Keresés

Részletes keresés

somytomy Creative Commons License 2021.01.28 0 1 103425

Lombfűrészhez lehet olyan sűrű fogazású lapot kapni, amivel jól lehet sínszálat vágni. Persze beépített vágányhoz nem igazán lehet vele hozzáférni, cserébe lombfűrész sok garázsban akad, ha csak néhányat kell vágni.

Előzmény: rezgaras (103422)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.28 0 0 103424

"A vágókorong szebben vág, de csak a sín végét lehet vele merőlegesen vágni, mert a fúró teste vastagabb, mint a vágókorong átmérője." - nagy átmérőjű korongot kell venni, azzal menni fog majd :)

Előzmény: rezgaras (103422)
nazareth Creative Commons License 2021.01.28 0 0 103423

Oldalcsípőfogó + reszelés is hozhat szép eredményt, de nagyon melós.

A síkba köszörült oldalcsípőfogó sem csodaszer, roncsolja az is a sínszálat.

A Dremellel csak akkor tudsz a sínszálra merőlegesen vágni, ha pl. csak a végéből kell levágni egy picit; lefektetett sínszálat nem lehet merőlegesen vágni.

A sínfűrészek úgy vannak kitalálva, hogy könnyű hozzáférni akár a lefektetett sínszálhoz is, a vágás felülete szép, merőleges; a rés pedig annyira keskeny, hogy nem kell utánaigazítani a síneket.

Szóval egy-két vágáshoz szinte mindegy, hogy mit használsz, ha utána gondosan elegyengeted a vágás felszínét, viszont időigényes, és pl. egy egyszerű szakaszolásnál is játszani kell a sínszálakkal a kieső anyag miatt.

A sínfűrészt erre találták ki, időt és anyagot spórolsz vele.

Előzmény: ZésZoli (103418)
rezgaras Creative Commons License 2021.01.28 -1 1 103422

A kézifűrész használata a gyakorlatban nem triviális. A fűrész fogkiosztása általában nagyobb, mint a sín szárának a vastagsága, emiatt akad a fűrész. A vágókorong szebben vág, de csak a sín végét lehet vele merőlegesen vágni, mert a fúró teste vastagabb, mint a vágókorong átmérője. Én az oldalcsípő fogóval levágom olyan 1mm ráhagyással, a maradékot levágom, lecsiszolom. A vágókorong használatához javasolom a védőszemüveget! Ha letörik, szerteszét repül.

Előzmény: Törölt nick (103419)
rezgaras Creative Commons License 2021.01.28 -1 0 103421

"...így a vágás is egyenes lesz."

Elméletileg.

Előzmény: RhB (103420)
RhB Creative Commons License 2021.01.27 0 0 103420

Normál csípőfogóval deformálódik, ahogy írták, de létezik kimondottan sín csípőfogó is. Ennek az egyik oldala teljesen egy síkban van, így a vágás is egyenes lesz.

https://xuron.com/index.php/main/consumer_products/3/13

https://www.youtube.com/watch?v=7BD5nkGsd_Q

Boltban pl.

https://www.modeltrainstuff.com/Xuron-90028-Model-2175B-Track-Cutter/

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.27 -1 1 103419

Én kézifűrészt, és dremelt javaslok. Ha fogóval csíped el akkor deformálódik a sínprofil. Vissza lehet reszelni, de nem lesz olyan szép, mintha vágnád őket.

ZésZoli Creative Commons License 2021.01.27 -1 0 103418

Sziasztok!

Flexi vágánnyal még sosem volt dolgom, ezért lehet, hogy nagyon amatőr dolgot kérdezek:

Mivel érdemes darabolni? Azért kérdem, mert semmi fémvágó-eszköz sincs itthon, csak oldalcsípőfogó és reszelő. Ez alkalmas lehet? Ha nem, akkor kézifűrész, vagy Dremel a praktikusabb?

Üdv.

csíkos-háTTú Creative Commons License 2021.01.27 0 0 103417

Azért ebből már lehet indulni, nem a nulláról kell felépíteni. Két dolgot kell megnézni, hogy mekkora hely kell a pályának, és mennyi van rá?

