Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Facebook csoportokban vannak akik árulnak fákat, de ahogy néztem, csak nagyobbakat. Tátraikert is állítólag ott válaszolt valakinek, és kb. mostanában kéne neki küldenie a rendeléseket, de én szkeptikus vagyok. Szerintem ott valami probléma van. Bár akkor azt nem értem, miért nem teszi ki a honlapjára, hogy bocs, mégsem...
OBIban láttam többször elég jó növényeket mostanában, de persze semmi különleges, csak kommersz fajták.
Érdekes a citrushelyzet. A Citrusfa-t kivéve gyakorlatilag nem lehet kapni semmit, ami van, az 15-20%-kal emelkedett áron (pl. Lavandart, 150000 Ft feletti vásárlás esetén szállít csak.) Ahol még foglalkoznak citrussal, ott semmi nincs készleten.
Kb. 3-4 hete érkezett meg hozzám egy-egy Saquinello vérnarancs, Ausztrál és Carrubaro citrom, Kumkvat, ill. egy Meyeri, közülük a Carrubaro és a Meyeri kissé vernyadt lett, nem tudom eldönteni, ez hiánybetegség-e, vagy csak a levelek öregedtek el és potyognak... Átültetve még nincsenek, eddig csak savanyított vizet kaptak, ill. atka elleni permetezést... (Bimbók, virágok, terméskezdemények nem, vagy csak elenyésző számban potyognak.)
Nekem 2 éves, még nem merült le, és nem is volt kalibrálva. Ahogy jött Kínából, úgy használom.
Az elején próbáltam belőni mennyire pontos... volt pár dolog, aminek tudtam a pH-ját, és elég jó közelítéssel olyan számokat írt ki.
Ha van is, nekem nem számít 1-2 tizedes eltérés, annyi belefér.
A cefréknél is, a gyümölcs szerinti elvárt értékeket méri... tehát amire vettem megfelel. És kényelmes, nem kell oldatokkal, papírokkal vacakolni, csak egy ideig beledugni a folyadékba, és leolvasható a szám.
en is szeretnek venni hasonlot az Aliex.-rol, automatikus kalibralassal... ha egyszer bekalibralom,azt megjegyzi batri csere utan is, ill. kb. mennyi ido utan kell ujbol kalibralni? kesobb idokozonkent vasarolni kell hozza azokat a tasakokat amelyek a kalibralashoz szolgalnak? mindig nem meregetnem, de neha azert jo lenne tudni hogy mivel locsolok, mert vannak afonyak is
Én is átültettem az összes citrust. A képen látható savanyú föld (50%), tőzeg (25%) és komposztált marhatrágya (25%) keverékbe.
Amit az OBI-ban vettem, arról lekapartam a földet a gyökérzónáig, s a keverékkel pótoltam.
Ezen jelenleg (amikor vettem 3 citrom volt) 4 termés van, az egy szemet termő másik fácskán most is egy szem van.
Nagyon sok az új hajtás, úgy tűnik jól érzik magukat az új földben. A magoncok is erőteljesen
megindultak, jelenleg fóliasátorban laknak.
Az unokámtól kapott fácska rengeteg virágot hoz, de mindig mindet ledobja, egyszer fordult elő, hogy pár termés megkötött, de azokat is kb 1 cm-es korukban ledobálta.
Most teljesen kivettem a régi földből, leráztam a gyökerekről a földet s az új keverékbe ültettem.
Most tavasszal átültettem készen kapható citrusföldbe,korábban saját mixelésű földben voltak,ami jónak minősült a növények fejlődése tekintetében.Most vettem Substral citrustápot,ezt fogom használni,korábban már használtam.Türelmesen várok.🙂
Most is fürtökben hozza a virágokat mind a dugvány és az "anyanövény" is,de látszólag ezek is csak porzós virágok. Meglátjuk.
Ha csak nagyobb dézsába akarod ültetni, jobb, lazább földdel, a gyökerek megbolygatása nélkül, annak semmi akadálya. A gyökerek teljes lemosását most nem kockáztatnám meg. De ehhez nehéz megfelelő időpontot találni.
A klasszik korompenész a tetvek, vagy más szívogató rovarok által hagyott és a leveleket elborító nedveken megjelenő gombásodás.
Tehát az okot kell megszüntetni, ami miatt keress valami szívogatót...
Ha megvan, és beazonosítottad, akkor rovarölőzd, ha nincs meg, akkor nem klasszikus korompenészről beszélünk, tehát érdemes lenne megvizsgálni azt a "penészt" magában...
Üdv mindhárom különböző citromfám levelein barna foltok száradások jelentkeznek, valószínűsítem valami tápanyagprobléma okozza, esetleg tudjátok mivel tudnám kezelni?
Citromilag kezdő vagyok, bár én oltottam két féle ágat az ajándékba kapott vad citrom alanyba. A lilás virágú az már termett, finom citrom, viszont a második képen lévő virágokból még nem láttam termést.