Keresés

Részletes keresés

EMurphy Creative Commons License 2001.09.14 0 0 309
A mi esetünkben sajna az életem párja nem beszéli a magyart, mert "ez egy nagyon nehéz nyelv", de szerintem inkább "ő a lusta". Mivel az én családomban talán csak a nővérem beszél egy-két szót angolul, így a hazalátogatások néha elég furcsán alakulnak. Viszont tervbe vettem (erről a férjem még nem tud), hogy mielőtt legközelebb hazamegyünk, elkezd magyarul tanulni. Meg aztán ha egyszer a jövőben bővül a család, az aprólékokat mindenképpen tanítom majd magyarra, hogy legalább ők szót tudjanak érteni az otthoni rokonsággal.
Előzmény: tincsy (307)
okidli Creative Commons License 2001.09.02 0 0 308
hmmmmm
a férjed tud magyarul???
én biztos nem a szüleimtöl várnám el, hogy X évesen ohne nyelvtudás megtanuljanak olaszul (vagy bármilyen nyelven)
a barátom (3-éve tanul magyarul)a szüleimmel magyarul beszél és tök jól megértik egymást ("magyarul" és egyébként is:)
a szülök meg olyan sokszor nem találkoznak...egy kis mutogatás + a mi tolmácskodásunk is megteszi:)

Előzmény: tincsy (307)
tincsy Creative Commons License 2001.09.02 0 0 307
Megint meghal a topic, ne csinaljatok ezt velem!!
Irjatok!
Most, hogy ferjhezmentem, a szuleim rajottek, hogy nyelvtudas nelkul nem lesz nagyon kapcsolatuk velunk, az anyosomekkal, es jovendobeli gyerekeinkkel - ez utobbi nem lesz gond, hiszen magyarul elobb fognak megtanulni, mint olaszul. Mellesleg egy atjarohaz lett a nyaralonk, ezert talan jovo nyaron az anyu hosszabb idore is idejonne, dehat semmilyen nyelven nem beszel. Szoval mar megvettek az elso olaszkonyvet, es talan nekiallnak tanulni is, mellesleg szerintem konnyu nyelv.
Szerintetek van eselyem ra, hogy valamilyen szinten megtanuljak?
Nalatok ez nem volt problema?
Joroisten hrk Creative Commons License 2001.08.06 0 0 306
Magatol ertetodo dolog, fontos az hogy kolyok, vegyeshazassag gyomolcse, mindenket, apuci s anyuci, nyelven tud.

Par hettel ezelott volt Magyarorszagon s milyen jo volt, hogy "hölökyn-kölyökünk" :) tud magyarul. Elegge jol ment a nyelv, s a puszilas-kulturaban - ami nekem fura, pertut nem ittunk meg - jol van. Amikor vissza jottunk a Vejnemöjnenhez, az autok is puszit adtak jatekban egymasnak. Most inkabb magyarul beszel anyanak, az ut elotte pedig finnul. Sot, neha erzem hogy terhes vagyok a ket kultura kozott :)