Előzmény: schlumberger (103415)
hfield21 Creative Commons License 2021.01.26 0 0 103416

Köszönöm a hozzászólásokat. Sajnos fényképem nincs, próbálom a javasolt TT fórumban a további érdeklődést. Üdvözlettel HF

Előzmény: ZésZoli (103393)
schlumberger Creative Commons License 2021.01.25 -1 1 103415

Szóval egyelőre van egy gyaníthatóan PIKO kezdőszett

Nos, ma voltam a gyerekeknél: már két PIKO szett van, egy Taurus meg három teherkocsi, és a másik egy Railjet, három négytengelyes személykocsival. A vágánykészlet: G231 15 db, G239 3 db, R2 ív 26 db, továbbá egy jobbos és egy balos váltó, két betáp síndarab, két tápegység (12 V 0,5 A falidugasz), két menetszabályzó.

A padlástérről lemondtunk, mert nincs klimatizálva, és mint a nótában: télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van.

Így aztán marad a fiúszoba, de ott meg most a családfő home offisza működik, úgyhogy a közeli jövőben arra se lehet számítani. Mivel egyelőre úgysem lesz rajta terep, csak egy sínpálya, én laikusként arra gondoltam, hogy falra felhajtható, vagy fregoliként felhúzható sík felületet lehetne bevetni. Nagyon elvetemült gondolat? A méretek még nem tisztázottak, mert ahhoz nagy átrendezés kell, abba meg a nőtanácsnak is beleszólása, sőt alighanem vétójoga van :-)

Én addig is tanulmányozom a PIKO A-Gleis c. brosúrát.

Előzmény: csíkos-háTTú (103382)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.25 0 0 103414

:) Egyébként az Ikea asztalos dolog szerintem sem praktikus, bár kb. az volt a célja ha jól értettem, hogy komoly asztalos munkák nélkül építkezzen. Erre mondjuk jó, bár én inkább bevállaltam volna az alaplemezt rendes rétegelt + lécmerevítéssel, mert azért mégis csak tartósabb.

Előzmény: ZésZoli (103413)
ZésZoli Creative Commons License 2021.01.25 -1 1 103413

Ezért írtam, hogy "Tök jó példa! Köszi, hogy belinkelted!" :-)

(A többi csak a véleményem a megvalósításról.) 

Előzmény: Törölt nick (103412)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.25 0 0 103412

Itt nem feltétlenül az alaplemez elkészítése volt az ami nekem érdekes, hanem maga a pálya vonalvezetése, és a kialakítandó vasútüzem. Martin tök jól elmondja ebben, meg az első részben, hogy milyen szempontok alapján építkezik, és ez a kis asztala is egy kutyacsont, csak fel van tekerve a helytakarékosság okán.

Előzmény: ZésZoli (103411)
ZésZoli Creative Commons License 2021.01.25 -1 1 103411

Tök jó példa! Köszi, hogy belinkelted! :-)

Ez a gyorsépítős videó elkerüli az asztalosmunkát az IKEA asztalokkal, de cserébe ugyanolyan egybefüggő nagy mozdíthatatlan tábla lesz az asztal alapja, csak nem stabil. Ezt így nem lehet megemelni és odébbtolni sem, mert ezek a csak alulról becsavarozott összefogó lemezek nem fogják megfogni mereven a papírtöltetű farostlemez asztalokat. Amúgy nem rossz ötlet, meg egyszerű, de ha már úgyis rendelte a megrajzolt rétegelt lemez pálya alapokat, akkor már rendelhetett volna mellé asztallapokat is ugyanonnan. Szóval nem tudom...  Ez a videó biztos fellelkesít egyeseket, hogy jaj de egyszerű, csak elmegyek az IKEA-ba és lesz is asztalom, de a könnyebbség csak ennyi. Az építés további része ugyanaz, mint rendes alap esetén. 

Előzmény: Törölt nick (103404)
Honositib Creative Commons License 2021.01.25 0 0 103410

Üdv és köszi a gyors választ:-)  köszi a tippeket! Számomra egyszerűbbnek tűnik az első megoldás, még, ha nehezebb is súlyra. Németországban élek, errefelé az asztalosmunka rohadt drága sajnos, így arra gondoltam, leszabatok egy erre szakosodott boltban pl Obi egy akkora rétegelt lemezt, amekkora kell az asztalhoz és csinálok merevítést alá. Kb egy hónapja döntöttem úgy,  hogy belevágok,  azóta folyamatosan olvasok, tanulok, rengeteg az infó...de sokszor már azt sem tudom merre van az előre:-)

Előzmény: diginewl (103409)
diginewl Creative Commons License 2021.01.25 0 0 103409

Üdv!

