a Hoya könnyen gyökeresedik,egyszerübb 1 pohár vízbe tenni. Ha tényleg gyökér lenne akkor hagyd amíg megerősödik a gyökér.
A folt puha és a környéke ragacsos. Kérdésem a következő: ha a beteg levelet leválasztom, a többi részt elültethetem-e. Kókuszrost van a tetején. Így vásároltuk eredetileg az üzletben. Három hetenként kapott egy kevés vizet. A beteg levél ép részét feldaraboljam és ültessem el a leírtak szerint? Előe is köszi a választ.
Ooo kerdes... Tudjatok van egy viaszvirag hajtasom "dunsztban" :) na most a fold alatt nemtom micsinal, de fent a hajtas vegen mintha gyokereket novesztene :o ilyenkor mi van? ultesem el a masik veget is? :D
A foltok puhák? Mert akkor rohad a növényed. Én ezeket havonta egyszer öntözöm, akkor is kb 1 deci vizet kap. Az első 2 kérdést felesleges volt feltennem, biztos hogy rohad, ha a közepével gond van, ott a növény menthetetlen. Az ép leveleket darabolt fel 10-15 centisekre, várj velük 2-3 napot, mire beszárad a "seb" , majd ültesd el, sok kis növénykéd lesz, valószínű hogy túl lett öntözve.
A crassulák nálam is kint vannak /majomfa, ogrefül/ , de nem cserépben hanem beültetve a kertbe egy leander árnyékában. Ezt viszont nem tudom ültetni, 20-25 centis lelógó ágai vannak. A hétvégéket nem töltjük itthon, akkor locsolni nem tudok, inkább masszívabbb levelű növényt is teszek ki, itt a Balaton mellett rengeteg a vihar nyáron, a tó minden felhőt idehúz. Ezért nem merem kitenni. Ahova tudnám az egy futtatórács, de reggeltől du. 5-is süti a nap.ÁÁÁ, szerintem jó helyre került.
Sziasztok! Az egyik Sansaveránk levelén közepén barna, szélén sárgás folt jelent meg. Érdeklődni szeretnénk, hogy ez mitől lehet. Lehet ez valami gombabetegség, baktérium vagy a burgonya mozaikvírusához hasonló?
majomkenyerrel nekem is az a tapasztalatom, hogy kinozni kell :DDDD bar most nincs... (a koltozes mar sokk volt neki... is)
Nandi most szigoru megfigyeles alatt van mert nincs ido, h gyokerkezeljunk is... eljen a vizsgaidoszak :( minden nap elbeszelgetek vele, miheztartas vegett. Meg megmutogatom neki a kicsiket hogy vegyen roluk peldat :))
Nekem kint van a sziklakertemen a kinti növények takarásában.Kicsit bepirosodott,de amúgy semmi baja.Ősszel amikor már beviszem,minden "ág" végén virág lesz.(tapasztalat :XD) A majomkenyér pozsgámat viszont már szándékosan novemberig kint hagyom,me csak akkor virágzik.
Ez netán a Rhipsalis baccifera (vesszőkaktusz) v. a Rhipsalis nemzetség valamelyik hasonló tagja? Ez esetben epifita, esőerdei kaktuszféléről van szó, nem igazán szereti a tűző napot, legfeljebb a világos, párás helyet, mészmentes talajt. Szereti, ha langyos (lágy) vízzel permetezik.