Előzmény: Hettie (301)
EMurphy Creative Commons License 2001.07.26 0 0 305
Itt Angliában kissé nehezebb, a házassággal egyből elmehettem dolgozni, semmit nem kérdeztek, habár miután elkezdtem dolgozni, el kellett menni egy jó kétórás beszélgetésre a helyi hivatalban hogy megkapjam a biztosítási számomat, de úgy általában elég simán ment a dolog. Viszont házasság nélkül kissé bonyolultabb a dolog: először egy céget kell találni, aki hajlandó alkalmazni, és rajtuk keresztül kell elindítani a dolgot a vízumért, amit ha megadnak, akkor kb 6 hónapra, és után újra kell kérelmezni. Legalább is így magyarázgatták nekem a dolgot anno, amikor érdeklődtem. Ki lehet jönni menyasszonyként is, egy ún. menyasszony-vízummal, amit max 6 hónapra adnak meg, azt nem lehet hosszabbítani, és utána össze kell házasodni, vagy újra kérelmezni az előbbi vízumot, de nem valószínű, hogy még egyszer megadnák. Viszont ezzel a vízummal nem vállalhatsz munkát egyáltalán. Úgyhogy mi a három közül a házasságosdit választottuk, előbb-utóbb úgyis összeházasodtunk volna, és mivel a feleségkénti vízum ugyan annyiba került mint a menyasszonyvízum, viszont ha az utóbbit választjuk, akkor fél év után újra ki kell fizetni a vízumot, amikor feleségként jönnél be az országba, ez mindenképpen egyszerűbb volt. Igaz, hogy ezt is csak 12 hónapra adták meg, úgyhogy decemberben elkezdjük beadni a papírokat a meghosszabbításra. Az állampolgárság után még nem nagyon érdeklődtünk, először ezeken szeretnénk túl lenni, és utána.
Előzmény: CARTOON (303)
tincsy Creative Commons License 2001.07.26 0 0 304
Hol vagy helyileg?
Most tertem 'haza' a 4 napos nyaralasbol, es mar dolgoztam is, hulla vagyok...
Ha van kedved, irj mi tortent veled ebben a par honapban, miota nem jelentkeztel!
bacioni
Előzmény: CARTOON (303)
CARTOON Creative Commons License 2001.07.25 0 0 303
Ciao Tutti!
En vagyok a kezdetekbol "Tundervirag alomkertje", akinek olasz baratja van! Aprilis elejen kikoltoztem Olaszorszagba, miutan talaltam egy baby-sitteri allast, mert nem akartam ugy kijonni, hogy nincs munkam. Felmondtam elozo munkahelyemen 8 ev munkaviszony utan es kiadtam alberletbe kis lakasom. Nagy dontes volt, de megerte. A baratom mindent megtett ertem. Timcsi es a tobbieknrk uzenem nem csak a hazassag az egyenes ut a munkavallalsi engedelyhez. Letezik olyan, hogy szponzori endedely, amely feljogosit egy ev munkakeresesre es vallalasra. Mai nappal orommel mondhatom el, hogy van tartozkodasi es munkavallalasi engedelyem, mindenhova kuldhetek oneletrajzot, vallalhatok munkat, regisztralva vagyok az egeszsegugy ellatasba, ado,-munkaugyi hivatal... A baratom sok mindent megtett ertem es nagyon jo egyutt elni, jobb lett sokkal, pedig mar kozel 2-3 eve talalkozgattunk ugy kethavonta.
Eskuvo majd jovore lesz. Allitolag ha az eskuvo idopontjaban mar van rendes munkam akkor 6 honap mulva mar megadjak az allampolgarsagot, egyebkent meg 2-3 evet kell varni es meg a munkavallalasi engedelyt sem biztos, hogy rovid idon belul megadjak.
Sok boldogsagot a hazasulandoknak! Kivanom Timcsi, hogy te megkapd ahogy remeled!
EMurphy Creative Commons License 2001.07.12 0 0 302
Sziasztok,

nem tudom, hogy miért csak most találtam meg ezt a topicot, pedig sokszor nézelődtem már a választék között, de eddig ez nem tünt fel. Igaz, hogy nem régen olvasgatom a forumot sem, elég új vagyok az egész területen. Még nem volt időm teljesen átolvasni, hogy mik voltak eddig, de amint lehet bepótolom.

Pedig ez topic eléggé rám illik, Angliában élek angol férjemmel, tehát "tökéletes" vegyesházasságban, egyenlőre gyerekek nélkül. Véglegesen február óta vagyok kint, januárban házasodtunk (kicsit kapkodva), egyébként otthon már legalább 4 éve együtt éltünk. Tehát hogy úgy mondjam, eléggé kiismertük egymást, mielőtt összeházasodtunk. Itt egyenlőre túl sok rossz tapasztalom nincs, a vízumot elég simán megkaptam miután megvolt a házassági anyakönyv, és év vége felé kell a meghosszabbítást kérvényeznem.

Na egyenlőre ennyit bemutatkozásként, habár egy másik topicba már irogattam, igaz, hogy nem túl sokat. Igyekszem a már eddig leírtakat átolvasni.