Nézz át a terepasztal építése társtopikba. Kicsit visszanézegetve több megoldást is találsz.

Ha jól néztem vissza, te egy terepasztalt építenél egyben.

Erre általában két megoldás szokott lenni:

-az asztalon egy rétegelt/osb lemez, alá egy famerevítéssel (nehéz)

-keretes szerkezet, arra oda kerül csak rétegelt lemez, ahol a vágányok futnak (könnyebb)

Érdemes egy közeli asztalost/lapszabászatot felkeresni, és tervezési véna szintjétől függően vagy velük megcsináltatni, vagy a lapokat leszabatni, és otthon összerakni. Egy-két minimális barkácseszköz még kelleni fog (csavarozó gép, meg dekopír fűrész - de ezek lesznek a legkisebb beruházási összegek, ha elkezded építeni). Hajrá! :)

Előzmény: Honositib (103408)
Honositib Creative Commons License 2021.01.25 0 0 103408

Teljesen igazad van, számomra is meglepő volt  azért is kérdeztem rá... nagyban megy az ötletelés,  hogy merre, hogyan is legyen, szeretnék időtálló asztalt építeni azért, ha lehet. Ez lesz nekem az első, ezért a sok kérdés. Nagyon sok minden homály jelenleg is, de ahhoz képest, ami egy hónappal ezelőtt volt, azért már tisztult a kép. Megpróbálok több lehetőséget is megvizsgálni. Hogy álljak neki, milyen alap legyen , min fussanak a vágányok. Jelenleg arra jutottam, hogy alapnak rétegelt lemez lenne a legjobb, arra kerülne pár centi hungarocell, vagy valami más szigetelőanyag, hogy lehessen negatív irányban is menni... 

Előzmény: lolpox (103407)
lolpox Creative Commons License 2021.01.25 0 0 103407

Hat, az uriember bevallottan egy kezdo terepasztalt epit ebben a sorozatban, "18 nap alatt 0-100", itt azert ne szamitsunk csodakra / Wunderland Hamburg jellegu forgalmat naponta elbiro asztalra.

Valaminthogy a vaganyok alatt retegelt lemez van, amit a Noch Easy-Track tart szilikonnal rogzitve, szoval innentol az Ikeas asztallap elegge harmadrangu faktor.

(Ezek a lapok amugy 50kg-ra vannak hitelesitve, nekem szo szerint pont ilyen Ikeas asztalok tartjak a 20/30+ kilos melos felszereleseket ~5 eve; gondolom, a modellvasutat is csak elbirja par evig)

Ez a kerdes szerintem inkabb tobbretegu: mennyire hosszu idore tervezel, mennyi penzt koltenel csak az alapanyagra, mennyi idot szansz az alepitmenyre, mennyire fontos a teljes asztal tomege/mozgathatosaga?

Egy ilyen asztal (par vagokepen mar lehet latni a kesz asztalt) azert nem a modellezes csimborasszoja - hosszabb tavra/kidolgozottabb asztalokra (nameg a jo oreg negativba menes, huh, a kezeit csokolom) pedig nyilvan nem ez lesz a nyero.

Előzmény: Honositib (103406)
Honositib Creative Commons License 2021.01.24 0 0 103406

Sziasztok!

Megnéztem a linkelt videónak a 2. részét, a pali sima Ikeás asztallapokból csinálja meg az asztal alapját... ez működhet szerintetek? Kíváncsi lennék, mit bírhatnak ezek a lapok...

Előzmény: Törölt nick (103404)
rezgaras Creative Commons License 2021.01.23 -1 1 103405

Könnyű belátni, hogy a kutyacsont nem kisebb, hiszen az ívnek vissza kell hajlania. Az előnye szerintem az, hogy egy szobában két sarkot foglal el a forduló, középen keskeny. Így könnyebb berendezni.