Hettie Creative Commons License 2001.07.11 0 0 301
:o)) Aranyos!
Előzmény: Joroisten hrk (300)
Joroisten hrk Creative Commons License 2001.07.11 0 0 300
Hi,

sorry, csak eszembe jutott egy humoristikusnak szamithato :) tortenet - valoszinuleg nem tudok elmeselni szepen, helyesen.
Vegyes hazassagban elek, felesegem magyar, en pedig egy Vejnemöjnen.

Negy eves fiam, T., (akinek felesegem mindig beszel magyarul) jatszott az udvaron ot eves Iidaval. Aztan felesegem erkelyben azt kerte, hogy T. gyere ide kozelebb. Iida is jott vele. Felesegem beszelt T:nak magyarul, megmagyaraszta megint, khm, valamit s Iida errol egy kukkot nem ertette.

Aztan Iida megfordult a T:hoz csodalkozva
(finnul kerdezte):
- Erted-e anyad nyelvet?

Na, ilyesmit: ertsz, mit mond? :)

Előzmény: Hettie (299)
Hettie Creative Commons License 2001.07.11 0 0 299
Nekem a névnapom utáni napon volt az esküvő. Nbritanniában nem tartanak névnapot, ezért. :)
Előzmény: Mikolt (298)
Mikolt Creative Commons License 2001.07.10 0 0 298
en pesten megyek ferjhez:) szerintem jo az augusztus, mi azert valasztottuk ezt a datumot, mert masnap van a szulinapom:)
Előzmény: tincsy (297)
tincsy Creative Commons License 2001.07.09 0 0 297
Ciao Mikolt!!
Szoval te is...
nem egy hulye idopont ez az augusztus? Dog meleg van, raadasul utana a tartozkodasi elintezese is tok lassan fog menni, mert itt mindenki szabira megy, bezarnak az irodak, gyarak egesz honapra.
Mindegy, nem varhatunk szeptemberig. Majd tavasszal a templomit rendesen megszervezzuk.
Es Te hol eskuszol orok huseget?
Előzmény: Mikolt (295)
schgy Creative Commons License 2001.07.09 0 0 296
Szia!
Jobb, ha nem leszel terhes. ha meg már van rá esély, akkor maradj otthon erre a két-három hónapra, de ne sokáig, mert magára a szülésre akkor jó a biztosítás, ha te már 2 hónappal a szülés időpontja előtt beléptél az országba (nekem ezért szült Magyarországon a feleségem, mert kb. 2 és fél hónappal a várható időpont előtt jöhetett volna, de egy-két hét jobbra vagy balra könnyen becsúszhat). Pontosabb infót a biztosítótársaságok adhatnak, nekünk nem volt időnk elmélyedn a témában, mert az én kijövetelem is igen villámcsapásszerűen történt, így csak a legáltalánosabb dolgokat tudtuk tisztázni, keresgélésr nem volt időnk.
schgy
Előzmény: Classic Girl (294)
Mikolt Creative Commons License 2001.07.09 0 0 295
nekem is augusztus 4-en lesz az eskuvom, csak fel otkor:))))
Előzmény: tincsy (293)
Classic Girl Creative Commons License 2001.07.09 0 0 294
Sziasztok.

Megint USA a téma, és megint kérdezni szeretnék. Mi van akkor, ha az esküvő meg volt, Amerikai férj, magyar feleség, a férj még nem dolgozik három hónapja, tehát nincs még biztosítása, olyan ami a családnak is jó, viszont mondjuk a feleség terhes lesz, és még semmi nincs elintézve, semmi papír meg semmi. Csak az esküvő, és az is csak magyarországon, de mondjuk be vannak adva a hivatalos papirok. Van valami lehetőség olyan ellátásra, hogy legalább havonta ellenőrizzék valahogy a feleséget, addig amig nincsenek papírok? vagy csak pénzért?

köszi,
Classic Girl

tincsy Creative Commons License 2001.07.08 0 0 293
Nekem most a munkavallalasi a legsurgossebb, az allampolgarsaghoz meg majd raerek beadni a kervenyt es varni azt a ket evet.

Kituztuk az eskuvot, augusztus 4en lesz, delben. :))) Meg fogunk sulni....

Most kezdem a listat konkretizalni: ruha, etterem, szallas a szuloknek, frizura. Igaz, ez nem a templomi, tehat nem leszek igazi menyasszony -ruhaban, de megis miben??!! Csak a szulok meg a tanuk leszunk, szoval nem nagy problema, de mivel dolgozom, raadasul 5 napra lemegyunk Napoly ala delre nyaralni meg ebben a rovid idoben is, szoval ossze kell kapnom magam!

Ciao mindenkinek!!

Előzmény: schgy (292)
schgy Creative Commons License 2001.07.04 0 0 292
Nem is a munkavállalásira gondoltam, hanem az állampolgárság felvételére. Ez két igen különböző dolog és általában a második több macerával jár, mint amennyi valóban lényeges előnye van.
Persze, ha csak annyi a dolog, hogy leadsz egy papírt és vérsz két-három évet, akkor a papír a hivatalnok íróasztalában sem kér enni :-).
schgy
Előzmény: tincsy (291)
tincsy Creative Commons License 2001.07.02 0 0 291
Tudod 2 eve mikor gorgorszagban kellett volna elkezdenem a munkavallalastit, mindeki azzal jott, hogy 'hiszen most allapodtak mag arrol, hogy 2002ben tagorszag lesztek ti is'...
Aztan osszel Nizzaban mar 2006-7 lett ebbol a datumbol, es raadasul a munkaeroaramlast megakadalyozando 7-10 ev turelmi idot emlegetnek ezen a teren. Szoval en inkabb nekiallok 6 honap mulva intezgetni, ki tudja. Foleg, hogy az Irek, ha jol tudom mar kinyilatkoztattak, hogy nem fogadjak el a bovitesi terveket, szoval...
De azert koszi a hozzaszolast!
ciao
Előzmény: schgy (287)
Carpy Creative Commons License 2001.07.01 0 0 290
Igy van, en is csak azert szoltam hozza a dologhoz, mert nincs feloraja, hogy befejeztem a nagy-esszem irasat e temabol, es villogni akartam :-)
Előzmény: schgy (289)
schgy Creative Commons License 2001.07.01 0 0 289
Én is így gondoltam.
Nekem az a lényeg, hogy azok a különbségek, amik megmaradnak, elég súlyosak-e ahhoz, hogy érdemes legyen a papírozással szórakozni.
Pl. a mi esetünkben sincs annyi különbség a mai helyzet (a feleségem orosz állampolgár + magyar bevándorlási engedélye van) és a magyar állampolgárrá konvertálódás között, hogy ezért tovább papírozzunk.
Ha valami változik, akkor esetleg érdemes lesz ezzel foglalkozni, de most nem.
schgy
Előzmény: Carpy (288)
Carpy Creative Commons License 2001.07.01 0 0 288
Ez nem teljesen igy van. A Maastrichti szerzodes 8-as cikkelye tartalmazza az europai allampolgarsag fogalmat. Ez tartalmazza a szabad mozgas es letelepedes jogat, valasztojogot EU es helyi szinten a lakohelyen, meg egyeb nyalanksagokat (diplomaciai vedelem 3. orszagban, peticio benyujtasanak joga). Viszont minden EU-citizen ugymond magan viseli annak belyeget, hogy mely orszagban meglevo allampolgarsaga reven nyeri el az EU-allapolgarsagot, a hatarok tehat nem omolnak teljesen le. Kulonosebb jelentosege nincs a dolognak, de a kep teljessegehez hozzatartozik mindez.
Előzmény: schgy (287)
schgy Creative Commons License 2001.07.01 0 0 287
Ez egy viszonylag gyors folyamatnak tűnik (legalább is ahhoz képest, ha fordítva akarnátok csinálni, és így az ő magyar állampolgársága felé eveznétek). Mi a feleségem Magyarországi "teljesjogusítása" projectben szerencsére nyugvópontra értünk (3 év alatt), most lehetne állampolgárságért folyamodnia, amit azért sem akar, mert ahhoz le kellene mondania az orosz állampolgárságáról (nincs kettős állampolgárság orosz-magyar viszonylatban) és az sem egyszerű.
Azért elég borzadmány az is amit írtál.
Szerintem viszont olasz állampolgárságért nincs igazán okod folyamodni, mert az EU-tagság, ami nem sokkal lesz később, mint mire megkapnád, megoldja azokat a dolgokat, amiért érdemes lenne felvenni egy plusz állampolgárságot.
schgy
Előzmény: tincsy (286)
tincsy Creative Commons License 2001.07.01 0 0 286
Ha mar ennyire a temaban vagyunk, leirnam eddigi 'torturankat' hazassagkotes ugyben, hatha valaki mas is Olaszorszagban szeretne ferjeh menni...