Előzmény: ZésZoli (103403)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.22 -3 2 103404

Ez pont aktuális a témához szerintem :) https://youtu.be/DFIzxXlfOvM

Előzmény: ZésZoli (103403)
ZésZoli Creative Commons License 2021.01.22 0 1 103403

Én a padlón szoktam kutyacsontokat építeni. Háát...  H0-ban kell a hely rendesen. Nem véletlen, hogy itt Európában sok az olyan pályaterv a neten, ami visszahajtogatja a kutyacsont két végét az asztal síkja alá. 

Előzmény: rezgaras (103402)
rezgaras Creative Commons License 2021.01.22 -1 0 103402

Az 1990-es években sokat olvastam amerikai fórumokat. Ott akkoriban az volt az alapállas: ne építs ovális asztalt, hanem ha van rá hosszában hely, egy kuytacsont-alakúval jobban jársz és a felülete sem sokkal nagyobb!

csíkos-háTTú Creative Commons License 2021.01.22 0 0 103401

Csak most olvasom.

A szürke vezeték a motor másik pólusa, de a rajzodon a számozás sem jó.

Ott valami nem kerek.

Előzmény: Berezke (103384)
schlumberger Creative Commons License 2021.01.21 0 0 103400

Köszönöm. Sajnos, a mai vihar csinált nekem egy kis tetőjavítást holnapra... Remélem, éjjel már nem bontja tovább.

Előzmény: ysenyerkesz (103399)
ysenyerkesz Creative Commons License 2021.01.21 0 0 103399

Sajnos nem, de körbe érdeklődök a tagság körében. Holnap délután ott leszünk a tatabányai állomáson a kluban. Ha ráérnek az unokákkal eljönni, szívesen látjuk őket.

Előzmény: schlumberger (103380)
ZésZoli Creative Commons License 2021.01.21 0 0 103398

Örülök, hogy segíthettem! :-)

Azért a Geoline 502mm-es kitérőihez közelebb állnak a Sima R2-es Trix kitérők. Nem olyan vészesek, mint amilyennek hangzik. Nyugodtan tégy vele próbát a széles kitérők mellett.  

Előzmény: R-Cs-Cs (103396)
ZésZoli Creative Commons License 2021.01.21 0 0 103397

Polcok (shelf layout):

Állandó helyhiányban szenvedek egy rendes asztalhoz. Építettem ilyen shelf layout-okat, szintén Trix-C-ből. Nem véglegesre, hanem kísérleti jelleggel, mellérakva épületeket (akár papír vázlatokat), magában megálló fákat. Nekem nagyon hiányzik az ilyenből a folyamatos menet lehetősége. A legtovább az maradt megépítve, amit Carl Arendt egyik oldalán láttam, egy dízel töltőállomás. A mozdonyok csak bejöttek tankolni, tilitoliztak egy kicsit, berregtek egy kicsit, majd kimentek. Én közben dolgoztam mellette a notebookon. A hangerő alacsonyan volt, így csak hangulatként volt jelen az asztalka, mintha az irodám előtt egy ilyen dízel depó lenne. 

Az íróasztalom felett jelenleg egy kb. két méteres sima egyenes szakasz van kirakva. Ott lehet ingázni. Gondoltam mögé valami hátteret, itt-ott elé valami apróságot, de ez még várat magára.

A vonat elindul, gyorsít és elmegy valahova messzire élményt jelenleg csak a padlón tudom megvalósítani. Igaz, hogy ilyenkor végül is körbejár, de ez engem eddig nem zavart. :-)

Előzmény: róbertke (103395)
R-Cs-Cs Creative Commons License 2021.01.21 0 0 103396

Nem gondolkodok ilyenben sajnos. Ami most a lényeg és úgy néz ki, hogy egy jó darabig ez is marad: a nappaliban csinálni helyet, pálya összerak, játék stb, majd pálya szétszed és minden megy vissza a helyére, sínek meg a fiókba.
Emiatt is kb. eldöntöttem magamban, hogy megpróbálkozom a Trix C-vel.

ZésZoli: neked is köszönöm a leírást! :) Néztem is videót ezekről a 12 fokos kitérőkről. Szimpatikusabb, mint a kis sugarú, külön tetszik, hogy nem kell vágni, csak lepattintod az oldalát, ha meg máshol akarod használni az egyenest akkor teljes értékű egy csonkában pl.

Előzmény: róbertke (103395)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!