1. Szoval kell otthonrol a szuletesi anyakonyvi kivonat.
2. A nagykovetseget (csak a romai szamit) fel kell hivni, es idopontot kerni - hetfo, szerda, pentek delelottre
3. oda kell utazni mindket felnek dokumentumokkal es kitolteni nehany lepedot kb. 3 ora egy picike helysegben legkondi nelkul tomegben, moldav egyenekkel egyutt... - leforditjak a szul. any. kiv.ot, es le kell perkalni 300.000 lirat (40.000 ft kb)
4. A prefekturara elmenni -akarmelyik varosban, nem kell Romaban feltetlenul, es hitelesitettni a konzulunk alairasat kb 1-2 ora varakozas. pecset es a prefektus alairasa
5. elmenni a polgarmesteri hivatalaba - ahol az eskuvo lesz -es bejelenteni a szandekot

en itt tartok most de a kovetkezo lepesek:

6. a volegeny szul. any. kiv.at ok kerik ki a szuletesi helyrol, pontosan meg kell nevezni a varosreszt is, kulonben 1-1,5 honap mire megerkezik. Itt nem is nezhetnek meg hivatalosan - nalunk meg mindenki otthon tartja..
7. ha mindket fel iratai megvannak min. 11 nap mulva lehet a polgari eskuvo
8. a hazassaglevellel lehet elkezdeni az uj tartozkodasi engedely kervenyt, amire min. 20 napot kell varni
9. ezzel meg valahova el kell menni, ahol fizetni kell, es varni meg egy hetet
10. lehet kezdeni a munkavallalasi engedely intezeset...

Hat honap mulva lehet kezdeni az allampolgarsag felvetelenek intezeset, ami legalabb ujabb 2 evig tart...
szoval ez van most Olaszorszagban.
ciao tutti

Hettie Creative Commons License 2001.06.26 0 0 285
Köszönöm Blan!
Előzmény: Törölt nick (279)
Classic Girl Creative Commons License 2001.06.26 0 0 284
köszi, én is úgy gondoltam hogy esetleg a vízumban segít.

Előzmény: schgy (282)
Classic Girl Creative Commons License 2001.06.26 0 0 283
mi az hogy nem hazudtoltam meg önmagam?
Előzmény: Qtyi (281)
schgy Creative Commons License 2001.06.25 0 0 282
Van erről egy úgynevezett jogsegélyegyezmény, amit sajnos én csak orosz-magyar vonalon ismerek. Az viszont tény, hogy hiába vagy férj/feleség, ez önmagában még nem jelent sokat , csak egyszerűsíti a vízumozást, no meg a továbblépést.
schgy
Előzmény: Classic Girl (280)
Qtyi Creative Commons License 2001.06.25 0 0 281
Nem hazudtoltad meg magad, Classic Girl...
A kerdesedre valaszt inkabb az USA vizum topicban varj.
Előzmény: Classic Girl (280)
Classic Girl Creative Commons License 2001.06.25 0 0 280
Sziasztok. Régi hozzászóló vagyok (részben alapítótag). Szóval ha valaki tud válaszoljon.

a párom amerikai állampolgár, de most megkapta a magyar állampolgárságot is. és akkor összeházasounk itt(először). ez mennyire segít minket a kinti esküvőben? mert gondolom kint nem fogadják el hogy hozzámentem, mert kint nincs kettős állampolgárság, gondolom ku***va nem érdekli őket, hogy már a felesége vagyok itthon, akár x éve. tehát a kérdés hogy tök mindegy e hogy magyarországon a felesége vagyok? ugyanúgy kell intézni mindent mintha nem lennék? mennyasszonyvízum, engedélyek..stb?

Köszi,
Classic Girl

ui: merthogy eddig mindenki arról beszélt, hogy mi van ha kint van az esküvő. a mi esetünk mert pont fordítva van.

ok?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!